Töissä YKAssa

20.12.2017

 Simo Pöyhönen 

Korvaamaton aika koti-isänä

Miksi meillä edelleen on vallalla normi, että äidit pitävät koko vanhempainvapaajakson?

YKA on viime vuosina aktivoitunut muun muassa työelämän tasa-arvon edistämisessä. Olemme paitsi kampanjoineet laajasti teeman ympärillä, myös luoneet oman perhevapaamallimme osaksi perhevapaiden uudistamiskeskustelua.

Koin perhevapaiden merkityksen hyvin henkilökohtaisesti ollessani vajaan neljän kuukauden jakson kotona kaksivuotiaan poikamme kanssa. En ole koskaan ymmärtänyt puheita siitä, etteivät isät voisi jäädä perhevapaalle. Isäthän ovat korvaamattomia töissään. Vapaajärjestelyt nyt vain ovat töiden vuoksi niin hankalia – isien kohdalla. Vielä vähemmän ymmärrän tätä keskustelua nyt.

Irrottautuminen työstä oli kohdallani niin totaalinen, että edellinen vastaava jakso lienee ollut opiskeluajalla. Koska toimistomme on pieni, asiat ovat usein yhden ihmisen hoidossa. Tämän vuoksi oli kaikilla lupa soittaa ja kysyä, jos jotain kaivattaisiin. Tätä ei monta kertaa tarvittu, vaan liitto kukoisti hienosti perhevapaajaksoni ajan. Lieneekö tämä juuri sitten se perimmäinen pelko – entä jos en olekaan korvaamaton työssäni, kun töistä ei koko ajan kysellä perään? Itse en ole sellaista koskaan pelännyt, enkä pelännyt nytkään.

”Nyt on aivoissasi tilaa uusille ajatuksille!” kollegani totesi, kun palasin töihin. Siltä todella tuntui. Olinhan kokenut aivan ainutlaatuisen ajanjakson elämässäni. Miksi meillä silti edelleen on vallalla normi, että äidit pitävät koko vanhempainvapaajakson? Isistä rakennetaan sankarimyyttiä, kun he pitävät korvamerkityt vähät vapaansa. Isän vapaiden pitämisen pitäisi olla itsestäänselvyys.

’Työsarkaa tuntuu riittävän tässäkin työelämän tasa-arvokysymyksessä. YKA on tehnyt omat aloitteensa perhevapaiden kehittämiseksi: tukea tasa-arvoista vanhemmuutta ja työelämää sekä huomioida entistä paremmin perheiden moninaisuus ja erilaiset tarpeet. Joustavuutta, tasaisempaa jakoa ja parempaa työelämän suojaa niille, jotka perhevapaita pitävät ja niiltä palaavat. Niistä osaltaan rakentuu parempi työelämä. Itse en kadu kuin sitä, että jakso ei ollut pidempi.

Simo Pöyhönen

Kirjoittaja on YTM ja YKAn toiminnanjohtaja.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli