26.5.2015

 Riikka Liljeroos 

Matkalla kohti asiantuntijuutta – harjoittelun kautta!

Mikä susta tulee isona? on yleinen kysymys, joka aiheuttaa tuskanhikeä monissa yliopisto-opintojaan aloittelevissa yhteiskuntatieteilijöissä – eikä mikään ihme. Yhteiskuntatieteitä opiskelleet työllistyvät monipuolisesti yhteiskunnan eri sektoreille niin yrityksiin, valtionhallintoon, kuntiin, järjestöihin kuin tutkimustyöhön ja todella erilaisiin työtehtäviin. Miten opiskelija voisikaan heti opintojensa alussa tietää, millaisiin työtehtäviin juuri hän haluaa tulevaisuudessa työllistyä? Entä miten löytää matkan varrelta […]

Mikä susta tulee isona? on yleinen kysymys, joka aiheuttaa tuskanhikeä monissa yliopisto-opintojaan aloittelevissa yhteiskuntatieteilijöissä – eikä mikään ihme. Yhteiskuntatieteitä opiskelleet työllistyvät monipuolisesti yhteiskunnan eri sektoreille niin yrityksiin, valtionhallintoon, kuntiin, järjestöihin kuin tutkimustyöhön ja todella erilaisiin työtehtäviin. Miten opiskelija voisikaan heti opintojensa alussa tietää, millaisiin työtehtäviin juuri hän haluaa tulevaisuudessa työllistyä? Entä miten löytää matkan varrelta se kuuluisa ”yhteiskuntatieteilijän identiteetti”?

Kun oma polku on valittu, on jäljellä enää yksi haaste eli miten saada jalka oven väliin kyseiselle alalle jo opintojen aikana? YKAn tilastojen mukaan alaa opiskelleista liiton jäsenistä karkeasti 2/3 työskentelee asiantuntijatehtävissä ja 1/3 esimiestehtävissä. Jotta kyseisiin tehtäviin voisi valmistumisen jälkeen hakea, täytyy olla oman alan työkokemusta taustalla. Mutta miten saada oman alan työkokemusta, kun alalla ei tyypillisesti ole ns. valmistelevia tehtäviä? Todella monilla vastaus tähän on korkeakouluharjoittelu.

Harjoittelun merkitys on alallamme todella suuri. Se mahdollistaa opiskelijalle jo syntyneen teoreettisen osaamisen yhdistämisen käytännön työelämään, ammatillisen osaamisen ja identiteetin kehittämisen sekä työelämäkontaktien keräämisen. Harjoittelu on opiskelijalle tärkeä välietappi kohti asiantuntijatehtäviä. Tämän vuoksi Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry käynnisti huhtikuussa ”Ota yhteiskuntatieteilijä harjoitteluun” –kampanjan, jonka tarkoituksena on tuoda esille yhteiskuntatieteitä opiskelevien osaamista ja kannustaa työnantajia ottamaan yhteiskuntatieteiden opiskelijoita harjoitteluun.

Yhteiskunta-alan opiskelijat valmistuvat pääasiassa valtio-, hallinto- ja yhteiskuntatieteiden maistereiksi ja ymmärtävät laajasti yhteiskunnan organisaatioita ja rakenteita. Yhteiskuntatieteilijä tarkastelee ongelmia monesta eri näkökulmasta ja etsii ratkaisuja innovatiivisella otteella ja omaa hyvät taidot tekstien tuottamisesta ja analysoimisesta sekä esiintymisestä yhdistettynä monipuoliseen kielitaitoon. Haasteena on vain se, että työnantajat etenkin yksityisellä sektorilla eivät ole riittävän tietoisia olemassaolostamme. Juuri tähän pyrimme kampanjan kautta vaikuttamaan kuluvan vuoden aikana.

Kampanjan sivuilla osoitteessa www.unelmiesiharjoittelija.fi olemme listanneet hyviä syitä ottaa yhteiskunta-alan opiskelija harjoitteluun. Kuten projektivastaavamme Tahvo Kekkonen on asian kiteyttänyt: ”Harjoittelu on molempia osapuolia hyödyttävä diili”, se on kannattavaa myös palkkaavan organisaation näkökulmasta. Ottamalla yhteiskuntatieteilijän harjoitteluun organisaatio voi saada suhteellisen pienillä resursseilla monialaisen osaajan, jolla on jo hyvät taustatiedot kyseisestä alasta ja joka voi pienellä tuella kasvaa ja kehittyä tulevaisuuden osaajaksi.

Eikö siis olisi jo aika avata Aarresaaren nettisivut ja ilmoittaa yhteiskunta-alan harjoittelupaikka?

riikka liljeroosRiikka Liljeroos
Kirjoittaja on SYYn varapuheenjohtaja ja yhteiskuntatieteiden kandidaatti.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli