30.9.2021

  

Katariina Haapea: ”Työelämä on osoittanut, että osaamiselleni on kysyntää”

Ulkoministeriössä asiantuntijana työskentelevä Katariina Haapea löysi uransa alun haasteiden jälkeen oman polkunsa työelämään sukupuolentutkimuksen opintojen myötä. Hän kannustaa ura-asioita pohtivia olemaan itselleen lempeitä, mutta myös kokeilemaan rohkeasti monenlaisia asioita oman jutun löytämiseksi. Tutustu Katariinan uratarinaan!

17.9.2021

  

Fanni Moilanen: ”Tutkijana pääsen tekemään luovaa työtä”

Yhteiskuntapolitiikasta valmistunut Fanni Moilanen suoritti opintonsa Jyväskylän ja Helsingin yliopistoissa. Opintojen myötä heräsi toive tutkijan urasta. Nyt Moilanen työskentelee tutkijana Työterveyslaitoksella ja rohkaisee kaikkia muitakin tavoittelemaan oman näköistä uraa ja elämää. Tutustu Fannin uratarinaan!

23.4.2021

  

Yhteiskuntatieteissä on muutosvoimaa

Yhteiskunta-alan osaajat toimivat monipuolisissa tehtävissä rakentaen ympäröivää maailmaa. Taustalla vaikuttavat valtavat määrät yhteiskuntatieteellistä teoriaa ja tutkimusta, jotka ansaitsevat arvostuksensa, kirjoittaa YKAn opiskelijalähettiläs Aku Houttu.

13.4.2021

  

Ylpeästi yhteiskuntaosaaja

Moni yhteiskunta-alan osaaja on joutunut tai päässyt selittämään sukulaisille tai tuttaville sitä, mitä yhteiskunta-alalla työskenteleminen tarkoittaa. On aika tuoda yhteiskunta-alan tekijät framille, sillä meitä tarvitaan kaikkialla, kirjoittaa YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen. Lue lisää!

25.3.2021

  

Martti Hetemäki: Samhällsvetarens roll framhävs i kriser

En tredjedel av medlemmarna i Högskoleutbildade
samhällsvetare rf jobbar inom statsförvaltningen.
I närmare 40 år var Martti Hetemäki en av dem.
Efter en lång karriär förlänades han titeln
Årets Samhällsvetare i november 2020.

23.3.2021

  

Ambassadörer som erfarenhetsexperter

YKA:s första studerandeambassadörer inledde sitt
uppdrag i september 2020. De bekantar sig med
förbundets tjänster och skriver på olika sätt i sociala
medier om sina erfarenheter. Fem ambassadörer har
ivrigt inlett sitt arbete.

25.2.2021

  

YKAn hallitus esittäytyy

Keitä ovat YKAn hallituksen jäsenet? Millaisia tavoitteita heillä on YKAn ja koko yhteiskunta-alan kehityksen edistämisessä? Lue lisää ja tutustu hallituslaisiin!

19.2.2021

  

Lähettiläät kokemusasiantuntijoina

YKAn ensimmäiset opiskelijalähettiläät aloittivat toimessaan syyskuussa 2020. He tutustuvat liiton palveluihin ja kertovat kokemuksistaan sosiaalisessa mediassa erilaisin sisällöin. Lähettiläät ovat ryhtyneet työhön innolla.

9.2.2021

  

Nyyti ry:n hankekoordinaattori Eeva Kolttola: Opiskelijoiden hyvinvointi on merkittävä yhteiskunnallinen asia

Tiistaina 16.2.2021 YKA ja SYY järjestävät opiskelijoiden suuren hyvinvointi-illan. Yksi tapahtuman panelisteista on Eeva Kolttola. Eeva työskentelee Nyyti ry:ssä Jaksaa, jaksaa? -hankkeessa, joka on Nyytin ja Nuorten mielenterveysseura Yeesi ry:n yhteinen hanke opiskelu-uupumuksen vähentämiseksi toisella asteella. Millaisia ajatuksia Eeva nostaa esille, kun puhutaan opiskelijoiden hyvinvoinnista?

8.1.2021

  

Näin yhteiskunta-alalla väiteltiin 2020

Yhteiskunta-alan väitökset kuvaavat hyvin alan opintojen laaja-alaisuutta. Yhteiskuntaa käsitellään eri näkökulmista ja eri metodein. Juuri tämä on alamme vahvuus!

1.12.2020

  

Uravalmennuksella kiinni uusiin töihin

Kansainvälisen uran tehnyt Terhi Aaltonen on Suomeen palattuaan hyödyntänyt uravalmennusta tarkastellessaan omia vahvuuksiaan Suomen työmarkkinoilla. Uravalmennus on yhä yleisempää, eikä syynä aina tarvitse olla iso muutostilanne.

21.10.2020

  

YKAn jäsenenä vakuutettuna vapaa-ajallakin

Onko haaveissa lähteä Lappiin laskettelemaan? Tai lähtikö kaveri vaihtoon ja haluat mennä moikkaamaan? Jos olet 18–74-vuotias ja YKAn jäsen, olet vakuutettuna kattavasti eri tilanteissa vapaa-ajalla. Opiskelijalähettiläs Emmi Katajisto otti selvää YKAn jäsenilleen tarjoamasta vakuutusturvasta.

29.9.2020

  

Opiskelijalähettiläät YKAssa: Veera Rahikainen

Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Veera Rahikainen innostui heti nähdessään hakuilmoituksen opiskelijalähettilääksi. Hän on kiinnostunut sekä sisällöntuotannosta että sosiaalisesta mediasta eli taidoista, joita opiskelijalähettiläs työssään tarvitseekin.

28.9.2020

  

Opiskelijalähettiläät YKAssa: Akseli Rouvari

Uutena opiskelijalähettiläänä on aloittanut myös Akseli Rouvari Helsingin valtiotieteellisestä. Lukuvuoden 2020-21 aikana hän tutustuu muiden opiskelijalähettiläiden tavoin YKAn palveluihin ja kertoo niistä somekanavissamme. Akselin tavoitteena on jättää jälki liiton opiskelijatoimintaan.

25.9.2020

  

Opiskelijalähettiläät YKAssa: Emmi Katajisto

Turussa sosiologiaa ja espanjaa opiskeleva Emmi Katajisto odottaa innolla pääsevänsä tutustumaan YKAn palveluihin ja kertomaan niistä eteenpäin. Melko tuore ykalainen haluaa itsekin oppia YKAn toiminnasta lisää opiskelijalähettiläsvuoden aikana.

24.9.2020

  

Opiskelijalähettiläät YKAssa: Aku Houttu

Seuraavaksi opiskelijalähettiläiden esittelyssä on vuorossa maailmanpolitiikan opiskelija, VTK Aku Houttu. Hän kokee opiskelijalähettilyyden merkityksellisenä, koska tehtävässä pääsee tekemään töitä alan osaajien yhteisessä etujärjestössä.

23.9.2020

  

Opiskelijalähettiläät YKAssa: Camilla Heikkinen

Historian ensimmäiset opiskelijalähettiläät ovat aloittaneet YKAssa syyskuun alussa. Tervetuloa vahvistamaan yhteisön ääntä ja tuomaan uutta näkökulmaa toimintaan! Ensimmäisenä esittelyssä on Camilla Heikkinen, tuleva sosiaalipsykologi Tampereelta.

17.2.2020

  

Asiantuntija esittelyssä: Oras Tynkkynen

YTM Oras Tynkkynen kutsuu itseään maailmanpelastamisen sekatyöläiseksi, jolle ilmasto on sydämen asia. Hän on tehnyt paljon erilaisia töitä kansanedustajasta radiotoimittajaan mutta ei ole koskaan ollut vakituisessa työsuhteessa. Tynkkysen valintoja on aina ohjannut palo jättää jälki ympäröivään maailmaan.

24.1.2020

  

Välitodistus yhteiskuntatieteelliselle korkeakoulutukselle

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus on julkaissut raporttinsa yhteiskuntatieteellisestä korkeakoulutuksesta. Arviointi toteutettiin vuonna 2019 ja se koski yhteiskuntatieteellisen alan koulutustarjonnan kehittämistä ja profiloitumista. 

9.1.2020

  

Työtä tulevaisuuden takia

Vuoden yhteiskuntatieteilijä Elina Bardramin työ  EU:n johtavana ilmastoneuvottelijana vuosina 2014–2018  on ollut hänelle henkilökohtaisestikin merkityksellistä.  Se on auttanut häntä hyväksymään myös sen, että raskas työ on tarkoittanut luopumista jostain muusta.

