puheenjohtajalta

10.12.2014

 Mikko Eskola 

Jäsenistön ­lisääntynyt ­palvelutarve ­näkyy jäsen­maksussa

Suomen talouden kehitys on viime vuodet ollut synkkää, ja taloustilanteen vaikutus työllisyyteen on voimistunut kuluneena vuonna. Vaikka yhteiskuntatieteilijät ovat edelleen pärjänneet työmarkkinoilla monia muita korkeakoulutettuja paremmin, ­on keskimääräinen työttömyys noussut myös jäsenkunnassamme. Viimeisin jäsenistömme työttömyysluku on noin viisi prosenttia. Jokaiselle työttömälle jäsenellemme on tarjolla liiton palveluita. Työmarkkinoiden epävarmuus ja työllisyyden lasku onkin johtanut jäsenkuntamme lisääntyvään […]

Suomen talouden kehitys on viime vuodet ollut synkkää, ja taloustilanteen vaikutus työllisyyteen on voimistunut kuluneena vuonna. Vaikka yhteiskuntatieteilijät ovat edelleen pärjänneet työmarkkinoilla monia muita korkeakoulutettuja paremmin, ­on keskimääräinen työttömyys noussut myös jäsenkunnassamme. Viimeisin jäsenistömme työttömyysluku on noin viisi prosenttia.

Jokaiselle työttömälle jäsenellemme on tarjolla liiton palveluita. Työmarkkinoiden epävarmuus ja työllisyyden lasku onkin johtanut jäsenkuntamme lisääntyvään palvelutarpeeseen. Esimerkiksi yhteydenotot liiton palvelussuhdeneuvontaan ovat kasvaneet tasaisesti.

Erityisen tärkeää palkansaajajäsenten palvelua, työttömyyskassan jäsenyyden mahdollistamaa ansiopäivärahaa on maksettu kasvavalle joukolle yhteiskuntatieteilijöitäkin. Erityiskoulutettujen työttömyyskassa ERKO, johon liittomme ohella kuuluu 15 muuta liittoa, on ollut lakisääteisen vakavaraisuutensa turvatakseen pakotettu nostamaan poikkeuksellisen suurin korotuksin jäsenmaksuaan kahtena peräkkäisenä vuonna. Vuodelle 2015 kassan jäsenmaksu nousee 22 euroa jäsentä kohden.

Palvelunsa turvatakseen liittomme on joutunut viemään kassan jäsenmaksujen ja osin muidenkin palveluiden hintojen korotukset jäsenmaksuihin. Vuonna 2015 työssäkäyvän jäsenen jäsenmaksu on siten 333 euroa. Vielä korkeammat jäsenmaksut on voitu välttää vain tiukalla taloudenpidolla. Toimintatapoja on uudistettu, ja ostettuja palveluita kilpailuttamalla on saatu merkittäviä säästöjä. Myös edelleen jatkunut jäsenmäärän kasvu on tuonut hiukan pelivaraa, vaikkakin samalla on toki tullut lisää palveluiden käyttäjiä.

Tässä tilanteessa meiltä työssäkäyviltä jäseniltä kysytään ymmärrystä keskinäisen vastuun kantamiseen sekä kaikilta jäseniltä vahvaa uskoa parempaan huomiseen.

Liittovaltuusto valitsi syyskokouksessaan liiton tulevalle kaksivuotiskaudelle uuden hallituksen. Kiitän liittovaltuustoa saamastani luottamuksesta jatkaa liiton puheenjohtajana. Valittu hallitus edustaa monipuolisesti nuorekasta jäsenistöämme.

Rauhallista jouluaikaa!

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli