4.10.2012

 | Teksti: Hanna Ojanpää 

| Kuvat: Vesa Tyni

Marjo Ollikainen: Aikataulujen mestarin uusi syke

Olen painotuore Akavan viestintäjohtaja. Siirtyminen Helsingin Sanomista 16 vuoden jälkeen uusiin tehtäviin on yksi elämäni rohkeimmista teoista.

Mitä teet työksesi?

Hesari oli minulle kuin toinen koti; siellä kasvoin kesätyöntekijästä politiikan toimittajaksi ja uutispäälliköksi. Palo oppia uutta sai kuitenkin minut tarttumaan osin sattumankin tarjoamaan haasteeseen ja olen iloinen siitä. Aivokapasiteettini toimii nyt äärirajoilla, mutta fiilis on hyvä! Onneksi pää tuulettuu pyöräillessä töihin ja kotiin.

 

Mitkä ovat merkittävimmät käännekohdat työurallasi?

Käännekohtani liittyvät kaikki journalistiikkaan. Isäni oli Länsi-Savo -lehdessä valokuvaaja ja vietin lehtitalossa paljon aikaa. Muistan edelleen kuvien kehitysnesteen hajun! Toimittajan työ onkin aina ollut minulla takaraivossa. Lopullinen sinetti ja nuoruuden riemuvoitto oli, kun pääsin Tampereelle opiskelemaan toimittajatutkintoon. Loppu onkin sitten Sanomien historiaa: pääsin Hesariin kesätoimittajaksi vuonna 1996 ja irtisanouduin siltä tieltä kesällä 2012.

 

Mikä on ydinosaamistasi ja kuinka pystyt hyödyntämään sitä työssäsi?

Vastuullani on sisäinen ja ulkoinen viestintä sekä mediasuhteet. Toimittajataustastani on tässä varmasti apua: ymmärrän, miten Akavan tavoitteista kannattaa viestiä, jotta sanoma menee läpi ja toisaalta pystyn hyödyntämään siinä omia verkostojani. Mieheni väittää, että olen myös hyvä organisoimaan. Toimittajana dead linet olivat samana iltana klo 22, silloin oppii väkisinkin keskittymään olennaiseen. Nyt rytmitys on eri, mutta aikatauluissa ja lupauksissa pysyminen on yhtä tärkeää.

 

Millainen on hyvä työyhteisö?

Paikka, missä jokaisella on mahdollisuus kehittää itseään ja oppia uutta. Koska aika ja energia ovat kaikilla rajalliset, työpaikoilla pitäisi hyödyntää kunkin erikoisosaamista ja välttää työn päällekkäisyyttä. Esimiehenä toivon, että kukaan ei väsy ja että töihin tuleminen olisi kivaa. Itse viihdyn parhaiten keskustelevassa, pohtivassa ja toisia sparraavassa työyhteisössä. Ilmapiiriin pitää olla sellainen, että ihmiset uskaltavat heittää omia ajatuksiaan esille, ei sitä koskaan tiedä, millaisia timantteja niistä syntyy.

 

Mainitse kolme asiaa, joista työnilosi koostuu?

No eikös se ole kaikilla lauantai, sunnuntai ja kesälomat? Oikeasti olen aina viihtynyt töissäni hyvin, joten en ole edes joutunut asiaa pohtimaan. Saan työniloa monista eri asioista, mutta työkaverit ovat aina ehtymätön ilonaihe. Henkilökohtainen mottoni on, että ihminen toimii parhaiten pienen painaan alla. Pidän siis siitä, että on tekemisen meininki. Mutta sähläämistä vältän henkeen ja vereen!

 

MARJO OLLIKAINEN

  • 43 vuotta
  • YTK, Akavan viestintäjohtaja 13.8.2012 alkaen
  • Perhe: aviomies, 3- ja 5-vuotiaat tyttäret, Hilma-kissa
  • Harrastukset: ompelutyöt, reipas kävely sauvoin tai ilman, laskettelu, rock- ja popmusiikki, työmatkapyöräily
Jaa artikkeli

Ammattilaiset