Näkökulma

30.7.2020

 Maria Teikari 

Akavasta on tehtävä sivistysyhteisö

Sivistys kuuluu, ja sen pitää kuulua kaikille. Akavan puheenjohtajaehdokas Maria Teikari haluaa olla rakentamassa Akavasta yhteisöä, joka edistää sivistystä ja toimii omien arvojensa mukaisesti. Mitä kaikkea sivistys tarkoittaa?

 

Sivistys on se, mitä jää jäljelle, kun olemme unohtaneet kaiken oppimamme

Filosofi Eino Kaila

Elämme aikaa, joka on pakottanut meitä muuttamaan totuttuja elämäntapojamme. Toisin kuin vielä muutama kuukausi sitten, nyt on kohteliasta olla kättelemättä, viisasta jättää Euroopan kulttuurikohteet kiertämättä ja oopperaesitykset kuuntelematta. Työmarkkinat ovat uuden edessä, kun etätyöstä on tullut erityisesti monilla akavalaisilla aloilla arkipäivää ja osa kriisin aikana kadonneista työpaikoista ei koskaan palaa sellaisenaan takaisin. Tottuminen tähän ”uuteen normaaliin”, vanhojen sääntöjen unohtaminen, uusien sääntöjen oppiminen ja niiden vastuullinen noudattaminen vaativat meiltä valtavasti sivistyneisyyttä.

Sivistys on vastuun kantamista heikommassa asemassa olevista.

Sivistyksellä en nyt tarkoita perinteistä kirjanoppineisuutta tai tutkintomerkintöjä paperilla. Tarkoitan sillä ennen kaikkea ihmisenä kasvua, uteliaisuutta, avarakatseisuutta sekä taitoa ja halua vastuulliseen yhdessä elämiseen. Siihen kuuluu olennaisena osana myös kriittinen ajattelu ja totuuden etsintä. Minulle sivistys on kriittistä suhtautumista kestämättömiin tapoihin ja tottumuksiin sekä rohkeutta muuttaa niitä. Se on uteliaisuutta ja avoimuutta uuden edessä, halua tutkia ja kehittää uusia ratkaisuja. Se on vastuun kantamista heikommassa asemassa olevista.

Haluan olla rakentamassa Akavasta sellaista sivistysyhteisöä, joka toiminnallaan edistää näitä asioita, mutta toimii myös itse omien arvojensa mukaisesti. Akavan on vaadittava, ei vain poliitikoilta, vaan myös omilta neuvottelujärjestöiltään, että ne asettavat osaamisen ja koulutuksen prioriteettien kärkisijoille. Jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia ja työn ja opiskelun vuoropuhelua on radikaalisti lisättävä.

Meidän akavalaisten on yhdessä oltava kehittämässä ja uudistamassa tätä yhteiskuntaa.

Akavan on edistettävä yhteiskuntaa ja työelämää, jossa kaikkien ääni tulee kuulluksi. Sen on myös omassa toiminnassaan luovuttava blokkipolitiikasta ja pyrittävä dialogisuuteen. Lisäksi on lopetettava omia jäseniä kurittavan vero- ja maksupolitiikan ajaminen ja asetuttava aidosti myös heikompien puolelle. Mielestäni meidän akavalaisten on yhdessä oltava kehittämässä ja uudistamassa tätä yhteiskuntaa, tukemassa työmarkkinoiden kestävää rakennemuutosta ja vaatimassa kaikille oikeudenmukaista toimeentuloa. Sivistys kuuluu, ja sen pitää kuulua kaikille. Meillä kaikilla on vastuu toimia sivistyneesti tässä yhteiskunnassa.

 

Maria Teikari

Kirjoittaja on HTM ja YKAn palvelujohtaja. Hän on ehdolla Akavan puheenjohtajaksi. Kampanjasivulle

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli