Vierailija

16.1.2020

 Ninette Kouhia 

Konfliktinratkaisussa asiantuntemus karttuu pelaamalla

YKA on sponsoroinut kahdesti Konfliktinratkaisusimulaatiota, jossa osallistujat pääsevät ratkaisemaan kuvitteellista konfliktia. Viime syksynä tapahtuman aiheena oli Qatarissa vuonna 2022 järjestettävät jalkapallon MM-kilpailut. Lue valtio-opin opiskelijan Ninette Kouhian kirjoitus tapahtumasta järjestäjän näkökulmasta.

Konfliktinratkaisusimulaatio järjestettiin Santahaminassa syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtuma koostuu seminaarista, jossa eri tieteenalojen asiantuntijat luennoivat viikonlopun teemasta eri näkökulmistaan, ja itse simulaatiosta, jossa 47 osallistujaa pääsee ratkaisemaan kuvitteellisen, mutta realistisen konfliktin.

Tänä vuonna skenaario sijoittui lähitulevaisuuteen, Qatarin vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskisojen tiimellykseen. Skenaariota valmistellessamme aiheen ajankohtaisuus tuli konkreettisesti ilmi, kun viime keväänä jännitteet kiristyivät alueella. Simulaatiomme kannalta oli mukavaa, että osallistujat pääsivät perehtymään globaalilla tasolla merkittäviin tapahtumiin.

En ole koskaan osallistunut konfliktinratkaisusimulaatioon osallistujana, joten voin ainoastaan kuvitella, miten tiivis tunnelma joukkeiden huoneissa vallitsi. Järjestäjän näkökulmasta konfliktinratkaisusimulaatio on kuitenkin mitä hienoin projekti. Sen järjestäjäporukka koostuu noin kahdestakymmenestä ympäri Suomea tulevasta opiskelijasta sekä jo työelämässä olevista maailmanpolitiikasta kiinnostuneista. Järjestäjät vaihtuvat nopeaan tahtiin, mikä on mielestäni hyvä asia. Vaihtuvuus pitää tapahtuman kehityksen päällä ja tuo uusia ihmisiä ideoita mukaan. Porukkaan mahtuu eri alojen asiantuntijoita, ja miltei vuoden kestävän suunnittelun ja organisoinnin aikana ehtii oppia suunnattomasti. Järjestelyihin kuuluu esimerkiksi taustamateriaalien valmistelua, tapahtumatuotantoa, tapaamisia asiantuntijoiden kanssa, hakuprosessin valmistelua ja viestintää.

Vuosittain järjestettävässä projektissa dokumentointi ja tapahtuman purkaminen ja reflektointi on tärkeässä roolissa tapahtuman eteenpäin viemisessä. Koska konfliktinratkaisusimulaatio järjestettiin ensimmäistä kertaa vasta neljä vuotta sitten, uusia kehitysideoita syntyy projektin edetessä ja kasvaessa. Olen itse ollut järjestämässä konfliktinratkaisusimulaatiota kaksi vuotta, ja on ollut ilo huomata, miten puoliksi vitsillä heitetyt ideat on jalostuneet tärkeiksi osiksi kokonaisuutta.

Simulaatiossa joukko toisilleen lähes tuntemattomia heitetään keskelle hektistä tilannetta.

Palataan itse konfliktinratkaisusimulaatioviikonloppuun. Vaikka viikonloppu oli raskas ja lepo jäi vähille, päälimmäisinä tunteina olivat ilo ja ylpeys. Uskaltaisin väittää, että jokainen Santahamina-talon luokkahuoneissa joukkueensa seuraavia siirtoja pohtinut oppi paljon uutta ja tutustui muihin kansainvälisestä politiikasta ja konfliktinratkaisusta kiinnostuneisiin.

Mielestäni tärkein ominaisuus, joka konfliktinratkaisusimulaatiossa korostuu ja kehittyy on yhteistyötaidot. Simulaatiossa joukko toisilleen lähes tuntemattomia heitetään keskelle hektistä tilannetta. On tärkeää osata tuoda omia ratkaisuehdotuksia esiin rakentavasti ja selkeästi ja jopa vielä tärkeämpää on osata kuunnella omia joukkuetovereita, tunnistaa ja luottaa muiden vahvuuksiin. Tämä on taito, jota tarvitaan työelämässä – ja elämässä ylipäänsä! Simulaatiossa pelkästään asiantuntemus sodankäynnissä ei ratkaise. Tarvitaan myös poliittista pelisilmää, globaalin talouden ja kulttuurien tuntemusta. Laajasta ja monipuolisesta hakijajoukosta saadaan muodostettua monitaitoisia tiimejä, joiden jäsenet voivat oppia toinen toisiltaan.

Konfliktinratkaisusimulaatio järjestetään jälleen ensi syksynä, ja toivotamme kaikki halukkaat, myös opiskeluaikansa jo taakse jättäneet mukaan!

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut on ollut kahdesti mukana konfliktinratkaisusimulaatiossa sponsorina, ja liiton jäseniä on osallistunut tapahtumaan.

Ninette Kouhia

Kirjoittaja on valtio-opin opiskelija, jonka vastuulla oli resurssitiimin johtaminen konfliktinratkaisusimulaatiossa syksyllä 2019.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli