20.5.2021

 SYY-aktiivit 

SYY-blogi: Todistusvalinta heikentää yleissivistävän yhteiskuntaopin asemaa

Pitkän matematiikan korkea pisteytys yliopistoissa on omiaan luomaan ongelmia yhteiskunnalliselle alalle pyrkiville opiskelijoille. Ylen haastattelema yhteiskunta-alalle pyrkivä opiskelija käytti aikaansa oppiaineisiin, jotka eivät kiinnostaneet, mutta joilla olisi saanut hyvät pisteet yliopiston todistusvalinnassa. Vaihdos itseä kiinnostaviin aineisiin, kuten yhteiskuntaoppiin, eväsi häneltä hänen oman arvionsa mukaan mahdollisuuden tulla valituksi todistusvalinnassa.

7.3.2019

 SYY-aktiivit 

Muutoksen tuulia Helsingissä

Helsingin yliopisto käynnisti mittavan opintouudistuksen, kavereiden kesken Ison Pyörän, jonka seurauksena koko opintoja koskeva pakka pistettiin sekaisin. Uudistus herätti monenlaisia tunteita, hämmennystä ja turhautumista sekä osaltaan jakoi mielipiteitä opiskelijoiden keskuudessa, kirjoittaa SYY-Helsingin puheenjohtaja Maria Kiiskinen Opiskelijat YKAssa-blogissa.

11.1.2019

 Simo Pöyhönen 

Millainen olisi suomalainen shutdown?

Valtionhallinnon henkilöstö muodostaa Suomessa alle viisi prosenttia työvoimasta. Populistisessa byroslaviapuheessa unohtuu, kuinka pieni joukko huolehtii arjen sujuvuudesta, turvallisuudesta ja elämän keskeisten mahdollisuuksien toteutumisesta. Mitä tapahtuisi, jos amerikkalainen shutdown rantautuisi Suomen valtionhallintoon?

30.11.2017

 Piritta Jokelainen 

Suomen korkeakoulu – enemmän kuin osiensa summa

Lokakuun lopussa julkaistiin opetus- ja kulttuuriministeriössä tänä vuonna hartaasti valmisteltu korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030. Korkeakouluvision keskeisiä tavoitteita ovat esimerkiksi…

5.6.2017

 Maria Loima 

Työura alkaa usein jo opiskeluaikana – ja se on kaikkien etu

Opiskeluaika ja työura eivät ole toisistaan irrallisia, ja siksi on kovin vanhanaikaista ajatella, että työura alkaisi valmistumisesta ja työelämä olisi jokin muusta elämästä irrallinen musta aukko, johon valmistuttuaan putoaa.

2.6.2017

 Veera Reko 

Opiskelijan työ kehittää itsetuntemusta

Omaa osaamistaan on helpompi perustella, jos on kerryttänyt työkokemusta. Työuran aloittaminen jo opintojen aikana ei välttämättä aina tarkoita pelkästään palkkatyötä. Monet järjestöaktiivit kerryttävät opintojensa ohella osaamistaan lähes huomaamattaan hyvinkin ammattimaisesti.

26.5.2017

 Jaakko Kalske 

Opiskelijan työ – ei ahneutta vaan elämää

Opiskelijoiden työelämään siirtyminen on joko suoraan tai välillisesti otsikoissa suhteellisen usein. Useimmiten keskustelu kiteytyy lähinnä opiskeluaikojen rajauksiin tai ”kannusteisiin” saada opinnot valmiiksi nopeammin kuin nykyään.

26.8.2016

 Maria Rytkönen 

Strategisella tiedolla korkeakoulutetuksi

Koulutus periytyy Suomessa, ja vanhempien koulutustaso sekä varallisuus vaikuttavat siihen, millaisia koulutusvalintoja heidän lapsensa tekee. Tilastojen taakse kätkeytyy kuitenkin monimutkaisempia…

11.12.2015

 Heidi Niinikoski 

Työ tekijäänsä opettaa – entä yliopisto?

Kun kritisoi yliopistoa työelämätaitojen opettamisen puutteesta, vastaukseksi saa ”työ tekijäänsä opettaa”. Yliopisto ei siis edes lähtökohtaisesti pyri valmistamaan meitä työelämään.…