20.12.2021

 SYY-aktiivit 

SYY-blogi: Kehumisen kiemurat

Onko sinua joskus kehuttu työpaikalla? Millaisia sanoja on käytetty, ja keneltä kehut ovat tulleet? Entä voitko itse kehua ketä tahansa, ja kuinka tarkkaan sanat pitää kehuessaan asetella?

14.10.2021

 SYY-aktiivit 

SYY-blogi: SYYspäiväinen tervehdys Vaasasta!

Elämästä sanotaan usein, että se on sarja valintoja. Tekemämme valinnat vaikuttavat tulevaisuuteemme, joten välillä on luontevaa harkita omia valintojaan tarkasti erityisesti suurten risteysten kohdalla. Opiskelujen aikana työelämän polku on vielä varsin monihaarainen eli vaihtoehtoja on paljon. Ja joillain ei ole vielä suuntaa laisinkaan.

23.9.2021

 SYY-aktiivit 

SYY-Kuopio: Paikkarit yhteisöjä rakentamassa pandemian jälkeisessä ajassa

Pandemia-aika kosketti kaikkia omalla tavallaan. Sateenkaarta ei meinannut näkyä neljän seinän sisälle. Pikkuhiljaa alkaa näyttää siltä, että sateenkaaren pää alkaa näkyä ja järjestötoiminta palata uomiinsa. Syksyä kohti lähdemme SYY-Kuopiossa miettien, miten yhdessä saadaan sateenkaaria uusien kuin vanhojenkin opiskelijoiden elämään.

20.5.2021

 SYY-aktiivit 

SYY-blogi: Todistusvalinta heikentää yleissivistävän yhteiskuntaopin asemaa

Pitkän matematiikan korkea pisteytys yliopistoissa on omiaan luomaan ongelmia yhteiskunnalliselle alalle pyrkiville opiskelijoille. Ylen haastattelema yhteiskunta-alalle pyrkivä opiskelija käytti aikaansa oppiaineisiin, jotka eivät kiinnostaneet, mutta joilla olisi saanut hyvät pisteet yliopiston todistusvalinnassa. Vaihdos itseä kiinnostaviin aineisiin, kuten yhteiskuntaoppiin, eväsi häneltä hänen oman arvionsa mukaan mahdollisuuden tulla valituksi todistusvalinnassa.

24.3.2021

 SYY-aktiivit 

SYY-Turku korona-aikana – järjestötyö sosiaalisen elämän pelastajana

Koronapandemia muutti opiskelijoiden elämän, kun Turun korkeakoulut siirtyivät keväällä 2020 etäopetukseen ja sosiaaliset opiskelijatapahtumat vähenivät minimiin. Syksyllä Turun yliopiston yhteiskuntatieteellinen tiedekunta pysyi autiona ja lokakuun lopussa tuli ilmoitus kevätlukukauden järjestämisestä pääasiallisesti etäopetuksena. Varmasti monien opiskelijoiden, mukaan lukien minun, kodista kuului syvä huokaus. Milloin taas olisi turvallista palata takaisin normaaliin opiskelijaelämään?

18.2.2021

 SYY-aktiivit 

SYYn liittohallitus esittäytyy

SYYn liittohallitus vuodelle 2021 on täynnä intoa edistää yhteiskunta-alan opiskelijoiden asioita ja kehittää mielenkiintoisia tapahtumia koronavuoden haasteista huolimatta. Mitä muita tavoitteita hallituslaisilla on ja keitä he oikeastaan ovat? Tutustu liittohallituksen jäseniin!

16.2.2021

 SYY-aktiivit 

SYY vuonna 2021

SYYn tämän kauden puheenjohtaja Susanna Hietala kertoo vuoden 2021 tavoitteita ja kuvioita, joita tällä kaudella liittohallitus tekee. Tammikuussa liittohallitus loi kauden raamit ja on käynnistellyt kautta siitä lähtien. Alkanut kausi on erilainen ja uusia innovaatioita tarvitaan, mutta perinteistä ei luovuta.

8.1.2021

 Simo Pöyhönen 

Suomen paras ammattiliitto

YKAn tavoite on olla otsikon mukainen – ja tämän eteen toimitaan joka päivä. Vuosijulkaisussamme 2021 näet otteen siitä, mitä teemme ollaksemme paras, uudenaikainen, edelläkävijä ja ennen kaikkea se taho, johon voit turvautua työelämäsi kysymyksissä.

5.11.2020

  

Haastattelussa Otto Tähkäpää – tulevaisuustutkija, jonka ykköstavoite on pelastaa maailma

Torstaina 5.11.2020 vietetään YKAn Yhteiskuntatieteilijäpäivää etänä. Yksi tapahtuman pääpuhujista on Otto Tähkäpää. Hän on mukana oleva tulevaisuustutkija, joka jaksaa yllämme leijuvista eksistentiaalisista haasteista huolimatta nähdä hyvää tulevaisuudessamme ja taistelee itse sitä koti minkä ehtii. Kuka Otto todella onkaan, ja mikä on hänen visionsa tulevaisuuden työelämästä ja opiskelusta?

7.10.2020

 SYY-aktiivit 

Virtuaaliset SYYspäivät tuovat näkökulmaa hyvinvointiin

Perinteiset SYYspäivät järjestetään tänä poikkeuksellisena vuonna etäyhteyksin teemalla kestävä hyvinvointi. Virtuaalisuudesta huolimatta haluamme luoda interaktiivisen lämminhenkisen tapahtuman, jossa jokaisella on halutessaan tilaa kummastella elämää ja jakaa omia ajatuksiaan päivän teemasta, SYY-Kuopion puheenjohtaja Petri Rissanen kirjoittaa blogissaan.

23.9.2020

 Marketta Rantama 

Ratkaisevaa on ”pieni” eläkepolitiikka

Eläkepoliittisten päätösten takia eläkeikä nousee vähitellen. Henkilötason eläkepoliittiset neuvottelut käydään kuitenkin työpaikalla kolmannen iän kynnyksellä. Onko työnantajalla ja kaikilla esihenkilöillä valmiutta käydä 60 vuotta täyttäneen työntekijän kanssa hänen työhönsä liittyviä aitoja neuvotteluja? 

25.8.2020

 Maria Teikari 

Yhdessä edelleen – ja varsinkin nyt

Akavan puheenjohtajavaali on käyty. YKAn ehdokas Maria Teikari kiittää kampanjasta ja jatkaa työtä paremman johtamisen ja työelämän puolesta. Hän on vakuuttunut, että yhdessä tekeminen on täysin mahdollista.

20.8.2020

 Maria Teikari 

Yhdessä tekemisen kulttuuria on vahvistettava

Todellinen vaikuttaminen tehdään vahvalla yhdessä sopimisen kulttuurilla. Akavan on kehitettävä tätä kulttuuria ja otettava kaikki jäsenliitot mukaan rakentamaan yhteisiä tavoitteita. Sisäisesti yhtenäinen Akava on myös uskottavampi kumppani ulkoisessa vaikuttamistyössään.

18.8.2020

 Maria Teikari 

Konkretiaa muutospuheeseen, kiitos

Työelämän muutoksesta on puhuttu jo kyllästymiseen asti. Tosiasia on, että muutos on jo tapahtunut, mutta käytännöt eivät ole seuranneet perässä. Nyt olisi aika saada muutospuheeseen konkretiaa, kirjoittaa puheenjohtajaehdokas Maria Teikari blogissaan.

30.7.2020

 Maria Teikari 

Akavasta on tehtävä sivistysyhteisö

Sivistys kuuluu, ja sen pitää kuulua kaikille. Akavan puheenjohtajaehdokas Maria Teikari haluaa olla rakentamassa Akavasta yhteisöä, joka edistää sivistystä ja toimii omien arvojensa mukaisesti. Mitä kaikkea sivistys tarkoittaa?

25.6.2020

 Maria Teikari 

Ay-liike on epäonnistunut puhumaan yhdenvertaisuudesta

Tiedetään, että yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden huomioiminen lisää kaikkien hyvinvointia ja tehokkuutta työpaikoilla. Silti työelämässä on lukuisia yhdenvertaisuusongelmia. Hyvän työelämän rakentaminen pitää aloittaa heistä, joita se tällä hetkellä eniten syrjii. Tämä teksti käsittelee rasismia työelämässä.

17.6.2020

 Maria Teikari 

Työn eriytyneet todellisuudet ikäryhmien välillä haastavat ay-kenttää

Miksi nuoret luottaisivat ay-liikkeeseen omana edunvalvojanaan, jos tekeminen keskittyy sellaisen todellisuuden puolustamiseen, joka ei ole ollut heille totta alkuunkaan? Miksi he luottaisivat ay-liikkeeseen omien etujensa ajajana, jos he eivät näe kärjessä edes etäisesti itseään muistuttavia hahmoja? Akavan puheenjohtajaehdokas Maria Teikari pohtii blogissa, miten saada nuoret ikäluokat kiinnostumaan ay-liikkeestä – ensimmäistä kertaa tai uudestaan.

16.6.2020

 Maria Teikari 

Oikeudenmukainen veropolitiikka on kokonaisuus

Verotuksella tehdään paljon hyvää, mutta sen täytyy myös tuntua oikeudenmukaiselta kaikissa tuloluokissa. Verotusta pitääkin katsoa kokonaisuutena palkkaverotuksesta kulutusveroihin. Harmaan talouden ja veronvälttelyn koordinoitu torjunta on kaikkien etu.

11.6.2020

 Maria Teikari 

Hyvä johtaja palvelee koko Akavaa

Johtamisella on iso merkitys organisaatiossa. Myös Akava tarvitsee kukoistaakseen hyvää johtamista. Miten Maria Teikari edistäisi Akavan puheenjohtajana parempaa johtamista sekä Akavassa että koko suomalaisessa yhteiskunnassa?

9.6.2020

 Maria Teikari 

Ilmastopoliittiseen keskusteluun ei tarvita muiden lupaa

Jälleenrakennus tarjoaa tilaisuuden nostaa keskusteluun mukaan ekologisen kestävyyden, ja tässä on työmarkkinajärjestöille seuraava toimijuuden paikka. Akavan kokoisen toimijan ei tarvitse odottaa, että joku pyytää mukaan ilmastopolitiikan pelikentälle – etenkään silloin, kun kyse on ekologisesti kestävän työelämän kehittämisestä. Uuden ajan työelämän tulee olla paitsi reilua myös kestävää.

4.6.2020

 Maria Teikari 

Jälleenrakennuksessa punnitaan ay-liikkeen ennakkoluulottomuus

Akavaa tarvitaan Suomen jälleenrakentamiseen ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävästi koronapandemian jälkeen. Takaisin arkeen palatessa on hyvä tilaisuus uudistaa työelämää ja johtamista uusien toimintatapojen pohjalta.

28.5.2020

 Maria Teikari 

Minun Akavani on avoin ja uudistuva

Akavan tekeminen ja julkinen profiili vaikuttavat olennaisesti siihen, millaisena akavalainen ay-liike nähdään ja halutaanko siihen kuulua. Miten löytää kadoksissa oleva yhteinen eetos, arvokutsu, joka huutaisi kehittämään suomalaista yhteiskuntaa ja osaamista yhdessä? Minun visiossani Akava on korkeasti koulutettujen yhteisö, joka toimii avoimesti ja osallistavasti – ei kenttä, jolla pelaillaan oman edun pelejä, kirjoittaa Akavan puheenjohtajaehdokas Maria Teikari.