9.1.2020

  

Väitellen yhteiskuntaa rakentamassa

Yhteiskunta-alan opintojen monipuolisuus ja
laaja-alaisuus näkyvät myös tutkimuskohteissa. Tällä palstalla on poimintoja viime vuoden värikkäästä tutkimussadosta. Melkoinen määrä asiantuntemusta – onnittelut kaikille viime vuonna väitelleille yhteiskuntaosaajille!

20.12.2019

  

Asiantuntija esittelyssä: Timo Bergman

Vuoden viimeisessä Asiantuntija esittelyssä -vuorossa on YTM Timo Bergman, jolla on monipuolinen kokemus eri asiantuntijatehtävistä. Tällä hetkellä Bergman on avoin uusille työtehtäville, ja haussa ovat erityisesti ennakoinnin, tulevaisuus- ja strategiatyön sekä johtamisen asiantuntija- ja esihenkilötehtävät. ”Onko sinulla varaa olla hyödyntämättä monipuolista osaamistani?” kysyy Bergman hissipuheessaan.

5.12.2019

  

Asiantuntija esittelyssä: Katri Halen

VTT Katri Halenilla on monipuolinen työkokemus työeläkealalta työkykyhaasteiden parissa. Keväällä 2019 valmistunut väitöstutkimus motivoi häntä etsimään uutta suuntaa myös työuralle. Ennaltaehkäisevämpi ote työkyvyn ylläpitämiseen ja työn mielekkyyden lisäämiseen löytyi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta työsuojelun vastuualueelta tarkastajan tehtävissä.

29.10.2019

  

Asiantuntija esittelyssä: Tomi Pyyhtiä

BA Tomi Pyyhtiä on urallaan keskittynyt digitaalisen liiketoiminnan johtamiseen isoissa organisaatioissa. Muutama vuosi sitten hän aloitti Keskolla, jossa toimii nykyisin K Digital -yksikössä verkkokauppa- ja analytiikkatiimin vetäjänä. Pyyhtiä on myös kirjailija – hänen uusin kirjansa Digiajan johtajan käsikirja on juuri ilmestynyt.

15.10.2019

  

Asiantuntija esittelyssä: Nina Hyvärinen

VTM Nina Hyvärinen on tehnyt suurimman osan urastaan julkisella sektorilla kansainvälisen politiikan ja EU-asioiden asiantuntijana. Muutama vuosi sitten urapolku vei hänet yritysmaailmaan ja vaikuttamisen pariin. Nykyisin Hyvärinen toimii F-Securessa Head of Corporate Relations -tehtävässä, jossa yhdistyy hienosti hänen aiempi työhistoriansa.

8.10.2019

  

Asiantuntija esittelyssä: Mervi Janhunen-Ruusuvuori

YTM Mervi Janhunen-Ruusuvuorella on pitkä ja monipuolinen työkokemus eri sektoreilta. Viimeiset 25 vuotta hän on työskennellyt sosiaalialalla ja johtaa nykyisin Setlementti Tampere ry:n toimintaa. Hänelle on tärkeää voida allekirjoittaa täysin työnantajaorganisaationsa arvot.

26.9.2019

  

Asiantuntija esittelyssä: Laura Wathén

VTK Laura Wathén on Suomen suurimman ylioppilaskunnan HYYn hallituksen puheenjohtaja. Wathén on ollut koko aikuisikänsä aktiivinen vapaaehtoistoiminnassa ja johtanut erilaisia opiskelijaorganisaatioita lukioajoista lähtien. Tulevaisuuden johtotehtävissä hän haluaa edesauttaa kannustavan, empaattisen ja avoimen työkulttuurin leviämistä.    

19.9.2019

  

Asiantuntija esittelyssä: Johan-Eerik Kukko

Asiantuntija esittelyssä -vuoro on viestinnän asiantuntija Johan-Eerik Kukolla, jolta hoituvat niin perinteinen tiedottaminen kuin juontokeikat ja podcastien tekeminen. Tällä hetkellä hän toimii Lapin yliopiston tiedeviestintäsuunnittelijana. Kukko on myös aktiivinen YKAn paikallistoiminnassa Lapin yhteiskuntatieteilijöiden varapuheenjohtajana.

8.8.2019

  

Digitaaliset urataidot avaavat uusia verkostoja

Työnhakutaidoista on puhuttu jo pitkään, ja yhä useammin niissä painottuu netin ja sosiaalisen median käyttö. Urataidot ovat paljon muutakin ja ovat tarpeen muulloinkin kuin akuutissa työnhakuvaiheessa. Mitä monimuotoisempi ja kompleksimpi työmaailmamme on, sitä monipuolisempia urakyvykkyyksiä tarvitsemme. Viimeistään tekoäly on tehnyt näistä netti- ja somenäppärien hyveistä jokaisen asiantuntijan välttämättömyyksiä. Uravalmentaja Heini Hult-Miekkavaara kertoo, miksi.

6.6.2019

  

Asiantuntijat arvioivat osaamista ja työelämän kehittämistä hallitusohjelmassa

Hallitusohjelma valmistui viikon alussa, ja tänään nimitetään maahan uusi hallitus. Pyysimme kuutta asiantuntijaa kommentoimaan lyhyesti hallitusohjelmaa työelämän kehittämisen ja osaamisen näkökulmasta. Mitkä kirjaukset saivat ruusuja ja mitkä risuja? Mukana kommentoimassa on asiantuntijoita palkansaaja- ja työnantajajärjestöistä, tutkijoita sekä politiikan ja talouden toimittaja.

29.5.2019

  

Häiritsevä palaute haittaa asiantuntijoita

Miten kohdata vihapuhetta työssä? Vihapuheesta ja sen aiheuttamista ja jatkuvasti lisääntyvistä ongelmista puhutaan paljon, mutta tehokkaita käytännön työkaluja ei juuri ole ollut. Kun häiritsevää palautetta kohdataan työssä, työyhteisön tulee tukea työntekijää. Toisaalta negatiivinen puhe saattaa kohdistua koko organisaatioon. Tässä artikkelissa esitellään tapoja, joilla sekä työntekijät että työnantajat löytävät helposti ja nopeasti tukea ja ratkaisuja vihapuheen kohtaamiseen.

17.5.2019

  

Asiantuntija esittelyssä: Petteri Näreikkö

Asiantuntija-esittelysarjassa on vuorossa YTM, väitöskirjatutkija Petteri Näreikkö. Hän on perehtynyt kansainvälisten suhteiden opinnoissaan kestävään kehitykseen, arktiseen politiikkaan ja alkuperäiskansaoikeuksiin. Väitöstutkimuksessaan hän tutkii alkuperäiskansojen ja teknologian suhdetta. Työelämäosaamistaan Näreikkö on kehittänyt vapaaehtoistyössä eri järjestöissä ja projektityöryhmissä.

3.5.2019

  

Hallintopäälliköltä hoituvat monenlaiset projektit

Missä projekti, siellä Marjut! Hallintopäällikkö Marjut Soininen on ollut monessa kehittämishankkeessa mukana jo vuodesta 2007. Lue, mitä kaikkea Marjutin työhön kuuluu perinteisen taloushallinnon lisäksi.

23.4.2019

  

Asiantuntija esittelyssä: Satu Spratley

Asiantuntija-esittelysarjassa on vuorossa yhteiskuntatieteilijä ja maailmankansalainen Satu Spratley. Hän on kansainvälisten suhteiden asiantuntija, jolla on yli kymmenen vuoden työkokemus diplomatian alalla. Tällä hetkellä fokus on Aasia-asiantuntijuudessa ja yhteisöjen tukemisessa.

20.3.2019

  

Asiantuntija esittelyssä: Tuovi Rautjoki

Uuden asiantuntija-esittelysarjamme aloittaa YTM, viestintäpäällikkö Tuovi Rautjoki. Hänella on parinkymmenen vuoden työkokemus johtamisen, viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä kolmella eri sektorilla. Yhteistä kaikissa tehtävissä on ollut strateginen johtaminen, muutosten johtaminen ja verkostoissa työskentely.

14.3.2019

  

Palvelujohtaja päivittää jatkuvasti tilannekuvaa

Runsas kaksi vuotta sitten YKAssa aloitti palvelujohtajan tehtävässä hallintotieteiden maisteri Maria Teikari. Uusi pesti perustettiin, kun liiton hallitus halusi vahvistaa toimiston johtamisresurssia ja panostaa palveluiden jäsenlähtöiseen kehittämiseen. Millaista on palvelujohtajan työ? Mikä on Marian ohjenuora johtajuuteen?

