21.9.2010

 | Teksti: Anneli Frantzén 

| Kuvat: Esa Siltaloppi

Nina Kujala: Liiketalous vaihtui hallintotieteisiin

Harvalla 26-vuotiaalla on CV:ssään kaksi eri loppututkintoa ja vuosien työkokemus sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta.

Vaasalaisella Nina Kujalalla on. Naantalissa syntynyt ja koulunsa käynyt Kujala oli jo suuntaamassa yritysmaailmaan. Kiinnostus julkiseen sektoriin vei hänet kuitenkin hallintotieteilijäksi Vaasan yliopistoon.

 

Miksi hallintotieteet ja Vaasa?

Minulle oli ollut alusta lähtien itsestään selvää, että hankkisin myös yliopistotutkinnon. Kiinnostuin julkisesta sektorista ja mielessä alkoi välkkyä ura ministeriön virkamiehenä. Päädyin hallintotieteisiin.

Vaasaan taas hakeuduin siksi, että naantalilaisena halusin toiseen merenrantakaupunkiin. Vaasa onkin osoittautunut hyväksi elinympäristöksi. Ostimme alkuvuodesta rivitaloasunnon Gerbyn viihtyisältä asuinalueelta ja työmatkakin taittuu kohtuullisessa ajassa.

 

Mitä työhösi kuuluu?

Päätehtäviäni ovat yliopiston palkkausjärjestelmäprosessin hallinta, raportointi ja erilaiset kehittämisprojektit. Työ pitää sisällään koulutusta, selvityksiä, tiedottamista, kokouksia ja materiaalien tuottamista. Suuri osa henkilöstöhallinnon työstä tehdään joko muodollisissa työryhmissä ja toimikunnissa tai epämuodollisemmassa tiimissä yksikön oman henkilökunnan kesken. Työ on dynaamista eikä maanantaina välttämättä tiedä, mitä työviikko tuo tullessaan. Minulle tämä sopii hyvin, sillä olen luonteeltani sosiaalinen enkä haikaile rutiinien perään. Tietyt rutiinitehtävät kuuluvat silti työnkuvaan.

 

Miltä tuntui siirtyä yksityiseltä julkisen sektorin työmaailmaan?

Työskentelin ja opiskelin suunnatakseni yksityiselle sektorille ja vaikka se oli mielenkiintoista, en tuntenut alaa koskaan täysin omakseni. Hallintotieteistä vakuutuin jo opintojen alussa ja lopullinen varmuus syntyi ensimmäisessä harjoittelupaikassani Helsingin kaupungin opetusvirastossa. Opetusviraston laatupäällikkö Leena Oulasvirta oli loistava mentori, jonka kanssa kävimme monia mielenkiintoisia keskusteluja. Sen harjoittelun ja niiden keskustelujen jälkeen olin täysin vakuuttunut ja motivoitunut valinnastani. Sain kokeneemmalta hallintotieteilijältä monia kullanarvoisia vinkkejä, joita olen pyrkinyt noudattamaan omassa työssäni.

 

Mikä on työssäsi mielenkiintoisinta ja mikä haasteellisinta?

Työn vaihtelevuus kokonaisuutena tekee siitä mielenkiintoista ja toiminnan kehittäminen tuo siihen koko ajan uutta sisältöä. Kehittämisessä minua kiehtoo erityisesti kollektiivinen asiantuntijuus. Keskustelut ja tiedonvaihto kollegoiden kanssa tuovat uusia näkökulmia omaankin ajatteluun, jolloin lopputulos on enemmän kuin yksittäisten asiantuntijuuksien summa.

Jatkuva muutos on samalla myös työn suurin haaste. Kaavoihin ei ole varaa kangistua, vaan asioihin täytyy tarttua oma-aloitteisesti. Työ on nopeasyklistä ja ajoittain todella ruuhkaista, mikä edellyttää priorisointikykyä. Lähiajan suuria haasteita yliopiston henkilöstöhallinnossa ovat SAP-toiminnanohjausjärjestelmään siirtyminen ja tulospalkkaus, jota ryhdytään suunnittelemaan tämän syksyn aikana.

 

Mikä on seuraava tavoitteesi?

En suunnittele tässä vaiheessa jatko-opintoja, vaan haluan nyt hankkia lisää työkokemusta ja syventää osaamistani. Työn kautta oppiminen tuo sellaisia taitoja, joita teoriaopiskelulla ei saavuta. Haluan kehittyä vahvaksi hallinnon ja kehittämisen asiantuntijaksi. Pitkällä aikavälillä toki lisäopinnotkin voivat tulla ajankohtaisiksi lisensiaattityön tai väitöskirjan muodossa. Pyrin myös koko ajan kohentamaan kielitaitoani. Vaasassa asuvana pidän erityisen tärkeänä kehittää ruotsin kieltäni.

 

Minkä neuvon antaisit opiskelijoille?

Mieti mitä haluat ja ole aktiivinen. Älä tyydy odottamaan valmiita työharjoittelulistoja, vaan ota itse yhteyttä mielenkiintoiselta tuntuviin organisaatioihin. Älä seuraa kaverien tekemisiä, vaan tee omat valintasi. Uskalla vaihtaa paikkakuntaa, jos siltä tuntuu. Ja ennen kaikkea: tee työsi aina täysillä, oli se sitten mitä tahansa. Kova työ palkitaan ja hyvistä tyypeistä pidetään kiinni.

 

NINA KUJALA

  • Syntynyt vuonna 1983 Naantalissa.
  • Ylioppilas Naantalin lukiosta 2002.
  • Tradenomin tutkinto Turun Ammattikorkeakoulusta 2006.
  • Hallintotieteiden maisterin tutkinto Vaasan yliopistosta syksyllä 2008.
  • Ulkomaankokemus: opiskelijavaihdot Ranskassa ja Australiassa, kaksi kertaa kesätöissä Ruotsissa
  • Kesä- ja osa-aikatöissä säännöllisesti vuodesta 1998: myynti- ja toimistotehtävissä, ulkomaankaupan assistenttina ja matkustaja- ja rahtiliikenteen lähtöselvittäjänä.
  • Alaan liittyvä työharjoittelu: laatupäällikön assistenttina Helsingin kaupungin opetusvirastossa, henkilöstöhallinnon harjoittelijana Vaasan yliopistossa, jossa lisäksi kaksi määräaikaista työjaksoa.
  • Nimitettiin vuoden alussa vakituiseen työsuhteeseen henkilöstösuunnittelijaksi Vaasan yliopiston henkilöstöasioiden yksikköön.
  • Avopuoliso Vaasan yliopiston tutkija Harri Raisio, joka väittelee syksyllä hallintotieteiden tohtoriksi sosiaali- ja terveyshallintotieteiden alalta.
  • Harrastukset: matkustaminen, lukeminen, kielet, golf ja tennis.
Jaa artikkeli

Ammattilaiset