Opiskelijat YKAssa

27.8.2018

 Tuukka Vartiainen 

20 vuotta yhteistä matkaa

Helteinen ja aurinkoinen kesä jää hiljalleen taakse historiaan ja muistoihin. Kesän loppu tarkoittaa tietysti myös syksyn alkua ja yliopistokampuksien täyttymistä sekä uusista että vanhoista opiskelijoista. Se on itsessään riemukasta, eikä kesän loppu varmastikaan ehdi harmittaa kovin pitkään.

Uusien opiskelijoiden, meidän alan fuksien tapaaminen kampuksilla saa varmasti hymyn kasvoille – vanhojen kavereiden jälleennäkemisestä puhumattakaan! Yksi syypää opiskelijoiden hymyyn on myös järjestötoiminta, joka myös aktivoituu kesätauon jälkeen. Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry ei ole poikkeus, ja syksyn toiminnassa on juhlan tuntua.

Ei mikä tahansa syksy

SYYn kohdalla alkava syksy ei olekaan ihan rutiininomainen, sillä tänä vuonna vietetään SYYn juhlavuotta. Meidän rakas ja valtakunnallisesti opiskelijoita yhdistävä etujärjestömme saavuttaa 20 vuoden iän – aikamoista!

20 vuotta on jo suhteellisen pitkä aika. SYYn toiminnan historiaan mahtuu paljon edunvalvontatyötä, ammatti-identiteetin vahvistamista, tapahtumien järjestämistä, ihmisten välisiä kohtaamisia ja uusia ystävyyssuhteita. Edellä mainitut asiat kuuluvat SYYn toiminnan ytimeen ja ovat sen vankkumattomia periaatteita. SYY on toiminut yhdessä YKAn kanssa alamme opiskelijoiden äänitorvena koulutuspoliittisissa keskusteluissa. SYY on myös tarjonnut sen aktiiveille ja jäsenille tärkeää tietoa työmarkkinoista ja kokemusta järjestötoiminnasta. Nämä ovat hyödyllisiä eväitä tuleville työurille. SYYn merkitystä menneinä vuosina ei voikaan aliarvioida, sillä vastaavanlaiset kysymyksenasettelut ovat olleet varmasti aina pinnalla yhteiskunta-alan opiskelijoilla: Mitä ihmettä minä teen, kun valmistun? Mikä on edes mahdollista? Mistä saan apua näihin kysymyksiin? Kuka pitää minun puoliani omalla oppimisen polullani?

Iän myötä SYYn toiminta on luonnollisesti myös kehittynyt. SYY on tarjonnut tukensa edellä mainittuihin, voisiko jopa sanoa ajattomiin kysymyksiin menneinä vuosina ja sitä SYY tekee myös tulevina vuosina, koska sen täytyy. Aiemmin mainitut nuorten yhteiskuntatieteilijöiden pohdinnat elämästä ja tulevaisuudesta ovat ajankohtaisempia kuin koskaan, yhteiskunta muuttuu ja kehittyy ennennäkemättömällä vauhdilla. Moni on varmasti ihmetellyt, missä tässä nyt ollaan ja mihin ollaan menossa. SYYn tulee tarjota tukensa opiskelijoille ja muodostaa meidän kaikkien yhteisö, jossa keskustella ja pohtia sekä kysymyksiä että mahdollisia vastauksia. Vaikka SYY on jo 20-vuotias, ei se ole valmis etujärjestö. SYYn tulee säilyttää sama asenne kuin tänäkin syksynä aloittavalla yhteiskuntatieteiden fuksilla: innokas, keskusteleva, kummasteleva, kyseenalaistava, halukas oppimaan uutta ja kehittymään ja ennen kaikkea rohkea kokemaan ja kohtaamaan uutta. Tässä alati muuttuvassa maailmassa ja opiskelijasyksyssä on kuitenkin myös aikansa ja paikkansa juhlaan. Nyt siihen on todellakin SYYtä!

Kuinka voin osallistua juhlavuoteen?

Syksy on täynnä monenmoista tapahtumaa ja juhlaa. SYYn ikuisen juhlahengen voit nähdä ja kokea omalla kampuksellasi esimerkiksi perinteisen ständeilyn muodossa, herkkuja ja juomaa tarjotaan sekä makeanhimoon että tiedonjanoon. Jos yhteiskuntatieteilijän tulee jotain tapahtumia tai juhlia merkata sinne kalenteriin, niin tässä kaksi aika kovaa tärppiä: SYYspäivät ja SYYn vuosijuhlat!

SYYspäivät on SYYn toiminnan kruununjalokivi. Kyseessä on valtakunnan suurin yhteiskunta-, valtio- ja hallintotieteiden opiskelijoita yhteen kokoava tapahtuma. Tämän vuoden SYYspäivät järjestetään yhteiskuntatieteilijän näkökulmasta aina mielenkiintoisessa kulttuurisessa kehdossa, eli Suomen Turussa 19.-21.10. Viime vuosina SYYspäivien osallistujaennätystä on rikottu peräjälkeen, pidetään tästä varsin upeasta kehitystrendistä kiinni tänäkin vuonna! Lokakuussa siis Turkuun viikonlopun ajaksi kouluttautumaan, tapaamaan oman alan heimolaisia ja tietysti pitämään hauskaa isolla porukalla. Tämä sitä on yhteiskunta-alan opiskelijan juhlaa.

SYYn synttäreiden kunniaksi kilistellään, lauletaan lauluja ja laittaudutaan upeaksi marraskuisessa Helsingissä, päivämääränä 24.11. Kyseessä on todellakin varsin harvinainen herkku, sillä näitä kekkereitä juhlittiin viimeksi viisi vuotta sitten. Prameampaa juhlaa siis luvassa, olette enemmän kuin tervetulleita juhlimaan meidän yhteistä SYYtämme!

Näillä sanoilla kaikkea hyvää ja menestystä alkavaan syksyyn. Juhlahypen saa kuitenkin aloittaa heti!

SYYn Puheenjohtaja
Tuukka Vartiainen

Tuukka Vartiainen

SYYn vuoden 2018 puheenjohtaja ja vuoden 2017 projektivastaava

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli