17.2.2011

 | Teksti: Sari Alhava 

| Kuvat: Taru Haapaniemi ja iStockphoto

Taru Haapaniemi: Urapolku vei yrittäjäksi Espanjaan

Yhteiskunnalliset asiat, politiikka ja kansainvälinen työura ovat kiinnostaneet Taru Haapaniemeä nuoresta lähtien.

Taru on edennyt urallaan suunnitelmallisesti ja tarttunut kohdalle osuneisiin tilaisuuksiin rohkeasti. Haapaniemen, 32, CV on monipuolinen ja vaikuttava. Opiskelu ja työelämä ovat vieneet häntä ympäri Eurooppaa. Haasteita pelkäämätön Haapaniemi on nykyisin toimitusjohtajana perustamassaan kiinteistönvälitysyrityksessä Espanjan Alteassa.

 

Miksi valitsit opiskelualaksesi hallintotieteet?

Yhteiskunnan muuttaminen, hallintorakenteiden parantaminen ja politiikka kiinnostivat minua. Opintojeni toisena vuonna vaihdoin pääaineeni EU-opintoihin. Siihen aikaan Suomessa tiedettiin aika vähän EU:sta ja opinnotkin olivat hyvin teoreettisella tasolla. Tahdoin oppia EU:sta lisää itse ja olinkin työharjoittelussa Euroopan Parlamentissa, suoritin osan tutkinnosta Pariisin Institut d’Études Politiquesissa (Sciences Po) ja olin työharjoittelussa Maastrichtissa European Institute of Public Administrationissa.

Graduni tein tiedekuntamme pioneerina yksityiselle yritykselle EU-lobbaamisesta. Muistan vieläkin, kun yliopiston rekrypäivillä oli suuri mainos ”Palkkaamme parhaat diplomi-insinöörit”. Marssin kuitenkin pokkana tiskille, ja minulle irtosi palkattu homma yrityksen EU-strategian tutkimisessa. Se oli yliopistollemme hyvinkin vieras asia, ja vei aikansa saada asia läpi hallinnossa.

Mielestäni kaikissa tutkimuksissa tulisi olla käytännön orientaatio. En ymmärrä, miksi tehdä tutkimuksia asioista, joita on jo tutkittu ja jotka eivät tuota kenellekään hyötyä. Yhteiskunnan ei mielestäni sellaista tutkimusta tarvitsisi maksaa. Yritykset voivat kuitenkin hyötyä valtavasti yhteiskuntatieteilijöistä. Kunhan vain tulemme ulos kaapista ja esitämme osaamisemme!

 

Mitä eväitä sait yliopistosta työelämään?

Opinnoissa tulisi pyrkiä huomattavasti läheisempään näkemykseen käytännön elämästä, niin julkishallinnossa kuin yrityselämässäkin. Tämän huomaan jatkuvasti omassa yrityksessänikin kouluttaessani suomalaisia työharjoittelijoita. Suuret teoriat eivät paljonkaan auta, jos ei osaa valmistaa kunnollisia Power Point -esityksiä rivakasti.

Yliopistossa saa kuitenkin hyvät eväät sujuvaan kirjoittamiseen ja suurten asiakokonaisuuksien hallintaan. Kieltenopetus oli myös huippuluokkaa, samoin mahdollisuudet lähteä opiskelemaan Euroopan parhaimpiin yliopistoihin sekä tehdä tulevan työuran kannalta tärkeitä työharjoitteluita.

 

Mitä kansainvälisen uran luominen vaatii?

Ennen kaikkea se vaatii kovaa työtä ja paneutumista asioihin. Kieliä on luonnollisesti osattava hyvin. Puujalkaenglannilla ei pitkälle päästä, vaan tiedotteita tulee pystyä laatimaan eri kielillä nopeassa aikataulussa ja moitteettomassa kieliasussa.

Itseään ei kannata jäädä säälimään. Kyse ei ole mistään erityislahjakkuudesta, vaan ihan vain puurtamisesta ja itsensä kehittämisestä. Ehdottomasti tulisi suorittaa ainakin osa opinnoista ulkomailla sekä tehdä työharjoitteluita kansainvälisissä organisaatioissa tai yrityksissä.

 

Mitä tavoitteita sinulla on vielä urallesi?

Pidän uuden luomisesta ja siihen täysillä sukeltamisesta. Luodessani kiinteistönvälitysfirma Valkean Marinan Espanjassa vuonna 2007 ajankohta oli ehkäpä Espanjan kiinteistömarkkinoiden historian huonoin.

Yritys sai alkunsa, kun mieheni ja anoppini kyselivät, että missä suomalaisyhteisöt ovat Espanjassa. Vastauksen kuullessaan he ihmettelivät aluevalintoja suuresti ja huolestuivat kovasti siitä, että minkälainen kuva suomalaisilla saattaisikaan olla Espanjasta. Koska mieheni perheellä on kokemusta alalta yli 40 vuotta ja miehelläni on virallisen kiinteistönvälittäjän tutkinto ja Altea on alueena häikäisevän kaunis, näin tietenkin liiketoimintamahdollisuuden.

Nyt olen saanut firman toimimaan ja olen siitä tyytyväinen. Tämänhetkisenä päämääränä on, että firma pystyisi toimimaan jo jokin päivä ilman ”mamá”-hahmoa, eli systeemit toimisivat niin, että voisin esimerkiksi pitää joskus kunnon loman. Sen jälkeen voikin miettiä jo uusia projekteja. Komissioon voin palata koska vain. Onhan meillä concoursin läpäisseillä EU-virkamiehillä nykyään oikeus 15 vuoden palkattomaan virkavapaaseen.

Minua kiehtovat aina uudet haasteet!

 

TARU HAAPANIEMI

 • Syntynyt 29.5.1978 Helsingissä.
 • Koulutus:
  • ylioppilas Honkajoen
  • lukiosta 1997
  • hallintotieteiden maisteri Vaasan yliopistosta 2000
  • Sciences Po de Paris 1999–2000
  • M.A. College of Europe 2001–2002

Työura alkoi harjoittelijana Euroopan Parlamentissa ja European Institute of Public Administrationissa sekä tutkimusapulaisena Vaasan yliopistossa. Sittemmin projektipäällikkö Vaasan Ammattiopistossa, Assistant Policy Officer Suomen Kuntaliiton Brysselin toimistossa, ylitarkastaja sisäasiainministeriössä, Programme Manager Euroopan Komissiossa sekä Consultant Global Europe Capitalissa.

 • Nykyinen työtehtävä:
  • toimitusjohtaja (kiinteistönvälitysyritys Valkea Marina)
  • luennoitsija (EU, kansainvälinen liiketoiminta)
  • freelance-toimittaja (Olé-lehti)
 • Naimisissa, asuu miehensä kanssa Alteassa, Espanjassa
 • Harrastukset: kouluratsastus, pilates, jooga, elokuvat, musiikki ja kirjallisuus
Jaa artikkeli

Ammattilaiset