8.3.2019

  

Kehumalla kohti parempaa työelämää

Positiivisen palautteen antaminen ei aina luonnistu suomalaisilta ja ansaittu kiitos jää usein antamatta. Kaikkein tukalinta on olla itse kehuttavana. Miksi näin positiivinen asia tuottaa meille päänvaivaa? Palautteen antamisen kynnystä madaltamaan on kehitetty uudenlainen Kehu-palvelu.

28.1.2019

  

Rekrytoijat punnitsevat työnhakijan motivaatiota ja osaamista

Minkälaisia ominaisuuksia ja asennetta rekrytoijat odottavat työnhakijoilta? Miten lukuisten työhakemusten joukosta voi erottautua ja päästä etenemään työhaastatteluun? Vaikuttaako ikä työpaikan saantiin? Muun muassa näihin kysymyksiin kuultiin rekrytointikonsulttien vastauksia Työnhakuveturin Rekrypaneelissa 23.1. Akavatalossa.

25.1.2019

  

Neuvottelupäällikkö löytää jäsenyhteyden palkkaneuvonnasta

Yksityisen sektorin neuvottelupäällikkö Nuutti Pursiainen kiertää kokouksesta ja tapaamisesta toiseen. Välillä hän ehtii antaa jäsenille palkkaneuvontaa, mikä pitää tärkeää jäsenyhteyttä yllä. Miten Nuutin pitkä ura ammattiliitossa sai alkunsa? Ja miten rusakot vaikuttivat alun perin ammatinvalintaan?

17.1.2019

  

Taloustilanne heijastuu lakimiehen työhön

Töissä YKAssa -esittelysarja jatkuu lakimies Jukka Nohterin haastattelulla. Lakimiehen työn keskiössä on jäsenneuvonta, joka onkin yksi tärkeimmistä YKAn palveluista. Mikä on motivoinut Jukkaa työssään jo 11 vuoden ajan?

9.1.2019

  

Työelämän asiantuntijat palveluksessasi

Sinun ei tarvitse itse tietää kaikkia työelämän kiemuroita. Meitä on täällä YKAn toimistossa reilun tusinan verran alan asiantuntijoita valvomassa etujasi ja antamassa tukea urapolkusi eri vaiheissa. Monet meistä ovat olleet YKAssa töissä jo yli 10 vuotta. Osa on tullut taloon jo viime vuosituhannen puolella, osa vasta tänä vuonna. Kokemusta, näkemystä, motivaatiota ja intoa löytyy ihan jokaisesta.

Kysyimme itseltämme, mikä meitä motivoi työssämme.

9.1.2019

  

Yhteiskunta-alalla väitellään

Yhteiskunta-alan opinnot ovat yhtä laaja-alaisia ja moninaisia kuin alakin. Tämä näkyy myös tutkimuskohteiden monipuolisesta kirjosta – yhteiskuntaa tarkastellaan monelta kantilta ja monin eri metodein. Tälle palstalle olemme poimineet joitain viime vuoden väitöksistä.

9.1.2019

  

Päin tekoälyä

Omistan pienen podcast-tuotantoyhtiön. Asian mainio etu on se, että kivijalkaliiketilassa sijaitsevaan studioomme, entiseen eväspuotiin, kävelee joka päivä sisään valtavan kiinnostavia ihmisiä.

8.1.2019

  

Diginatiivin yllätysvalinnat

Mikki Inkeroinen ei ole hakenut töitä sitten teini-iän.
Urakehityksestään hän kiittää hyviä esimiehiä, mutta myös
onnekkaita sattumia. Valinta Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi
sopii yllätyksellisyydessään Inkeroisen tyyliin.

29.11.2018

  

Viestintäpäällikkö kannustaa visertämään

Kahdeksan vuotta sitten liitto sai ensimmäisen virallisen viestijänsä, kun silloinen asiamies Kati Ahtiainen valittiin viestintäpäälliköksi. Mitä kaikkea kuuluu järjestöviestijän työnkuvaan? Keitä ovat liittolähettiläät? Ja miksi viestintäpäällikkö iloitsee twiittaavista kollegoistaan?

21.11.2018

  

Osaamispalveluiden asiantuntija ennakoi tulevaa

Minkälaisia taitoja tulisi harjoittaa, jotta pärjää ja menestyy työelämässä? Minkälaisia työmahdollisuuksia avautuu milläkin osaamistaustalla? Muun muassa näitä kysymyksiä pohtii työssään YKAssa elokuun lopulla aloittanut osaamispalveluiden asiantuntija Heini Hult-Miekkavaara, jonka tehtäviin kuuluu osaamispalveluiden konseptointi ja toteuttaminen sekä kouluttaminen ja koulutuksista vastaaminen.

15.11.2018

  

YTN-aktiivit koolla yritysyhdistyspäivässä

Noin 80 yritysyhdistystoimijaa ja luottamusmiestä kokoontui YTN:n yritysyhdistyspäivään Allas Sea Poolille marraskuisena perjantaina. Päivän aikana opittiin muun muassa yhteiskehittämisen periaatteet ja kuultiin, miten tunneälyä voi hyödyntää jäsenhankinnassa.

9.11.2018

  

Toiminnanjohtaja ei turhia päsmäröi

Tällä viikolla esittelyn kohteena on toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen, jonka työtehtävien monipuoliseen kirjoon kuuluu niin liiton äänitorvena toimiminen kuin järjestön toiminnasta ja taloudesta huolehtiminen.

2.11.2018

  

Yhteisösuunnittelija etsii yhteistä ääntä

Tämän viikon esittelyn kohteena olevan asiantuntijan voi bongata erityisesti SYYn opiskelijatapahtumista eri puolelta Suomea.  Hän on YKAn yhteisösuunnittelija Marjo-Rita Juntunen, joka huolehtii opiskelija-, paikallis- ja jäsenjärjestötoiminnasta, jäsenlähtöisestä kehittämisestä sekä jäsenhankinnasta.

26.10.2018

  

Neuvottelupäällikkö työskentelee ay-toiminnan ytimessä

YKAn julkisen sektorin neuvottelupäällikön Petri Toiviaisen työ juontaa ammattiliittojen alkuperäisestä tarkoituksesta, yhteisöön perustuvasta neuvotteluvoimasta. Mitä kaikkea kuuluu neuvottelupäällikön työhön? Lue Petrin haastattelu!

12.10.2018

  

Erityisasiantuntijan työn keskiössä ovat kohtaamiset

Erityisasiantuntija Piritta Jokelaisen työ vie kohtaamisesta toiseen, eikä hän ehdi toimistolla juuri kuin käydä kääntymässä. Tämänkertaisessa #töissäYKAssa -esittelyssä pääset kurkistamaan lobbarin arkeen ammattiliitossa.

5.10.2018

  

Kehittämisasiantuntija työstää palvelupolkuja jäsenille

Seuraavaksi on #töissäYKAssa -sarjan esittelyvuorossa kehittämisasiantuntija Aki Reinimäki. Hän keskittyy työssään ymmärtämään jäsenten elämäntilanteita ja palveluntarpeita, joiden pohjalta syntyvät YKAn tarjoamat palvelut.  

28.9.2018

  

YKAn lakimies toimii sekä neuvojan että ratkaisijan roolissa

Uudessa #töissäYKAssa -sarjassa esittelemme YKAn toimiston asiantuntijoita työssään. Sarjan aloittaa lakimies Heidi Tupamäki. Millaisissa asioissa jäsenet hakeutuvat liiton lakimiehen puheille? Entä mikä on haastavinta ja mielekkäintä Heidin työssä?

4.5.2018

  

Työtahti on kiristynyt ja työkuorma kasvanut

Työn kuormittavuus on kasvanut huolestuttavasti, käy ilmi YTN-datasta. Joka kahdeksas koki työmääränsä jatkuvasti liian suureksi ja liki puolet ajoittain liian suureksi. Yli puolet kertoi työtahdin kiristyneen.

27.2.2018

  

Naisten palkkakuoppa on juurtunut syvälle rakenteisiin

Paula Koskinen Sandbergin mukaan sukupuolten palkkatasa-arvoa voidaan edistää sekä työpaikoilla että työmarkkinaosapuolien sopimuksissa. OP Vakuutuksen stipendin saaja selvitti väitöstutkimuksessaan naisten palkkakuopan historiaa ja nykytilaa.

21.12.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Kari Backman

Ykalainen kasvatustieteen maisteri Kari Backman työskentelee Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistossa ja palvelee aloittavia yrittäjiä. Hän toimii myös jukolaisena luottamusmiehenä. Backmanille hyvä julkinen sektori luo toimivat ja turvalliset puitteet kansakunnan menestymiselle.