28.5.2020

 Marjo-Rita Juntunen 

Joustava, joustavampi, opiskelijatoimija

Kuka olisi vielä tammikuussa uskonut, millainen opiskelijatoiminnan keväästä oli tulossa. Poikkeustilanne on vaatinut joustavuutta ja uudenlaista innovointia – hyviä taitoja myös työelämää varten, Opiskelijajärjestöt ja niiden toimijat ovat onnistuneet ratkomaan kevään haasteita ihailtavan joustavasti, kirjoittaa yhteisösuunnittelija Marjo-Rita Juntunen.

8.5.2020

 SYY-aktiivit 

Kesäopinnot tutkinto-opintojen tukena

Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi useampi opiskelija on aktiivisesta työnhausta huolimatta vailla kesätöitä ja kesän toimeentulo huolettaa. Vaikka työelämä saattaa jumittaa paikoillaan, ei opiskelujen tarvitse olla kesällä kokonaan tauolla. Opintoja voi suorittaa itsenäisesti ja omaan tahtiin valitsemalla sellaiset kurssit, jotka edistävät omia opintoja ja tuntuvat mielekkäiltä, kirjoittaa SYY-Wasan viestintävastaava Ida Kettuoja.

28.4.2020

 Maria Teikari 

Ay-liike menestyy tai hiipuu yhdessä

Mikä merkitys on ammattiliitoilla, jos työelämää koskevat muutokset tehdään ilman niitä? Jos emme kykene uudistumaan ja käsittelemään uudistuvaa työelämää, kuka meitä tarvitsee?  Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut haluaa avata todellisen keskustelun Akavan tulevaisuuden suunnasta ja on pyytänyt Maria Teikaria asettumaan ehdolle Akavan puheenjohtajaksi.

22.4.2020

 Simo Pöyhönen 

Kriisitilanteessa kumppani on tärkeämpi kuin koskaan 

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on ollut suuri muutos meidän kaikkien elämässä. YKA haluaa osaltaan poistaa koronan aiheuttamaa epävarmuutta ja tukea jäsentemme elämäntilanteita. Tämän vuoksi virtuaalipalveluiden määrää on lisätty ja osaan jäsenmaksuista on tuotu helpotuksia. Toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen toivoo palautetta juuri sinulta: miten liiton pitäisi tukea tässä tilanteessa sinun jaksamistasi, hyvinvointiasi ja työelämääsi?

8.4.2020

 Piritta Jokelainen 

Kuka on generalisti – ja miksi häntä juuri nyt tarvitaan?

Generalistit – me YKAssakin puhumme heistä paljon, ja heitä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Lintuperspektiivistä tulevaisuuden tähyäminen, kriittinen ajattelu, monitieteisyys, alojen välinen yhteistyö ja ratkaisujen hakeminen yllättävistä paikoista ovat juuri sitä, mitä ihmiskuntaa haastavien kiperien ongelmien ratkominen edellyttää, kirjoittaa YKAn erityisasiantuntija Piritta Jokelainen.

3.4.2020

 SYY-aktiivit 

SYY-Turku vaihtoi vappupallot virtuaalivaikuttamiseen

Juuri kun kevään toiminnan piti kunnolla käynnistyä kampuksilla, tuli korona ja muutti kaiken. Miten SYY-Turku on reagoinut muuttuviin oloihin? Vaikka vappupallot jäivät odottamaan ensi vuotta, uusia ideoita ja toimintatapoja on syntynyt tilalle.

30.3.2020

 Marketta Rantama 

Työuran loppuvaihe tarvitsee valmentavaa johtamista

Miksi työuran loppuvaihe on usein tyhjäkäyntiä ja työpanoksen alasajoa? Eläkeiän odottelu on turhaa resurssien tuhlausta, joka voitaisiin välttää valmentavalla johtamisella, kirjoittaa tietokirjailija ja yrittäjä Marketta Rantama.

6.3.2020

 Piritta Jokelainen 

Oppimisen ilolla ja uteliaisuudella kohti tulevaisuutta?

Elinikäinen oppiminen on yksilöiden ja yhteisöjen elinehto, kun pyrimme vastaamaan ihmiskunnan kiperiin haasteisiin, kehittämään työyhteisöjen toimintaa tai osallistumaan arkeen digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Mitä tunteita koko elinkaaren ajan tapahtuva oppiminen ihmisissä herättää?

5.3.2020

 SYY-aktiivit 

Rohkaisua työelämään oman alan ammattilaisilta

Yhteiskunnallisella alalla opiskelevana generalistina saattaa silloin tällöin iskeä pelko oman osaamisen tarpeellisuudesta tai siitä, osaako omaa osaamistani myydä tarpeeksi hyvin tuleville työnantajille. SYY-Jyväskylän varapauheenjohtaja Valtteri Nivala kertoo päivästä, joka loi uskoa tulevaisuuden tavoitteiden saavuttamiseen.

2.3.2020

 Anni Vehmaa 

Hallintotieteilijäpäivät vahvistaa tieteenalaa

Neljännet valtakunnalliset Hallintotieteilijäpäivät järjestettiin Tampereella tammi-helmikuun taitteessa. Ainejärjestöjen yhteistyönä järjestetty tapahtuma toi yhteen alan opiskelijoita, opetti uutta työelämästä ja vahvisti tieteenalan tunnettavuutta. YKA oli tapahtumassa yhteistyökumppanina ja kouluttajana.

17.2.2020

 Oras Tynkkynen 

Ilmastokriisi puskee pois mukavuusalueelta

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin raportin mukaan ilmaston kuumenemisen rajoittamiseksi 1,5 asteeseen tarvitaan ennenkokemattomia muutoksia: maailman päästöjä pitäisi onnistua leikkaamaan yli seitsemän prosenttia joka ainoa vuosi. Mutta miten paljon olemme valmiita poistumaan mukavuusalueeltamme ilmaston vuoksi?

13.2.2020

 SYY-aktiivit 

SYYn suunta 2020

Vuosi on taas alkanut kampuksilla ja yhdistyskentällä. SYYn uusi liittohallitus järjestäytyi ja esitteli tammikuun Aktiivipäivillä omat suunnitelmansa toiminnan painopisteistä. Mikä on yhteiskunta-alan opiskelijajärjestön suunta vuonna 2020? Tuore puheenjohtaja Karri Kekkonen kertoo tavoitteista Opiskelijat YKAssa -blogissa.

16.1.2020

 Ninette Kouhia 

Konfliktinratkaisussa asiantuntemus karttuu pelaamalla

YKA on sponsoroinut kahdesti Konfliktinratkaisusimulaatiota, jossa osallistujat pääsevät ratkaisemaan kuvitteellista konfliktia. Viime syksynä tapahtuman aiheena oli Qatarissa vuonna 2022 järjestettävät jalkapallon MM-kilpailut. Lue valtio-opin opiskelijan Ninette Kouhian kirjoitus tapahtumasta järjestäjän näkökulmasta.

9.1.2020

 Kati Ahtiainen 

Yhdessä olemme yhteisö

Nykyajan ammattiliitolta odotetaan peruspalvelujen lisäksi verkostoja ja jäseniä yhteen kokoavaa roolia. Ei ole ihme, että me yhteiskuntaosajaat kaipaamme vapaalla omiemme seuraa – harvassa ovat ne työyhteisöt, joissa työskentelee enemmän kuin yksi yhteiskuntaosaaja.

9.1.2020

 Simo Pöyhönen 

Kokoaan suurempi edunvalvoja

YKAn vaikuttamistyö on ennen kaikkea edunvalvontaa ykalaisille tärkeistä teemoista. Vaikuttamisen valittu linja on YKAn strategian mukainen: olemme tehneet strategiamme mukaisesti…

7.1.2020

 Tytti Määttä 

Kuntajohtaminen on moniosaajan unelmatyö

Kuntajohtaminen on kokonaisvaltaista työtä, jota voi tehdä monella tapaa. Myös kunnan koko vaikuttaa siihen, millaista johtamista se vaatii. Moni ei tule kuitenkaan ajatelleeksi, että pienikin kunta on työnantajana iso. Kuhmon kaupunginjohtajan Tytti Määtän mukaan kuntajohtajan pitää olla ennen kaikkea yhteistyökykyinen. Nykyajan kuntajohtamisessa korostuvat näkyvä viestiminen ja yhteisön henkinen johtajuus.

23.12.2019

 SYY-aktiivit 

Vinkkejä oman uran rakentamiseen

Oman osaamisen tunnistaminen ja työelämätaitojen kartuttaminen ovat tänäkin vuonna olleet olennainen osa opiskelijäjärjestö SYYn toimintaa. SYYn liittohallitus haluaa jakaa joululahjana koko jäsenistölle oppimansa vinkit oman uran rakentamiseen.

20.12.2019

 Timo Bergman 

Muuttuva toimintaympäristö haltuun

Julkisessa keskustelussa toistellaan usein sitä, miten maailma ympärillämme muuttuu kovaa vauhtia. Kyseistä keskustelua leimaa välillä hyvin vahvasti myös deterministinen henki, jonka mukaan muutokseen voidaan ainoastaan sopeutua tavalla tai toisella. Strategiatyön asiantuntijan, YTM Timo Bergmanin mukaan toimintaympäristön muutoshaasteisiin on mahdollista löytää konkreettisia ratkaisuja.

13.12.2019

 SYY-aktiivit 

Kouluttautuminen muuttuvassa maailmassa

Ainoa pysyvä asia elämässä on muutos, sanotaan. Maailma muuttuu kiihtyvällä vauhdilla ja uusia ammattinimikkeitä syntyy jatkuvasti. Moni kouluttautuu uudelleen tai työskentelee hyvällä menestyksellä ilman koulutusta. Miksi siis kouluttautuminen yhä kannattaa – erityisesti yhteiskunta-alan asiantuntijaksi?

5.12.2019

 Katri Halen 

Tunnistaako työnantaja kuormituksen asiantuntijatyössä?

Työhyvinvointiin panostaminen on tänä päivänä teema, jota moni imagostaan huolehtiva työnantaja mainostaa työntekijöitä kosiskellessaan. Harmillisen usein esitykset työhyvinvoinnin ja työviihtyvyyden lisäämiseksi perustuvat verraten heikkoon tietämykseen työn ja työolosuhteiden todellisista vaara- ja kuormitustekijöistä. Työsuojelutarkastaja, VTT Katri Halen korostaa, että vaikka päävastuu työpaikan työsuojelusta on työnantajalla, myös työntekijällä on velvollisuutensa.

27.11.2019

 SYY-aktiivit 

Joka päivä he avaavat ikkunan

Lukion jälkeen moni jättää vanhan kotiseutunsa ja lähtee suunnistamaan urallaan omalla taustallaan, näkökulmallaan ja tavoitteillaan. Entä sitten, kun valmistuminen ja työelämään siirtyminen tulevat ajankohtaisiksi? Onko kaupunkielämä täyttänyt odotukset vai onko paluumuutto hiipinyt mieleen? Yhteiskunta-alan korkeakoulutettunakaan ei tarvitse luovuttaa kotiseutunsa suhteen, jos paluu kiinnostaa, kirjoittaa SYY-Joensuun Anni Kainulainen.

5.11.2019

 Jaakko Honkalampi 

Paikallisjärjestö sai alkunsa sosiaalisessa mediassa

YKAn paikallistoimintaverkosto on syksyn aikana laajentunut Savo-Karjalaan. Yhdistyksen perustamiseen meni aikaa ideasta toteutukseen lähes kalenterivuosi. Missä vaiheessa sosiaalinen media astui kuvaan, ja miten se mahdollisti yhdistyksen synnyn? Lue sidosryhmävastaava Jaakko Honkalammen blogikirjoitus savolais-karjalaisen paikallisjärjestön ensihetkistä.

29.10.2019

 Piritta Jokelainen 

Lisää tutkintoja – lisää osaamista?

Viime viikkoina on käyty vilkasta keskustelua koulutusmääristä. Yhteiskuntatieteisiin ja humanistisille aloille opetus- ja kulttuuriministeriö esittää tulevalle sopimuskaudelle 6 prosentin nostoa tutkintomääriin. Miksi yhteiskuntatieteellisen koulutuksen lisääminen on perusteltua? Lue YKAn erityisasiantuntijan Piritta Jokelaisen blogikirjoitus aiheesta.

29.10.2019

 Tomi Pyyhtiä 

Luottamus ja motivaatio tärkeimmät tekijät ihmisläheisessä johtamisessa

Kun digitalisaatio etenee kovaa vauhtia, käy kilpailu digiajan osaajista kuumana. Miten varmistua, että parhaat osaajat pysyvät organisaatiossa? Hyvä johtaminen on keskeinen tekijä. Ihmisläheiseen johtamiseen panostaminen rakentaa luottamusta ja parantaa työmotivaatiota, kirjoittaa Keskon digitaalisessa yksikössä tiiminvetäjänä työskentelevä Tomi Pyyhtiä.

15.10.2019

 Nina Hyvärinen 

Voiko faktoilla enää voittaa?

Medialukutaitoa ja lähdekriittisyyttä tarvitaan entistä enemmän, kun sosiaalinen media vilisee tekaistuja tilejä, trolleja ja algoritmien valtaa. Yhteiskuntatieteilijöinä meillä on vastuu teknologian yhteiskunnallisten vaikutusten tutkimisessa ja avaamisessa, kirjoittaa vaikuttamisen asiantuntija Nina Hyvärinen.

11.10.2019

 Piritta Jokelainen 

Yhteiskuntatieteiden tulevaisuus

Yhteiskunnallisia rakenteita ja inhimillistä olemassaoloa haastavat megatrendit ovat haaste yhteiskuntatieteilijöille niin tieteen, koulutuksen kuin henkilökohtaisen työn ja identiteetin tasolla. Meitä tarvitaan määrittelemään uudelleen yhteiskunnan perusyksiköitä, rakenteita ja prosesseja muuttuneessa maailmassa, meitä tarvitaan tuomaan eri alojen osaamista yhteen yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi, sanoi YKAn erityisasiantuntija Piritta Jokelainen yhteiskuntatieteellisen alan kehittämisseminaarissa pitämässään puheessa.

8.10.2019

 Mervi Janhunen-Ruusuvuori 

Toiminnanjohtajan tunnustuksia

Johtaminen on omanlaistaan työtä, jossa tarvitaan johtamisosaamista, itsetuntemusta ja kykyä sietää paineita. Kun Mervi Janhunen-Ruusuvuori aloitti vuosi sitten toiminnanjohtajana, hän teki itselleen johtamisohjeet työhuoneen seinälle ja kysyi neuvoa kokeneelta kollegalta.

7.10.2019

 SYY-aktiivit 

Tulevaisuus saapuu Agoralle!

Lokakuun 18.-20. on sinunkin mahdollisuutesi verkostoitua ja viisastua Suomen Ateenassa ja vielä Agoralla. Mitä silloin on? Tietenkin SYYspäivät, jokasyksyinen merkkitapahtuma, joka kokoaa kaikki yhteiskuntatieteiden opiskelijat viikonlopuksi yhteen. SYY-Jyväskylä haluaa toivottaa sinut tervetulleeksi Jyväskylään viettämään SYYspäiviä 2019.

30.9.2019

 SYY-aktiivit 

Opiskelijatoiminnan arki: Työelämävierailun järjestämisen äärellä

Työelämävierailut ovat olennainen osa opiskelijajärjestö SYYn toimintaa. Koti- ja ulkopaikkakunnille sekä ulkomaille suuntautuvien vierailujen antina on poikkitieteellinen verkostoituminen muiden SYYn jäsenten kanssa sekä mahdollisuus tutustua uusiin organisaatioihin. SYY-Tampereen tapahtumavastaava Sanna Jonninen kertoo, millaista on järjestää tällaisia excuja opiskelijoille.

26.9.2019

 Laura Wathén 

Johtajan tehtävä on kehua ja kannustaa

Miten isolle joukolle opiskelijoita järjestetään vapaaehtoistoimintaa? Entä mitä vapaaehtoiset saavat toiminnasta palkkioksi? HYYn hallituksen puheenjohtaja kertoo blogissaan, miten motivoida vapaaehtoisia tehtäviinsä jollain muulla kuin rahalla tai työsuhde-eduilla.

25.9.2019

 Simo Pöyhönen 

Tavoitteena hiilinegatiivinen YKA

Työmarkkinajärjestöt ovat tärkeitä yhteiskunnan kehittäjiä – ja halutessaan yhteiskunnan muutostekijöitä. Millaista aktiivisuutta järjestöiltä sitten odotetaan ilmastoasioissa? Ainakin oman toiminnan poikkileikkaavaa tarkastelua ja evästyksen tarjoamista jäsenille työpaikoilla tapahtuviin ilmastotoimiin. Tässä työssä YKA haluaa olla esimerkillinen ja tavoittelee hiilinegatiivisuutta vuoteen 2022 mennessä, kirjoittaa YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen blogissaan. 

19.9.2019

 Johan-Eerik Kukko 

Teknologia antoi mahdollisuuden olla viihdyttävä ja asiallinen

Trendit tulevat ja menevät, mutta viestinnän tärkein tehtävä on saada sanoma kuulumaan. Viestinnän parissa työskentelevät eivät tee työtään tyhjiössä vaan yhteistyössä. Oli kyseessä sitten viihteellinen uutislähetys tai kymmenen minuutin podcast-lähetys, niin aihe ja aiheen asiantuntija ovat keskiössä. Viestinnän nykymahdollisuuksista kirjoittaa Lapin yliopiston tiedeviestintäsuunnittelija Johan-Eerik Kukko.

21.5.2019

 SYY-aktiivit 

SYYn hallitus esittäytyy: Essi Puustinen

SYYn liittohallituksessa SYY-Helsinkiä ja valtsikan opiskelijoita edustaa yhteiskuntapolitiikan opiskelija Essi Puustinen. Hän pitää tärkeänä, että liittohallituksessa luodaan yhteyksiä ympäri Suomen yhteiskunta-alaa opiskelevien välille. Puustisella on jo yliopistotutkinto tekniikan alalta, ja hän on ollut eri tavoin mukana diplomi-insinöörien liiton Tekniikan akateemisten toiminnassa. Tästä kokemuksesta on varmasti hyötyä myös SYYn toiminnan ideoinnissa.

17.5.2019

 Petteri Näreikkö 

Kestävän kehityksen tavoitteet eivät ole vain ilmasto- ja ympäristöpuhetta

Ilmastonmuutos on jo täällä, ja se tulee kiihtymään tulevaisuudessa, halusimme tai emme. Ilmastokeskustelun ratkaisukeskeisyys vie huomion siitä, että me ihmiset voimme lähinnä vain sopeutua ilmastonmuutokseen ja auttaa myös ympäristöä sopeutumaan. Mikäli haluamme sopeutua ilmastonmuutokseen menettämättä yhteiskuntien hyvinvointia, huomio tulee kohdistaa yksilön sopeutumiskykyyn, kirjoittaa kestävän kehityksen asiantuntija, väitöskirjatutkija Petteri Näreikkö.

16.5.2019

 SYY-aktiivit 

Järjestöaktiivin elämä on jatkuvaa oppimista ja itsensä kehittämistä

Viimeisten tenttien ja kenties uusien kesätöiden vihdoinkin lähestyessä monet paikallisjärjestöjen aktiivit suuntaavat ansaitulle kesälomalle. Toimiminen järjestöaktiivina kehittää tärkeitä työelämätaitoja, kuten organisointia, aikatauluttamista ja koordinointia – unohtamatta verkostoitumista ja ammatti-identiteettiä. SYY-Kuopion puheenjohtaja kertoo blogissa alkukaudestaan johtotehtävässä ja haastaa samalla kaikki järjestötoimijat miettimään hetkeksi, mitä kukin on oppinut järjestöuransa aikana.

7.5.2019

 Marjo-Rita Juntunen 

Miten rakennat asiantuntijuutesi?

Mihin tältä alalta valmistuu? Miten työllistyn ja miten löydän oman alan työn? Mitä osaan ja miten kerron siitä? Nämä ovat kysymyksiä, jotka toistuvat yhteiskuntaosaajien kampuksilla ja joihin YKAn yhteisösuunnittelija Marjo-Rita Juntunen on tottunut vastaamaan. Tässä blogikirjoituksessa hän käsittelee asiantuntijuuden rakentamista kolmen tason kautta.

23.4.2019

 Satu Spratley 

Kahdenvälistä diplomatiaa ja monikulttuurista vuorovaikutusta

Suomessa presidenttikin voi tehdä omat lumityönsä tai ajaa raitiovaunulla. Tämä kuvastaa suomalaisen yhteiskunnan matalaa hierarkiaa, avointa ja turvallista yhteiskuntaa, kirjoittaa Malesian Suomen-lähetystössä työskentelevä Satu Spratley, joka tarkastelee paikallisen lähetystötyöntekijän positiosta suomalaista yhteiskuntaa kaakkoisaasialaisesta näkökulmasta. Hän pitää malesialaisia diplomaatteja ajan tasalla Suomen asioista ja toimii paikallisena linkkinä suomalaiseen yhteiskuntaan. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä näiden kahden yhteiskunnan välillä on?

10.4.2019

 Piritta Jokelainen 

Viestejä oppimisen tulevaisuudesta

Millainen on suomalaisen korkeakoulutuksen tulevaisuus? Onko mahdollista, että tulevaisuudessa jokainen oppija voi löytää innostavaa opittavaa maantieteen ja organisaatioiden rajoituksista riippumatta ja koko korkeakoulukenttä toimii joustavana oppimisen alustana elämänvaiheesta riippumatta? Vision toteutuminen edellyttää ennen kaikkea poliittista tahtoa, kirjoittaa erityisasiantuntija Piritta Jokelainen.

5.4.2019

 Simo Pöyhönen 

Pakotetaan korvaamattomat johtajat isyysvapaalle!

Tunne työn tärkeydestä muuttuu  jokseenkin jokaisella isällä sen jälkeen, kun on ollut perhevapaajakson pois töistä. Tasa-arvoisen vanhemmuuden tiellä on monia myyttejä, joista yksi on korvaamattomuus työyhteisössä. Vai onko korvaamattomuuden korostamisessa sittenkin kyse pelosta, ettei olisikaan korvaamaton? Perhevapaista kirjoittaa toiminnanjohtaja ja kokemusasiantuntija Simo Pöyhönen.

4.4.2019

 SYY-aktiivit 

Onnea 15-vuotias SYY-Turku!

SYY-Turku juhlii tänä vuonna 15-vuotista taivaltaan. Paikallisjärjestön rooli kahden yliopiston yhteiskunta-alan opiskelijoiden etujärjestönä on vakiintunut vuosien aikana, ja toimintamahdollisuudet ovat hyvät kattojärjestö YKAn ja muiden paikallisjärjestöjen valtakunnallisen tuen ja yhteistyön vuoksi. Miksi Turussa yhteiskunta-alaa opiskelevan kannattaa liittyä SYY-Turkuun? Puheenjohtaja Ilmari Helva kertoo.

1.4.2019

 Piritta Jokelainen 

Loman tarpeessa

Myönnä pois. Sinäkin odotat lomaa. Vaikka työ olisi kuinka innostavaa, merkityksellistä ja kokisit työn imua yhtenään, on loma silti mielessä. Tänään 1.4. alkoi uusi lomanmääräytymisvuosi. Jos olet onnekas, on sinulla viime vuodelta kertyneitä lomia käytettävänä ja kesän lomakausi siintää jo silmissä. Jos ei ole, me YKAssa teemme töitä sen eteen, että tilanne muuttuu paremmaksi.

26.3.2019

 Tommi Kotonen 

Soinin-hakkaushuppari

Suomessa vaalit ovat perinteisesti sujuneet ilman erityisiä levottomuuksia. Valitettavasti on merkkejä siitä, että tämä on muuttumassa. Merkkejä muutoksesta on toki ollut jo aiemminkin. Soldiers of Odin -hupparia kantaneen miehen yritys hyökätä ulkoministeri Soinin kimppuun ja eilen julkisuuteen tulleet tiedot pakolaistaustaisen ehdokkaan pahoinpitelystä ovat oireita laajemmasta ilmiöstä.

25.3.2019

 Piritta Jokelainen 

Työvoima­politiikkaa Homo economicukselle?

Kuluneella hallituskaudella on käyty vilkasta keskustelua työllisyyden ja työttömyyden ympärillä. Erityisesti vuoden 2018 alusta voimaan tullutta työttömyysturvan aktiivimallia on kritisoitu ja puolustettu kovaäänisesti ja intohimoisesti. Mitä työvoimapolitiikan keinovalikoima kertoo päättäjien ihmiskuvasta? Mihin on seuraavalla hallituskaudella syytä kääntää katse? Teemaa pohtii YKAn esityisasiantuntija Piritta Jokelainen blogissaan.

20.3.2019

 Tuovi Rautjoki 

Esimies on muutoksen tekijä

Työyhteisöissä eletään nykyään jatkuvan muutoksen keskellä. Yritämme sopeutua toimintaympäristömme muutoksiin ja samalla muuttua itse. Vaatimukset osaamisen kehittämiselle ovat aiempaa suurempia: toimintaympäristö ja työnteon tavat muuttuvat vauhdilla. Muutoksen ja kehittymisen paine kohdistuu erityisesti esimiehiin, joiden tehtävä on toteuttaa työyhteisön strategiaa yhdessä henkilöstön kanssa.

14.3.2019

 Simo Pöyhönen 

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen kuuluu kaikille

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on jokaisen perusoikeus. Tukemalla eri tahojen aktiivisuutta paitsi edistetään kansalaisten yhdenvertaisuutta myös opetetaan periaatteita yhteiskunnasta ja aktiivisuudesta, kirjoittaa toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen. Hän nostaa yhdeksi esimerkiksi koululaisten aktiivisuuden ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

7.3.2019

 SYY-aktiivit 

Muutoksen tuulia Helsingissä

Helsingin yliopisto käynnisti mittavan opintouudistuksen, kavereiden kesken Ison Pyörän, jonka seurauksena koko opintoja koskeva pakka pistettiin sekaisin. Uudistus herätti monenlaisia tunteita, hämmennystä ja turhautumista sekä osaltaan jakoi mielipiteitä opiskelijoiden keskuudessa, kirjoittaa SYY-Helsingin puheenjohtaja Maria Kiiskinen Opiskelijat YKAssa-blogissa.

26.2.2019

 SYY-aktiivit 

SYYn hallituksen esittely, osa 3

Liittohallitus esittäytyy -blogisarjan kolmannessa postauksessa ääneen pääsevät toimikauden 2019 edunvalvojat. Edunvalvontatiimi pitää meidän opiskelijoiden äänen kuuluvilla ja oikeudet esillä.

25.2.2019

 Salla-Maaria Laaksonen 

Neljä ajatusta yhteiskuntatieteilijän digitaidoista

Yhteiskuntatieteilijöitä tarvitaan rakentamaan digitaalista yhteiskuntaa, mutta mitä taitoja tarvitsemme siihen? Entä yksilöinä toimimiseen mm. muuttuvassa työelämässä? Mitä yhteiskuntatieteilijöiden digitaaliset taidot ylipäätään ovat, ja koskevatko ne meitä kaikkia?

14.2.2019

 SYY-aktiivit 

SYYn hallituksen esittely, osa 2

Tämä Opiskelijat YKAssa -blogikirjoitus jatkaa vuoden 2019 SYYn liittohallituksen esittelysarjaa. Nyt vuorossa ovat sihteeri ja projektitiimi.

7.2.2019

 SYY-aktiivit 

SYYn puheenjohtajisto esittäytyy

Tämä Opiskelijat YKAssa -blogikirjoitus aloittaa vuoden 2019 SYYn liittohallituksen esittelysarjan. Ensimmäisenä ovat vuorossa puheenjohtaja Aleksi Laaksonen ja varapuheenjohtaja Karri Kekkonen.

11.1.2019

 Simo Pöyhönen 

Millainen olisi suomalainen shutdown?

Valtionhallinnon henkilöstö muodostaa Suomessa alle viisi prosenttia työvoimasta. Populistisessa byroslaviapuheessa unohtuu, kuinka pieni joukko huolehtii arjen sujuvuudesta, turvallisuudesta ja elämän keskeisten mahdollisuuksien toteutumisesta. Mitä tapahtuisi, jos amerikkalainen shutdown rantautuisi Suomen valtionhallintoon?

11.12.2018

 Janina Mackiewicz 

Snabb EU-kurs om påverkning

Intressebevakare, lobbyist, samhällspåverkare. Vad är man egentligen och vad gör man? Att följa och påverka i EU-frågor är inte en arbetsuppgift som är solklar för alla. Det är något som sker där i Bryssel, det är något med EU att göra. Jobbar du för EU? Du som är där i EU, kan du nu berätta varför EU ska förbjuda ballonger?

4.12.2018

 Tommi Ostrovskij 

SYY-Helsinki kirjoittaa – Unelmauran jäljillä: osa 2

Unelmatöihin pääseminen voi tuntua opiskelijalle vielä kaukaiselta asialta, josta ei uskalla haaveillakaan. Mikä tämä unelmatyö voisi ylipäätänsä olla? Haastattelimme artikkelisarjaan valtiotieteiden opiskelijoita, jotka ovat päätyneet töihin kukin omanlaisensa urapolun kautta, ja kysyimme heidän näkemyksiään asiaan. Sarjan toisessa osassa on vuorossa Aliisa Holkko.

3.12.2018

 Erja Lohikoski 

Kun aktiivimalli tuli iholle

Kun aktiivinen ja osaava ammattilainen jää työttömäksi, muuttuuko hän aktiivimallin aikakaudella pasiiviseksi ilman pakkoyrittäjyyttä tai leikkityöpaikkaa? Erja Lohikoski joutui kohtaamaan aktiivimallin vaatimukset mutta pääsi myös ilokseen korjaamaan nurjamielisiä odotuksiaan TE-toimiston palveluista.

14.11.2018

 Tommi Ostrovskij 

SYY-Helsinki kirjoittaa – Unelmauran jäljillä: osa 1

Unelmatöihin pääseminen voi tuntua opiskelijalle vielä kaukaiselta asialta, josta ei uskalla haaveillakaan. Mikä tämä unelmatyö voisi ylipäätänsä olla? Haastattelimme artikkelisarjaan valtiotieteiden opiskelijoita, jotka ovat päätyneet töihin kukin omanlaisensa urapolun kautta, ja kysyimme heidän näkemyksiään asiaan. Sarjan ensimmäisessä osassa pääsemme tutustumaan Jarkko Nissiseen.

13.11.2018

 Nuutti Pursiainen 

Mistä kaikki alkoi? – Entisen pääsihteerin muistelmia

SYYn entinen pääsihteeri, YKAn nykyinen neuvottelupäällikkö, kertoo blogitekstissään miten liiton opiskelijatoiminta sai aikanaan alkunsa. Alusta lähtien tarkoituksena on tuoda ihmisiä yhteen ja tarjota tietoisuutta työelämästä ja sen monista mahdollisuuksista.

31.10.2018

 Aura Pylkkänen 

SYYssä parasta olivat kohtaamiset

Toimin SYYssä (silloisessa SVOLissa) liittohallituksen varapuheenjohtajana vuonna 2008 ja SYY-Helsingin hallituksessa vuosina 2007-2008. Toiminta opetti monipuolisesti yhdistystoiminnan käytäntöjä, tuotti laaja-alaista näkemystä omasta opiskelualasta ja tutkinnon tuomista mahdollisuuksista työelämässä sekä tarjosi kipeästi kaivattua tukea oman osaamisen sanoittamiseen.

22.10.2018

 Janina Himberg 

SYY – 20 vuotta yhteiskuntatieteitä opiskelevien asialla

SYYn ensimmäinen puheenjohtaja Janina Himberg muistelee blogissaan yhteiskunta-alan opiskelijatoiminnan alkuvuosia ja mitä kaikkea toiminnasta on jäänyt käteen. Blogissa pikakelataan 20 vuotta tähän päivään ja siitä selviää, miksi SYY:n jäseneksi ja toimintaan kannattaa tulla mukaan.

15.10.2018

 Elina Moisio 

Onnea SYY – vaikuttajasukupolvien kasvattaja

Ammattiliittomme teki akavalaisista liitoista ensimmäisten joukossa strategisen valinnan tukea ja ruokkia opiskelijatoimintaa. Opiskelijoille annettiin liitossa täysivaltaisen jäsenen oikeudet. Kaukokatseiset liiton päättäjät totesivat, että tukemalla nuorten toimintaa heidät saadaan innostumaan toiminnasta ja sitoutumaan
liittoon. Valinta oli onnistunut. Liitto on kasvanut ja kukoistanut.

2.10.2018

 Kaisa Pietikäinen 

Ei sul mittää syyspäiviä olis?

