6+6+6 vaatii asennemuutosta
Kolmekymppinen nainen on monen työnantajan silmissä tikittävä raskauspommi, vaikkei sitä ääneen saa sanoa. Pelkkä ajatus tulevasta äitiysvapaasta ja sijaisrumbasta ei tee naisesta välttämättä kovin houkuttelevaa rekrytointia. Entä jos samanlainen ”uhka” leijuisi kolmekymppisen miehen yllä? Muuttuisiko työnantajan asenne? Olemme matkalla kohti tasa-arvoisempaa työelämää. Isälle osoitettu vapaa piteni vuoden alussa kahdella viikolla, kiitos raamisopimuksen. Aiemmin käytössä ollut […]
Kolmekymppinen nainen on monen työnantajan silmissä tikittävä raskauspommi, vaikkei sitä ääneen saa sanoa. Pelkkä ajatus tulevasta äitiysvapaasta ja sijaisrumbasta ei tee naisesta välttämättä kovin houkuttelevaa rekrytointia. Entä jos samanlainen ”uhka” leijuisi kolmekymppisen miehen yllä? Muuttuisiko työnantajan asenne?
Olemme matkalla kohti tasa-arvoisempaa työelämää. Isälle osoitettu vapaa piteni vuoden alussa kahdella viikolla, kiitos raamisopimuksen. Aiemmin käytössä ollut isäkuukausi poistui, ja isällä on jatkossa oikeus yhteensä 54 arkipäivän pituiseen isyysvapaaseen.
Uudistus on askel oikeaan suuntaan, mutta askeleita tarvitaan lisää. Vaikka isät ovat viime vuosina käyttäneet isyysvapaita ja isäkuukautta aiempaa enemmän, molemmille vanhemmille tarkoitettua vapaata miehet käyttävät edelleen selvästi naisia vähemmän. Ilahduttavaa on, että korkeasti koulutetut isät käyttävät oikeuttaan vapaisiin muita palkansaajia useammin ja pidempään. Tässä numerossa esittelemme heistä kaksi, Tapani Anttilan ja Aki Reinimäen. Nämä kolmekymppiset eivät empineet jäädä kotiin lastensa kanssa. Heidän valintaansa on ihailtu ja kommentoitu spontaanisti.
Mikä olisi seuraava askel tasa-arvon tiellä? Akavan tavoite on jakaa perhevapaat yhtä tasaisesti kuin Ruotsissa: kuusi kuukautta äidille, kuusi kuukautta isälle ja kuusi kuukautta molemmille vanhemmille vapaasti jaettavaksi. Jos uusi jakomalli toteutuisi, vaatisi se asennemuutosta myös perheissä. Jos äiti on kotona ensimmäiset kuusi kuukautta ja isä seuraavat kuusi, miten jaetaan viimeinen kolmannes? Kun isät pääsevät lapsenhoidon makuun, tulevaisuudessa saattaa tulla peräti riitaa siitä, kumpi saa jäädä kotiin lasten kanssa.
Uutta asennetta tarvitaan, mutta toteutuessaan 6+6+6 -malli olisi nykyistä reilumpi kaikille osapuolille: naisille, miehille ja molempien työnantajille. Sekä ennen kaikkea lapsille.
P.S. Vuoden yhteiskuntatieteilijä (2011) professori Marja-Liisa Manka on antanut työnilonjulistuksen tälle vuodelle, nyt jo seitsemättä kertaa. Kannattaa lukea julistus ajatuksella ja miettiä, mitä voisit toteuttaa omassa elämässäsi vaikka jo tänään!

Kati Ahtiainen
Kirjoittaja on VTM ja YKAn viestintäpäällikkö.