20.12.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Pasi Piela

Julkinen sektori on tarjonnut Pasi Pielalle kokonaisen ja eheän työuran. Hän on viihtynyt Tilastokeskuksessa ja tekee nykyisin töitä paikkatietomenetelmiin erikoistuneena kehittämispäällikkönä. Julkisen sektorin keskeinen päämäärä on ylläpitää hyvän elämän edellytyksiä kansalaisille. Pielan mukaan tämä tarvoite kärsii jatkuvista leikkauksista.

18.12.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Akseli Koskela

VTM Akseli Koskelan työpaikkana on työ- ja elinkeinoministeriö, jossa hän toimii elinkeinoministerin virkamiessihteerinä EU- ja kansainvälisissä asioissa. Koskelan mukaan hyvä julkinen sektori tekee yhteistyötä yksityisen sektorin, järjestöjen ja tieteellisen yhteisön kanssa. Hän toivoisi työvoiman liikkuvuuden lisääntyvän myös julkisella sektorilla.

15.12.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Juha Mustonen

Kansainvälinen politiikka pääaineena ja Kavakun läpäisy – tämä on monen yhteiskuntatieteilijän unelmayhdistelmä. VTM Juha Mustonen on diplomaatti mutta virkavapaalla lähestystöneuvoksen tehtävästä. Hän työskentelee tällä hetkellä Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksessa kansainvälisten suhteiden päällikkönä. Mustonen pitää haasteista ja vastuista, jotka liittyvät kansainväliseen toimintaympäristöön.

13.12.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Unto Vesa

VTM Unto Vesa toimii emeritustutkijana Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksessa. Vesan mukaan julkisen sektorin pitäisi keskeisen yhteiskunnallisen roolinsa takia huolehtia työhyvinvoinnista. Yliopistomaailmasta hän nimeää yhden epäkohdan, johon tarvitaan ratkaisu.

12.12.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Minna Karhunen

Minna Karhunen aloitti jo nuorena politiikassa ja nousi Kokoomuksen kansanedustajaksi vähän yli 20-vuotiaana. Uraan ovat mahtuneet myös kaupunginjohtajuus Karkkilassa ja Järvenpään kaupungin kehitysjohtajan pesti. Lähes kolme vuotta sitten Karhunen siirtyi ylijohtajaksi Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Johtamisessa tärkein tarvittava ominaisuus on hänen mukaansa rohkeus.

12.12.2017

  

Hyvän elämän edellytysten luojat – näin virkamiehet tekevät työtä paremman yhteiskunnan puolesta

Virkamiesura siintää monen korkeakoulutetun haaveissa, mutta avoimet kysymykset – kenties ennakkoluulotkin – saattavat vaivata mieltä. Mikä olisikaan parempi tapa kertoa virkamiehen työstä kuin tutustua siihen kahden kokeneen yhteiskuntatieteilijän kokemusten kautta. Haastateltavina ovat Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen ja sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila, joiden työhistoriasta paistavat läpi halu vaikuttaa ja tehdä merkityksellistä työtä. Siis asiat, joita sinäkin voit elää todeksi virkamiehen työssä.

Lue lisää >> Duunitorilta

30.11.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Ida Hakola

VTM Ida Hakola on toinen Vapa Median perustajista. Kun Vapa Media perustettiin vuonna 2010, se oli Suomen ensimmäinen sisältömarkkinoinnin toimisto. Palvelut ovat monipuolistuneet, ja kasvu näkyy myös henkilökunnan määrässä. Hakolalle tulevaisuuden asiantuntijatyö näyttää eri aloja läpileikkaavana, nopeatempoisena, digitalisoituvana ja transformaatiokykyä edellyttävänä.

28.11.2017

  

Blogi laittoi pisteen hiljaisuudelle

Vuoden yhteiskuntatieteilijä Koko Hubara on ruskea, mutta suomalainen. Hän on kokenut syrjintää ja väheksyntää, mutta ei ole antanut sen lokeroida itseään. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut valitsi hänet Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi marraskuun Yhteiskuntatieteilijäpäivässä.

27.11.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Elina Kiiski Kataja

Palo vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin vei Elina Kiiski Katajan valtsikaan ja vapaaehtoistyöhön kansainvälisessä järjestössä. Sitrassa hän on työskennellyt 10 vuotta eri tehtävissä. Nykyisessä tehtävässään johtavana asiantuntijana Kiiski Kataja vastaa Sitran trendilistasta ja kansallisen jatkuvan ennakointiprosessin rakentamisesta yhdessä valtioneuvoston kanslian kanssa.

23.11.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Minna Rantama

VTM Minna Rantama näyttää uravalinnallaan, millaista tulevaisuuden asiantuntijatyö voi olla. Hän on urasparraaja ja toimitusjohtaja perustamassaan työnhakuyritys Kumouksessa. Rantaman mukaan työnhakua ei pidetä tulevaisuudessa ajankohtaisena vasta työsuhteen loppuessa, vaan oman uran kehittämistä mietitään jatkuvasti. Myös itsensä johtamiseen panostetaan nykyistä enemmän.

21.11.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Seija Ilmakunnas

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajan Seija Ilmakunnaksen uralla pitkän kaaren tekee talouden ennustaminen, joka on seurannut työtehtävästä toiseen. Yhteiskunnan isoihin kysymyksiin on Ilmakunnaksen mukaan vaikea vastata korkealaatuisella tutkimuksella, jos ei ole mahdollisuutta rakentaa kunnollisia tutkimuksen infrastruktuureja ja pystyttää pysyviä tutkimusryhmiä.

20.11.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Jari Hakanen

Kun työn imusta puhutaan, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Jari Hakasen nimi tulee pian vastaan. Hakaselle työn imu on aina läsnä, sillä hän tutkii sitä työkseen. Hän esiintyy säännöllisesti mediassa, myös sosiaalisen median puolella. Hakasen mukaan työn muuttuessa yhä vaativammaksi asiantuntijatyön pysyvänä haasteena on työn kuormittavuuden hallinta.

16.11.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Aleksi Neuvonen

Ajatushautomo Demos Helsingin perustaja Aleksi Neuvonen rakentaa parhaillaan yhdessä Sitran kanssa jälkiteollisen ajan yhteiskunnallista visiota ja on mukana myös kahdessa kaupungistumisen tulevaisuushankkeessa. Hän näkee, että tulevaisuudessa asiantuntijatyö on nykyistä enemmän yhteistyötä, jossa erilaisia taitoja ja osaamista yhdistellään.

3.11.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Eini Hyttinen

Eini Hyttisen työpaikka voi vaihtua, mutta kiinnostus työsuojeluun ja työhyvinvointiin pysyy. Viime vuonna hän siirtyi aluehallintovirastosta Poliisihallitukseen ja otti hoitaakseen poliisien työhyvinvoinnin. Hyttinen vaikuttaa myös YKAn hallituksessa.

2.11.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Sarianne Karikko

Katse tulevaan solidaarisuutta unohtamatta. VTM Sarianne Karikolla on näkemystä ay-liikkeen tulevaisuudesta, sillä hän on toiminut pitkään YKAn varapuheenjohtajana. Leipätyökseen hän hoitaa Nuorisotutkimusverkoston viestintää.

1.11.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Ilkka Kaukoranta

VTM Ilkka Kaukorannan työura SAK:ssa alkoi ystävän sijaistamisella. Nyt hän on edennyt keskusjärjestön pääekonomistiksi. Kaukorannan mielestä ay-liikkeen pitää kehittää sosiaaliturvaa vastaamaan yhä paremmin muuttuvan työelämän haasteisiin, kuten alustatalouden mahdollistamaan joustavaan työntekoon.

23.10.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Timo Koskimäki

VTM Timo Koskimäki aloitti neljä vuotta sitten Tilastokeskuksen tilastotuotannon ylijohtajana, unelmiensa työssä. Hän on virkavapaalla Tullihallituksen tilastojohtajan tehtävästä, sillä ylijohtajan kausi on määräaikainen. Moni ykalainen muistaa Koskimäen myös YKAn edeltäjän, SVAL:n pitkäaikaisena puheenjohtajana 2000-luvun alussa.

13.10.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Jenni Karjalainen

VTM Jenni Karjalainen aloitti uransa SAK:ssa ja on nyt johtavana asiantuntijana Insinööriliitossa. Väliin on mahtunut työjaksoja Akavassa ja työministerin erityisavustajana. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on Karjalaiselle tärkeää. Hän toteaa olevansa melko tyypillinen yhteiskuntatieteilijä, pragmaattinen idealisti.

