26.6.2015

 | Teksti: Selja Tiilikainen 

Eduskunnan ensikertalainen

Kansainvälisiä suhteita opiskellut, vasta 27-vuotias Katri Kulmuni valittiin Lapin vaalipiiristä Keskustan kansanedustajaksi huhtikuussa. Lapin yliopistosta yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi valmistunut Kulmuni jätti äänimäärässä taakseen monen kokeneemman puoluepoliitikon. Suosio yllätti Kulmunin itsensäkin.

– Äänimäärä oli yllätys, joka veti kyllä sanattomaksi ja teki valtavan kiitolliseksi. Toivon, että voin olla vuosien kuluessa kaiken sen luottamuksen arvoinen, Kulmuni kiittelee.

Menestyksensä taustalla torniolainen Kulmuni arvelee olevan esimerkiksi onnistuneen ja laajan vaalikampanjan sekä vaaliteemat, jotka puhuttelivat äänestäjiä hänen vaalipiirissään. Hän puhuu taloudellisesti menestyvän, yhteisvastuullisen ja kansainvälisen Lapin puolesta.

Kampanjointi kuin kilpaurheilua

Eduskuntapaikka ei silti ollut itsestäänselvyys. Vasta toista kertaa ehdolla ollut Kulmuni pääsi varasijalle vuoden 2011 vaaleissa, mikä kannusti häntä kokeilemaan tänä vuonna uudestaan. Onnistumista hän uskalsi toivoa tällä kertaa keskustan myötätuulen takia.

Vaalikampanjointia oppii Kulmunin mukaan parhaiten kampanjoimalla, ja kokemuksesta on etua. Opiskelijapiireissä ja kunnallispolitiikassa ehdolla ollut Kulmuni tietää myös, että aina ei voi onnistua.

– Politiikka muistuttaa tietyssä määrin myös kilpaurheilua, koska vaaleissa kisaillaan kansan luottamuksesta ja sijoituksista. Kilpailu on osa politiikkaa, mutta kuitenkin vain häivähdys sitä, Kulmuni kuvailee.

Vaikka hänellä on kokemusta vaaliehdokkuudesta myös yliopistoajoilta ja kunnallisvaaleista, kampanjointi käy silti työstä. Työn ohessa tositarkoituksella kampanjointi on käytännössä vaikeaa, joten ehdokkaan on harkittava jäämistä palkattomalle vaalivapaalle leipätyöstä. Tämä on merkittävä taloudellinen panostus itse vaalikampanjan rahoituksen ohella, mutta ainakin Kulmunin kohdalla riski kannatti ottaa.

– Sovimme esimieheni kanssa ennen vaalivapaalle jäämistä, että vaalien jälkeisenä maanantaina ei tarvitse tulle töihin. En sitten mennyt enää tiistainakaan, kun pääsin läpi. Yhteiskunnallisesta harrastuksestani tuli minulle työ, josta maksetaan palkkaa.

 

Lupausten lunastamisen aika

Kansanedustajapaikan auettua Kulmuni hankki Helsingistä itselleen kakkoskodin, mutta pohjoista hän ei silti hylkää. Hänen vaaliteemansa ajoi Lapin kehittymistä omilla ja asukkaidensa ehdoilla, ja samaa hän haluaa jatkaa etelässäkin:

– Haluan saada edustajakaudellani pohjoiselle tärkeitä kysymyksiä eteenpäin. On tärkeää purkaa rajaesteitä, koska kansainvälisessä Lapin maakunnassa ne hidastavat ihmisten liikkuvuutta ja yritysten vientiä. Lisäksi on panostettava koulutukseen, sillä se heijastuu koko maahan.

Tuore kansanedustaja on iloinen roolistaan tulevalla hallituskaudella, ja hän oppii joka päivä uutta. Eduskunnassa parlamentaarista ikää ja kansanedustajakokemusta arvostetaan, mutta ensikertalainen on päässyt mukaan suureen valiokuntaan ja talousvaliokuntaan sekä ulkoasianvaliokunnan varajäseneksi. Kulmuni pyrkii vaikuttamaan sote-uudistukseen sekä valtionosuusuudistukseen tulevalla hallituskaudella.

– Tärkeintä on kuitenkin halu muuttaa maailmaa paremmaksi ja sitä työtä voi tehdä monelta eri paikalta. Työ paremman yhteiskunnan puolesta on yhteinen päämäärä.

Jaa artikkeli

Ammattilaiset