28.8.2012

 | Teksti: Hanna Ojanpää 

| Kuvat: AJ Savolainen

Niklas Varisto: Elämäntapafreen selkeät sävelet

Pidän itseäni monityöläisenä. Aloitin opiskelut vuonna 1993 ja samana vuonna teimme Egotripin kanssa ensimmäiset keikat.

Mitä teet työksesi?

Opiskelut sain päätökseen vuonna 2001, mutta tuohon väliin mahtui monta vuotta keikkoja ja toimittajan hommia, olen varmasti läpikäynyt STT:n ruotsinkielisen toimituksen kaikki osastot. Teen edelleen sinne satunnaisesti vuoroja. Viime syksynä aloitin osa-aikaisena pöytäkirjasihteerinä eduskunnassa, olen töissä tiistaista torstaihin aina istuntojen ajan. Bändin kanssa meillä oli pitkästä aikaa keikaton kesä. Ensi vuonna täyteen tulee 20 vuotta, joten silloin pitänee keksiä jotain.

 

Mitkä ovat merkittävimmät käännekohdat työurallasi?

Isä osti minulle kitaran, kun olin 12-vuotias. Kaksi vuotta myöhemmin näin tietosanakirjassa pikakirjoitusta ja kiinnostuin salakirjoitukselta näyttävästä taidosta välittömästi. Nämä kaksi tapahtumaa muokkasivat tulevaisuuteni ja kummatkin ovat viitoittaneet myös ammatinvalintojani. Ilman näitä sattumia elämäni olisi hyvin erinäköistä.

 

Mikä on ydinosaamistasi ja kuinka pystyt hyödyntämään sitä työssäsi?

Kielet. Olen suomenruotsalainen, mutta kummatkin kotimaiset ovat minulle tasavertaisia myös työkielinä, esimerkiksi käännöstyöt sujuvat kumpaankin suuntaan. Pikakirjoitustaito on taas vienyt minua muun muassa Pohjoismaiden Neuvoston istuntoihin sekä Aateliskokouksen ja Journalisti­liiton kokousten pikakirjoittajaksi.

Muusikon tehtävänä on esiintyä yleisölle. Kokemus auttaa keskittymään olennaiseen huolimatta vaikkapa teknisistä vastoinkäymisistä keikan aikana.

 

Millainen on hyvä työyhteisö?

Hyvässä työyhteisössä jokaiselle annetaan tilaa ja kukin huomioi toisensa. Kaikkia työntekijöitä pitäisi kohdella tasavertaisesti, työtehtävistä tai -määrästä riippumatta. Johdon taas tulisi olla tietoinen, mitä alaisten tekemä työ oikeasti on pystyäkseen johtamaan työtä hyvin. Vieroksun sitä ajatusta, että esimiehiksi nousee henkilöitä, joilta tämä tieto puuttuu.

Täysin erilainen työympäristö on tietysti bändi. Yleisön edessä me olemme toisistamme riippuvaisia. Myös palaute tulee välittömästi. Yhteistä henkeä luodaan bussimatkoilla, siellä kukkii vähän huonompikin huumori.

 

Mainitse kolme tekijää, joista työilosi koostuu.

Kaikki kaikessa on hyvä henki. Se on myös tekijä, mikä vaikuttaa työssä suoriutumiseen. Lisäksi omassa työssä kehittyminen antaa minulle lisäpontta. Koska elämäni on tasapainoilua musiikin ja muiden töiden kanssa, epäsäännöllisyys on minulle elinehto. Minulla on turvallinen lapsuus takana ja nykyinen kotinikin on vasta järjestyksessään kolmas. Ehkä siksikin kaipaan elämääni hieman säröjä. Pienet yllätykset eivät minua kaada, päinvastoin kannattelevat.

 

NIKLAS ”SKELE” VARISTO

  • Syntynyt 1972
  • Avoliitossa. Ydinperheeseen kuuluu myös isä, äiti ja nuorempi veli.
  • Valtiotieteiden kandidaatti (Svenska social- och kommunalhögskolan), 2001
  • Osa-aikainen pöytäkirjasihteeri eduskunnassa, toimittaja, kääntäjä ja pikakirjoittaja free­lancer-pohjalta
  • Egotripin kitaristi
  • Pikakirjoituksen kaksinkertainen maailmanmestari (1998 ja 2003). Molemmat mestaruudet irtosivat 11 kielen mitalla.
  • Harrastaa keilausta, matkailua, valokuvausta
Jaa artikkeli

Ammattilaiset