5.11.2020

  

Haastattelussa Otto Tähkäpää – tulevaisuustutkija, jonka ykköstavoite on pelastaa maailma

Torstaina 5.11.2020 vietetään YKAn Yhteiskuntatieteilijäpäivää etänä. Yksi tapahtuman pääpuhujista on Otto Tähkäpää. Hän on mukana oleva tulevaisuustutkija, joka jaksaa yllämme leijuvista eksistentiaalisista haasteista huolimatta nähdä hyvää tulevaisuudessamme ja taistelee itse sitä koti minkä ehtii. Kuka Otto todella onkaan, ja mikä on hänen visionsa tulevaisuuden työelämästä ja opiskelusta?

14.3.2019

 Simo Pöyhönen 

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen kuuluu kaikille

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on jokaisen perusoikeus. Tukemalla eri tahojen aktiivisuutta paitsi edistetään kansalaisten yhdenvertaisuutta myös opetetaan periaatteita yhteiskunnasta ja aktiivisuudesta, kirjoittaa toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen. Hän nostaa yhdeksi esimerkiksi koululaisten aktiivisuuden ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

25.2.2019

 Salla-Maaria Laaksonen 

Neljä ajatusta yhteiskuntatieteilijän digitaidoista

Yhteiskuntatieteilijöitä tarvitaan rakentamaan digitaalista yhteiskuntaa, mutta mitä taitoja tarvitsemme siihen? Entä yksilöinä toimimiseen mm. muuttuvassa työelämässä? Mitä yhteiskuntatieteilijöiden digitaaliset taidot ylipäätään ovat, ja koskevatko ne meitä kaikkia?

11.1.2019

 Simo Pöyhönen 

Millainen olisi suomalainen shutdown?

Valtionhallinnon henkilöstö muodostaa Suomessa alle viisi prosenttia työvoimasta. Populistisessa byroslaviapuheessa unohtuu, kuinka pieni joukko huolehtii arjen sujuvuudesta, turvallisuudesta ja elämän keskeisten mahdollisuuksien toteutumisesta. Mitä tapahtuisi, jos amerikkalainen shutdown rantautuisi Suomen valtionhallintoon?

2.5.2018

 Salla Mikkonen 

Mitä rekisteri voi kertoa lobbauksesta?

Käsi ylös – kuinka moni on käynyt penkomassa EU:n avoimuusrekisteriä? Se on julkinen ja sieltä löytyy valtavasti tietoa lobbareista, myös suomalaisista toimijoista. Suomessa tarvetta avoimelle lobbaukselle ja lobbausrekisterille perustellaan kansalaisten oikeudella saada tietoa lobbauksesta. Mutta avautuuko lobbaus rekisterillä?

4.4.2018

 Jenni Karjalainen 

Näin minusta tuli setäkuiskaaja

Työelämä on isossa murroksessa, jonka taustalla on muutoskulkuja teknologisista kulttuurisiin. Työelämäasiat kiinnostavat ja puhuttavat. Viime aikoina myös tasa-arvokysymykset ovat nousseet…

17.1.2018

 Piritta Jokelainen 

Reilumpi aktiivimalli

Viime viikkoina julkisuudessa on keskusteltu vilkkaasti työttömyysturvan aktiivimallista. Vuodenvaihteessa voimaan tulleen muutoksen kumoamista ajava kansalaisaloite sai nopeasti yli satatuhatta allekirjoitusta…

19.12.2017

 Vesa Vihriälä 

Julkinen sektori – pyhimys vai piru?

Sote-uudistus on oiva esimerkki julkista sektoria koskevasta ideologisesta keskustelusta. Uudistuksen kriitikoiden mielestä yksityisten toimijoiden päästäminen terveyden- ja sosiaalihuollon palveluiden tuottajiksi ja kansalaisten valinnanvapaus johtavat voitontavoittelun takia alihoitoon ja ylihoitoon sekä kansalaisten yhdenvertaisuuden vaarantumiseen. Yksityinen palveluntuotanto on myös moraalisesti arveluttavaa, kun ihmisten hädällä ”rahastetaan” ja voitot pahimmillaan viedään ulkomaille suomalaisen verotuksen ulottumattomiin.  Tässä katsonnassa julkinen sektori näyttäytyy paitsi tehokkaana ja oikeudenmukaisena toimijana myös yleistä etua ajaessaan moraalisesti ylivoimaisena.

4.12.2017

 Piritta Jokelainen 

Lusikka perustulosoppaan – miksi YKA ottaa kantaa?

