Miten tähän on tultu?
Myös saksan kielellä on ollut iso rooli elämässäni. Olen lukenut koulussa pitkän saksan, kiitos vanhempieni. En kuitenkaan tykännyt kielestä enkä omasta mielestäni sitä koskaan oppinutkaan. Viimeisenä keinona lähdin kandivaiheessa Saksaan vaihtoon ja onnistuin viimein tehtävässä.
Vuosi oli muutenkin kohtaloni: tutustuin espanjalaiseen avovaimooni ja päätimme, että valmistuttuamme muutamme Berliiniin. Loppujen lopuksi vuosia Saksassa kertyi seitsemän: töissä, maisteriohjelmassa ja jatko-opiskelijana. Väitöskirjatyöni ei ole nyt aktiivisessa vaiheessa, mutta takaraivossa kyllä.
Nykyinen työnkuva
En ollut oikeastaan ajatellut palata Suomeen, mutta jälleen sattuma astui esiin. Kuulin UPI:n avoimesta tutkijan paikasta Euroopan unioni -tutkimusohjelmassa ja kiinnostuin siitä heti; työt aloitin maaliskuussa 2013. Alun perin minun piti tehdä vain lyhyt pesti, mutta jatkoimme sopimusta vuoden 2014 loppuun.
Pidän kansainvälisestä ilmapiiristä ja työn monipuolisuudesta. Näin EU-parlamenttivaalien alla olen tehnyt tutkimusta siitä, miten suomalaiset mepit ovat äänestäneet menneellä kaudella. Vastaava analyysi tehdään yhteensä 20 jäsenmaassa osana laajempaa tutkimussarjaa.
Perin myös edeltäjäni pestin Suomen Eurooppa-tutkimuksen seuran sihteerinä. En ollut aikaisemmin kuullut seurasta, mutta se on antanut minulle mielenkiintoisen viiteryhmän omaan työhöni.
Ajatuksia Euroopasta ja Suomesta
Olen suomalainen, mutta viime vuosien myötä miellän itseni entistä enemmän myös eurooppalaiseksi. Lähtökohtaisesti pidän itseäni EU-myönteisenä, mutta ylipäätään en pidä käsitteestä EU-kriittinen. Mitä se tarkoittaa: kriittisyyttä epäkohtia vai koko järjestelmää kohtaan? Myös EU-myönteisen tulee olla kriittinen, muuten mikään ei muutu tai kehity.
Asun nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä. Pidän kaupungin tunnelmasta ja erityisesti Kalliosta, jossa asun. Kallion kirkko on maamerkkini: kotini on tuolla. Kaipaan silti Berliinistä monia asioita: puistoja, pieniä elokuvateattereita ja tietysti döneriä. Mistään ei saa parempaa kebabia!
Tuntematon tulevaisuus
Uskon, että muutan vielä takaisin Saksaan. Se tarkoittaa todennäköisesti myös väitöskirjan loppuunsaattamista; Saksassa tittelit merkitsevät paljon. En ole kuitenkaan etukäteen rakentanut itselleni tulevaisuuden visioita.
Yksi kiinnostava vaihtoehto olisi päästä johonkin EU-instituutioon töihin; saada ensikäden kokemusta siitä, miten järjestelmä toimii. Poliitikon työ ei sen sijaan kiinnosta minua. Olen jo kerran tehnyt EU-virkamiehiksi hakeville suunnatun testin, mutta silloin pisteeni eivät riittäneet.
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n jäseneksi liityin Suomeen palattuani. En ollut kokenut jäsenyyttä ajankohtaiseksi aikaisemmin, mutta nyt se tuntui luonnolliselta. Vaikka en olekaan aktiivinen jäsen, tunnen kuuluvani johonkin.
2006
VTK, Turku
Muutto Berliiniin
2010
Master of Arts, Frankfurt an der Oder
2013
Tutkija, Ulkopolittiinen instituutti
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n jäsen
TUOMAS ISO-MARKKU
- 31 vuotta
- VTK, Master of Arts (European Studies)
- Tutkija, Ulkopoliittinen instituutti UPI, Suomen Eurooppa–tutkimuksen seuran sihteeri
- Koti Helsingissä, sydän Berliinissä (espanjalainen avovaimo)
- Vapaa-aika: ajankohtaiset asiat, musiikki, salibandy, uuteen kotikaupunkiin tutustuminen