Kun kesä vaihtuu ensimmäisiin syyssateisiin ja illat viilenevät on uusien tuulien aika. Intensiivisten fuksiviikkojen jälkeen moni yhteiskuntatieteilijä katoaa kirjastoon ja luentosaleihin, arjen, kirjojen ja alkaneiden kurssien pariin.

1.10.2018

 Henna Pursiainen 

Järjestötoiminta antaa huimia paikkoja kasvaa ja kehittyä

Akavan opiskelijoiden puheenjohtajana olen iloinnut mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä skarppien SYYläisten kanssa. Järjestötoiminta antaa huimia paikkoja kasvaa ja kehittyä, kantaa vastuuta ja oppia vaikuttamisesta.

13.9.2018

 Tahvo Kekkonen 

Synttäriterveiset Puolasta!

SYYn alumni ja UPM-Kymmenellä Krakovassa työskentelevä HR-specialist Tahvo Kekkonen lähettää iloiset terveisensä 20 vuotta täyttävälle SYYlle!

12.9.2018

 Riina Lumme 

Onnea SYY!

Tällä kertaa synttäriterveisiä lähettää SYYn alumni Riina Lumme!

27.8.2018

 Tuukka Vartiainen 

20 vuotta yhteistä matkaa

Helteinen ja aurinkoinen kesä jää hiljalleen taakse historiaan ja muistoihin. Kesän loppu tarkoittaa tietysti myös syksyn alkua ja yliopistokampuksien täyttymistä sekä uusista että vanhoista opiskelijoista. Se on itsessään riemukasta, eikä kesän loppu varmastikaan ehdi harmittaa kovin pitkään.

23.8.2018

 Riikka Pajunen 

Tunnista vahvuutesi, hyödynnä osaamisesi!

Monilla menee sekaisin osaaminen ja haluaminen. Voit osata jotain, muttet enää halua tehdä sitä. Voit haluta tehdä jotain, muttet vielä osaa. Mitä luulet, kummanlaisia tehtäviä kannattaa hakea? Tule valmentaja Riikka Pajusen webinaariin oppimaan vahvuuksien tunnistamisesta ja hyödyntämisestä! Saat myös kullanarvoisia vinkkejä työnhaussa erottumiseen.

20.6.2018

 Koko Hubara 

Lomailu on poliittinen teko

Väitän, että jokaisessa yhteiskunta-alalla työskentelevässä ihmisessä elää pieni aktivisti ja idealisti. Olemme valinneet juuri tämän alan siksi, että haluamme muuttaa maailmaa. Tehdä asioita paremmin kuin ennen niin, että kaikilla olisi hyvä olla.

13.6.2018

 Mikko Latvala 

Kuningas jalkapallo maahanmuuttajanuorten integraation tukena

Jalkapallo on maailman pelatuin laji, jota harrastetaan niin Brasilian slummeissa kuin Grönlannin jäätiköllä. Mikko Latvala tutki pro gradu -tutkielmassaan jalkapalloharrastuksen merkitystä maahanmuuttajataustaisten poikien integroitumisessa. Haastatteluaineistosta käy ilmi, että intohimoinen suhtautuminen kuningas jalkapalloon auttaa vuorovaikutuksen syntymisessä, sosiaalisissa suhteissa ja kielen oppimisessa.

15.5.2018

 Anneli Pekkala 

Päätätkö sinä, miten johdat omaa työtäsi?

Oman ajattelun johtaminen on olennainen asia, kun puhutaan oman työn johtamisesta. Mitä asioita pidän tärkeänä? Mihin asioihin kiinnitän huomiota? Mihin suuntaan toimintani? Työvalmennus Futuurin uraohjaaja Anneli Pekkala kehottaa keskittymään asioihin, joihin voi itse vaikuttaa.

8.5.2018

 Piritta Jokelainen 

Maailma ja yhteiskunta muuttuvat – miten osaamispolitiikka vastaa muutokseen?

Työ ja yhteiskunta muuttuvat tulevaisuudessa perinpohjaisesti tekoälyn, automatisaation ja robotisaation vaikutuksesta. Korkeasti koulutetut ovat toisaalta maailman ja työelämän muutosten kohteena, toisaalta myös tulevaisuuden suuntaa rakentavia muutosagentteja. Maailman mukana muuttuvat myös korkeakoulutuksen kohtalonkysymykset. Murtautuuko koulutus organisaatiorajojen läpi osaksi oppivaa yhteiskuntaa, miten tieteenalarajat elävät kompleksisen maailman ja viheliäisten ongelmien paineessa, pystyvätkö korkeakoulut vastaamaan elinikäisen oppimisen haasteisiin?

6.5.2018

 Maria Kotimäki 

Ständeilyn riemua

Kuopiosta kajahtaa! Täällä on touhuiltu kevään aikana muutakin kuin vain mussutettu kalakukkoa ja kannustettu Kalpaa.

2.5.2018

 Salla Mikkonen 

Mitä rekisteri voi kertoa lobbauksesta?

Käsi ylös – kuinka moni on käynyt penkomassa EU:n avoimuusrekisteriä? Se on julkinen ja sieltä löytyy valtavasti tietoa lobbareista, myös suomalaisista toimijoista. Suomessa tarvetta avoimelle lobbaukselle ja lobbausrekisterille perustellaan kansalaisten oikeudella saada tietoa lobbauksesta. Mutta avautuuko lobbaus rekisterillä?

10.4.2018

 Aleksi Laaksonen 

Sosiologipäivät ja niiden merkitys yhteiskuntatieteilijöille

Sosiologipäivät pidettiin tänä vuonna Joensuussa, Itä-Suomen yliopistossa 15.-16.3. Päivien teemana oli yhteiselon ja -olon tutkimisen apuvälineenä toimiva Kiertokulkuja-ajatus. Kehät, kaarrokset ja pyörteet jättävät varjoonsa kulmikkaat järjestykset, rakenteet ja nelikentät, ja toisto, paluu ja syklit kirkastuvat sosiologian maisemissa lineaarisen muutoksen ja murrosten sijaan.

4.4.2018

 Jenni Karjalainen 

Näin minusta tuli setäkuiskaaja

Työelämä on isossa murroksessa, jonka taustalla on muutoskulkuja teknologisista kulttuurisiin. Työelämäasiat kiinnostavat ja puhuttavat. Viime aikoina myös tasa-arvokysymykset ovat nousseet…

27.3.2018

 Pauli Forma 

Digitalisaatio mullistaa myös työelämätiedon

Digitalisaatio mullistaa työelämätutkimusta. Uudet aineistolähteet ja niiden analysointi antavat uudenlaisia mahdollisuuksia päästä kiinni työntekijöiden kuormitukseen, palautumiseen ja hyvinvointiin. Ongelmana on, että tieto pirstaloituu eri rekistereihin, tutkimuksiin ja työntekijöiden hyvinvointilaitteisiin. Kokonaiskuvaa suomalaisen työelämäntilanteesta on siksi vaikea muodostaa. Työterveyslaitos on parhaillaan yhdessä sidosryhmiensä kanssa viemässä eteenpäin hanketta, jotta relevantti ja ajantasainen työelämätieto on aikaisempaa kootummin saatavissa.

20.3.2018

 Petri Toiviainen 

Neuvottelukierros paketissa – mistä sovittiin julkisella sektorilla?

Uusia työ- ja virkaehtosopimuksia koskeva neuvottelukierros alkaa olla julkisen sektorin osalta maalissa. Kierros alkoi marraskuussa, ja akavalaisia liitoja edusti Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO. Mikä oli JUKOn keskeinen tavoite ja saavutettiinko se? YKAn neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen kertoo neuvottelujen kulusta eri sopimusaloilla.

13.3.2018

 Petri Toiviainen 

Mikä ihmeen järjestöpäätös?

Kun ammattiliitto tekee järjestöpäätöksen osallistumisesta työtaisteluun, se tavallaan levittää ”sateenvarjon” jäsenistönsä ylle. Mahdolliset saktiot tulevat liiton maksettaviksi, eivät yksittäisten jäsenten.

28.2.2018

 Riikka Pajunen 

8 keinoa parempaan palautteeseen

Kyllä työ tekijäänsä kiittää – vai kiittääkö? Ratkaisukeskeinen uravalmentaja Riikka Pajunen kirjoittaa blogissaan, miten esihenkilö voi kehittää taitojaan palautteenantajana. Tai ei pelkästään esihenkilö, muutkin työyhteisössä voivat opetella antamaan palautetta.

24.1.2018

 Antti Simi 

Kevät on järjestöaktiivin elämän parasta aikaa

Tammikuu merkitsee monelle opiskelijalle, etenkin yhteiskunnallisella alalla, uusien luottamustehtävien alkamista ainejärjestössä, jossain harrastejärjestössä tai vaikkapa SYYssä.

17.1.2018

 Piritta Jokelainen 

Reilumpi aktiivimalli

Viime viikkoina julkisuudessa on keskusteltu vilkkaasti työttömyysturvan aktiivimallista. Vuodenvaihteessa voimaan tulleen muutoksen kumoamista ajava kansalaisaloite sai nopeasti yli satatuhatta allekirjoitusta…

20.12.2017

 Simo Pöyhönen 

Korvaamaton aika koti-isänä

Miksi meillä edelleen on vallalla normi, että äidit pitävät koko vanhempainvapaajakson?

19.12.2017

 Vesa Vihriälä 

Julkinen sektori – pyhimys vai piru?

Sote-uudistus on oiva esimerkki julkista sektoria koskevasta ideologisesta keskustelusta. Uudistuksen kriitikoiden mielestä yksityisten toimijoiden päästäminen terveyden- ja sosiaalihuollon palveluiden tuottajiksi ja kansalaisten valinnanvapaus johtavat voitontavoittelun takia alihoitoon ja ylihoitoon sekä kansalaisten yhdenvertaisuuden vaarantumiseen. Yksityinen palveluntuotanto on myös moraalisesti arveluttavaa, kun ihmisten hädällä ”rahastetaan” ja voitot pahimmillaan viedään ulkomaille suomalaisen verotuksen ulottumattomiin.  Tässä katsonnassa julkinen sektori näyttäytyy paitsi tehokkaana ja oikeudenmukaisena toimijana myös yleistä etua ajaessaan moraalisesti ylivoimaisena.

13.12.2017

 Kati Ahtiainen 

Työntekijälähettiläs ei turhia ujostele

Kirjoitin muutama vuosi sitten pääkirjoituksen sosiaalisen median käytöstä työajalla. Näkökulmana oli somen tuomat ajanhallinnan haitat asiantuntijatyöhön. Kuinka antiikkiselta kirjoitus nyt kuulostaakaan!

4.12.2017

 Piritta Jokelainen 

Lusikka perustulosoppaan – miksi YKA ottaa kantaa?

"Robotit, automaatio ja tekoäly vievät ihmisten työt. Työtä ei riitä kaikille tulevaisuudessa.” ”Jatkossa työntekijät jakautuvat supertuottaviin ja hyvin vähän tuottaviin.”…

4.12.2017

 Olli Kangas 

Tutkimuksen ja politiikan vaikea yhteiselo

Saksalaisen sosiologi Max Weber (1864–1920) pohti aikoinaan politiikan ja tutkimuksen välistä suhdetta. Hän erotti kaksi käsitettä: Das Sein ja das…

1.12.2017

 Katri Blomster 

Utopia naisten oikeuksista

Suomessa poliisi on ystävä, ja kaikki lapset pääsevät tarhaan. Näin paukuttaa filippiiniläinen kollegani huoneelliselle kotiapulaisia Metro Manilassa kesäkuun aamuna. Naiset…

30.11.2017

 Piritta Jokelainen 

Suomen korkeakoulu – enemmän kuin osiensa summa

Lokakuun lopussa julkaistiin opetus- ja kulttuuriministeriössä tänä vuonna hartaasti valmisteltu korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030. Korkeakouluvision keskeisiä tavoitteita ovat esimerkiksi…

26.10.2017

 Wilma Karikko 

Kantaaottavampi ay-liike lunastaa legitimiteettinsä

Hankalina aikoina on helppoa sortua populismiin, jossa syntipukkeja epävarmuuteen ja työelämän huononnuksiin etsitään ulkopuolelta. Tämä ei voi olla meidän tiemme. Ay-liikkeellä on historiastaan nouseva moraalinen velvollisuus toimia paremman kehityksen suunnannäyttäjänä yhteiskunnassa.

5.10.2017

 Tarja Arkio 

Innostus tarttuu

Työn arjessa ei pitäisi olla mitään pidäkkeitä edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Itse koen ongelmalliseksi sen, että näiden teemojen ympärillä ei kupli innostusta. Millä tehdä tasa-arvon edistämisestä niin vastaansanomattoman viettelevää, iloista ja innostavaa, että edelläkävijöiden jengiin on tunkua?

20.6.2017

 Petri Toiviainen 

Päivittyykö työaikalaki 2000-luvulle?

Työaikalakia ollaan uudistamassa, eikä syyttä. Nykyinen laki on tehty aivan toisenlaisiin oloihin kuin missä nyt elämme ja työtä teemme. YKAn neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen avaa blogissaan lakiuudistuksen tavoitteita ykalaisesta näkökulmasta.

5.6.2017

 Maria Loima 

Työura alkaa usein jo opiskeluaikana – ja se on kaikkien etu

Opiskeluaika ja työura eivät ole toisistaan irrallisia, ja siksi on kovin vanhanaikaista ajatella, että työura alkaisi valmistumisesta ja työelämä olisi jokin muusta elämästä irrallinen musta aukko, johon valmistuttuaan putoaa.

2.6.2017

 Veera Reko 

Opiskelijan työ kehittää itsetuntemusta

Omaa osaamistaan on helpompi perustella, jos on kerryttänyt työkokemusta. Työuran aloittaminen jo opintojen aikana ei välttämättä aina tarkoita pelkästään palkkatyötä. Monet järjestöaktiivit kerryttävät opintojensa ohella osaamistaan lähes huomaamattaan hyvinkin ammattimaisesti.

26.5.2017

 Jaakko Kalske 

Opiskelijan työ – ei ahneutta vaan elämää

Opiskelijoiden työelämään siirtyminen on joko suoraan tai välillisesti otsikoissa suhteellisen usein. Useimmiten keskustelu kiteytyy lähinnä opiskeluaikojen rajauksiin tai ”kannusteisiin” saada opinnot valmiiksi nopeammin kuin nykyään.

15.5.2017

 Juha Itkonen 

Oikeassa paikassa

Kolmas kerta toden sanoi. Olin perheeni vanhin lapsi, vanhempani eivät olleet edes ylioppilaita, käsitykseni akateemisista opinnoista olivat olemattomat. Jälkikäteen ajatellen ei siis tunnu kovinkaan ihmeelliseltä, etten osunut ensimmäisellä yrittämällä itselleni sopivaan paikkaan.

11.5.2017

 Kati Ahtiainen 

Kuka tahansa voi joutua kiusatuksi

Työterveyslaitoksen nettisivulla oli hätkähdyttävä tieto: Yli 100 000 ihmistä kokee joka päivä olevansa kiusaamisen kohteena työpaikallaan. Valtava määrä ihmisiä lähtee…

10.5.2017

 Anton Rönnholm 

YKA ottaa kantaa

Valtionhallintoa ja väliporrasta on uudistettu ahkerasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Nyt meneillään olevat maakuntauudistus, sote-uudistus ja lukuisat muut prosessit vaikuttavat suoraan ainakin tuhannen ykalaisen elämään ja työhön.

5.5.2017

 Rosa Meriläinen 

Ihana yhteiskunta­tieteilijyys

Käsitteet on määriteltävä ja yhteiskunnan rakenteet tunnistettava. Nämä lienevät kaksi tärkeintä oppia, jotka ovat tehneet minusta yhteiskuntatieteilijän.

15.3.2017

 Jaakko Kalske 

Lepakoista, foliohatuista ja järjenkäytöstä

Nykyajan muoti-ilmaisu on ollut nyt hetken verran ns. ”post fact”, tai ”post truth” erilaisine muotoineen. Karkeasti sillä viitataan politiikanteon tai…

8.3.2017

 Piritta Jokelainen 

Yhdeksän korjausliikettä kohti palkkatasa-arvoa

Arvaat varmaan mistä ammattiliiton edustaja haluaa blogata kansainvälisenä naistenpäivänä? Naisen eurostapa tietenkin! Tai neurosta, kuten Akavan oivaltavalla videolla tätä heikompikurssista…

15.2.2017

 Kati Ahtiainen 

Palkka – avoimuuden ajan vaiettu puheenaihe

Työkaverini Nuutti puki ilmiön sanoiksi lehtihaastattelussa: Suomalaiset ovat tulleet melkein hulluiksi avoimuudessaan sosiaalisessa mediassa, mutta silti on yksi asia, josta…

23.1.2017

 Laura Salonen 

Työkyky yhteiskunnan perustana

Tehokkain tapa työkykyongelmien tunnistamiselle, ennaltaehkäisemiselle ja estämiselle on jatkaa laadukasta tutkimustyötä ja tiivistää yhteistyötä alan osaajien sekä poliittisten päättäjien kesken.

17.1.2017

 Minna Toivanen 

Kun sähköposti kilahtaa

Uppoudun työhöni, syvennyn asiantuntijuuteni sisältöihin. Perehdyn, annan sisältöjen kuljettaa, intohimon viedä.

13.12.2016

 Piritta Jokelainen 

Kolmen kutosen remontti – perhevapaat uusiksi

YKA on tänään 13.12. julkaissut ehdotuksensa perhevapaiden uudistamiseksi. YKAn malli perustuu 6+6+6-malliin, jota on muokattu lisäämällä vapaiden käytön joustoja sekä huomioimalla…

8.12.2016

 Eetu Heiska 

#EetulleTöitä – Tärpit sosiaaliseen työnhakuun

Syyskuun lopussa vapauduin työmarkkinoiden käytettäväksi määräaikaisen sopimukseni päättyessä. Olin valmistumiseni jälkeen tehnyt taloushallinnon töitä, mutta minulla oli kova halu päästä…

7.12.2016

 Janina Mackiewicz 

Har vi en framtid på arbetsmarknaden?

De flesta har hört eller läst om att högutbildade flyttar allt mer utomlands. För de svenskspråkigas del har utflyttningen till…

28.11.2016

 Mikko Eskola 

Kumppanuus ja edelläkävijyys

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut vahvisti kuluvan vuoden keväällä uuden vuoteen 2023 ulottuvan strategian. Valtuuston päätöstä edelsi pitkä ja osallistava valmisteluprosessi, ja viime…

2.11.2016

 Johanna Maaniemi 

Saanko riittävästi palkkaa?

Otsikon kysymystä jokainen meistä pohtii väistämättä jossain vaiheessa työuraansa. Se on myös aihe, josta supistaan työpaikkojen käytävillä. Saanko riittävästi palkkaa…

21.10.2016

 Anu Järvensivu 

Peleillä maailmaa parantamaan

Yksi kiinnostavimmista suomalaisista tulevaisuuden lupauksista on kehkeytymässä oleva hyötypelisektori. Digitaalisten hyötypelien markkinoiden uskotaan kasvavan nopeasti miljardeihin euroihin tai dollareihin. Kumpi…

10.10.2016

 Piritta Jokelainen 

Hallitus, tässä korjaussarja työttömyysturvan aktiivimalliin!

Kolmikantainen työllisyysryhmä päätti viime viikolla työskentelynsä - yhteistä näkemystä työttömyysturvan kehittämisestä ei löytynyt. Tämän jälkeen Sipilän hallitus ilmoitti jatkavansa työttömyysturvan…

26.8.2016

 Maria Rytkönen 

Strategisella tiedolla korkeakoulutetuksi

Koulutus periytyy Suomessa, ja vanhempien koulutustaso sekä varallisuus vaikuttavat siihen, millaisia koulutusvalintoja heidän lapsensa tekee. Tilastojen taakse kätkeytyy kuitenkin monimutkaisempia…

10.6.2016

 Perttu Jämsén 

Työpaikat esiin avoimen datan avulla

Työelämän murros pomppaa silmille ympäri mediakenttää – useimmiten ikävässä valossa. Työmarkkinasopimukset jäävät pöydille samalla kun digitalisaatio hävittää työtä ja globalisaatio…

23.5.2016

 Jaana Villanen 

Nainen, usko osaamiseesi!

Kun saavutamme työssämme jotain sellaista, mitä olemme tavoitelleet, tulee meille päällimmäisenä onnistumisen ilon tunne. Hyvin helposti kuitenkin mieleemme syntyy ripaus…

5.5.2016

 Kati Ahtiainen 

Sinä olet liiton arvokkain voimavara

Varoitus: Kirjoitus sisältää strategian jalkauttamista. Ihminen on luonnostaan sosiaalinen olento. Haluamme kokoontua yhteen ja kuulua johonkin yhteisöön – perheeseen, harrastusporukkaan,…

28.4.2016

 Lotta Metsärinne 

Vad är din talang?

