31.3.2011

 | Teksti: Lauri Haapanen 

| Kuvat: Susanna Kekkonen

Jukka Haapakoski: Kehitysmaatutkijasta työttömien edunvalvojaksi

Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestö TVY ry:n kehittämispäällikkö Jukka Haapakosken, 32, elämä ei ole edennyt suoraviivaisesti – edes maantieteellisesti.

Haapakoski vietti lapsuutensa Oulussa mutta kävi ala-asteen Singaporessa, jonne perhe oli isän työn perässä muuttanut. Yläasteajaksi perhe palasi Suomeen, mutta lukion Haapakoski kävi, jälleen isän töiden vuoksi, Malesiassa. Siviilipalveluksen jälkeen Haapakoski suuntasi taas ulkomaille, tällä kertaa Englantiin.

 

Miten päädyit opiskelemaan Yorkin yliopistoon?

Olin kirjoittanut hyvät ylioppilaspaperit, joten halusin hyödyntää niitä. Kävin järjestyksessä läpi yliopistorankingeja: Cambridgen ja Oxfordin hauista myöhästyin, joten pyrin London School of Economicsiin ja Yorkiin. Siihen aikaan minulla ei ollut käsitystä, mikä tarkalleen olisi oma suuntaukseni – olin avoin kaikille yhteiskuntatieteille.

Opiskelin Politics, Philosophy, Economics -koulutusohjelmassa, joka oli kolmivuotinen kanditason kokonaisuus. Sekä sisällöltään että aikataulullisesti se oli hyvin tiukka paketti. Enemmän siinä oli töitä, kuin kukaan oikeasti pystyi tekemään. Kaiken kaikkiaan Yorkin yliopisto oli todella hyvä paikka, yhtään tylsää kurssia siellä ei ollut.

 

Miksi valitsit Suomeen palattuasi kehitysmaatutkimuksen?

Kiinnostus heräsi jo Yorkissa: politiikan laitoksen tohtori Adrian Leftwich oli mukaansatempaava henkilö. Kehitysmaatutkimukseen oli ulkomaankokemustenikin vuoksi helppo tarttua, koska siinä yhdistyivät taloustiede, etiikka ja politiikka.

Kehitysmaatutkimuksen laitoksen ajattelumaailma ja kriittinen ilmapiiri oli erilaista kuin mihin olin tottunut. Englannissa ajattelu lähti liikkeelle olettamusten, eri yhteiskunta- ja talousteorioiden kautta, kun taas täällä tarkastellaan asioita enemmän reaalipolitiikan ja historian näkökulmasta. Itselläni oli tuossa historiapuolessa paikattavaa, joten luin paljon, ja mitä enemmän luin, sitä vähemmän huomasin tietäväni – ja sitten luin lisää. Nautin kovasti opiskeluajastani, ja kaiken kaikkiaan maisteriopintoni kestivät viisi vuotta.

 

Miten päädyit nykyiseen työpaikkaasi?

Koska minulla ei ollut juuri työkokemusta ja oman alan työpaikkoja oli vain harvakseltaan avoinna, tein valmistumisen jälkeen muutamia pätkätöitä.

Ratkaiseva tekijä oli, kun hain tuloksetta Aid of Tradea koskevaa työelämävalmennuspaikkaa Nepaliin. Tuli sellainen olo, että jokin tässä systeemissä mättää. Minulla on kaksoistutkinto ja olen aiheen asiantuntija, mutta sittenkin tällaiseen työmarkkinatukipaikkaan on näin kova kilpailu. Silloin päätin, että voin tehdä oman alan ulkopuolisiakin hommia.

TVY tuntui mielenkiintoiselta, koska olin itsekin joutunut kokemaan työttömyyttä kandin tutkintoni jälkeen. Yhdistysasioiden lisäksi tartuin heti myös edunvalvontaan, ja kolmen kuukauden koeajan jälkeen tittelini vaihtui järjestösihteeristä kehittämispäälliköksi.

 

Millä tavoin opintosi tukevat työtäsi?

Ihmiset perustavat toimintaansa usein oletuksille, joiden taustalla ei välttämättä ole todellista tietoa. Yliopistossa oppi kyseenalaistamaan ja etsimään tietoa. Myös tekstin tuottaminen ja jäsentely kehittyivät opiskeluaikana. Varmaan tärkeintä on kuitenkin ollut yleissivistys, yhteiskuntatieteet kun ovat hyvin laaja-alainen ongelmapiiri. Sen arvoa vain on vaikea mitata.

 

Olisitko osannut ennustaa nykyistä työuraasi?

En tosiaankaan, koska yliopistoaikana rakensin paljon odotuksia kauppa-, taloustiede- ja kehitysasioihin. Mutta ei tämä työni loppujen lopuksi aivan eri maailmasta ole.

Kehitysmaatutkimuksessa köyhyyden vähentäminen on keskeinen kysymys, ja työttömyyden hoito on köyhyyden hoitoa, sillä suomalaisessa yhteiskunnassa hyvinvointi perustuu palkkatyön tekemiselle. Vaikka ongelmat ovat kehitysmaissa paljon silmiinpistävämpiä, eriarvoisuus kasvaa myös Suomessa. Kyllä tässä ollaan hyvinvointiyhteiskuntaa puolustamassa.

 

JUKKA HAAPAKOSKI

 • Syntynyt Oulussa 1978.
 • Asuu Helsingin Sörnäisissä avopuolison kanssa.
 • Ylioppilas (IB) Kuala Lumpurin kansainvälisestä koulusta Malesiasta 1998
 • Kandidaatti Yorkin Yliopistosta Englannista 2002 (Politics, Philosophy, Economics)
 • VTM Helsingin yliopistosta 2008 (pääaine kehitysmaatutkimus).

Työkokemus

 • Siviilipalvelus kansainvälisten asioiden assistenttina Oulun seudun amk:ssa 1998–1999
 • Tutkijaharjoittelija (2 kk) UM:n kauppapoliittisella osastolla 2006. Selvitys EU:n Generalised System of Preferences (GSP) -järjestelmän toimivuudesta.
 • Tutkimusavustaja (9 kk) kehitysmaatutkimuksen laitoksella 2006–2007. Tekemässä UM:lle selvitystä ”Aid for Trade: from Policies to Practice, the cases of Mozambique, Tanzania, Vietnam, and Zambia”.
 • Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestö TVY ry:n järjestösihteeri (3 kk) ja kehittämispäällikkö elokuusta 2009 alkaen
 • Työskennellyt kehitysmaa-tutkimuksen laitoksen opiskelijalehti Kehotuksen päätoimittajana 2003–2005 ja opiskelijajärjestö Kehon talousvastaavana 2004–2005.
 • Harrastaa musiikkia (säveltäminen, kitaran ja basson soitto yhtyeissä), kirjallisuutta ja urheilua (kuntosali, Ultimate-frisbee, pyöräily, tennis, sulkapallo).
Jaa artikkeli

Ammattilaiset