11.1.2019

 Simo Pöyhönen 

Millainen olisi suomalainen shutdown?

Valtionhallinnon henkilöstö muodostaa Suomessa alle viisi prosenttia työvoimasta. Populistisessa byroslaviapuheessa unohtuu, kuinka pieni joukko huolehtii arjen sujuvuudesta, turvallisuudesta ja elämän keskeisten mahdollisuuksien toteutumisesta. Mitä tapahtuisi, jos amerikkalainen shutdown rantautuisi Suomen valtionhallintoon?

11.12.2018

 Janina Mackiewicz 

Snabb EU-kurs om påverkning

Intressebevakare, lobbyist, samhällspåverkare. Vad är man egentligen och vad gör man? Att följa och påverka i EU-frågor är inte en…

3.12.2018

 Erja Lohikoski 

Kun aktiivimalli tuli iholle

Kun aktiivinen ja osaava ammattilainen jää työttömäksi, muuttuuko hän aktiivimallin aikakaudella pasiiviseksi ilman pakkoyrittäjyyttä tai leikkityöpaikkaa? Erja Lohikoski joutui kohtaamaan aktiivimallin vaatimukset mutta pääsi myös ilokseen korjaamaan nurjamielisiä odotuksiaan TE-toimiston palveluista.

23.8.2018

 Riikka Pajunen 

Tunnista vahvuutesi, hyödynnä osaamisesi!

Monilla menee sekaisin osaaminen ja haluaminen. Voit osata jotain, muttet enää halua tehdä sitä. Voit haluta tehdä jotain, muttet vielä osaa. Mitä luulet, kummanlaisia tehtäviä kannattaa hakea? Tule valmentaja Riikka Pajusen webinaariin oppimaan vahvuuksien tunnistamisesta ja hyödyntämisestä! Saat myös kullanarvoisia vinkkejä työnhaussa erottumiseen.

20.6.2018

 Koko Hubara 

Lomailu on poliittinen teko

Väitän, että jokaisessa yhteiskunta-alalla työskentelevässä ihmisessä elää pieni aktivisti ja idealisti. Olemme valinneet juuri tämän alan siksi, että haluamme muuttaa maailmaa. Tehdä asioita paremmin kuin ennen niin, että kaikilla olisi hyvä olla.

13.6.2018

 Mikko Latvala 

Kuningas jalkapallo maahanmuuttajanuorten integraation tukena

Jalkapallo on maailman pelatuin laji, jota harrastetaan niin Brasilian slummeissa kuin Grönlannin jäätiköllä. Mikko Latvala tutki pro gradu -tutkielmassaan jalkapalloharrastuksen merkitystä maahanmuuttajataustaisten poikien integroitumisessa. Haastatteluaineistosta käy ilmi, että intohimoinen suhtautuminen kuningas jalkapalloon auttaa vuorovaikutuksen syntymisessä, sosiaalisissa suhteissa ja kielen oppimisessa.

15.5.2018

 Anneli Pekkala 

Päätätkö sinä, miten johdat omaa työtäsi?

Oman ajattelun johtaminen on olennainen asia, kun puhutaan oman työn johtamisesta. Mitä asioita pidän tärkeänä? Mihin asioihin kiinnitän huomiota? Mihin suuntaan toimintani? Työvalmennus Futuurin uraohjaaja Anneli Pekkala kehottaa keskittymään asioihin, joihin voi itse vaikuttaa.

8.5.2018

 Piritta Jokelainen 

Maailma ja yhteiskunta muuttuvat – miten osaamispolitiikka vastaa muutokseen?

Työ ja yhteiskunta muuttuvat tulevaisuudessa perinpohjaisesti tekoälyn, automatisaation ja robotisaation vaikutuksesta. Korkeasti koulutetut ovat toisaalta maailman ja työelämän muutosten kohteena, toisaalta myös tulevaisuuden suuntaa rakentavia muutosagentteja. Maailman mukana muuttuvat myös korkeakoulutuksen kohtalonkysymykset. Murtautuuko koulutus organisaatiorajojen läpi osaksi oppivaa yhteiskuntaa, miten tieteenalarajat elävät kompleksisen maailman ja viheliäisten ongelmien paineessa, pystyvätkö korkeakoulut vastaamaan elinikäisen oppimisen haasteisiin?

2.5.2018

 Salla Mikkonen 

Mitä rekisteri voi kertoa lobbauksesta?

Käsi ylös – kuinka moni on käynyt penkomassa EU:n avoimuusrekisteriä? Se on julkinen ja sieltä löytyy valtavasti tietoa lobbareista, myös suomalaisista toimijoista. Suomessa tarvetta avoimelle lobbaukselle ja lobbausrekisterille perustellaan kansalaisten oikeudella saada tietoa lobbauksesta. Mutta avautuuko lobbaus rekisterillä?

