Kuka tahansa voi joutua kiusatuksi
Työterveyslaitoksen nettisivulla oli hätkähdyttävä tieto: Yli 100 000 ihmistä kokee joka päivä olevansa kiusaamisen kohteena työpaikallaan. Valtava määrä ihmisiä lähtee työpaikalleen aamuisin sydän hakaten ja epämukavuutta tuntien, mielessään ajatus: Miten tästäkin päivästä selviän? Ymmärrän kiusatun tuskan, sillä olin työurani alussa samassa jamassa. Tulin valituksi koulutustani vastaavaan tehtävään, mutta hyvin pian huomasin olevani minut rekrytoineen esimiehen […]
Työterveyslaitoksen nettisivulla oli hätkähdyttävä tieto: Yli 100 000 ihmistä kokee joka päivä olevansa kiusaamisen kohteena työpaikallaan. Valtava määrä ihmisiä lähtee työpaikalleen aamuisin sydän hakaten ja epämukavuutta tuntien, mielessään ajatus: Miten tästäkin päivästä selviän?
Ymmärrän kiusatun tuskan, sillä olin työurani alussa samassa jamassa. Tulin valituksi koulutustani vastaavaan tehtävään, mutta hyvin pian huomasin olevani minut rekrytoineen esimiehen silmätikkuna. Olin järkyttynyt ja hämmentynyt. Eihän minulle voi käydä näin, ajattelin. Huomautettavaa löytyi mistä tahansa: milloin olin väärään aikaan lomalla, milloin työtavoissani oli vikaa. Sain kuulla piikittelyä akateemisesta tutkinnostani, vaikka ylempi korkeakoulututkinto oli ollut hakuilmoituksessa vaatimuksena. Työyksikössä ainoana pienen lapsen äitinä poissaolojani katsottiin nenänvartta pitkin. Koin kohtelun epäoikeudenmukaisena ja kohtuuttomana. Yli vuoden purin hammasta, voin pahoin ja hain uutterasti uutta työpaikkaa.
Kiusaaminen voi pahimmillaan olla traumaattinen kokemus, joka johtaa pitkiin sairauspoissaoloihin. Myös kiusaamista työpaikallaan todistavat kokevat tilanteen usein ahdistavana. Tuoreen Työolobarometrin mukaan useamman kuin joka toisen työpaikalla esiintyy ainakin joskus kiusaamista tai henkistä väkivaltaa. Yli puolet työssäkäyvistä joutuu siis tavalla tai toisella osalliseksi työpaikkakiusaamiseen. Ja nyt on kyse aikuisista ihmisistä, ei päiväkotilapsista!
Henkilökohtaisen kärsimyksen ja kriisin lisäksi kiusaamisella on ihan konkreettinen hintalappu kansantaloudelle. Työterveyslaitoksen
mukaan pitkittyneen kiusaamistapauksen kulut selvittelyineen voivat nousta yli 30 000 euroon, ja yhden sairauslomapäivän hinta on noin 350 euroa.
Omalla tarinallani oli onnellinen loppu, sillä selvisin vähin henkisin vaurioin. Olin jo hetken kuvitellut itseni kurjaksi, mutta lopulta pääsin jopa valitsemaan kahden työpaikan väliltä. Onneksi elettiin nousukautta ja vastavalmistuneena olin kiinnostava hakija. Harvoin olen tuulettanut niin rajusti kuin silloin.
Oletko sinä kokenut työpaikkakiusaamista? Älä jää asian kanssa yksin. Luottamusmiehiltä ja liiton lakimiehiltä saat tukea ja apua, jos työpaikallasi esiintyy kiusaamista.
Nollatoleranssi työpaikkakiusaamiselle – haluaisin uskoa, että tavoite on mahdollinen saavuttaa.

Kati Ahtiainen
Kirjoittaja on VTM ja YKAn viestintäpäällikkö.