12.10.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Iiris Niinikoski

Yhteiskunta-alan osaaja Iiris Niinikoski työskentelee OP:ssa yhteiskuntasuhteiden koordinaattorina. Niinikosken mukaan muuttuvassa työelämässä on tärkeää pitää omasta osaamisestaan huolta ja päivittää sitä tarpeen mukaan. Hän näkee erinomaisen mahdollisuuden ammattiliitoille olla tässä kehityksessä jäsenten tukena.

6.10.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Regina Järg-Tärno

Filosofian maisteri Regina Järg-Tärno on opiskellut kriminologiaa ja kieliä. Taustansa ja loputtoman oppimisen halunsa avulla hänelle on avautunut mitä mielenkiintoisimpia ja epätavallisimpia urapolkuja. Tällä hetkellä Järg-Tärno työskentelee asiantuntijana opetus- ja kulttuuritoimialalla sekä freelancer-asioimistulkkina erityisesti oikeuskysymyksissä.

3.10.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Lotta Savinko

Lotta Savinko opiskeli kauppatieteitä juppiaikakaudella ja valmistui pahimpaan lamaan. Ura takkuili aluksi mutta avautui kotiäitivuosien jälkeen ensin ilmailualan järjestöissä ja sitten Akava-yhteisössä. Mutta miten ihmeessä ekonomi päätyi YKAn jäseneksi?

27.9.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Timo Bergman

YTM Timo Bergman haluaa edetä urallaan tehtäviin, joissa pääsee auttamaan organisaatioita ja ihmisiä hyödyntämään tulevaisuuden yhteiskunnallisten muutostekijöiden luomia mahdollisuuksia. Bergmanin mukaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä edistetään parhaiten tavoitteellisella suunnittelulla.

22.9.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Milla Halme

Hallintotieteiden maisteri Milla Halme on huomannut motivoituneensa missioista. Tällä hetkellä hänen missionaan on edistää sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTEn strategista viestintää ja brändiä. Halme pitää työelämän ennakkoluuloja ja oletuksia haitallisina sekä organisaatioiden menestykselle että työhyvinvoinnille.

20.9.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Jaana Pakarinen

Hallintotieteiden lisensiaatti Jaana Pakarinen on aina kokenut olevansa unelmiensa työssä. Vaihtelevat asiantuntija- ja johtotehtävät kunnissa, valtiolla, seurakunnissa ja maakunnissa ovat tuoneet hänet nykyiseen tehtävään, Vates-säätiön johtajaksi. Pakarisella on näkemystä ja tutkittua tietoa, miten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta pitäisi edistää suomalaisilla työpaikoilla.

13.9.2017

  

Walk for Jobs: Liikkeellä tositarkoituksella

Korkeasti koulutettujen rekrytointitapahtuma Walk for Jobs kokosi yli 400 työnhakijaa ja 56 yritystä tai organisaatiota. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut oli mukana jo viime vuonna, kun tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran Helsingissä.

7.9.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Joonas Kinnunen

Opiskelijan arki on lähellä liikuntapäällikkö, VTM Joonas Kinnusta, sillä hän suunnittelee työkseen liikuntapalveluja ammattikorkeakouluopiskelijoille. Työssään hän näkee, miten yhteiskunnan vaatimukset opiskelijoita kohtaan kasvavat. Mutta kuka haluaisi valmistua määräajassa ilman oman alan työkokemusta? ihmettelee Kinnunen.

1.9.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Petri Hakkarainen

Valtiotieteilijä-lehti (nyk. Ura) haastatteli ulkoasiainsihteeri Petri Hakkaraista Berliinissä vuonna 2011. Keväällä hän aloitti ministerineuvoksena ja poliittisen tiimin vetäjänä Suomen Washingtonin-suurlähetystössä. Ennen nykyistä pestiään kuutta kieltä puhuva Oxfordin tohtori työskenteli parisen vuotta ulkoministeriön lähettämänä asiantuntijana Geneven turvallisuuspoliittisessa keskuksessa. Kuka enää uskoisi, että Hakkarainen pyrki vatsikaan vähän vitsillä ja pääsi sinne rimaa hipoen?

31.8.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Arto Aniluoto

VTM Arto Aniluoto on opintovapaalla Eurooppalainen Suomi ry:n toiminnanjohtajan tehtävästä ja viimeistelee väitöskirjaansa korkeakoulututkimuksesta. Aniluotoa voi hyvällä syyllä nimittää järjestöaktiiviksi, sillä hän on toiminut kansalaisjärjestöjen ja säätiöiden luottamustehtävissä jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Aniluodon mielestä maailmanparantaminen on juuri yhteiskuntatieteilijöiden ydinosaamista.

28.8.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Pia Dolivo

Alma Mater kutsui VTM Pia Dolivoa jo varhain, ja hän vastasi kutsuun. Yliopistouransa aikana hän on työskennellyt monissa tehtävissä alumnien, varainhankinnan ja yhteiskuntasuhteiden parissa. Kipinä urapolulle syttyi jo opiskeluaikana, kun hän oli Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa. Nyt Dolivo johtaa Helsingin yliopiston yhteiskuntasuhteiden yksikköä.

25.8.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Katariina Relander

Ura-lehti haastatteli lokakuussa 2013 VTM Katariina Relanderia. Hän työskenteli silloin Consumer Insight Managerina Sanoma Newsissä. Nykyisin tittelinä on Senior Consumer Insight Strategist ja organisaation nimenä Sanoma Media Finland. Vaikka titteli ja yrityksen nimi ovatkin muuttuneet, Relanderin työtehtävä ja -paikka ovat entiset. Media- ja tutkimusalalla on tapahtunut viime vuosina paljon, mikä on tuonut lisää haasteita ja antanut mahdollisuuden kehittää omaa osaamista.

17.8.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Eva Roos

VTM Eva Roosin suunnittelijan pesti opetus- ja kulttuuriministeriössä päättyy syyskuun alussa. Sen jälkeen hän lähtee pitemmäksi aikaa perheineen Australiaan, ja uran jatko on avoin. Roosin mielestä yhteiskuntatieteilijä voi parhaiten muuttaa maailmaa yhdessä muiden kanssa ja katsomalla kuplansa ulkopuolelle.

14.8.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Elina Moisio

Vuodet opiskelijajärjestöissä herättivät Elina Moisiossa palavan halun muuttaa maailmaa paremmaksi. Kansantaloustieteilijä on saanut urallaan vaikuttaa mm. ministereiden erityisavustajana, kuntapoliitikkona, yliopiston alumnikoordinaattorina ja työmarkkinajärjestöissä. Moisio toimi pitkään YKAssa luottamustehtävissä. Hän työskentelee Akavassa yhteiskuntavaikuttamisen ja ilmastopolitiikan asiantuntijana.

10.8.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Matleena Järviö

Vastavalmistuneella yhteiskuntatieteiden maisterilla Matleena Järviöllä oli työnsaanti tiukassa. Hakeutuminen harjoittelijaksi työvoimatoimistoon osoittautui lopulta oikeaksi strategiaksi saada jalka oven väliin. Hän kannustaakin loppuvaiheen opiskelijoita ja vastavalmistuneita sitkeästi hankkimaan sellaista kokemusta, joka tukee oman alan urapolkua. Nykyisin Järviö työskentelee kehitysyhteistyön asiantuntijana.

21.6.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Saara Rapeli

Ura-lehti haastatteli monikulttuurisuusasioihin erikoistunutta sosiaalipsykologia Saara Rapelia toukokuussa 2014. Silloin hän työskenteli Helsingin kaupungin määräaikaisena lastensuojelun erityissosiaalityöntekijänä ja haaveili työstä maahanmuuttajien kotoutumisen parissa. Nykyisessä tehtävässään Inkoon palvelukoordinaattorina Rapelin tehtäviin kuuluu myös maahanmuuttajapalvelut.

20.6.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Pilvi Nybom

Konsultti ja business-valmentaja Pilvi Nybom on muuttuvan työelämän asiantuntija. Lukuisia yksilövalmennuksia vetäneenä hän on vakuuttunut, että yhteiskuntatieteilijöiden draiverina on halu vaikuttaa ja tehdä hyvää.