4.4.2018

 Jenni Karjalainen 

Näin minusta tuli setäkuiskaaja

Työelämä on isossa murroksessa, jonka taustalla on muutoskulkuja teknologisista kulttuurisiin. Työelämäasiat kiinnostavat ja puhuttavat. Viime aikoina myös tasa-arvokysymykset ovat nousseet…

27.3.2018

 Pauli Forma 

Digitalisaatio mullistaa myös työelämätiedon

Digitalisaatio mullistaa työelämätutkimusta. Uudet aineistolähteet ja niiden analysointi antavat uudenlaisia mahdollisuuksia päästä kiinni työntekijöiden kuormitukseen, palautumiseen ja hyvinvointiin. Ongelmana on, että tieto pirstaloituu eri rekistereihin, tutkimuksiin ja työntekijöiden hyvinvointilaitteisiin. Kokonaiskuvaa suomalaisen työelämäntilanteesta on siksi vaikea muodostaa. Työterveyslaitos on parhaillaan yhdessä sidosryhmiensä kanssa viemässä eteenpäin hanketta, jotta relevantti ja ajantasainen työelämätieto on aikaisempaa kootummin saatavissa.

20.3.2018

 Petri Toiviainen 

Neuvottelukierros paketissa – mistä sovittiin julkisella sektorilla?

Uusia työ- ja virkaehtosopimuksia koskeva neuvottelukierros alkaa olla julkisen sektorin osalta maalissa. Kierros alkoi marraskuussa, ja akavalaisia liitoja edusti Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO. Mikä oli JUKOn keskeinen tavoite ja saavutettiinko se? YKAn neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen kertoo neuvottelujen kulusta eri sopimusaloilla.

13.3.2018

 Petri Toiviainen 

Mikä ihmeen järjestöpäätös?

Kun ammattiliitto tekee järjestöpäätöksen osallistumisesta työtaisteluun, se tavallaan levittää ”sateenvarjon” jäsenistönsä ylle. Mahdolliset saktiot tulevat liiton maksettaviksi, eivät yksittäisten jäsenten.

28.2.2018

 Riikka Pajunen 

8 keinoa parempaan palautteeseen

Kyllä työ tekijäänsä kiittää – vai kiittääkö? Ratkaisukeskeinen uravalmentaja Riikka Pajunen kirjoittaa blogissaan, miten esihenkilö voi kehittää taitojaan palautteenantajana. Tai ei pelkästään esihenkilö, muutkin työyhteisössä voivat opetella antamaan palautetta.

17.1.2018

 Piritta Jokelainen 

Reilumpi aktiivimalli

Viime viikkoina julkisuudessa on keskusteltu vilkkaasti työttömyysturvan aktiivimallista. Vuodenvaihteessa voimaan tulleen muutoksen kumoamista ajava kansalaisaloite sai nopeasti yli satatuhatta allekirjoitusta…

20.12.2017

 Simo Pöyhönen 

Korvaamaton aika koti-isänä

Miksi meillä edelleen on vallalla normi, että äidit pitävät koko vanhempainvapaajakson?

19.12.2017

 Vesa Vihriälä 

Julkinen sektori – pyhimys vai piru?

Sote-uudistus on oiva esimerkki julkista sektoria koskevasta ideologisesta keskustelusta. Uudistuksen kriitikoiden mielestä yksityisten toimijoiden päästäminen terveyden- ja sosiaalihuollon palveluiden tuottajiksi ja kansalaisten valinnanvapaus johtavat voitontavoittelun takia alihoitoon ja ylihoitoon sekä kansalaisten yhdenvertaisuuden vaarantumiseen. Yksityinen palveluntuotanto on myös moraalisesti arveluttavaa, kun ihmisten hädällä ”rahastetaan” ja voitot pahimmillaan viedään ulkomaille suomalaisen verotuksen ulottumattomiin.  Tässä katsonnassa julkinen sektori näyttäytyy paitsi tehokkaana ja oikeudenmukaisena toimijana myös yleistä etua ajaessaan moraalisesti ylivoimaisena.

13.12.2017

 Kati Ahtiainen 

Työntekijälähettiläs ei turhia ujostele

Kirjoitin muutama vuosi sitten pääkirjoituksen sosiaalisen median käytöstä työajalla. Näkökulmana oli somen tuomat ajanhallinnan haitat asiantuntijatyöhön. Kuinka antiikkiselta kirjoitus nyt kuulostaakaan!

4.12.2017

 Piritta Jokelainen 

Lusikka perustulosoppaan – miksi YKA ottaa kantaa?

"Robotit, automaatio ja tekoäly vievät ihmisten työt. Työtä ei riitä kaikille tulevaisuudessa.” ”Jatkossa työntekijät jakautuvat supertuottaviin ja hyvin vähän tuottaviin.”…

4.12.2017

 Olli Kangas 

Tutkimuksen ja politiikan vaikea yhteiselo

Saksalaisen sosiologi Max Weber (1864–1920) pohti aikoinaan politiikan ja tutkimuksen välistä suhdetta. Hän erotti kaksi käsitettä: Das Sein ja das…

1.12.2017

 Katri Blomster 

Utopia naisten oikeuksista

Suomessa poliisi on ystävä, ja kaikki lapset pääsevät tarhaan. Näin paukuttaa filippiiniläinen kollegani huoneelliselle kotiapulaisia Metro Manilassa kesäkuun aamuna. Naiset…

30.11.2017

 Piritta Jokelainen 

Suomen korkeakoulu – enemmän kuin osiensa summa

Lokakuun lopussa julkaistiin opetus- ja kulttuuriministeriössä tänä vuonna hartaasti valmisteltu korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030. Korkeakouluvision keskeisiä tavoitteita ovat esimerkiksi…

26.10.2017

 Wilma Karikko 

Kantaaottavampi ay-liike lunastaa legitimiteettinsä

Hankalina aikoina on helppoa sortua populismiin, jossa syntipukkeja epävarmuuteen ja työelämän huononnuksiin etsitään ulkopuolelta. Tämä ei voi olla meidän tiemme. Ay-liikkeellä on historiastaan nouseva moraalinen velvollisuus toimia paremman kehityksen suunnannäyttäjänä yhteiskunnassa.

5.10.2017

 Tarja Arkio 

Innostus tarttuu

Työn arjessa ei pitäisi olla mitään pidäkkeitä edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Itse koen ongelmalliseksi sen, että näiden teemojen ympärillä ei kupli innostusta. Millä tehdä tasa-arvon edistämisestä niin vastaansanomattoman viettelevää, iloista ja innostavaa, että edelläkävijöiden jengiin on tunkua?

20.6.2017

 Petri Toiviainen 

Päivittyykö työaikalaki 2000-luvulle?

Työaikalakia ollaan uudistamassa, eikä syyttä. Nykyinen laki on tehty aivan toisenlaisiin oloihin kuin missä nyt elämme ja työtä teemme. YKAn neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen avaa blogissaan lakiuudistuksen tavoitteita ykalaisesta näkökulmasta.

5.6.2017

 Maria Loima 

Työura alkaa usein jo opiskeluaikana – ja se on kaikkien etu

Opiskeluaika ja työura eivät ole toisistaan irrallisia, ja siksi on kovin vanhanaikaista ajatella, että työura alkaisi valmistumisesta ja työelämä olisi jokin muusta elämästä irrallinen musta aukko, johon valmistuttuaan putoaa.

2.6.2017

 Veera Reko 

Opiskelijan työ kehittää itsetuntemusta

Omaa osaamistaan on helpompi perustella, jos on kerryttänyt työkokemusta. Työuran aloittaminen jo opintojen aikana ei välttämättä aina tarkoita pelkästään palkkatyötä. Monet järjestöaktiivit kerryttävät opintojensa ohella osaamistaan lähes huomaamattaan hyvinkin ammattimaisesti.

26.5.2017

 Jaakko Kalske 

Opiskelijan työ – ei ahneutta vaan elämää

Opiskelijoiden työelämään siirtyminen on joko suoraan tai välillisesti otsikoissa suhteellisen usein. Useimmiten keskustelu kiteytyy lähinnä opiskeluaikojen rajauksiin tai ”kannusteisiin” saada opinnot valmiiksi nopeammin kuin nykyään.

15.5.2017

 Juha Itkonen 

Oikeassa paikassa

Kolmas kerta toden sanoi. Olin perheeni vanhin lapsi, vanhempani eivät olleet edes ylioppilaita, käsitykseni akateemisista opinnoista olivat olemattomat. Jälkikäteen ajatellen ei siis tunnu kovinkaan ihmeelliseltä, etten osunut ensimmäisellä yrittämällä itselleni sopivaan paikkaan.

11.5.2017

 Kati Ahtiainen 

Kuka tahansa voi joutua kiusatuksi

Työterveyslaitoksen nettisivulla oli hätkähdyttävä tieto: Yli 100 000 ihmistä kokee joka päivä olevansa kiusaamisen kohteena työpaikallaan. Valtava määrä ihmisiä lähtee…

10.5.2017

 Anton Rönnholm 

YKA ottaa kantaa

Valtionhallintoa ja väliporrasta on uudistettu ahkerasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Nyt meneillään olevat maakuntauudistus, sote-uudistus ja lukuisat muut prosessit vaikuttavat suoraan ainakin tuhannen ykalaisen elämään ja työhön.

5.5.2017

 Rosa Meriläinen 

Ihana yhteiskunta­tieteilijyys

Käsitteet on määriteltävä ja yhteiskunnan rakenteet tunnistettava. Nämä lienevät kaksi tärkeintä oppia, jotka ovat tehneet minusta yhteiskuntatieteilijän.

15.3.2017

 Jaakko Kalske 

Lepakoista, foliohatuista ja järjenkäytöstä

Nykyajan muoti-ilmaisu on ollut nyt hetken verran ns. ”post fact”, tai ”post truth” erilaisine muotoineen. Karkeasti sillä viitataan politiikanteon tai…

8.3.2017

 Piritta Jokelainen 

Yhdeksän korjausliikettä kohti palkkatasa-arvoa

Arvaat varmaan mistä ammattiliiton edustaja haluaa blogata kansainvälisenä naistenpäivänä? Naisen eurostapa tietenkin! Tai neurosta, kuten Akavan oivaltavalla videolla tätä heikompikurssista…

15.2.2017

 Kati Ahtiainen 

Palkka – avoimuuden ajan vaiettu puheenaihe

Työkaverini Nuutti puki ilmiön sanoiksi lehtihaastattelussa: Suomalaiset ovat tulleet melkein hulluiksi avoimuudessaan sosiaalisessa mediassa, mutta silti on yksi asia, josta…

23.1.2017

 Laura Salonen 

Työkyky yhteiskunnan perustana

Tehokkain tapa työkykyongelmien tunnistamiselle, ennaltaehkäisemiselle ja estämiselle on jatkaa laadukasta tutkimustyötä ja tiivistää yhteistyötä alan osaajien sekä poliittisten päättäjien kesken.

