Vierailija

13.12.2016

 Piritta Jokelainen 

Kolmen kutosen remontti – perhevapaat uusiksi

YKA on tänään 13.12. julkaissut ehdotuksensa perhevapaiden uudistamiseksi. YKAn malli perustuu 6+6+6-malliin, jota on muokattu lisäämällä vapaiden käytön joustoja sekä huomioimalla entistä paremmin perheiden moninaisuus. Perhevapaakeskustelussa 6+6+6-malli on jo ikivihreä klassikko: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkijat ehdottivat mallia ensimmäisen kerran jo vuonna 2006. Pohjimmiltaan ajatus on varsin yksinkertainen: vanhempainvapaata on käytössä 18 kuukautta, josta kummallakin […]

YKA on tänään 13.12. julkaissut ehdotuksensa perhevapaiden uudistamiseksi. YKAn malli perustuu 6+6+6-malliin, jota on muokattu lisäämällä vapaiden käytön joustoja sekä huomioimalla entistä paremmin perheiden moninaisuus.

Perhevapaakeskustelussa 6+6+6-malli on jo ikivihreä klassikko: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkijat ehdottivat mallia ensimmäisen kerran jo vuonna 2006. Pohjimmiltaan ajatus on varsin yksinkertainen: vanhempainvapaata on käytössä 18 kuukautta, josta kummallakin vanhemmalla on oma kuuden kuukauden kiintiönsä. Kolmannen kuuden kuukauden jakson vanhemmat voivat jakaa keskenään haluamallaan tavalla. Malli parantaisi perheiden toimeentuloa ja hyvinvointia sekä vahvistaisi sukupuolten tasa-arvoa työelämässä ja vanhempina. 6+6+6-mallilla on myös vahvaa poliittista kannatusta puolueiden ja muiden yhteiskunnallisten toimijoiden keskuudessa.

Vaikka 6+6+6-malli tasaa perhevapaiden jakautumista vanhempien kesken, sellaisenaan se ei riitä ratkomaa monia muita nykyisiin perhevapaisiin liittyviä ongelmakohtia. Vapaiden käyttö on varsin jäykkää ja ajallisesti sidottua, työn ja perhevapaan yhdistäminen on hankalaa eikä järjestelmä huomioi riittävästi perheiden monimuotoisuutta ­– yksinhuoltaja- ja eroperheistä lähtien.

SAK julkaisi keväällä 2016 perhevapaiden uudistamisesta oman ehdotuksensa, jossa vapaiden käyttö on huomattavasti nykyistä joustavampaa ja erilaisten perheiden tilanteet tulevat huomioiduksi. Malli on moderni sekä kustannusneutraali. Miksi sitten emme asettuneet kannattamaan SAK:n esittämää vaihtoehtoa?

Tasa-arvo on YKAn mielestä arvo, johon kannattaa panostaa – myös taloudellisesti. Vaikka YKAn vaihtoehto ei ole kustannusneutraali, on sen avulla poimittavissa rusinat kummastakin pullasta: 6+6+6-mallin tasa-arvoa ja perheiden toimeentuloa parantavat vaikutukset sekä SAK:n mallin joustavuus sekä erilaisten perheiden yhdenvertaisempi huomioiminen.

Laitoimme siis 6+6+6:n remonttiin – olisivatko seuraavaksi vuorossa ne varsinaiset perhevapaat?

Piritta Jokelainen

Kirjoittaja on YKAn koulutus- ja yhteiskuntapolitiikan asiantuntija.

Jaa artikkeli