10.12.2014

 | Teksti: Alisa Kettunen 

| Kuvat: Vesa-Matti Väärä

Mikko Lehtinen: Kiinteistöjen ammattilainen

Yhteiskuntatieteelliseen päätyminen vaati aikanaan melkoisen luku-urakan. Samana päivänä kun pääsykoekirjat julkaistiin, kävin hakemassa ne ja luin joka päivä vähintään kuusi tuntia. Luin kirjat läpi varmaan 15 kertaa ja osasin ne lähes ulkoa. Pääsin sisään kansantaloustieteeseen, josta valmistuin valtiotieteiden maisteriksi vuonna 2001.

Opintopolku

Valmistuttuani tein vuoden töitä tutkijana, ja siirryin sitten Turun kaupungille kiinteistötalousasiantuntijaksi. Vuonna 2005 sain työpaikan Helsingistä ja olin pari vuotta töissä yksityisellä yrityksellä. Samoihin aikoihin tein kauppakorkeakoulussa tutkielmaa kiinteistörahoituksesta ja osallistuin tutkimushankkeeseen, jonka tarkoituksena oli arvioida julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuutta julkisen sektorin kiinteistöhankkeissa. Tehty työ oli oikeastaan valmis tutkielma, ja valmistuin tekniikan lisensiaatiksi vuonna 2006.

 

Nykyinen työ

Olen ollut aina kiinteistön ja rahoituksen kanssa tekemisissä. Nykyiseen työhöni Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtajana siirryin vuonna 2012. Olin ollut Turun kaupungin tilajohtajana vuodesta 2010, mutta toiminut myös Teknologiakiinteistöjen hallituksen puheenjohtajana. Kun kaupunginjohto kysyi, että mitä jos siirtyisin tähän tehtävään, tartuin toimeen.

Päivittäinen työni vaihtelee laidasta laitaan. Teknologia-kiinteistöjen tärkein tehtävä on kehittää Turku Science Park -alueen kiinteistöjä ja ympäristöä, mutta myös luoda palvelukonseptia: emme ole pelkkä tilanvuokraaja vaan myös palveluntarjoaja.

Kiinteistöt ovat totta kai suuri varallisuuserä Suomessa, mutta koen, että tärkeää on lisäksi se, miltä kiinteistöt näyttävät.

 

Esimiehen vaikutus työyhteisöön

Meillä on noin 10 hengen vakituinen työporukka, mutta alihankkijan kautta tulleet työntekijät mukaan lukien meitä on noin 35. Esimiehenä voin vaikuttaa työyhteisöön hyvällä esimerkillä: ellei esimies näytä viihtyvän, niin tuskin muillakaan on mukavaa. Pidän huolta myös siitä, että työyhteisö toimii.

Uskon täydelliseen avoimuuteen työelämässä. Ongelmista kerrotaan, ja ne hoidetaan heti. Pitää voida antaa vapaus työntekijöille ja luottaa siihen, että hommat hoituvat ja muutkin osaavat tehdä työnsä hyvin. Kenellekään ei pidä tulla sellaista oloa, että muut eivät arvosta työyhteisölle annettua panosta.

 

Yhteiskuntatieteilijän ajatusmaailma

Yhteiskuntatieteellisellä koulutuksella on ollut minulle melko kaksijakoinen merkitys. Toisaalta merkitys on ollut todella suuri, sillä se on opettanut tietynlaisen ajatusmallin ja logiikan, joka on kulkenut mukana kaikessa tekemisessä. Toisaalta taas kansantaloustieteeseen kuuluneet kymmenet opintoviikot matematiikkaa tuntuvat näin jälkikäteen paljolta, vaikka päivittäin tuleekin laskettua. Vähemmälläkin derivoinnilla olisi pärjännyt!

 

Kolme metriä sarjakuvia

Työn vastapainona toimivat erilaiset harrastukset. Pelasin pitkään jääkiekkoa ja sählyä, jotka kuitenkin jäivät jossain vaiheessa pois. Nyt liikkuminen on tullut takaisin kuvioihin, tosin hieman rauhallisemmassa kävelyn ja pyöräilyn muodossa.

Katson myös paljon leffoja sekä luen sarjakuvia, yksi suosikeistani on Luutnantti Blueberry. Lisäksi minulta löytyy esimerkiksi Aku Ankkoja aina 70-luvulta lähtien, niitä taitaa olla noin kolmen metrin verran. Sarjakuvissa kiinnostavinta on yleensä hyvin toteutettu piirrosjälki, ehkä hieman samoin kuin arkkitehtuurissa.

 

2001
VTM, ensimmäinen työpaikka tutkijana

2002
Kiinteistötalousasiantuntija, Turun kaupunki

2006
Tekniikan lisensiaatti

2012
Toimitusjohtaja, Turun Teknologiakiinteistöt

 

MIKKO LEHTINEN

  • 39 vuotta
  • VTM ja tekniikan ­lisensiaatti
  • Toimitusjohtaja, Turun Teknologiakiinteistöt
  • Neljä lasta, vaimo ja bokserikoira
  • Harrastukset: sarjakuvat, leffat ja liikunta
Jaa artikkeli

Ammattilaiset