17.1.2017

 Minna Toivanen 

Kun sähköposti kilahtaa

Uppoudun työhöni, syvennyn asiantuntijuuteni sisältöihin. Perehdyn, annan sisältöjen kuljettaa, intohimon viedä.

13.12.2016

 Piritta Jokelainen 

Kolmen kutosen remontti – perhevapaat uusiksi

YKA on tänään 13.12. julkaissut ehdotuksensa perhevapaiden uudistamiseksi. YKAn malli perustuu 6+6+6-malliin, jota on muokattu lisäämällä vapaiden käytön joustoja sekä huomioimalla…

8.12.2016

 Eetu Heiska 

#EetulleTöitä – Tärpit sosiaaliseen työnhakuun

Syyskuun lopussa vapauduin työmarkkinoiden käytettäväksi määräaikaisen sopimukseni päättyessä. Olin valmistumiseni jälkeen tehnyt taloushallinnon töitä, mutta minulla oli kova halu päästä…

7.12.2016

 Janina Mackiewicz 

Har vi en framtid på arbetsmarknaden?

De flesta har hört eller läst om att högutbildade flyttar allt mer utomlands. För de svenskspråkigas del har utflyttningen till…

28.11.2016

 Mikko Eskola 

Kumppanuus ja edelläkävijyys

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut vahvisti kuluvan vuoden keväällä uuden vuoteen 2023 ulottuvan strategian. Valtuuston päätöstä edelsi pitkä ja osallistava valmisteluprosessi, ja viime…

2.11.2016

 Johanna Maaniemi 

Saanko riittävästi palkkaa?

Otsikon kysymystä jokainen meistä pohtii väistämättä jossain vaiheessa työuraansa. Se on myös aihe, josta supistaan työpaikkojen käytävillä. Saanko riittävästi palkkaa…

21.10.2016

 Anu Järvensivu 

Peleillä maailmaa parantamaan

Yksi kiinnostavimmista suomalaisista tulevaisuuden lupauksista on kehkeytymässä oleva hyötypelisektori. Digitaalisten hyötypelien markkinoiden uskotaan kasvavan nopeasti miljardeihin euroihin tai dollareihin. Kumpi…

10.10.2016

 Piritta Jokelainen 

Hallitus, tässä korjaussarja työttömyysturvan aktiivimalliin!

Kolmikantainen työllisyysryhmä päätti viime viikolla työskentelynsä - yhteistä näkemystä työttömyysturvan kehittämisestä ei löytynyt. Tämän jälkeen Sipilän hallitus ilmoitti jatkavansa työttömyysturvan…

26.8.2016

 Maria Rytkönen 

Strategisella tiedolla korkeakoulutetuksi

Koulutus periytyy Suomessa, ja vanhempien koulutustaso sekä varallisuus vaikuttavat siihen, millaisia koulutusvalintoja heidän lapsensa tekee. Tilastojen taakse kätkeytyy kuitenkin monimutkaisempia…

10.6.2016

 Perttu Jämsén 

Työpaikat esiin avoimen datan avulla

Työelämän murros pomppaa silmille ympäri mediakenttää – useimmiten ikävässä valossa. Työmarkkinasopimukset jäävät pöydille samalla kun digitalisaatio hävittää työtä ja globalisaatio…

23.5.2016

 Jaana Villanen 

Nainen, usko osaamiseesi!

Kun saavutamme työssämme jotain sellaista, mitä olemme tavoitelleet, tulee meille päällimmäisenä onnistumisen ilon tunne. Hyvin helposti kuitenkin mieleemme syntyy ripaus…

5.5.2016

 Kati Ahtiainen 

Sinä olet liiton arvokkain voimavara

Varoitus: Kirjoitus sisältää strategian jalkauttamista. Ihminen on luonnostaan sosiaalinen olento. Haluamme kokoontua yhteen ja kuulua johonkin yhteisöön – perheeseen, harrastusporukkaan,…

28.4.2016

 Lotta Metsärinne 

Vad är din talang?

För att bli älskad sägs det att man först måste älska sig själv. För att någon ska förstå ens kunskap…

12.4.2016

 Tero Lahdes 

Luottamus ja yhteistoiminta helpottavat sopimista

Paikallinen sopiminen on päivän kuuma aihe. Työnantaja- ja työntekijäpuoli lienevät yhtä mieltä siitä, että paikallisesti sopimalla voitaisiin tukea yrityksen taloudellista…

6.4.2016

 Anna-Marja Vainio 

Puhetta digitalisaatiosta ja työelämän muutoksesta

Käynnissä oleva digitalisaatio mullistaa työelämämme. Sen myötä voimme hyödyntää tietoa tavalla, josta aiemmin vain tieteiskirjailijat saattoivat haaveilla. Nyt päivittäin syntyy…

30.3.2016

 Mikael Seppälä 

Palvelumuotoilusta vaikuttavuutta yhteiskuntatieteisiin

Miksi yhteiskuntatieteet eivät vaikuta yhteiskunnallisesti? Miksi yliopistoissa toimivat yhteiskuntatieteilijät eivät ole yhteiskunnan ja yhteisöjen kehittämisen kumppaneita? Olen vuosien varrella toistuvasti…

