Töissä YKAssa

28.5.2020

 Marjo-Rita Juntunen 

Joustava, joustavampi, opiskelijatoimija

Kuka olisi vielä tammikuussa uskonut, millainen opiskelijatoiminnan keväästä oli tulossa. Poikkeustilanne on vaatinut joustavuutta ja uudenlaista innovointia – hyviä taitoja myös työelämää varten, Opiskelijajärjestöt ja niiden toimijat ovat onnistuneet ratkomaan kevään haasteita ihailtavan joustavasti, kirjoittaa yhteisösuunnittelija Marjo-Rita Juntunen.

Opiskelijajärjestöt ovat joutuneet tänä keväänä venymään, joustamaan ja innovoimaan poikkeusolojen takia yli sen, mitä luultiin vielä tammikuussa olevan edessä. Poikkeustila koettelee kaikkia, mutta yhteisösuunnittelijana olen kohdannut etenkin järjestöissä mukana olevat opiskelijat ja kuullut heidän kokemuksiaan. Toimijoille viestini on: vaikka et varmaan ajatellut kevään menevän näin, ajatuksia oppimastasi ja osaamisestasi kannattaa kerätä juuri nyt. Haasteista selviäminen ja niiden keskellä toimiminen kertoo sinusta tekijänä paljon!

Haasteista selviäminen ja niiden keskellä toimiminen kertoo sinusta tekijänä paljon!

Kun poikkeustilanne ajoi läpi, opiskelijajärjestökenttää kuvasi alkuun hämmennys. Mitä kaikille tapahtumille nyt kävisi? Miten voimme kokoustaa tai tavata? Miten luomme yhteisöllisyyttä, kun kaikki joutuvat pitämään etäisyyttä toisiinsa? Vaikka alku täyttyi epätietoisuudella ja epäuskolla, moni järjestö pystyi alkujärkytyksen jälkeen kääntämään järjestönsä tilanteen kohti positiivisia uria. Opiskelijatoimijat osoittivat jälleen, miten heillä riittää osaamista, taitoja ja innovointikykyä ja kuinka opiskelijajärjestöt taipuvat resilienteiksi ongelmanratkojiksi ja innovaattoreiksi. Opiskelijatoiminnan ympärille rakentuvilla, portaattomilla järjestöillä on selkeä etu: muutokset voidaan toteuttaa hyvinkin nopeasti haluttuun suuntaan.

Poikkeustilanne on tarjonnut täysin uudenlaisia mahdollisuuksia oppia toiminnan eri tasoista ja luoda innovatiivisia ratkaisuja. Tilanne on osoittanut, että toimintasuunnitelmia tarvitaan, mutta niihin ei voi ripustautua liikaa. Koskaan kun ei tiedä mitä on edessä. Parhaiten pärjäävät järjestöt, jotka ovat valmiita muuttamaan suunnitelmia lennosta. Suunnitteleminen kannattaa aina, mutta toimintaympäristö saattaa heittää täysympyrän ja silloin pakottaminen vanhaan muottiin ei enää onnistu. On luotava jotain uutta.

Millaisia taitoja kevät on sinussa kasvattanut ja missä olet onnistunut?

Tämä kevät on nostanut parrasvaloihin kaksi niin tämän päivän kuin tulevaisuudenkin työelämätaitoa: empatia ja resilienssi. Poikkeustilanteen keskellä on tärkeä muistaa olla empaattinen paitsi muita myös itseään kohtaan. Resilienssi taas tarkoittaa joustavuutta ja ratkaisujen etsimistä yllättävänkin tilanteen edessä. Sitä tarvitaan ongelmatilanteiden ratkaisemiseen, mutta jokaisen järjestön ja toimijan on oltava joustava myös itseään ja omaa toimintaansa kohtaan. Järjestö on vahvempi, kun sillä on jaksavia toimijoita, jotka pystyvät toimimaan tai eivät huku tehtäviin syksyllä. Kyky perua suunnitelmia ja tapahtumia osoittaa kykyä tilannearviointiin. Taito kartoittaa oma jaksaminen tilanteen muuttuessa on itsensä johtamista parhaimmillaan.

Avain onnistuneilla järjestöillä on siis ollut kyky keskittyä siihen, mitkä ovat toimintamahdollisuudet nyt ja mitä se tarjoaa tulevaisuutta ajatellen. Jos olet pohtinut kevään, miten ratkot järjestösi haasteita, niin käytä seuraava hetki sen pohtimiseen, mitä sinä olet oppinut tästä keväästä. Millaisia taitoja kevät on sinussa kasvattanut ja missä olet onnistunut? Haluamme varmasti jokainen, että tämän kevään haasteet jäävät historiaan, mutta muista kuitenkin ottaa talteen oppimasi.

 

Marjo-Rita Juntunen

Kirjoittaja on YKAn yhteisösuunnittelija, joka vastaa eri verkostojen ja yhdistysten toiminnan tuesta ja jäsenlähtöisestä kehittämisestä.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli