28.8.2015

 | Teksti: Sari Alhava 

| Kuvat: Vesa Tyni

Riina Nevamäki: Tietoisesti taustalla

Asioiden valmistelua pääministerille, lausuntojen ja puheiden kirjoittamista sekä huolehtimista prosessien etenemisestä. Riina Nevamäen työpäivissä ei ole luppominuutteja, eikä aika käy totisesti pitkäksi.

Mietin usein etukäteen, mitä työtehtäviä teen päivänaikana, mutta huomaan päivän päätyttyä, etten ehtinyt tehdä niistä mitään. Kiireellisiätöitä tulee hyvin lyhyilläkin varoitusajoilla. Esimerkiksi kesän Kreikka-kokouksesta tuli tieto edellisenä päivänä, pääministeri Juha Sipilän poliittinen erityisavustaja, VTM Riina Nevamäki kuvaa.

Tämä tuo aikataulutukseen haastetta, mutta Nevamäen sanoin edessä olevat tehtävät on vain popsittava pala kerrallaan. Työaikaa hänellä ei ole, eikä selkeätä toimenkuvaakaan.

– Kaikki tehdään, mitä tulee vastaan. Työmäärästä selviäminen vaatii aika raakaa priorisointia. On erotettava, mitä asioitaviedään pääministerille eteenpäin ja mitä ei. Täytyy hyväksyä, että kaikkea ei ehdi hoitaa.

 

Politiikka kodin perintönä

Politiikka ei kiinnostanut urheiluun keskittynyttä Nevamäkeä vielä kouluaikana. Aihe ei kuitenkaan ollut ihan vieras, sillä hänen isoisänsä oli mukana kunnallispolitiikassa.

– Ehkä tuo yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan hakeutuminen tuli jo DNA:sta, hän toteaa hymyssä suin.

Opiskelijapolitiikka alkoi kiinnostaa Turun yliopistossa. Valtiotieteiden opiskelu antoi tähän tarvittavan yleissivistyspohjan.

– Koulutus on hyvä peruskivi, jonka päällä voi seistä. Opin yliopistossa, miten asiat etenevät ja miten niistä päätetään.

Politiikkaan hänet ajoi ennen muuta halu parantaa maailmaa.

– Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, haluan olla mukana vaikuttamassa siihen, että Suomi pysyisi niin hyvänä maana kuin mahdollista ja että täällä on tasa-arvoiset mahdollisuudet kouluttautua, hän perustelee.

Nevamäki korostaa, kuinka tärkeää on kansallisen identiteetin kannalta, että meillä on mahdollisuus käydä vaaliuurnilla. Demokraattisessa järjestelmässä kansa saa päättää vaaleissa, onko kansanedustajien edelliskauden työ ollut luottamuksen arvoista vai ei.

Demokratiassa valta on vain lainavaltaa

Keskustan vaalivoiton jälkeen olisi helppo hymyillä ja paukutella henkseleitä, mutta Nevamäki suhtautuu tilanteeseen nöyrästi.

– Mikään ei ole niin katoavaista kuin vaalitulos, jos työt hoidetaan huonosti. Joka hetki on muistettava, että demokratiassa valta on vain lainavaltaa.

Hän muistuttaa, että taloustilanteemme on äärimmäisen huono ja olemme eläneet yli varojemme.

– Mutta tällä hetkellä tilanteen muuttaminen on vielä omissa käsissämme. Ei ole ollut kiva katsoa, mitä Kreikassa on tapahtunut. Suomelle on nyt viitoitettu uusi suunta. Uskon, että pääsemme sillä eteenpäin vaikeista tilanteista.

 

Kadulla ei tunnisteta

Nevamäki tunnetaan politiikan sisäpiirissä hyvin, mutta suurelle yleisölle hän on melko tuntematon. Vaikka hän on mukana Espoon kunnallispolitiikassa, sen nuoriso- ja liikuntalautakunnassa, eivät monetkaan tunnista hänen kuvaansa tai tiedä, miten merkittävää työtä hän tekee yhteiskuntamme vallan ytimessä.

– Olen ollut tyytyväinen rooliini taustavaikuttajana. En sano muillekaan rooleille politiikassa ”ei koskaan”, mutta ainakin tässä vaiheessa tämä tuntuu omimmalta.

Hän tunnustaa, että anonyyminä tahona pysyminen on tietoinen valinta, sillä hän on nähnyt läheltä, millaista riepottelua poliitikot saavat osakseen tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa.

– Samalla ymmärrän kyllä, että kaikki se kiinnostus ja räväkkäkin kirjoittelu kuuluvat toimenkuvaan. Kansalaiset joko osoittavat luottamustaan tai eivät.

Joskus railakas kritiikki voi tuntua kohtuuttomaltakin, sillä asiat voivat mennä pieleen ilman yksittäisen ihmisen tai päätöksen syytä.

 

Positiivisuus ja priorisointikyky ovat tarpeen

Pääministerin poliittiselta erityisavustajalta edellytetään muun muassa joustavuutta, organisointikykyä ja kykyä omaksua uusia asioita ja asiakokonaisuuksia nopeasti. Tärkeintä on luottamus niin pääministerin kuin muidenkin toimijoiden suuntaan.

