25.2.2015

 | Teksti: Hanna Ojanpää 

| Kuvat: Daniel Osorio

Janina Mackiewicz: EU-tason edunvalvontaa

Pahin virhe on toitottaa, miten asiat tulisivat hoidetuksi Suomessa.

Oikea valinta

Halusin nuorena sisustusarkkitehdiksi ja haaveilin diplomaattiurasta. Jälkimmäistä silmällä pitäen ajattelin, että yhteiskuntatieteet veisivät minut lähemmäksi ulkoministeriötä kuin vaikkapa luonnontieteet tai humanistiset aineet. Pääsin lukion jälkeen Åbo Akademiin, mutta kävin ensin vuoden verran englantilaista yliopistoa. Vaikka en vielä olekaan päässyt nuoruuden haavettani toteuttamaan, koulutus on auttanut minua ymmärtämään yhteiskunnan rakenteita ja toimintamalleja.

 

Työtä eurooppalaisittain

Muutin syksyllä 2014 Brysseliin, kun aloitin asiantuntijana eurooppalaisten työmarkkinajärjestöjen yhteistyöorganisaatio Eurocadresissa. Edustamme kuutta miljoonaa jäsentämme. Itse päädyin tänne Akavan haun kautta, ja Akava myös rahoittaa tehtäväni. Toimenkuvaani kuuluu parantaa Eurocadresin edunvalvontaa suhteessa parlamenttiin ja komissioon sekä rakentaa järjestöstä vahvempi ja tehokkaampi toimija.

 

Suomessa olen tottunut siihen, että asioita ei vatvota liikaa, joten jo belgialaiset työehtosopimukset ja veropolitiikka aiheut-tavat välillä harmaita hiuksia. Työyhteisössäni pitää muistaa kunnioittaa erilaisia työskentelytapoja ja pysyä nöyränä. Pahin virhe on toitottaa, miten asiat tulisivat hoidetuksi Suomessa. Yleisesti tuntuu, että täällä kannattaa odottaa pahinta – silloin ei pety eikä tule liikaa yllätyksiä. Optimistille tämä on kova pala.

 

Kotoisa monikulttuurisuus

Kansainvälisyys on aina ollut minulle kaiken toiminnan ydin. Olen kasvanut suomalaispuolalaisessa perheessä ainoana ruotsinkielisenä. Viihdyn parhaiten monikulttuurisessa ympäristössä, ja levoton luonteeni on vienyt minua useaan otteeseen maailmalle. Kun kerran on asunut ulkomailla, sitä kaipaa aina lisää.

Olen nyt kolmatta kertaa Brysselissä. Kaupunki houkuttaa minua jo siksi, että sisäinen politiikkanörttini hymisee mahdol-lisuudesta asua fyysisesti EU-toiminnan keskellä. Itse en kuitenkaan havittele paikkaa parlamentissa, vaikka olenkin ollut ehdolla sekä kunnallis- että eduskuntavaaleissa. Uskon, että olen parhaimmillani nykyisenkaltaisessa roolissa.

 

Ajatuksia vaikuttamisesta

Parhaimmillaan minulla on ollut yhdeksän luottamustoimea yhtä aikaa. Opiskeluajan pidin taukoa vaativimmista tehtävistä. Valmistumisen jälkeen innostuin uudestaan, mutta Brysseliin muuton myötä jätin monta tehtävää taakseni. Vaikuttaminen on ainoa tapa saada huomiota jollekin asialle tai muuttaa epäkohtia. Työni keskittyy EU-vaikuttamiseen, joten se ei hirveästi eroa aikaisemmasta vaikuttamistyöstäni. Belgialainen tapa vaikuttaa maan politiikkaan ovat mielenosoitukset ja lakot. Suomalaisin silmin tämä tuntuu joskus liian radikaalilta. Tosin suomalaisillekin tekisi joskus hyvää vaikuttaa näkyvämmin.

 

Yhteiskuntatieteilijän duuni ja dilemma

Yhteiskuntatieteilijän ura on pahimmassa tapauksessa sirpaloitunutta ja pätkittäistä. Valmistumisen jälkeen minulla on ollut kahdeksan eri työpaikkaa. Olen kokenut myös melkein vuoden työttömyyden, jonka aikana ryhdyin pitämään ”Knock on our door”-blogia akateemisesta työttömyydestä muutaman ystäväni kanssa.

Opiskeluaikoina meille yritettiin luoda mielikuvaa, että paikkamme on julkisella sektorilla. Työelämässä olen kuitenkin huomannut, että me voimme tehdä mitä vaan. Liittovaltuustossa agendallani onkin puhua ja puuttua työttömyysongelmaan ja siihen leimaan, mitä siitä seuraa. Se, että töitä ei löydy, ei tarkoita, että ihmisenä olisi yhtään huonompi.

 

2007
VTM Åbo Akademista
pääaineena kansainvälinen
oikeus

2011
Ehdokkaana
eduskuntavaaleissa

2012
Ehdokkaana
kunnallisvaaleissa

2014
YKA liittovaltuusto;
Eurocadres

 

JANINA MACKIEWICZ, 30

  • Asiantuntija, Eurocadres
  • Kielitaito: suomi, ruotsi, englanti, saksa, puola, perusranska
  • Perhe: avomies ja etäkissa
  • Harrastukset: kuntosali, jooga ja matkustaminen
  • Luottamustoimet: Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n liittovaltuusto, RKP:n kv-jaosto
Jaa artikkeli

Ammattilaiset