13.12.2017

Pasi Tervasmäestä kasvoi neuvottelija

Kun nuorta Pasi Tervasmäkeä ei kuultu palkkamallipohdinnoissa,
hän päätti ryhtyä ay-aktiiviksi ja eteni sopimusneuvottelijaksi.

Valtiolla oli jo alettu luopua ikälisään perustuvista A-palkkaluokista, kun vastavalmistunut Pasi Tervasmäki aloitti tarkastajana Valtiontalouden tarkastusvirastossa 2002.

Tervasmäki oli jo erään virkamiesyhdistyksen rivijäsen. Hän marssi tilaisuuteen, jossa kysyttiin jäsenten kantoja ehdotetusta mallista.

– Meidän monien virkaiältään nuorten mielipiteitä ei noteerattu. Ulkopuolisille vääristeltiin, että kaikki olisivat olleet samaa mieltä, Tervasmäki muistaa.

Tervasmäki suivaantui: myös heistä pitää välittää!

Hän liittyi Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:hyn ja Eduskunnan akavalaiset ry:hyn. Nyt hän on Eduskunnan akavalaisten hallituksen puheenjohtaja, YKAn liittohallituksen hallituksen varajäsen ja liiton työmarkkinatoimikunnan jäsen.

Taitoja neuvotella ja puhua

Tervasmäki myöntää, että ei ollut alkuun kummoinen esiintyjä. Hän oli ujo ja häntä jännitti.

– Nyt esiinnyn suorastaan mielelläni, ja palautteen mukaan olen kehittynyt siinä, Tervasmäki kertoo.

Luottamuksesta kertoo, että Valtiontalouden tarkastusviraston henkilöstö valitsi Tervasmäen työpaikkansa neuvottelukunnan jäseneksi. Toimikausi päättyi aiemmin tänä vuonna.

– Ilman ammattiyhdistysaktiivin taustaa en olisi tullut valituksi.

Johtavana tilintarkastajana Tervasmäki tekee valtion virastojen ja laitosten tilintarkastuksia ja laillisuustarkastuksia. Hän uskoo erityisesti kasvaneen esiintymiskokemuksen tuoneen entistä vaativimpia asiantuntijatehtäviä.

Nuoret samalle viivalle

Tervasmäen ay-ura alkoi palkkausjärjestelmästä. Eduskunnan virastoissa uusi palkkausjärjestelmä otettiin käyttöön 2009.

– Olin sopimusneuvottelijana niissä virkaehtosopimusneuvotteluissa. Meille akavalaisille oli tärkeää, että henkilökohtaisen suoriutumisen osuus oli 50 prosenttia tehtäväkohtaisesta palkasta. Emme tavoitelleet kokemuslisäjärjestelmää, eli nuoret ja vanhemmat virkamiehet olivat ikään kuin samalla viivalla, Tervasmäki selvittää.

Toisena onnistumisena Tervasmäki pitää sitä, että kansanedustajien avustajille saatiin aikaan työehtosopimusjärjestelmä vuonna 2012. Aloitteen tekivät Eduskunnan akavalaiset ry ja SAK-taustainen Eduskunnan ammattiosasto ry.

– Se on ainoa keino päästä vaikuttamaan avustajien työskentelyolosuhteisiin ja palkan parantamiseen. Toistaiseksi se ei ole tuonut mitään merkittäviä palkanparannuksia, hän myöntää.

Toiveena lisää joukkovoimaa

Jatkossa Tervasmäki, kuten YKAkin, toivoo muutoksia työaikalakiin. Uusi työaikalaki on parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriön valmistelussa.
Miten työajan ulkopuolella tehty työ pitäisi korvata, on hankala kysymys.

– Korvaus voisi olla oikeita vapaapäiviä, jolloin olisi sähköpostin ja puhelimen ulottumattomissa.

Kahden lapsen isänä hän arvostaa, että YKA yrittää vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen, kun se on esimerkiksi ottanut kantaa perhevapaiden puolesta.

 

PASI TERVASMÄKI

• 40-vuotias hämeenlinnalainen, hallintotieteiden maisteri.

• Valtiontalouden tarkastusviraston johtava tilintarkastaja (2008). Toiminut aiemmin viraston tarkastajana ja ylitarkastajana.

• Eduskunnan akavalaiset ry:n puheenjohtaja (2008), hallituksen jäsen (2004), Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n jäsen (2004), liittovaltuuston varajäsen (2014–2016), liittohallituksen hallituksen varajäsen (2017–2018) ja liiton työmarkkinatoimikunnan jäsen (2016).

• Harrastukset: juoksu, kuntosali ja hiihto.

Jaa artikkeli

Ammattilaiset