– Tämä työ vaatii myös perehtymistä moniin asioihin. Se ei tunnu rasitteelta, sillä olen kiinnostunut tästä alasta. Pienten ja suurten asioiden erottaminen toisistaan on perusedellytys tehtävän hoitoon.

Ennen pääministerin erityisavustajantehtäviä hän toimi muun muassa puoluejohdon neuvonantajana, työ- ja elinkeinoministeriön valtiosihteerinä, Matti Vanhasen erityisavustajana tämän ollessa niin puolustusministerinä kuin pääministerinäkin sekä kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen erityisavustajana.

Luulisi, että tehtävien vaihtuminen ministeriöstä toiseen, joskus nopeallakin aikataululla, olisi hermoja raastavaa.

– En ole kokenut sitä stressaavaksi, vaan on ollut pelkästään mukavaa perehtyä uusiin asioihin. Koskaanhan ei aika riitä kaikkeen. Vuosien varrella on ollut pakko oppia sietämään epätäydellisyyksiä, hän kommentoi.

Nevamäen luonteenpiirteiden vahvuuksia ovat myös sosiaalisuus ja äärimmäinen positiivisuus.

– Sosiaalisuus on eduksi, sillä tässä työssä ollaan koko ajan tekemisissä monenlaisten ihmisten kanssa. Positiivisuudesta on puolestaan apua vaikeissa tilanteissa, joihin tässä työssä väistämättä aika usein törmää. Toki nämä piirteet sopivat moneen muuhunkin työhön.

Vapaa-aika on pyhitetty perheelle

Työajattomaan pestiin ei ole mutkatonta yhdistää muuta elämää. Nevamäellä on miehensä kanssa 4-vuotiaat kaksoset.

– Alkuaika olikin kieltämättä melkoista myllerrystä ja aikataulujen sovittelua. Tilanteessa joustivat itseni lisäksi läheiset. Nyt kun kaksoset ovat jo vähän isompia, arki sujuu huomattavasti helpommin.

Vapaa-aika kuluu luonnollisesti perheen kanssa.

– Kevät oli niin tiivis ja intensiivinen, että kesälomalla ja muina vapaina hetkinä parasta, mitä voin lapsilleni antaa, on aika.

Koko ikänsä urheillut Nevamäki pitää huolta myös kunnostaan käymällä juoksu- ja hiihtolenkeillä sekä jumpissa.

– Muita harrastuksia ei kannata yrittääkään ehtiä, hän sanoo nauraen.

 

Yhteiskuntatieteilijöitä tarvitaan aina

Moni yhteiskuntatieteitä opiskeleva miettii opiskeluaikanaan, löytääkö hän aikanaan itselleen töitä. Tilanne on hieman toisenlainen niillä aloilla, joista valmistuu suoraan ammattiin.

– Pieni epävarmuus kuuluu aikuisuuteen. Sitä oppii sietämään vuosien kuluessa. Kiinnostus alaan auttaa opiskeluaikana. Jos on motivaatiota ja perehtyy asioihin, löytää varmasti itselle sopivan työpaikan jossakin vaiheessa, Nevamäki kannustaa.

Hänen mielestään yhteiskunnalliselle alalle kouluttautuminen kannattaa aina – tähtää sitten yksityiselle tai julkiselle puolelle. Ja yhteiskunnallisten asioiden edistäminen vaatii innostuneita ihmisiä, joilla on ongelmanratkaisukykyä.

– Ei pidä miettiä vain, mitä on tärkeää opiskella. Oleellista on opiskella sitä, mikä itseä erityisesti kiinnostaa.

Yhteiskuntatieteilijöitä politiikan ytimessä

Ministereiden sekä ministeriryhmien poliittisina avustajina toimivia erityisavustajia on yhteensä 35, mikä on vähemmän kuin aiemmin. Valtiosihteereitä on neljä, joista yksi toimii pääministerin ja kolme muuta kukin oman hallitusryhmänsä valtiosihteereinä. Erityisavustajat ja valtiosihteerit ovatmääräaikaisessa virkasuhteessa valtioneuvostoon. Avustajat nimitetään tehtäväänsä pääministerin määräyskirjalla, eikä heillä ole irtisanomisaikaa eikä heille makseta irtisanomisajan palkkaa. Ministerin vaihtuessa palvelussuhde päättyy välittömästi. Merkittävä osa erityisavustajista ja valtiosihteereistä on yhteiskuntatieteilijöitä.

Eduskunnassa toimii myös toistasataa kansanedustajan avustajaa, jotka avustavat joko yhtä tai kahta edustajaa. Heidän palvelussuhteensa ehdoista säädetään työehtosopimuksella, jonka osapuolena on Eduskunnan akavalaiset ry. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut on suurin akavalainen toimija kansanedustajien avustajien työsuhteen ehdoista neuvoteltaessa.

 

Riina Nevamäki

• VTM
• Pääministeri Juha Sipilän poliittinen erityisavustaja, valtioneuvoston kanslia
• Syntynyt 1975
• Naimisissa, 4-vuotiaat kaksoset
• Harrastukset: Lenkkeily, hiihto, laskettelu, jumppa, kuntosali, lukeminen

Jaa artikkeli

Ammattilaiset