3.3.2016

 Tarja Arkio 

Neuron arvoinen nainen

Valitettavasti neuro tavallaan on jo olemassa. Se kuvaa naisten keskiansioiden suhdetta miesten keskiansioihin. Ja siinä missä mies ansaitsee euron, nainen…

3.2.2016

 Pertti Torstila 

Täyttä elämää eläkkeellä

Kuulen usein väitettävän, että ikääntyminen on yhteiskuntamme suuri ongelma. Suomessa on eläkeläisiä 1,3 miljoonaa, ja luku kasvaa. Aihe on ajankohtainen…

22.1.2016

 Erno Mähönen 

Hartz-paketti ei pelastanut Saksaa

Aina aika ajoin joku esittää kotimaisessa mediassa, että Suomen tulisi ottaa oppia Saksassa 2000-luvun alussa toteutetuista Hartz-uudistuksista. Hartz-konsepti oli poikkeuksellisen…

15.1.2016

 Marja-Liisa Manka 

Valoa pimeyteen – taittovirheitä tarkistamaan

Talouskriisi, jatkuvat yt-neuvottelut, pakkolait, pakolaiskriisi, terrorismin uhka… Se, mihin huomiomme kiinnittyy, kasvaa. Kaikista kriisiuutisista huolimatta meille kuuluu hyvääkin. Suomi oli…

11.12.2015

 Heidi Niinikoski 

Työ tekijäänsä opettaa – entä yliopisto?

Kun kritisoi yliopistoa työelämätaitojen opettamisen puutteesta, vastaukseksi saa ”työ tekijäänsä opettaa”. Yliopisto ei siis edes lähtökohtaisesti pyri valmistamaan meitä työelämään.…

1.12.2015

 Kati Ahtiainen 

Sinäkin saatat olla jo liian vanha

Liiton toimistonhoitaja Helka Ahlström jäi ansaitulle eläkkeelle lokakuussa, mikä oli suuri menetys koko työyhteisölle. Kun pitkäaikainen työntekijä eläköityy, katoaa paljon…

1.12.2015

 Simo Pöyhönen 

Uudistamalla koko alan edunvalvojaksi

Työmarkkinat elävät juuri nyt jatkuvaa muutosta sekä kollektiivi- että yksilötasolla. Te aktiiviset jäsenemme olette paitsi omissa työrooleissanne, myös liiton jäseninä…

1.12.2015

 Seppo Hentilä 

Angela Merkel: ”Wir schaffen das!”

Saksasta kuuluu kummia. Kymmenen vuotta maataan suvereenisti johtaneen liittokansleri Angela Merkelin poliittinen tähti on kääntynyt jyrkkään laskuun. Syykin on selvä:…

22.10.2015

 Laura Ventä 

Ihmisiä ja työntekijöitä

Mitä yhteistä on suomalaisella ja thaimaalaisella työntekijällä? Me pitkät, vaaleat ja vakavat. He pienet, tummat ja hymyilevät. Taidamme molemmat olla…

2.10.2015

 Esa Pohjanheimo 

Varmasti hyvä työyhteisö

Kokosin kirjani ”Työyhteisön vuosi - Sosiaalipsykologinen selviytymisopas” (Talentum, 2015) yhteenvedoksi Rakettityöyhteisön mallin. Se perustuu useisiin lähteisiin ja kertoo, että samat…

15.9.2015

 Laura Tolkkinen 

Y-sukupolven yskäisy

"Me kaikki tunnemme niitä. Ne ovat noin 14–25-vuotiaita ja niillä on vartaloon kiinni kasvanut kännykkä ja korviin juurtunut iPod tai…

25.8.2015

 Marko Mäkinen 

Rakennettaisiinko tulevaisuutta?

Aina välillä huolestun, että ammattijärjestöjen työ jäsenistönsä edunvalvojina näivettyy saavutettujen etujen vartioimiseksi. Nopeasti muuttuvassa maailmassa se ei riitä. Peli ja…

20.8.2015

 Elina Juntunen 

Intohimoa ja kärsimystä

”Tutkimuksen tekeminen on passiota. Se on intohimoa ja kärsimystä samanaikaisesti”. Näin totesi aikanaan pro gradu -tutkielmaani ohjannut professori. Passio kuvasi myös omaa kokemustani. Intohimoisesti luin aikaisempaa tutkimusta ja keräsin aineistoa.

18.6.2015

 Arto Aniluoto 

Umpioitunut yhteiskunnallinen keskustelumme

Yhteiskunnallisen keskustelun areenana maatamme on usein kutsuttu “yhden totuuden Suomeksi”. Kansallisen yhtenäisyyden korostaminen on historiallisesti auttanut meitä selviytymään suurvaltojen paineessa.…

10.6.2015

 Marja Känsälä 

Työretriitistä eväitä arkityöhön?

Kesäkuun alussa meitä lähti sekalainen seurankunta Suomenlinnan lautalla kohti AikaJärjestys asiantuntijatyössä -hankkeen järjestämää työretriittiä. Kukin meistä oli valinnut omia työtehtäviään…

26.5.2015

 Riikka Liljeroos 

Matkalla kohti asiantuntijuutta – harjoittelun kautta!