16.6.2017

  

“Ärsyttää vastakkainasettelu, että jos olet empaattinen, et osaa tehdä päätöksiä”

Tyypillisen johtajan ajatellaan olevan golfia harrastava keski-ikäinen diplomi-insinööri- tai ekonomimies, joka tapaa kaltaisiaan Helsingin Suomalaisella Klubilla. Vaikka kuva onkin värittynyt, työsarkaa johtajakuvan monipuolistamiseksi on runsaasti. Sillä se, millaisia ihmisiä johtotehtäviin nousee tai nostetaan, luo kuvaa siitä, kenellä yhteiskunnassa on mahdollisuudet menestyä vaativissa työtehtävissä. Tässä artikkelissa tutustumme kahteen päättävässä asemassa toimivaan yhteiskuntatieteilijään.

Lue lisää >> Duunitorilta

16.6.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Leena Suurpää

Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää on tehnyt tähänastisen työuransa tieteen kansalaistoiminnan tehtävissä ja kantanut yhteiskunnallista vastuuta keräten, analysoiden ja jakaen tietoa. Hänen mielestään yhteiskunta-alan toimijat ovat ammatillisten työtehtävien ohella merkittäviä kansalaistoimijoita.

16.6.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Marja-Liisa Manka

Marja-Liisa Mankan valinta Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi sai aikoinaan runsaasti näkyvyyttä ja vilkastutti myös keskustelua työhyvinvoinnista. Manka on tehnyt pitkän uran työhyvinvoinnin parissa. Hän jäi eläkkeelle huhtikuussa mutta miettii jo, mitä merkityksellistä voisi tehdä seuraavaksi. Uusintana yhteiskuntatieteilijä -sarjassa nostamme esiin Valtiotieteilijä- ja Ura-lehden haastatteluja vuosien takaa. Sarja on osa YKA70-kampanjaa. Mankan haastattelu on julkaistu alun perin Valtiotieteilijä-lehdessä joulukuussa 2011.

14.6.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Marketta Rantama

”Olen nyt unelmieni työssä”, sanoo Marketta Rantama, henkilöstön kehittämispäällikkö ja työsuojelupäällikkö Itä-Suomen yliopistosta. Sosiaalipolitiikan opinnot antoivat hyvät työelämävalmiudet henkilöstöjohtamiseen.

12.6.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Krista Kohtakangas

Krista Kohtakankaan pitää yliopistomaailmassa sekä väitöskirjan tekeminen että yliopisto-opettajan tehtävät. Kohtakangas on loistava esimerkki aktiivisesta yhteiskuntatieteilijästä, joka oli jo opiskeluaikanaan mukana liiton opiskelijajärjestössä ja jatkoi valmistuttuaan YKAn paikallisyhdistyksessä Lapin yhteiskuntatieteilijöissä. Hän oli itse perustamassa LapinYKAa.

12.6.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Laura Luoto

Deadlineja ja tasapainoilua opintojen, työn ja jaksamisen kanssa. Sitä on opiskelijan elämä. Laura Luodon mukaan opiskelijat ovat prässissä nyky-yhteiskunnassa, mutta parhaimmillaan opiskeluaika on kasvattavaa ja haastavaa. Luoto on luottamustoimessa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana.

5.6.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Antti Simi

Yhteiskuntatieteiden ylioppilas Antti Simillä työelämä odottaa nurkan takana. Simin mielestä unelmien työ antaa mahdollisuuden vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan ja nähdä oman työn jäljet. Hän vaikuttaa luottamustoimissa Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaiden puheenjohtajana ja Akavan opiskelijoiden valtuuskunnan varajäsenä.

1.6.2017

  

Generalistit vahvoilla tulevaisuuden työssä

Generalistit osaavat hahmottaa kokonaisuuksia ja tunnistaa ilmiöitä, analysoida syy–seuraussuhteita ja muodostaa ratkaisuvaihtoehtoja. Vahvin voimavara on kuitenkin ihmisten toiminnan ymmärtäminen. Näiden vahvuuksiensa vuoksi generalistit sopivat hyvin monimuotoistuvaan työelämään viheliäisiä ongelmia ratkomaan.

29.5.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Marjukka Vainio-Rossi

Marjukka Vainio-Rossin opissa syntyy uusia yhteiskuntatieteiden opiskelijoita. Hän on opettanut vuodesta 2003 kansanopistossa yhteiskuntatieteellisiä aineita ja järjestänyt pääsykoevalmennusta yliopistoon pyrkijöille – erinomaisella menestyksellä. Tällä viikolla Vainio-Rossia jännittää, sillä on jälleen pääsykoerumban aika.

26.5.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Anni Vesa

Epämääräinen uteliaisuus yhteiskunnan toimimista kohtaan vei Anni Vesan alun perin yhteiskunta-alalle. Yhtä uteliaasti hän suhtautuu uraansa tulevaisuudessakin. Yhteiskuntatieteilijöiden vahvuuksia Vesa on päässyt hyödyntämään jo monissa tehtävissä.

23.5.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Jenni Henriksson

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa -sarjassa esittelemme VTM Jenni Henrikssonin. Hän on tänä keväänä ollut oppimassa palvelumuotoilua Haavi-projektissa ja on entistä vakuuttuneempi yhteiskuntatieteilijöiden moniosaamisesta.

19.5.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Marika Laakko

Koulutuksen ja työelämän tiukat raja-aidat ovat vain ihmisten ajatuksissa, mutta yhteiskuntatieteilijä voi muuttaa tämän ajattelumallin. Näin ajattelee Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa -sarjassa YTM Marika Laakko.

9.5.2017

  

Uusintana yhteiskuntatieteilijä: Mika Rossi

VTM Mika Rossi hyppäsi sivuun poliittiselta uralta ja on nykyisin johtajana Accenturella. Uusintana yhteiskuntatieteilijä -sarjassa nostamme esiin Valtiotieteilijä- ja Ura-lehden haastatteluja vuosien takaa. Sarja on osa YKA70-kampanjaa. Rossin haastattelu on julkaistu alun perin Valtiotieteilijä-lehdessä maaliskuussa 2010.

8.5.2017

  

Maria Teikari: Esihenkilö, joka johtaa ihaillen

Maria Teikari aloitti YKAn palvelujohtajana helmikuussa. Johtamistavoiltaan hän haluaa olla valmentaja, joka vie tiimiä kohti asetettuja tavoitteita ja luo asiantuntijoille hyvät olosuhteet työskentelyyn.

4.5.2017

  

Maakuntauudistus ohjaa tulevaisuuden kuntajohtamista

Hattulan kunnanjohtaja Lauri Innaa odottavat uudet haasteet. Voisi sanoa, että jälleen kerran, sillä Hattulan johtoon hän siirtyi vain runsas vuosi sitten. Sinänsä lyhyeksi jäänyt pesti Hattulassa ei ollut tarkoitushakuista. Inna on viihtynyt kunnassa hyvin, mutta hyvä tilaisuus vain osui kohdalle, eikä siihen voinut olla tarttumatta.

3.5.2017

  

Haavissa palvelumuotoilu haastaa akateemisen generalistin

Haavi on kolmen akavalaisen liiton, Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen (YKA), Akavan Erityisalojen (AE) ja Specian uudenlainen koulutusohjelma jäsenistölle. Ohjelman tavoitteena on luoda uutta ja innostavaa kokemusta työskentelystä yksityisten palveluntarjoajien toimintaan liittyvien ongelmien parissa. Neljä kokeilunhaluista toimeksiantajaa lähti mukaan projektiin.

26.4.2017

  

Esimies, vahvista näitä taitoja!

Arvostatko jokaista työntekijää? Erotatko merkityksellisen? Kuunteletko? Esimiestyön tuntevat johtamistieteiden tohtori Merja Fischer, kehittämispäällikkö Kirsi Hanhisalo ja pääsihteeri Jannica Aalto kokosivat omat TOP 3 -listansa esimiehen tärkeimmistä taidoista.

26.4.2017

  

Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa: Mikael Seppälä

Miten voisimme muuttaa yhteiskunnallisen, taloudellisen sekä teknologisen yhteistyömme muotoja suuntaan, jossa ihminen olisikin kaiken keskiössä? Tätä pohtii Mikael Seppälä, jolla on yhteiskuntatieteellisen tutkinnon lisäksi myös kahdet muut maisterin paperit. Pikatreffit yhteiskuntatieteilijän kanssa -sarjassa tavataan joukko alan osaajia lyhyesti.

26.4.2017

  

Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa: Meeri-Maria Jaarva

VTM Meeri-Maria Jaarvaa on kansainvälinen ura vienyt maailmalle. Tällä hetkellä hän työskentelee ETYJ:n sihteeristössä, asemapaikkanaan Wien. Yhteiskuntatieteilijä valokeilassa -sarjassa kysymme alan osaajilta urasta ja yhteiskuntatieteilijyydestä.