"Robotit, automaatio ja tekoäly vievät ihmisten työt. Työtä ei riitä kaikille tulevaisuudessa.” ”Jatkossa työntekijät jakautuvat supertuottaviin ja hyvin vähän tuottaviin.”…

4.12.2017

 Olli Kangas 

Tutkimuksen ja politiikan vaikea yhteiselo

Saksalaisen sosiologi Max Weber (1864–1920) pohti aikoinaan politiikan ja tutkimuksen välistä suhdetta. Hän erotti kaksi käsitettä: Das Sein ja das…

1.12.2017

 Katri Blomster 

Utopia naisten oikeuksista

Suomessa poliisi on ystävä, ja kaikki lapset pääsevät tarhaan. Näin paukuttaa filippiiniläinen kollegani huoneelliselle kotiapulaisia Metro Manilassa kesäkuun aamuna. Naiset…

5.6.2017

 Maria Loima 

Työura alkaa usein jo opiskeluaikana – ja se on kaikkien etu

Opiskeluaika ja työura eivät ole toisistaan irrallisia, ja siksi on kovin vanhanaikaista ajatella, että työura alkaisi valmistumisesta ja työelämä olisi jokin muusta elämästä irrallinen musta aukko, johon valmistuttuaan putoaa.

15.5.2017

 Juha Itkonen 

Oikeassa paikassa

Kolmas kerta toden sanoi. Olin perheeni vanhin lapsi, vanhempani eivät olleet edes ylioppilaita, käsitykseni akateemisista opinnoista olivat olemattomat. Jälkikäteen ajatellen ei siis tunnu kovinkaan ihmeelliseltä, etten osunut ensimmäisellä yrittämällä itselleni sopivaan paikkaan.

15.3.2017

 Jaakko Kalske 

Lepakoista, foliohatuista ja järjenkäytöstä

Nykyajan muoti-ilmaisu on ollut nyt hetken verran ns. ”post fact”, tai ”post truth” erilaisine muotoineen. Karkeasti sillä viitataan politiikanteon tai…

8.3.2017

 Piritta Jokelainen 

Yhdeksän korjausliikettä kohti palkkatasa-arvoa

Arvaat varmaan mistä ammattiliiton edustaja haluaa blogata kansainvälisenä naistenpäivänä? Naisen eurostapa tietenkin! Tai neurosta, kuten Akavan oivaltavalla videolla tätä heikompikurssista…

23.1.2017

 Laura Salonen 

Työkyky yhteiskunnan perustana

Tehokkain tapa työkykyongelmien tunnistamiselle, ennaltaehkäisemiselle ja estämiselle on jatkaa laadukasta tutkimustyötä ja tiivistää yhteistyötä alan osaajien sekä poliittisten päättäjien kesken.

17.1.2017

 Minna Toivanen 

Kun sähköposti kilahtaa

Uppoudun työhöni, syvennyn asiantuntijuuteni sisältöihin. Perehdyn, annan sisältöjen kuljettaa, intohimon viedä.

13.12.2016

 Piritta Jokelainen 

Kolmen kutosen remontti – perhevapaat uusiksi

YKA on tänään 13.12. julkaissut ehdotuksensa perhevapaiden uudistamiseksi. YKAn malli perustuu 6+6+6-malliin, jota on muokattu lisäämällä vapaiden käytön joustoja sekä huomioimalla…

21.10.2016

 Anu Järvensivu 

Peleillä maailmaa parantamaan

Yksi kiinnostavimmista suomalaisista tulevaisuuden lupauksista on kehkeytymässä oleva hyötypelisektori. Digitaalisten hyötypelien markkinoiden uskotaan kasvavan nopeasti miljardeihin euroihin tai dollareihin. Kumpi…

10.10.2016

 Piritta Jokelainen 

Hallitus, tässä korjaussarja työttömyysturvan aktiivimalliin!

Kolmikantainen työllisyysryhmä päätti viime viikolla työskentelynsä - yhteistä näkemystä työttömyysturvan kehittämisestä ei löytynyt. Tämän jälkeen Sipilän hallitus ilmoitti jatkavansa työttömyysturvan…

26.8.2016

 Maria Rytkönen 

Strategisella tiedolla korkeakoulutetuksi

Koulutus periytyy Suomessa, ja vanhempien koulutustaso sekä varallisuus vaikuttavat siihen, millaisia koulutusvalintoja heidän lapsensa tekee. Tilastojen taakse kätkeytyy kuitenkin monimutkaisempia…

10.6.2016

 Perttu Jämsén 

Työpaikat esiin avoimen datan avulla

Työelämän murros pomppaa silmille ympäri mediakenttää – useimmiten ikävässä valossa. Työmarkkinasopimukset jäävät pöydille samalla kun digitalisaatio hävittää työtä ja globalisaatio…

28.4.2016

 Lotta Metsärinne 

Vad är din talang?

För att bli älskad sägs det att man först måste älska sig själv. För att någon ska förstå ens kunskap…

3.3.2016

 Tarja Arkio 

Neuron arvoinen nainen

Valitettavasti neuro tavallaan on jo olemassa. Se kuvaa naisten keskiansioiden suhdetta miesten keskiansioihin. Ja siinä missä mies ansaitsee euron, nainen…

25.2.2015

 Ulla-Maija Rajakangas 

Olisiko parempi katsoa kuin katua?

Akava on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ja puheenjohtaja Sture Fjäderin sanoin tehnyt päätöksen, että se ei Insinööriliittoa lukuun ottamatta aio osallistua…