Päätoimittajalta

18.2.2015

 Kati Ahtiainen 

Luottamus syntyy avoimuudesta

Kaikki sopiminen perustuu luottamukseen. Kesän aikana käynnistyneiden yhteiskuntasopimusneuvotteluidenkin kantavana ajatuksena on ollut luottamus eri osapuolten välillä. Jos luottamus saavutetaan, sopimuksella on edellytykset syntyä. Yksimielisyys vallitsee Suomen talouden kokonaiskuvasta: maahan tarvitaan työllisyyttä, kasvua ja kansalaisille ostovoimaa. Keinoista onkin sitten vaikeampi päästä sopuun. Yhdeksi keinoksi on ehdotettu paikallisen sopimisen lisäämistä. Paikallisella sopimisella tarkoitetaan työpaikoilla tapahtuvaa sopimista työsuhteen […]

Kaikki sopiminen perustuu luottamukseen. Kesän aikana käynnistyneiden yhteiskuntasopimusneuvotteluidenkin kantavana ajatuksena on ollut luottamus eri osapuolten välillä. Jos luottamus saavutetaan, sopimuksella on edellytykset syntyä. Yksimielisyys vallitsee Suomen talouden kokonaiskuvasta: maahan tarvitaan työllisyyttä, kasvua ja kansalaisille ostovoimaa. Keinoista onkin sitten vaikeampi päästä sopuun.

Yhdeksi keinoksi on ehdotettu paikallisen sopimisen lisäämistä. Paikallisella sopimisella tarkoitetaan työpaikoilla tapahtuvaa sopimista työsuhteen ehdoista tai niiden muuttamisesta. Paikallisessa sopimisessa henkilöstön ja työnantajan välinen luottamus on kaiken a ja o. Jos paikallinen sopiminen yleistyy, henkilöstön edustajien kuten luottamusmiesten merkitys kasvaa entisestään.

Missä tilassa luottamus sitten on paikallisella tasolla? Akava on kartoittanut luottamusmiesten kokemuksia luottamusmiesbarometrissa (s. 18), jossa aiheena olivat muun muassa irtisanomistilanteet. Barometrista poimittu sitaatti kuvaa tilannetta yleisemminkin: ”Työnantaja ei ymmärrä, että jos tietäisin enemmän, voisin jakaa oikeaa tietoa ja olla suureksi avuksi myös työnantajalle.”

Niin yleisiä kuin irtisanomistilanteet työpaikoilla nykyisin ovatkin, luottamusmiehet eivät mielestään ole riittävästi perillä työnantajan taloudellisesta tilanteesta ja kehitysnäkymistä. He kokevat, että tiedonsaanti on usein puutteellista ja tietoja joutuu nyhtämään työnantajalta. Tiedon panttaaminen johtaa luottamusmiesten mukaan siihen, etteivät he pysty vaikuttamaan irtisanomisten vaihtoehtoihin ja varautumaan henkilöstöjärjestelyihin. Jos yhteistoimintaneuvottelut koetaan yksipuoliseksi saneluksi, edellytykset aidoille neuvotteluille ovat heikot.

Mikä sitten avuksi ilmeiseen luottamuspulaan? Luottamusmiesten asemaa ja tiedonsaantia pitää parantaa, vaatii palkansaajapuoli. Myös yt-lain remonttia ja työnantajan suurempaa vastuuta muutosturvassa on esitetty. Syksyn aikana selviää, miten suuria muutoksia on edessä. Avoimuudella pääsee jo hyvään alkuun.

Kohti syksyä mennään – muistathan ilmoittautua syksyn kohokohtaan, Yhteiskuntatieteilijäpäiville!

Kati Ahtiainen

Kirjoittaja on VTM ja YKAn viestintäpäällikkö.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli

Päätoimittajalta

Työntekijälähettiläs ei turhia ujostele

Kuka tahansa voi joutua kiusatuksi

Sinä olet liiton arvokkain voimavara

Sinäkin saatat olla jo liian vanha

Trendi johtaa yrittämään

Arkista aherrusta kritiikin keskellä

Varo harmaan ylityön ansaa!