19.12.2016

  

Yrittäjyyden nousubuumi kiehtoo järjestömaailmassa

Vuonna 2010 Tampereen yliopistosta valmistunut Joonas Mikkilä on kerryttänyt kokemusta järjestömaailmasta. Suomen Yrittäjien nuorten toimintaan keskittyvä järjestöpäällikkö työskenteli ennen nykyistä pestiään neljä vuotta Suomen Lukiolaisten Liitossa.

7.12.2016

  

Marianne Falck-Hvilstafeldt: Maailmaa voi parantaa digipalvelu kerrallaan

Aloitin syyskuussa Isännöintiliitossa digitaalisten palveluiden kehittäjänä. Isännöintiliiton- tarjoamista palveluista yhä useammat ovat tulevaisuudessa digitaalisia. Sparraamme isännöintiyrityksiä digiaikaan siirtymisessä ja vaikutamme osaltamme asiantuntijoina asumisen digitaalisten palveluiden kehittymiseen.

7.12.2016

  

Esimiehen monet roolit

Sekä yksityisellä että julkisella sektorilla esimiestyöhön liittyy vastuita ja velvollisuuksia, mutta ennen kaikkea alaisten työn mahdollistamista. Roolin sisäistäminen vaatii tiettyä jämäkkyyttä, sosiaalista silmää ja toisten ymmärtämistä. Korvaamaton esimieskään ei kuitenkaan ole.

14.11.2016

  

Pauliina Seppälä: Hyvät ideat syntyvät pakkomielteistä

VTM, yrittäjä Pauliina Seppälä etsi pitkään oman luovuutensa toteuttamiskeinoa yhdessä muiden kanssa. Sosiaalisen median ja yhteisöllisyyden yhdistämällä hän on vihdoin löytänyt jonkinlaisen rauhan ja merkityksen tekemisilleen.

19.9.2016

  

Noora Maijala: Tasapainoilua työelämässä

Korkeakoulutettujen työllistyminen on heikentynyt jatkuvalla tahdilla viime vuosina, ja myös yhteiskunta-alan työttömyys on ennätyskorkealla. Tilanne on erityisen vaikea vastavalmistuneille.

11.5.2016

  

Eve Pakkanen: Oikea henkilö oikeaan tehtävään

Uusia haasteita etsivä työnhakija törmää monesti soveltuvuusarviointiin siinä vaiheessa, kun hakuprosessi on edennyt loppusuoralle ja hakija kuuluu viimeisten potentiaalisten ehdokkaiden joukkoon.

11.5.2016

  

Lauri Holmström: Turvallisella matkalla

Kiinnostukseni historiaa, sen tutkimusta ja käyttöä kohtaan sekä yhteiskunnallisen kehityksen ja ilmiöiden ymmärtäminen toteutuivat kaikki poliittisen historian opiskelussa.

3.2.2016

  

Palkittu opiskelija-aktiivi

Yksi vuoden 2015 Akavan opiskelijastipendin saajista on Itä-Suomen yliopiston opiskelija Edla Inkilä. Ura-lehti kysyi hänen näkemystään akavalaisten opiskelijajärjestöjen tulevaisuudesta.

9.12.2015

  

Pertti Torstila: Kerran diplomaatti, aina diplomaatti

Vuoden yhteiskuntatieteilijä Pertti Torstila oppi pitkän diplomaatin uransa aikana ymmärtämään erilaisia kulttuureja. Kokemuksensa pohjalta hän tietää myös, että aina se ei ole helppoa.

9.12.2015

  

Anu Tassberg: Arjen ymmärtäjä

Asiakkaani ovat päihdeongelmaisia, mielenterveyskuntoutujia, surevia, työttömiä, lapsiperheitä, vanhuksia ja vankeja. Mikään elämänalue ei ole vieras. Tulipa vastaan mitä vain, mikään ei saa laittaa omaa päätä sekaisin.

5.11.2015

  

Lotta Aarikka haluaa paremman ay-liikkeen

Ammattiyhdistysliikkeen pitää keskittyä ihmisiin ja heidän tukemiseensa työelämässä, vaatii yliopistoaktiivi Lotta Aarikka. Hän haluaa työmarkkinapolitiikasta enemmän oman sukupolvensa näköistä.

28.8.2015

  

Riina Nevamäki: Tietoisesti taustalla

Asioiden valmistelua pääministerille, lausuntojen ja puheiden kirjoittamista sekä huolehtimista prosessien etenemisestä. Riina Nevamäen työpäivissä ei ole luppominuutteja, eikä aika käy totisesti pitkäksi.

11.8.2015

  

Koulutukset kutsuvat ykalaisia

YKA järjestää jäsenistölleen maksuttomia koulutuksia Helsingissä, mutta osa koulutuksista on webinaareja, jolloin niihin voivat osallistua kaikki jäsenet paikkakunnasta riippumatta. Tämän syksyn uutuuksia ovat muun muassa Asiantuntijasta esimieheksi ja Stressinhallinnan viisi askelta -koulutukset.

26.6.2015

  

Eduskunnan ensikertalainen

Kansainvälisiä suhteita opiskellut, vasta 27-vuotias Katri Kulmuni valittiin Lapin vaalipiiristä Keskustan kansanedustajaksi huhtikuussa. Lapin yliopistosta yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi valmistunut Kulmuni jätti äänimäärässä taakseen monen kokeneemman puoluepoliitikon. Suosio yllätti Kulmunin itsensäkin.

21.5.2015

  

Sara Purhonen: katu-uskottava kehittäjä

Animagi Oy:n henkilöstöjohtaja VTM Sara Purhonen tiesi jo varhain, että hän haluaa tehdä töitä ihmisten parissa. Samalla tavalla selvää oli, että oikea opiskelupaikka on valtiotieteellinen. 

19.5.2015

  

Ryhdy akavalaiseksi yrittäjäksi

Työelämän ja yhteiskunnan muutosten myötä yrittäjyydestä on tullut varteenotettava vaihtoehto monelle. Joka viides akavalainen onkin harkinnut yrittäjyyttä. Esimerkiksi korkeasti koulutettujen yrittäjien määrä on Akavan barometrien mukaan lisääntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana Suomessa voimakkaasti.

10.12.2014

  

Anna-Marja Vainio: Paluu todellisuuteen

Anna-Marja Vainion mukaan Nokian kaltaisessa isossa organisaatiossa on helppo erkaantua muusta maailmasta. 22 vuoden jälkeen hän itse halusi oppia uudestaan ymmärtämään yhteiskuntaa. Sosiologina ja yrittäjänä hän näkee ympärillään paljon mahdollisuuksia, mutta myös moraalisen rappion aineksia.

10.12.2014

  

Mikko Lehtinen: Kiinteistöjen ammattilainen

Yhteiskuntatieteelliseen päätyminen vaati aikanaan melkoisen luku-urakan. Samana päivänä kun pääsykoekirjat julkaistiin, kävin hakemassa ne ja luin joka päivä vähintään kuusi tuntia. Luin kirjat läpi varmaan 15 kertaa ja osasin ne lähes ulkoa. Pääsin sisään kansantaloustieteeseen, josta valmistuin valtiotieteiden maisteriksi vuonna 2001.

27.8.2014

  

Sivistyksen jatkumossa

Sivistyneisyys on Juha ja Kalle Reivilälle muutakin kuin lukeneisuutta. Sukupolvien ketjussa kiinnostus yhteiskuntatieteisiin juontaa liiton perustajajäsenen Esa Reivilän aikoihin.

26.2.2014

  

Petra Havu: Vaikuttajana eturintamassa

Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Petra Havu tietää, että edunvalvontatyössä tieto on valttia. Järjestöjen muuntautumiskyky yhteiskunnan murroksessa punnitaan tulevina vuosina. Kulttuuri sen sijaan uhkaa jäädä kaupallisuuden jalkoihin.

11.12.2013

  

Matti Rönkä: Akateeminen työmies

Nostalgisena miehenä toimittaja, kirjailija Matti Rönkä ymmärtää, että uhkakuvien takana on usein päätelmä, että ennen asiat olivat paremmin. Realistina ja historiantuntijana hän tietää, että kehitys on aina vienyt eteenpäin.

11.11.2013

  

Merja Siltanen-Kallio: Kelaa vähän

Olen ollut Kelassa töissä opiskeluajoista; ensin määräaikaisena asiakasneuvojana Kouvolassa ja vuodesta 2007 lähtien vakituisena Lahdessa.

