Töissä YKAssa

21.5.2015

 Simo Pöyhönen 

Elämää vaalien jälkeen

Vaalivuosi on useimmiten uudelleenpohdinnan ja strategisen suunnittelun aikaa. Monet toimijat ovat viime viikkoina pyrkineet vaikuttamaan siihen, millaista eduskuntavaalien jälkeistä Suomea rakennetaan.

Muutoksen tahti tahtoo olla niin nopea, että vanhamuotoiset, pitkät ja sitovat suunnitelmat ovat jääneet taka-alalle ja dynaamisempi ote Suomen pitämiseen yhtenä maailman parhaista maista on lisääntynyt. Reagointia tarvitaan, mutta edelleen tarvitaan myös arvoja, tavoitteita, pitkäaikaista työtä – ja kiistelyäkin näistä.

Myös Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut pohtii paikkaansa alan edunvalvojana. Missä ja mitä haluamme olla 2020-luvulla? Mitkä ovat keskeisimmät tehtävämme? Miten toteutamme tarkoitustamme ja mihin suuntaan toimintaa kehitetään? Nämä ovat kysymyksiä, joita pohditaan osana liiton strategiaprosessia. Tavoitteena on, että liiton valtuusto hyväksyy uuden strategian, ohjenuoran toiminnallemme marraskuun kokouksessaan. Tämän työn pohjaksi kootaan ja on koottu paljon materiaalia, yhtenä keskeisimpänä jäsen-kyselyt, jonka moni tämän lukijoista on saanut ja toivottavasti vastannutkin. Jos et vielä ole niin tehnyt, vastaa pian – kaikki palaute toiminnan kehittämiseen on arvokasta ja vaikuttavaa!

Suuri joukko yhteiskunta-tieteellisen alan koulutuksen saaneita pääsi jälleen eduskuntaan. Onnea kaikille teille! Vaalit osoittavat jälleen kerran sen, miten aktiivista ja vaikuttamisesta kiinnostunutta joukkoa liittona edustamme. Vuosi sitten keväällä tuolloinen pääministeri Jyrki Katainen esitti haasteen: miksi yhteiskuntatieteen alan tutkijat keskustelevat niin vähän poliittisten päättäjien kanssa? Monien muiden alojen tutkimusta – toki alaltamme myös kansantaloustieteen – siteerataan paljon päätöksenteon tukena, mutta usein nimenomaan yhteiskuntaa ja sen ilmiöitä tutkiva tieteenala jää paitsioon. Onko kyse puhtaasti keskittymisestä tutkimustyöhön, siitä, ettei keskusteluille löydetä väyliä, vai miten tätä voitaisiin parhaiten tukea? Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut haluaa kannustaa tutkimukseen perustuvaan päätöksentekoon. Yhteiskuntatieteilijät ovat parhaita asiantuntijoita yhteiskunnallisessa ongelmanratkaisussa. Yhteiskunta-alan korkeakoulutettu ei vain kuvaa vanhaa, vaan luo uutta, parempaa maailmaa!

Oikein hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille!

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli