1.3.2012

 | Teksti: Hanna Ojanpää 

| Kuvat: Paula Lehto

Anna Sillanpää: Tarinoiden taitaja

Työnantajani on vuodesta 2009 lähtien ollut Sanoma Magazines. Aloitin Hyvä Terveys -lehdessä ja viime keväänä talon sisäisessä kierrossa siirryin Kodin Kuvalehteen.

Mitä teet työksesi?

Vuoden­vaihteessa aloitin lehdessä vakituisena toimittajana. Kuulun reportaasitiimiin: aihepiirit ja haastateltavat ihmiset ovat laidasta laitaan. Se tekee työstäni mielenkiintoisen.

 

Mitkä ovat merkittävimmätkäännekohdat työurallasi?

Kesätoimittajana Ilta-Sanomissa opin paljon toimittajan työstä. Töitä tehtiin nopealla sykkeellä ja välillä jopa oman mukavuusalueen ulkopuolella. Vuodet 2003–2008 olimme mieheni työkomennuksella Kiinassa. Sieltä käsin sain ensikosketukseni nykyiseen työnantajaani: tein freelancerina juttuja muun muassa Me Naiset ja Meidän perhe -lehtiin. Aikakauslehteen kirjoittaminen oli minulle unelmien täyttymys.

 

Mikä on ydinosaamistasi ja kuinka hyvin pystyt hyödyntämään sitä työssäsi?

Toimittajan työssä tarvitaan ennen kaikkea eläytymistä. Se käy minulta melko luontevasti. Tapaan usein ihmisiä, jotka ovat kokeneet kovia ja joilla on karu tarina kerrottavanaan. Silloin voi olla etua siitä, että on itsekin herkkä. Haastattelutilanteessa tärkeintä on se, että malttaa kuunnella ja kysyä hölmöiltäkin kuulostavia, yksityiskohtaisia kysymyksiä.

Kiehtovinta työssäni on tarinan kertominen. Jokaisella haastateltavalla on tarina, ja minun tehtäväni on kaivaa se esiin. Tavoitteeni on kertoa tarina niin, että haastateltava tunnistaa siitä itsensä eikä lukija malta jättää juttua kesken. Se on vaikeaa eikä aina onnistu. Siitä huolimatta se on työssäni hauskinta ja palkitsevinta.

 

Millainen on hyvä työyhteisö?

Hyväntuulinen, nauravainen ja luottamuksellinen eli meidän moni-­ilmeinen toimituksemme. On mahtavaa, että meillä pidetään kiinni kahvittelukulttuurista: kokoonnumme yhteen aamuin, iltapäivisin ja aina, kun on tarvetta. Kahvi­kupin ääressä voi käydä läpi työasioita tai kysellä viikonlopun kuulumisia. On myös hienoa, että työyhteisöön mahtuu paljon erilaisia persoonia. Itse olen enemmän tarkkailija, mutta viihdyn hyvin räväkämpienkin kollegojeni kanssa.

Esimiehen ominaisuuksista tärkein on innostavuus ja alaisten kannustaminen. Fiksu esimies huomaa, mikä kunkin vahvuus on, ja sanoo sen  ääneen. Hän myös osaa antaa tehtäviä, jotka eivät kuulu henkilön vahvuuksiin ja näin tarjoaa mahdollisuuden kehittyä uusilla osa-­alueilla.

 

Mainitse kolme tekijää, joista työnilosi koostuu.

Ehdottomasti työkaverit. Heidän kanssaan jaan niin työasioita kuin arjen iloja ja suruja. Toinen on haastattelutilanne, sen tuoma jännitys ja joka­kertainen uutuudentunne. Kolmas on itse kirjoitusprosessi: välillä jumitun tekstin eteen, mutta jo hetken päästä olen matkalla kohti flow-tilaa.

 

ANNA SILLANPÄÄ

  • 38 vuotta
  • YTM, Tampereen yliopisto,tiedotusopin laitos
  • toimittaja, Kodin Kuvalehti/Sanoma Magazines
  • naimisissa, kaksi lasta
  • harrastukset: lasten kanssa touhuilu, lenkkeily, köllöttely Greyn anatomia -sarjan ääressä

 

Jaa artikkeli

Ammattilaiset