För att bli älskad sägs det att man först måste älska sig själv. För att någon ska förstå ens kunskap…

12.4.2016

 Tero Lahdes 

Luottamus ja yhteistoiminta helpottavat sopimista

Paikallinen sopiminen on päivän kuuma aihe. Työnantaja- ja työntekijäpuoli lienevät yhtä mieltä siitä, että paikallisesti sopimalla voitaisiin tukea yrityksen taloudellista…

6.4.2016

 Anna-Marja Vainio 

Puhetta digitalisaatiosta ja työelämän muutoksesta

Käynnissä oleva digitalisaatio mullistaa työelämämme. Sen myötä voimme hyödyntää tietoa tavalla, josta aiemmin vain tieteiskirjailijat saattoivat haaveilla. Nyt päivittäin syntyy…

30.3.2016

 Mikael Seppälä 

Palvelumuotoilusta vaikuttavuutta yhteiskuntatieteisiin

Miksi yhteiskuntatieteet eivät vaikuta yhteiskunnallisesti? Miksi yliopistoissa toimivat yhteiskuntatieteilijät eivät ole yhteiskunnan ja yhteisöjen kehittämisen kumppaneita? Olen vuosien varrella toistuvasti…

3.3.2016

 Tarja Arkio 

Neuron arvoinen nainen

Valitettavasti neuro tavallaan on jo olemassa. Se kuvaa naisten keskiansioiden suhdetta miesten keskiansioihin. Ja siinä missä mies ansaitsee euron, nainen…

3.2.2016

 Pertti Torstila 

Täyttä elämää eläkkeellä

Kuulen usein väitettävän, että ikääntyminen on yhteiskuntamme suuri ongelma. Suomessa on eläkeläisiä 1,3 miljoonaa, ja luku kasvaa. Aihe on ajankohtainen…

22.1.2016

 Erno Mähönen 

Hartz-paketti ei pelastanut Saksaa

Aina aika ajoin joku esittää kotimaisessa mediassa, että Suomen tulisi ottaa oppia Saksassa 2000-luvun alussa toteutetuista Hartz-uudistuksista. Hartz-konsepti oli poikkeuksellisen…

15.1.2016

 Marja-Liisa Manka 

Valoa pimeyteen – taittovirheitä tarkistamaan

Talouskriisi, jatkuvat yt-neuvottelut, pakkolait, pakolaiskriisi, terrorismin uhka… Se, mihin huomiomme kiinnittyy, kasvaa. Kaikista kriisiuutisista huolimatta meille kuuluu hyvääkin. Suomi oli…

11.12.2015

 Heidi Niinikoski 

Työ tekijäänsä opettaa – entä yliopisto?

Kun kritisoi yliopistoa työelämätaitojen opettamisen puutteesta, vastaukseksi saa ”työ tekijäänsä opettaa”. Yliopisto ei siis edes lähtökohtaisesti pyri valmistamaan meitä työelämään.…

1.12.2015

 Kati Ahtiainen 

Sinäkin saatat olla jo liian vanha

Liiton toimistonhoitaja Helka Ahlström jäi ansaitulle eläkkeelle lokakuussa, mikä oli suuri menetys koko työyhteisölle. Kun pitkäaikainen työntekijä eläköityy, katoaa paljon…

1.12.2015

 Simo Pöyhönen 

Uudistamalla koko alan edunvalvojaksi

Työmarkkinat elävät juuri nyt jatkuvaa muutosta sekä kollektiivi- että yksilötasolla. Te aktiiviset jäsenemme olette paitsi omissa työrooleissanne, myös liiton jäseninä…

1.12.2015

 Seppo Hentilä 

Angela Merkel: ”Wir schaffen das!”

Saksasta kuuluu kummia. Kymmenen vuotta maataan suvereenisti johtaneen liittokansleri Angela Merkelin poliittinen tähti on kääntynyt jyrkkään laskuun. Syykin on selvä:…

22.10.2015

 Laura Ventä 

Ihmisiä ja työntekijöitä

Mitä yhteistä on suomalaisella ja thaimaalaisella työntekijällä? Me pitkät, vaaleat ja vakavat. He pienet, tummat ja hymyilevät. Taidamme molemmat olla…

2.10.2015

 Esa Pohjanheimo 

Varmasti hyvä työyhteisö

Kokosin kirjani ”Työyhteisön vuosi - Sosiaalipsykologinen selviytymisopas” (Talentum, 2015) yhteenvedoksi Rakettityöyhteisön mallin. Se perustuu useisiin lähteisiin ja kertoo, että samat…

15.9.2015

 Laura Tolkkinen 

Y-sukupolven yskäisy

"Me kaikki tunnemme niitä. Ne ovat noin 14–25-vuotiaita ja niillä on vartaloon kiinni kasvanut kännykkä ja korviin juurtunut iPod tai…

25.8.2015

 Marko Mäkinen 

Rakennettaisiinko tulevaisuutta?

Aina välillä huolestun, että ammattijärjestöjen työ jäsenistönsä edunvalvojina näivettyy saavutettujen etujen vartioimiseksi. Nopeasti muuttuvassa maailmassa se ei riitä. Peli ja…

20.8.2015

 Elina Juntunen 

Intohimoa ja kärsimystä

”Tutkimuksen tekeminen on passiota. Se on intohimoa ja kärsimystä samanaikaisesti”. Näin totesi aikanaan pro gradu -tutkielmaani ohjannut professori. Passio kuvasi myös omaa kokemustani. Intohimoisesti luin aikaisempaa tutkimusta ja keräsin aineistoa.

18.6.2015

 Arto Aniluoto 

Umpioitunut yhteiskunnallinen keskustelumme

Yhteiskunnallisen keskustelun areenana maatamme on usein kutsuttu “yhden totuuden Suomeksi”. Kansallisen yhtenäisyyden korostaminen on historiallisesti auttanut meitä selviytymään suurvaltojen paineessa.…

10.6.2015

 Marja Känsälä 

Työretriitistä eväitä arkityöhön?

Kesäkuun alussa meitä lähti sekalainen seurankunta Suomenlinnan lautalla kohti AikaJärjestys asiantuntijatyössä -hankkeen järjestämää työretriittiä. Kukin meistä oli valinnut omia työtehtäviään…

26.5.2015

 Riikka Liljeroos 

Matkalla kohti asiantuntijuutta – harjoittelun kautta!

Mikä susta tulee isona? on yleinen kysymys, joka aiheuttaa tuskanhikeä monissa yliopisto-opintojaan aloittelevissa yhteiskuntatieteilijöissä – eikä mikään ihme. Yhteiskuntatieteitä opiskelleet…

21.5.2015

 Kati Ahtiainen 

Tiedätkö oman markkina-arvosi, ykalainen?

Muutama vuosi sitten intialais-amerikkalainen ystäväni alkoi puhua markkina-arvostaan. Hän oli miehensä työkomennuksen aikana kotiäitinä, mutta ei halunnut olla liian pitkään…

21.5.2015

 Jukka Helttula 

Ota sattumasta kaikki irti

Sattuma on omituinen käsite. Ollakseen niinkin tuttu jokapäiväinen asia, johon huomaamatta tulee vedottua erilaisissa yhteyksissä, sitä ei juuri kuitenkaan ymmärretä tai siitä ei vain välitetä. Sillä sattuuhan sitä. Mutta juuri siksi, koska sattuu, kannattaa sattumasta välittää. Jokainen sattuma on mahdollisuus.

21.5.2015

 Simo Pöyhönen 

Elämää vaalien jälkeen

Vaalivuosi on useimmiten uudelleenpohdinnan ja strategisen suunnittelun aikaa. Monet toimijat ovat viime viikkoina pyrkineet vaikuttamaan siihen, millaista eduskuntavaalien jälkeistä Suomea rakennetaan.

18.5.2015

 Jani Kykkänen 

Mihin olet matkalla yliopisto?

Koulutusjärjestelmämme on muutoksen edessä. Ainakin tämän kuvan saa siitä julkisesta ja poliittisesta keskustelusta, jossa erilaisia koulutuspoliittisia ajatuksia korkeakoulutuksen kehittämiseksi ja…

8.5.2015

 Hanna Holm 

Oikeilla raiteilla

Vuonna 1991 Porissa – kotikaupungissani – kuvattiin Veturimiehet heiluttaa -elokuvaa. Elokuva kertoo kahdesta lapsuusvuosinaan ystävystyvästä pojasta, ja heidän elämänpolkujensa erkanemisesta…

17.4.2015

 Marko Helin 

Gradut hyötykäyttöön myös yhteiskuntatieteissä

Iso-G saattaa monelle meistä tuottaa mielihyvää, mutta opinnäytetyöläisille toisinaan suurtakin tuskaa. Joillekin meistä tutkimusprosessi on helppoa kuin heinänteko talvella, mutta…

9.4.2015

 Maria Ohisalo 

Työelämä tasa-arvon uralle – nyt!

Suomen työmarkkinat ovat Euroopan unionin neljänneksi sukupuolittuneimmat: lastentarhanopettajista suurin osa on naisia, ja IT-ala taas työllistää pääasiassa miehiä. Yrittäjistä vain…

2.4.2015

 Sarianne Karikko 

Oman työnsä johtamisen opiskelu kannattaa

Palasin vuoden 2014 alussa töihin äitiysvapaalta. Vuoden kestäneen äitiysvapaani aikana pohdin paljon kiirettä: ensimmäinen katkos poissa opiskelu- ja työelämän säännöllisestä…

18.3.2015

 Päivi Hyvärinen 

Pankista rahoja keräämään

Mikä saa 48-vuotiaan pankissa pitkän uran tehneen taloustieteilijän keräämään rahaa naisten ja lasten kehitysaputyötä varten? Olisikos se viidenkympin villitys iskenyt?…

13.3.2015

 Janina Mackiewicz 

Työpaikat ja työntekijät eivät kohtaa

Euroopan komissio on ottanut tehtäväkseen ratkaista Euroopan ongelmat. Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ohjeilla Eurooppaan luodaan kasvua, työllisyyttä ja investointeja. Investointipaketin…

5.3.2015

 Lotta Nymann-Lindegren 

Haluatko EU:n huippuvirkamieheksi?

Toimittajan vakiokysymys on yleensä: ”Kuinka monta suomalaista on EU:n huippuviroissa?” Kun nykyistä EU-komissiota syksyllä kasattiin, tuntui huippuvirkoja olevan pelissä enemmän…

25.2.2015

 Ulla-Maija Rajakangas 

Olisiko parempi katsoa kuin katua?

Akava on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ja puheenjohtaja Sture Fjäderin sanoin tehnyt päätöksen, että se ei Insinööriliittoa lukuun ottamatta aio osallistua…

18.2.2015

 Kati Ahtiainen 

Luottamus syntyy avoimuudesta

Kaikki sopiminen perustuu luottamukseen. Kesän aikana käynnistyneiden yhteiskuntasopimusneuvotteluidenkin kantavana ajatuksena on ollut luottamus eri osapuolten välillä. Jos luottamus saavutetaan, sopimuksella…

16.2.2015

 Henna Hirvonen 

Vaalikevään jumalainen näytelmä

Tämä kevättalvi tuo tullessaan joka neljäs vuosi ilmestyvän poliittisen trillerin: eduskuntavaalit. Tätä jännitysnäytelmää on odotettu, ja osa toivoikin uuden ensi-illan koittaneen jo ajat sitten.

16.2.2015

 Mikko Eskola 

Jäsenten etu sanelee keskusjärjestön

Palkansaajakeskusjärjestökentässä on meneillään murros, joka voi johtaa kahden keskusjärjestön (SAK ja STTK) yhdistymiseen. Akavan jäsenjärjestöissä keskusjärjestöjen yhdistymistä, tai edes sen…

12.2.2015

 Noora Juvonen 

Kotihoidon isäkiintiöllä kohti työelämän tasa-arvoa

Valtioneuvosto ilmoitti helmikuun alussa, ettei se vie eduskunnalle ns. perhepakettia osana laajempaa rakennepoliittista ohjelmaa. Perusteluna ilmoitettiin, etteivät arvioidut taloudelliset hyödyt…

6.2.2015

 Milla Halme 

Kansalaisaloite herättää sisäisen idealistin

Tasa-arvoista avioliittolakia Suomeen ajanut Tahdon2013 -kansalaisaloitekampanja kasvoi kahdessa vuodessa muutaman ihmisen starttaamasta kampanjasta kansanliikkeeksi ennennäkemättömällä tavalla. Valtava kansanliike loi paineen,…

28.1.2015

 Mikael Seppälä 

Tulevaisuuden yhteiskuntatieteilijät

Tajusin jonkin aikaa sitten, että eläköidyn 2050-luvulla. Nykyopiskelijoilla vastaava hetki tulee eteen 2060-luvulla. Tarjoaako nyt ja lähivuosina annettava yhteiskuntatieteellinen koulutus…

23.1.2015

 Terhi Marin 

Sosiologi karkuteillä

Vuosia valmistumiseni jälkeen törmäsin lounaalla entiseen opettajaani yliopistolta, joka tiedusteli kuulumisten vaihdon ohessa vilpittömän uteliaana, olinko päässyt töihin jonnekin. Tapaamisen…

13.1.2015

 Piritta Jokelainen 

Opiskelijat julkisen sektorin kehittäjinä?

Korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyö nousee jatkuvasti esiin pohdittaessa sitä, kuinka koulutusta saataisiin vietyä lähemmäs työelämää – ja työelämää lähemmäs opiskelijoita. Myös…

9.1.2015

 Jaana Koskela 

Muutosten suodattaja

Yhteiskuntatieteilijän kirous on se, että tiedämme, että asiat eivät ole niin yksinkertaisia kuin miltä näyttävät. Tämä ominaisuus voi onneksemme olla…

18.12.2014

 Eini Hyttinen 

Kestääkö kantti?

On osattava reagoida nopeasti, on opittava nopeasti – niinhän me luulemme. Työelämään kuuluu kiistatta nopeat muutokset, osaamispaineet, kiireen ja uupumisen…

Kiitos!

11.12.2014

 Anna-Marja Vainio 

Kiitoksen uskomaton voima

Kiitoksella on uskomaton voima. Esimiehen antama kiitos, kollegoiden ilmaisema tunnustus ja työyhteisön hyväksyvä ilmapiiri lisäävät työhyvinvointia. Tutkitusti silloin työkin sujuu paremmin. Olemme luovempia ja saamme enemmän tuloksia aikaan. Ansaitut kiitokset ja positiivinen työympäristö kohottavat itsetuntoa ja antavat meille voimia ylittää itsemme.

10.12.2014

 Kati Ahtiainen 

Trendi johtaa yrittämään

Nykyisillä työmarkkinoilla mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos. Epätyypilliset työsuhteet alkavat olla pikemminkin tyypillisiä. Parhaimmillaan työsuhteet ovat toistaiseksi voimassa…

3.12.2014

 Anja Mertanen 

Oletko sinä yrittäjän superpääomaa?


Turvallisuushakuiselle valtiotieteilijälle yrittäjäksi lähteminen on ajatuksena kuin sukellus jäähileiseen avantoon. Näin ainakin minulle, jolle luonnonvesissä uiminen edellyttää vähintään 25 asteen…

25.11.2014

 Vesa-Matti Lahti 

Miksi vuorotteluvapaa?

Onko sapattivapaa työelämästä hyvä asia yksilönäkökulman lisäksi myös laajemmassa perspektiivissä? Sapatti- tai vuorotteluvapaalle löytyy niin työssäjaksamista ja työttömyyden hoitoa koskevia…

Big Data

19.11.2014

 Antton Rönnholm 

Iso tieto vaatii isoa kuvaa

Tieto on valtaa, kuuluu vanha sananlasku. Yhteiskuntatieteilijöinä tiedämme, että erityisesti tiedon annosteleminen itselle sopivissa määrin on ollut historiallisesti merkittävä vallankäytön…

12.11.2014

 Mikko Eskola 

Mistä yhteiskuntatieteilijä tunnetaan?

Yhteiskuntatieteilijöiden identiteetti on moninainen, ja sen kirkastaminen on yhteiskuntatieteilijöiden oman etujärjestön Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen keskeinen tehtävä. Millaisia me yhteiskuntatieteilijät sitten olemme? Itselleni ensimmäisenä mieleen tulevat seuraavat kolme seikkaa:…

27.8.2014

 Kati Ahtiainen 

Arkista aherrusta kritiikin keskellä

Ensin hyvät uutiset: liiton jäsenmäärä on kesän aikana ylittänyt 12 000. Kiitos luottamuksesta! Mitä enemmän yhteiskunta-alan korkeakoulutettuja on saman katon…

27.8.2014

 Simo Pöyhönen 

Työmarkkinajärjestöillä näytön paikka – jälleen kerran

Eläkejärjestelmän uudistustyö pyörähti jälleen käyntiin pari viikkoa sitten. Uudistuksen tavoitteena on turvata suomalaisille jatkossakin riittävä eläketurva ja erityisesti huomioida sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus. Elämme yhä pidempään, minkä myötä järjestelmän kestävyys on koetuksella. Järjestelmä on tarkoitus saattaa voimaan vuonna 2017.

27.5.2014

 Kati Ahtiainen 

Varo harmaan ylityön ansaa!

Olen etätyön kannattaja. Etätyö sopii hyvin asiantuntijatehtävissä toimiville ja tuo joustoa työelämään. Etätyön yleistymisellä on myös viheliäinen kääntöpuoli: työ ja…

27.5.2014

 Mikko Eskola 

Järjestöpäivät kokosi liiton aktiivit

Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen kasvettua jo 12 000 jäsenen järjestöksi on todettu tarve luoda uusi vuosittainen foorumi kokoamaan yhteen kaikki eri luottamustoimissa…

26.2.2014

 Kati Ahtiainen 

Työhyvinvointi voi olla pienestä kiinni

Valitettavan monelta työpaikalta löytyy ainakin yksi näistä: murjottaja, valittaja, pahansuopa, ei käy -tyyppi. Heidän käytöksellään on myrkyttävä vaikutus työpaikan ilmapiiriin.…

11.12.2013

 Kati Ahtiainen 

Tervehdys toimistokoalalta

Olin tässä taannoin lääkärissä. Lääkäriltä sain reseptin, jossa allekirjoituksen alla luki lääkärin nimi, oppiarvo ja jotain yllättävää: Lääkäri­liiton jäsen. Ammattiliiton…

11.12.2013

 Simo Pöyhönen 

Uusi vuosi työn merkeissä

Vuosi 2014 on työmarkkinoilla työrauhan aikaa, sillä työl­lisyys- ja kasvusopimuksen myötä työ- ja virkaehto­sopimuksista ei juurikaan neuvotella. Vauhtia silti riittää: työmarkkinajärjestöt asettivat itselleen tavoitteen työeläke­uudistuksen rakentamisesta syksyyn mennessä.

16.10.2013

 Kati Ahtiainen 

Vaalit ovat yhteiskuntatieteilijän parasta aikaa

Keväästä lähtien on liiton viestimissä rummutettu syksyn liittovaltuustovaaleja. Kerran neljässä vuodessa järjestettävät vaalit ovat järjestön toiminnassa merkittävä tapahtuma. Liiton toiminnan…

16.10.2013

 Mikko Eskola 

Yhteiskuntatieteilijät työmarkkinoilla

Synkkien talousuutisten keskellä liitossa on tarkkaan seurattu jäsenten kuulumisia. Suoran jäsen­palautteen ohella kentän työelämäkuulumisia on mitattu liiton teettämin tutkimuksin ja…

21.8.2013

 Kati Ahtiainen 

Vaatimattomuus ei kaunista

KTM, DI, OTM/OTK, VT… poimintoja nimitysuutisista. Nimitysuutiset kiinnostavat lähes kaikkia. On kiva olla kartalla tuttujen ja tutun tuttujen urapoluista. Olen…

21.8.2013

 Simo Pöyhönen 

On politiikan aika

Vaikka kesääkin on vielä jäljellä, alkavat syksyn työmarkkinaneuvottelut jo tiivistää tunnelmaa. Jo pitkin kesää on kuultu erilaisia ajatuksia siitä, lähdetäänkö todelliseen yritykseen keskitetystä palkkaratkaisusta vai pitäydytäänkö työnantajatahojen jo pidempään julistamassa liittokierroksessa.

14.5.2013

 Kati Ahtiainen 

Me vaikuttajat

Mikä saa ihmisen hakeutumaan yhteiskuntatieteellisiin opintoihin ja yhteiskunnalliselle alalle? Tätä olemme pohtineet ja kyselleet muiden muassa liiton valtuutetuilta. Vastauksiin kiteytyy…

14.5.2013

 Mikko Eskola 

Oman etujärjestösi vaikuttaja

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut valmistautuu syksyn liittovaltuustovaaleihin. Vaaleissa valitaan 40 liiton jäsentä välillisesti edustamaan liiton jäsenistöä ja käyttämään liiton ylintä päätösvaltaa. Liittomme…

27.2.2013

 Kati Ahtiainen 

6+6+6 vaatii asennemuutosta

Kolmekymppinen nainen on monen työnantajan silmissä tikittävä raskauspommi, vaikkei sitä ääneen saa sanoa. Pelkkä ajatus tulevasta äitiys­vapaasta ja sijaisrumbasta ei…

27.2.2013

 Simo Pöyhönen 

Vuosi uudistumisen jälkeen

Sekä tämä lehti että liitto uusine nimineen ja ­ulkoasuineen ovat juuri täyttäneet vuoden. Monelle liitto on edelleen SVAL, muttei se ole kiellettyä.

13.12.2012

 Simo Pöyhönen 

Luovia ratkaisuja sulle-mulle -ajattelun sijaan

Äänenpainot työmarkkinakentällä ovat koventuneet kuluneen syksyn aikana, eikä työeläkemaksuistakaan meinattu saada sopua kuin pitkällisen väännön jälkeen.

4.10.2012

 Simo Pöyhönen 

Koulutuksesta kuuma peruna – osaamisen kehittäminen tärkeää

Tätä kirjoitettaessa on epäselvää, kuinka raamisopimuksen syntyyn merkittävästi vaikuttaneen kolmen päivän koulutusoikeuden käy. Kysymys on kuitenkin kiistakapulaa laajempi – osaamisen kehittämisen on oltava suunnitelmallista yhteistoimintaa.

23.8.2012

 Simo Pöyhönen 

Tehokasta jäsenpalvelua jäsenistön ehdoilla

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on olemassa jäseniään varten. Ajamme jäsenistön asemaa työmarkkinoilla, toimimme koko alan koulutuksen arvostuksen nostamiseksi ja pyrimme vaikuttamaan…

10.5.2012

 Simo Pöyhönen 

Nyt tarvitaan toimeenpanoa

Työmarkkinakeskusjärjestöt kasasivat maaliskuussa työurasopimukseksi kutsutun toimenpide­kokonaisuuden, jolla suomalaisten työurat pitenisivät laskennallisesti hieman toista vuotta.

1.3.2012

 Simo Pöyhönen 

Ongelmanratkaisukyky on voimavaramme

Liiton tulevaisuus näyttää edelleen valoisalta. Jäsenmäärä on kasvanut viimeisinä vuosina tasaista, ehkä hieman kiihtyvääkin vauhtia, mikä mahdollistaa entistä kattavammat ja paremmat jäsenpalvelut.