Mikä susta tulee isona? on yleinen kysymys, joka aiheuttaa tuskanhikeä monissa yliopisto-opintojaan aloittelevissa yhteiskuntatieteilijöissä – eikä mikään ihme. Yhteiskuntatieteitä opiskelleet…

21.5.2015

 Kati Ahtiainen 

Tiedätkö oman markkina-arvosi, ykalainen?

Muutama vuosi sitten intialais-amerikkalainen ystäväni alkoi puhua markkina-arvostaan. Hän oli miehensä työkomennuksen aikana kotiäitinä, mutta ei halunnut olla liian pitkään…

21.5.2015

 Jukka Helttula 

Ota sattumasta kaikki irti

Sattuma on omituinen käsite. Ollakseen niinkin tuttu jokapäiväinen asia, johon huomaamatta tulee vedottua erilaisissa yhteyksissä, sitä ei juuri kuitenkaan ymmärretä tai siitä ei vain välitetä. Sillä sattuuhan sitä. Mutta juuri siksi, koska sattuu, kannattaa sattumasta välittää. Jokainen sattuma on mahdollisuus.

21.5.2015

 Simo Pöyhönen 

Elämää vaalien jälkeen

Vaalivuosi on useimmiten uudelleenpohdinnan ja strategisen suunnittelun aikaa. Monet toimijat ovat viime viikkoina pyrkineet vaikuttamaan siihen, millaista eduskuntavaalien jälkeistä Suomea…

18.5.2015

 Jani Kykkänen 

Mihin olet matkalla yliopisto?

Koulutusjärjestelmämme on muutoksen edessä. Ainakin tämän kuvan saa siitä julkisesta ja poliittisesta keskustelusta, jossa erilaisia koulutuspoliittisia ajatuksia korkeakoulutuksen kehittämiseksi ja…

8.5.2015

 Hanna Holm 

Oikeilla raiteilla

Vuonna 1991 Porissa – kotikaupungissani – kuvattiin Veturimiehet heiluttaa -elokuvaa. Elokuva kertoo kahdesta lapsuusvuosinaan ystävystyvästä pojasta, ja heidän elämänpolkujensa erkanemisesta…

17.4.2015

 Marko Helin 

Gradut hyötykäyttöön myös yhteiskuntatieteissä

Iso-G saattaa monelle meistä tuottaa mielihyvää, mutta opinnäytetyöläisille toisinaan suurtakin tuskaa. Joillekin meistä tutkimusprosessi on helppoa kuin heinänteko talvella, mutta…

9.4.2015

 Maria Ohisalo 

Työelämä tasa-arvon uralle – nyt!

Suomen työmarkkinat ovat Euroopan unionin neljänneksi sukupuolittuneimmat: lastentarhanopettajista suurin osa on naisia, ja IT-ala taas työllistää pääasiassa miehiä. Yrittäjistä vain…

2.4.2015

 Sarianne Karikko 

Oman työnsä johtamisen opiskelu kannattaa

Palasin vuoden 2014 alussa töihin äitiysvapaalta. Vuoden kestäneen äitiysvapaani aikana pohdin paljon kiirettä: ensimmäinen katkos poissa opiskelu- ja työelämän säännöllisestä…

18.3.2015

 Päivi Hyvärinen 

Pankista rahoja keräämään

Mikä saa 48-vuotiaan pankissa pitkän uran tehneen taloustieteilijän keräämään rahaa naisten ja lasten kehitysaputyötä varten? Olisikos se viidenkympin villitys iskenyt?…

13.3.2015

 Janina Mackiewicz 

Työpaikat ja työntekijät eivät kohtaa

Euroopan komissio on ottanut tehtäväkseen ratkaista Euroopan ongelmat. Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ohjeilla Eurooppaan luodaan kasvua, työllisyyttä ja investointeja. Investointipaketin…

5.3.2015

 Lotta Nymann-Lindegren 

Haluatko EU:n huippuvirkamieheksi?

Toimittajan vakiokysymys on yleensä: ”Kuinka monta suomalaista on EU:n huippuviroissa?” Kun nykyistä EU-komissiota syksyllä kasattiin, tuntui huippuvirkoja olevan pelissä enemmän…

25.2.2015

 Ulla-Maija Rajakangas 

Olisiko parempi katsoa kuin katua?

Akava on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ja puheenjohtaja Sture Fjäderin sanoin tehnyt päätöksen, että se ei Insinööriliittoa lukuun ottamatta aio osallistua…

18.2.2015

 Kati Ahtiainen 

Luottamus syntyy avoimuudesta

Kaikki sopiminen perustuu luottamukseen. Kesän aikana käynnistyneiden yhteiskuntasopimusneuvotteluidenkin kantavana ajatuksena on ollut luottamus eri osapuolten välillä. Jos luottamus saavutetaan, sopimuksella…

16.2.2015

 Henna Hirvonen 

Vaalikevään jumalainen näytelmä

Tämä kevättalvi tuo tullessaan joka neljäs vuosi ilmestyvän poliittisen trillerin: eduskuntavaalit. Tätä jännitysnäytelmää on odotettu, ja osa toivoikin uuden ensi-illan koittaneen jo ajat sitten.

