Töissä YKAssa

9.1.2020

 Simo Pöyhönen 

Kokoaan suurempi edunvalvoja

YKAn vaikuttamistyö on ennen kaikkea edunvalvontaa ykalaisille tärkeistä teemoista. Vaikuttamisen valittu linja on YKAn strategian mukainen: olemme tehneet strategiamme mukaisesti uusia avauksia, esittäneet vaihtoehtoja ja tavoitelleet todellisia vaikutuksia. Tämän vuoksi vuoden 2019 eduskuntavaali- ja hallitusohjelmatavoitteisiin valittiin sellaisia tavoitteita, joita kokoisemme järjestö voi aidosti edistää. YKA haluaa määräaikaisille ja työpaikanvaihtajille nykyistä paremmat mahdollisuudet palautumiseen vuosilomalainsäädäntöä kehittämällä. […]

YKAn vaikuttamistyö on ennen kaikkea edunvalvontaa ykalaisille tärkeistä teemoista. Vaikuttamisen valittu linja on YKAn strategian mukainen: olemme tehneet strategiamme mukaisesti uusia avauksia, esittäneet vaihtoehtoja ja tavoitelleet todellisia vaikutuksia. Tämän vuoksi vuoden 2019 eduskuntavaali- ja hallitusohjelmatavoitteisiin valittiin sellaisia tavoitteita, joita kokoisemme järjestö voi aidosti edistää.

YKA haluaa määräaikaisille ja työpaikanvaihtajille nykyistä paremmat mahdollisuudet palautumiseen vuosilomalainsäädäntöä kehittämällä. Kirjaus vuosilomapankista päätyikin hallitusohjelmaan.

Oman perhevapaamallimme esittelimme jo vuonna 2017. Malli noudattelee pääosin 6+6+6-jakoa ja lisää merkittävästi perhevapaiden käytön joustavuutta. Tämän suuntaista mallia on kaavailtu mahdollisesti toteutettavaksi. Lisäksi tavoittelimme korkeakoulujen alustamallia, jossa oppijat voisivat opiskella eri korkeakoulujen tarjontaa organisaatiorajojen ja maantieteen rajoituksista riippumatta ja osaamistiliä elinikäisen oppimisen mahdollistamiseksi työelämässä. Myös näistä on viitteitä hallitusohjelmassa.

Sopimusneuvottelujen ja jäsenten henkilökohtaisen neuvonta-avun lisäksi lähivuosien vaikuttamistyö on tuonut onnistumisia jo ennen kevään 2019 hallitusohjelmaneuvotteluita. YKA vaikutti aktiivisesti aktiivimallin järkevämpään toteuttamiseen ja koulutusten hyväksymiseen osana sitä.

Kaikki edunvalvontatyö palautuu liiton jäseneen. Olemme pyrkineet eri tavoin selvittämään jäsenistön tarpeita uusillakin keinoilla, muun muassa datalouhinnan avulla, jotta voimme suunnata edunvalvontamme resursseja tehokkaammin. Tavoitteena on liiton jäsenlupauksen mukaisesti olla jäsenen kumppani kaikissa tilanteissa ja esittää konkreettisia ratkaisuja sekä uusia avauksia – tavoitellen aina ratkaisua. Vaikutamme aktiivisesti Akava-yhteisössä, koko ammattiyhdistysliikkeessä ja ympäröivässä yhteiskunnassa.

Simo Pöyhönen

Kirjoittaja on YTM ja YKAn toiminnanjohtaja.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli