14.5.2013

 | Teksti: Hanna Ojanpää 

| Kuvat: Vesa Tyni

Ossi Heinänen: Hyvää syntyy tekemällä

Aloitin Plan Suomen pääsihteerinä lokakuussa 2012. Suhteessa aiempaan työ­kokemukseeni uusia elementtejä ovat kansain­välinen ympäristö sekä näin ison organisaation johtaminen.

Oma työnkuva

Olen antanut itselleni aikaa vuoden uusien asioiden oppimiseen. Työ itsessään on lunastanut odotuksensa jo tässä vaiheessa. Ystävänikin ovat todenneet, että tämä on niin minun paikkani!

Meitä on toimistolla kuutisen­kymmentä, lisäksi kaikki vapaaehtoiset ja luottamushenkilöt. Minun tehtävänäni on johtaa kokonaisuutta. Toiminnassamme kaiken lähtökohta on luotettavuus ja se, että työ tulee nähdyksi ja kuulluksi. Ulkoministeriön kumppanuusjärjestönä kehitysyhteistyössä ja Suomen suurimpana kummijärjestönä olemme useiden valvovien silmien alla ja se on mielestäni hyvä asia. Jos jokin on yllättänyt, niin se, kuinka lähellä yritys­sektoria tämänkaltainen järjestötyö on.

 

Uran käännekohdat

Lapset ovat elämän käännekohdista omassa luokassaan. Työelämässä tilanteet ovat johtaneet toiseen, tietoisesti en ole pyrkinyt tiettyyn asemaan. Viimeisin työpaikan vaihdos oli kuitenkin monessa suhteessa merkittävä: lähdin edellisestä työpaikasta tietämättä tulevaisuudesta. Taustalla oli vahva tunne siitä, että haluan tehdä jotain muuta ja siinä välissä olla kotona lasten kanssa. Hengähdystauko venyi lopulta yhdeksän kuukauden mittaiseksi, tosin jo puoli­välissä tiesin tulleeni valituksi Planiin. Vielä kymmenen vuotta sitten tällainen tauko olisi työuran kannalta ollut lähes mahdoton pitää, nyt asenteet ovat onneksi muuttuneet. Jälkikäteen katsottuna työurani näyttää selvältä suunnitelmalta, vaikka en haluakaan nykyhetkellä selittää menneisyyttä.

 

Omat vahvuudet

Olen hyvä hahmottamaan kokonaisuuksia, organisoimaan ja delegoimaan. Esimiehenä olen saanut kiitosta hyvän hengen luomisesta: minun tehtävänäni on auttaa muita onnistumaan tavoitteissaan. Minulla on vahva järjestötausta, aina alkaen ylioppilaskunnasta ja HYY:n pääsihteerin tehtävistä, mistä on hyötyä myös nykyisessä tehtävässäni. Tunnistan vahvuuksien lisäksi vajavaisuuteni – asiantuntijaksi minusta ei ole.

 

Hyvä työhteisö

Työyhteisö on kuin koneisto – sitä pitää säännöllisesti huoltaa. Yhdessä tekemisen ydin on molemminpuolinen luottamus. Huono johto voi pilata paljon, mutta hyväkään esimiestyö ei auta, jos jokainen ei ole omalla panoksellaan mukana. Tämä työ oli minulle unelmien täyttymys ja parasta siinä kaikessa ovat ihmiset. On ollut hienoa huomata, kuinka hyvin minut on otettu vastaan. Sitä samaa tunnetta tulee jakaa jokaiselle uudelle ja vanhalle työntekijälle.

 

Ajatuksia työstä jä elämästä

Nyky-yhteiskunnassa ihmisen identiteetti rakentuu liiankin pitkälti työn ympärille. Siksikin työn pitäisi olla tekijälleen keskimääräisesti kivaa, muuten sitä ei jaksa tehdä; vietämmehän jopa kolmanneksen päivästä, puolet valveillaolosta töissä. Henkilökohtaisesti en usko kiireen ihannointiin – sitoutuminen työhön on hyväksi, marttyyrius ja työlle uhrautuminen ei. Minulle yhteiskunnallisesti, ja nyt myös globaalisti, merkityksellinen työ on motivaation lähde. Kehitysyhteistyökohteissamme puolustamme aina heikoistakin heikoimpia. Todellisuus on joskus rankkaa nähdä, mutta vain sen hyväksymällä voi hyvää saada aikaiseksi. Vastapainona ja jaksamisen lähteenä osaan arvostaa vapaa-aikaa, yhdessä olemista perheen ja ystävien kanssa.

 

OSSI HEINÄNEN

  • 39 vuotta
  • VTM
  • Pääsihteeri, Plan Suomi
  • Naimisissa, 9- ja 11-vuotiaat tyttäret
  • Harrastaa salibandya ja jääkiekkoa, haaveissa virittää pianonsoitto uudelleen
Jaa artikkeli

Ammattilaiset