16.10.2013

  

Johanna Maaniemi: Palkitsemisen teesit

Jokaiselle ansionsa mukaan vai jotain sinnepäin? Omaan palkkaan voi vaikuttaa entistä enemmän suoriutumalla tehtävistään hyvin. Mutta loppupelissä kyse on kuitenkin myös paljon muusta.

21.8.2013

  

Karri Liikkanen: Oman elämänsä sankari

En mielelläni määrittele asioita, joita teen, työksi. Mieluummin sanon tekeväni asioita, joista nautin – mukaan lukien tutkimusassistentin puolipäiväiset tehtävät Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian oppiaineessa.

21.8.2013

  

Anne Wilenius: Yhteiskunta tarvitsee muistia

Arkistolaitos siirtää asiakirjallista kulttuuriperintöämme tuleville sukupolville. Ylitarkastaja, luottamusmies Anne Wilenius on huolissaan siitä, miten tämä onnistuu, kun arkistojen taloudellisia resursseja pienennetään koko ajan.

14.5.2013

  

Ossi Heinänen: Hyvää syntyy tekemällä

Aloitin Plan Suomen pääsihteerinä lokakuussa 2012. Suhteessa aiempaan työ­kokemukseeni uusia elementtejä ovat kansain­välinen ympäristö sekä näin ison organisaation johtaminen.

14.5.2013

  

Rurik Ahberg: Kunnassa soi iso orkesteri

Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg auttaa kuntalaisia soittamaan yhteistä säveltä. Sävel soi duurissa, vaikka Pohjanmaalle suunniteltu jättikunta arveluttaakin.

27.2.2013

  

Marja Huovari: Aktiivin uusi aika

Minulla oli Vaasan kaupungilla kaksi uraa; toinen tietotuotantopäällikkönä kaupunkisuunnittelussa, toinen JUKOn pääluottamusmiehenä.

27.2.2013

  

Riikka Marjamäki: Kutsumuksena rauhanvälitys

Crisis Management Initiative -järjestö on tuonut paitsi rauhaa ja parempia oloja monille kriisialuille myös Nobelin rauhanpalkinnon perustajalleen. Tämä on osoitus presidentti Martti Ahtisaaren loistavista neuvottelutaidoista sekä hänen taustajoukkojensa uhrautuvasta työstä yhteisen päämäärän, rauhan hyväksi.

13.12.2012

  

Hanna Heinonen: Pienten puolesta

Viimeiset kaksi vuotta olen ollut Lastensuojelun keskusliitossa ohjelma­johtajana. Edellisessä työssäni THL:ssä olin mukana uuden lastensuojelulain seuranta- ja toimeenpano­vaiheessa.

13.12.2012

  

Sixten Korkman: Eurooppa tarvitsee uudistumista

Muutosvoimat ovat olleet suuria. Mikään yksittäinen tekeminen tai tekemättä jättäminen ei olisi kyennyt estämään euroalueen velkakriisiä. Rahaliitossa oli selviä valuvikoja ja globaalin talouskriisin myötä olisimme joka tapauksessa ajautuneet ongelmiin. Virheistä pitää kuitenkin oppia.

10.5.2012

  

Ulrika Romantschuk: Vuorovaikutus on tärkein

Ulrika Romantschuk on yhteisöviestinnän järjestö ProComin uusi puheenjohtaja. Hänen mielestään viestin perille menemiseksi tarvitaan oikean kanavan lisäksi tietoa, nöyryyttä ja aimo annos rohkeutta.

1.3.2012

  

Anna Sillanpää: Tarinoiden taitaja

Työnantajani on vuodesta 2009 lähtien ollut Sanoma Magazines. Aloitin Hyvä Terveys -lehdessä ja viime keväänä talon sisäisessä kierrossa siirryin Kodin Kuvalehteen.

1.3.2012

  

Jyrki Katainen: Tulevaisuuden teesit

Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan Suomessa tarvitaan kiireellisiä toimenpiteitä hyvinvoinnin turvaamiseksi. Myös työelämän ja siihen suhtautumisen on muututtava. Yhteiskuntatieteilijöiltä hän toivoo ryhtiliikettä: muutama valtiotieteilijä ei riitä pitämään julkista keskustelua vireänä.

29.9.2011

  

Pekka Mattila: Yhteiskuntatieteilijästä kuoriutunut bisnesmies

-Minussa yhdistyy voimakkaasti liikkeenjohdon ja konsultin ammatillinen identiteetti ja toisaalta haavekuva itsestäni tutkijana. Nykyinen työni on sikäli poikkeuksellinen, että voin yhdistää siinä nämä kaksi puolta, Aalto EE:n toimitusjohtajana toukokuussa aloittanut VTT Pekka Mattila toteaa.

1.6.2011

  

Arja Martikainen: Monikulttuurinen pelikenttä

Valtiovallan viesti on, että Suomeen halutaan korkeasti koulutettuja maahanmuuttajia. Pelejä sosiaaliseen mediaan ja mobiiliin tekevän Digital Chocolate Oy:n henkilöstöpäällikkö Arja Martikaiselle monikulttuurinen työympäristö on ollut arkea jo vuosikaudet.

17.2.2011

  

Pauliina Susi: Vapautensa valinnut

Vantaalainen Pauliina Susi on aina tiennyt kirjoittavansa kirjan. Nyt, neljän romaanin jälkeen hän alkaa jo luottaa osaamiseensa. Flow-tilaan päästäkseen Susi tarvitsee raikasta ilmaa, aikaa ajatuksille ja työhuoneen omassa kodissaan.

2.12.2010

  

Itir Akdogan: Akateemikko ruohonjuuritasolla

ICT ja E-demokratia ovat turkkilaisen Itir Akdoganin uran avainsanoja, joita hän on lähestynyt monista eri näkökulmista. Tällä hetkellä hän tekee väitöskirjaa Helsingin yliopistolla.

2.12.2010

  

Cay Sevón: Kulttuurin suurlähettiläs – toist puolt jokke

Valtiotieteilijä onnittelee Vuoden Yhteiskuntatieteilijää, Turku 2011 -kulttuuripääkaupungin toimitusjohtaja Cay Sevónia. Palkinnonsaaja on sekä pitkän linjan yhteiskunnallinen vaikuttaja että kulttuurin armoton puolestapuhuja.

10.3.2010

  

Olli-Pekka Karjalainen on huippu-urheileva valtiotieteilijä

Moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalaisen kalenterissa siintävät päätavoitteena Lontoon olympialaiset vuonna 2012. Ainakin siihen asti hän on päättänyt omistautua täysillä urheilulle. Urheilu-uran rinnalla hän on kuitenkin vienyt eteenpäin myös valtio-opin opintojaan Helsingin yliopistossa.

15.2.2010

  

Hanna Vehmas: Vapaa-ajasta on tullut työelämän palvelija

Työ Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden laitoksella sai sosiologi Hanna Vehmaksen kysymään, mikä suomalaisia oikein liikuttaa. Tuore väitöstutkimus paljasti, että suorituskeskeisyys ja hyödyn tavoittelu ohjaavat myös liikunnan harrastamista. Moni käyttää vapaa-aikansa valmentamalla itsestään entistä paremman työntekijän.

18.1.2010

  

Ville Pernaa: Mediajulkisuus tekee poliitikon

Henkilöityminen ja viihteellistyminen ovat politiikassa nykypäivää. Värilläkään ei enää ole väliä, kun äänestäjät ovat kiinnostuneempia ehdokkaansa tanssitaidoista ja vaatekaapin sisällöstä. Politiikan lähihistorian tutkija Ville Pernaa näkee politiikan popularisoitumisessa sekä hyviä että huonoja puolia.

27.4.2009

  

Mirjam Kalland: Turvatun lapsuuden puolesta

Mirjam Kalland on toiminut Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteerinä viime vuoden toukokuusta lähtien. Entisen Folkhälsanin tutkijan ja lasten psykoterapeutin mukaan kansalaisjärjestön perustehtävä on säilynyt aikojen saatossa ennallaan.

27.2.2009

  

EU-vaalit kiinnostavat vain harvoja: Aitoja politiikkavaihtoehtoja kaivataan

Euroopan parlamentti saa syksyksi uudet edustajat, kun jäsenvaltiot äänestävät kesäkuun alussa omat ehdokkaansa Brysseliin. Suomen 13 edustajaa ovat selvillä kesäkuun 7. päivänä. Haastattelussa Sami Borg ja Sirpa Pietikäinen. Uudessa verkkolehdessä myös Risto E.J. Penttilän mietteitä EU:sta ja sen haasteista.