16.2.2015

 Mikko Eskola 

Jäsenten etu sanelee keskusjärjestön

Palkansaajakeskusjärjestökentässä on meneillään murros, joka voi johtaa kahden keskusjärjestön (SAK ja STTK) yhdistymiseen. Akavan jäsenjärjestöissä keskusjärjestöjen yhdistymistä, tai edes sen…

12.2.2015

 Noora Juvonen 

Kotihoidon isäkiintiöllä kohti työelämän tasa-arvoa

Valtioneuvosto ilmoitti helmikuun alussa, ettei se vie eduskunnalle ns. perhepakettia osana laajempaa rakennepoliittista ohjelmaa. Perusteluna ilmoitettiin, etteivät arvioidut taloudelliset hyödyt…

6.2.2015

 Milla Halme 

Kansalaisaloite herättää sisäisen idealistin

Tasa-arvoista avioliittolakia Suomeen ajanut Tahdon2013 -kansalaisaloitekampanja kasvoi kahdessa vuodessa muutaman ihmisen starttaamasta kampanjasta kansanliikkeeksi ennennäkemättömällä tavalla. Valtava kansanliike loi paineen,…

28.1.2015

 Mikael Seppälä 

Tulevaisuuden yhteiskuntatieteilijät

Tajusin jonkin aikaa sitten, että eläköidyn 2050-luvulla. Nykyopiskelijoilla vastaava hetki tulee eteen 2060-luvulla. Tarjoaako nyt ja lähivuosina annettava yhteiskuntatieteellinen koulutus…

23.1.2015

 Terhi Marin 

Sosiologi karkuteillä

Vuosia valmistumiseni jälkeen törmäsin lounaalla entiseen opettajaani yliopistolta, joka tiedusteli kuulumisten vaihdon ohessa vilpittömän uteliaana, olinko päässyt töihin jonnekin. Tapaamisen…

13.1.2015

 Piritta Jokelainen 

Opiskelijat julkisen sektorin kehittäjinä?

Korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyö nousee jatkuvasti esiin pohdittaessa sitä, kuinka koulutusta saataisiin vietyä lähemmäs työelämää – ja työelämää lähemmäs opiskelijoita. Myös…

9.1.2015

 Jaana Koskela 

Muutosten suodattaja

Yhteiskuntatieteilijän kirous on se, että tiedämme, että asiat eivät ole niin yksinkertaisia kuin miltä näyttävät. Tämä ominaisuus voi onneksemme olla…

18.12.2014

 Eini Hyttinen 

Kestääkö kantti?

On osattava reagoida nopeasti, on opittava nopeasti – niinhän me luulemme. Työelämään kuuluu kiistatta nopeat muutokset, osaamispaineet, kiireen ja uupumisen…

11.12.2014

 Anna-Marja Vainio 

Kiitoksen uskomaton voima

Kiitoksella on uskomaton voima. Esimiehen antama kiitos, kollegoiden ilmaisema tunnustus ja työyhteisön hyväksyvä ilmapiiri lisäävät työhyvinvointia. Tutkitusti silloin työkin sujuu…

10.12.2014

 Kati Ahtiainen 

Trendi johtaa yrittämään

Nykyisillä työmarkkinoilla mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos. Epätyypilliset työsuhteet alkavat olla pikemminkin tyypillisiä. Parhaimmillaan työsuhteet ovat toistaiseksi voimassa…

3.12.2014

 Anja Mertanen 

Oletko sinä yrittäjän superpääomaa?


Turvallisuushakuiselle valtiotieteilijälle yrittäjäksi lähteminen on ajatuksena kuin sukellus jäähileiseen avantoon. Näin ainakin minulle, jolle luonnonvesissä uiminen edellyttää vähintään 25 asteen…

25.11.2014

 Vesa-Matti Lahti 

Miksi vuorotteluvapaa?

Onko sapattivapaa työelämästä hyvä asia yksilönäkökulman lisäksi myös laajemmassa perspektiivissä? Sapatti- tai vuorotteluvapaalle löytyy niin työssäjaksamista ja työttömyyden hoitoa koskevia…

19.11.2014

 Antton Rönnholm 

Iso tieto vaatii isoa kuvaa

Tieto on valtaa, kuuluu vanha sananlasku. Yhteiskuntatieteilijöinä tiedämme, että erityisesti tiedon annosteleminen itselle sopivissa määrin on ollut historiallisesti merkittävä vallankäytön…

12.11.2014

 Mikko Eskola 

Mistä yhteiskuntatieteilijä tunnetaan?

Yhteiskuntatieteilijöiden identiteetti on moninainen, ja sen kirkastaminen on yhteiskuntatieteilijöiden oman etujärjestön Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen keskeinen tehtävä. Millaisia me yhteiskuntatieteilijät sitten olemme? Itselleni ensimmäisenä mieleen tulevat seuraavat kolme seikkaa:…

27.8.2014

 Kati Ahtiainen 

Arkista aherrusta kritiikin keskellä

Ensin hyvät uutiset: liiton jäsenmäärä on kesän aikana ylittänyt 12 000. Kiitos luottamuksesta! Mitä enemmän yhteiskunta-alan korkeakoulutettuja on saman katon…

27.5.2014

 Kati Ahtiainen 

Varo harmaan ylityön ansaa!

Olen etätyön kannattaja. Etätyö sopii hyvin asiantuntijatehtävissä toimiville ja tuo joustoa työelämään. Etätyön yleistymisellä on myös viheliäinen kääntöpuoli: työ ja…

27.5.2014

 Mikko Eskola 

Järjestöpäivät kokosi liiton aktiivit

Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen kasvettua jo 12 000 jäsenen järjestöksi on todettu tarve luoda uusi vuosittainen foorumi kokoamaan yhteen kaikki eri luottamustoimissa…

26.2.2014

 Kati Ahtiainen 

Työhyvinvointi voi olla pienestä kiinni

Valitettavan monelta työpaikalta löytyy ainakin yksi näistä: murjottaja, valittaja, pahansuopa, ei käy -tyyppi. Heidän käytöksellään on myrkyttävä vaikutus työpaikan ilmapiiriin.…

11.12.2013

 Kati Ahtiainen 

Tervehdys toimistokoalalta

Olin tässä taannoin lääkärissä. Lääkäriltä sain reseptin, jossa allekirjoituksen alla luki lääkärin nimi, oppiarvo ja jotain yllättävää: Lääkäri­liiton jäsen. Ammattiliiton…

11.12.2013

 Simo Pöyhönen 

Uusi vuosi työn merkeissä

Vuosi 2014 on työmarkkinoilla työrauhan aikaa, sillä työl­lisyys- ja kasvusopimuksen myötä työ- ja virkaehto­sopimuksista ei juurikaan neuvotella. Vauhtia silti riittää:…

16.10.2013

 Kati Ahtiainen 

Vaalit ovat yhteiskuntatieteilijän parasta aikaa

Keväästä lähtien on liiton viestimissä rummutettu syksyn liittovaltuustovaaleja. Kerran neljässä vuodessa järjestettävät vaalit ovat järjestön toiminnassa merkittävä tapahtuma. Liiton toiminnan…

16.10.2013

 Mikko Eskola 

Yhteiskuntatieteilijät työmarkkinoilla

Synkkien talousuutisten keskellä liitossa on tarkkaan seurattu jäsenten kuulumisia. Suoran jäsen­palautteen ohella kentän työelämäkuulumisia on mitattu liiton teettämin tutkimuksin ja…

21.8.2013

 Kati Ahtiainen 

Vaatimattomuus ei kaunista

KTM, DI, OTM/OTK, VT… poimintoja nimitysuutisista. Nimitysuutiset kiinnostavat lähes kaikkia. On kiva olla kartalla tuttujen ja tutun tuttujen urapoluista. Olen…

21.8.2013

 Simo Pöyhönen 

On politiikan aika

Vaikka kesääkin on vielä jäljellä, alkavat syksyn työmarkkinaneuvottelut jo tiivistää tunnelmaa. Jo pitkin kesää on kuultu erilaisia ajatuksia siitä, lähdetäänkö…

14.5.2013

 Kati Ahtiainen 

Me vaikuttajat

Mikä saa ihmisen hakeutumaan yhteiskuntatieteellisiin opintoihin ja yhteiskunnalliselle alalle? Tätä olemme pohtineet ja kyselleet muiden muassa liiton valtuutetuilta. Vastauksiin kiteytyy…

14.5.2013

 Mikko Eskola 

Oman etujärjestösi vaikuttaja

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut valmistautuu syksyn liittovaltuustovaaleihin. Vaaleissa valitaan 40 liiton jäsentä välillisesti edustamaan liiton jäsenistöä ja käyttämään liiton ylintä päätösvaltaa. Liittomme…

27.2.2013

 Kati Ahtiainen 

6+6+6 vaatii asennemuutosta

Kolmekymppinen nainen on monen työnantajan silmissä tikittävä raskauspommi, vaikkei sitä ääneen saa sanoa. Pelkkä ajatus tulevasta äitiys­vapaasta ja sijaisrumbasta ei…

27.2.2013

 Simo Pöyhönen 

Vuosi uudistumisen jälkeen

Sekä tämä lehti että liitto uusine nimineen ja ­ulkoasuineen ovat juuri täyttäneet vuoden. Monelle liitto on edelleen SVAL, muttei se…

13.12.2012

 Simo Pöyhönen 

Luovia ratkaisuja sulle-mulle -ajattelun sijaan

Äänenpainot työmarkkinakentällä ovat koventuneet kuluneen syksyn aikana, eikä työeläkemaksuistakaan meinattu saada sopua kuin pitkällisen väännön jälkeen. Tilanne ei tulevan kevään…

23.8.2012

 Simo Pöyhönen 

Tehokasta jäsenpalvelua jäsenistön ehdoilla

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on olemassa jäseniään varten. Ajamme jäsenistön asemaa työmarkkinoilla, toimimme koko alan koulutuksen arvostuksen nostamiseksi ja pyrimme vaikuttamaan…

10.5.2012

 Simo Pöyhönen 

Nyt tarvitaan toimeenpanoa

Työmarkkinakeskusjärjestöt kasasivat maaliskuussa työurasopimukseksi kutsutun toimenpide­kokonaisuuden, jolla suomalaisten työurat pitenisivät laskennallisesti hieman toista vuotta. Sopimuksessa on paljon hyviä tavoitteita ja…

1.3.2012

 Simo Pöyhönen 

Ongelmanratkaisukyky on voimavaramme

Liiton tulevaisuus näyttää edelleen valoisalta. Jäsenmäärä on kasvanut viimeisinä vuosina tasaista, ehkä hieman kiihtyvääkin vauhtia, mikä mahdollistaa entistä kattavammat ja…