Näkökulma

28.5.2020

 Maria Teikari 

Minun Akavani on avoin ja uudistuva

Akavan tekeminen ja julkinen profiili vaikuttavat olennaisesti siihen, millaisena akavalainen ay-liike nähdään ja halutaanko siihen kuulua. Miten löytää kadoksissa oleva yhteinen eetos, arvokutsu, joka huutaisi kehittämään suomalaista yhteiskuntaa ja osaamista yhdessä? Minun visiossani Akava on korkeasti koulutettujen yhteisö, joka toimii avoimesti ja osallistavasti – ei kenttä, jolla pelaillaan oman edun pelejä, kirjoittaa Akavan puheenjohtajaehdokas Maria Teikari.

Ay-liikkeen ongelma on, ettei meillä tällä hetkellä ole yhteistä eetosta – ei ole arvokutsua, joka huutaisi kehittämään suomalaista yhteiskuntaa ja osaamista yhdessä.

Uudet sukupolvet elävät arvojensa mukaisesti. Siksi he vaativat arvoja ja arvojohtamista myös muilta. Sulle-mulle -politiikka ei saa liikkeelle joukkoja, koska se arvotyhjästi palkitsee vain sinut ja minut. Avoimuus ja osallistaminen palkitsevat kaikki.

Olen iloinen, että jäsendemokratia toteutuu Akavassa pitkän tauon jälkeen nyt, kun puheenjohtaja valitaan äänestämällä. Jäsenjärjestöjen valitsemat edustajat päättävät, kuka keskusjärjestöämme johtaa seuraavat neljä vuotta. Tämä on tärkeä valinta, eikä se saisi koskaan olla läpihuutojuttu. Kukkalähetystöin valitut johtajat eivät kuulu nykyaikaan, jos ne nyt ovat kuuluneet menneisyyteenkään, mutta korjataan se, minkä voimme. Kuka enää haluaa rakentaa kuvaa ay-liikkeestä suhmuroinnin linnakkeena?

Minun visiossani Akava on korkeasti koulutettujen yhteisö, joka toimii avoimesti – ei kenttä, jolla pelaillaan oman edun pelejä.

Kuka enää haluaa rakentaa kuvaa ay-liikkeestä suhmuroinnin linnakkeena?

Akavan tekeminen ja julkinen profiili vaikuttavat olennaisesti siihen, millaisena akavalainen ay-liike nähdään. Teemme arvomme todeksi teoilla, ja vain meidän tekojemme kautta ihmiset päättävät, haluavatko tulla mukaan vai eivät.

Jokainen järjestö tarvitsee uusia jäseniä kehittymiseen ja todella vaikuttaakseen yhteiskunnassa. Jollei ole jäseniä, ei ole neuvottelumandaattia. Kuunteleva Akava hahmottaa liittojensa kautta jäsenistön erilaiset elämäntilanteet ja perustaa yhdessä päätetyt kannat ja toimenpiteet liittojen laajaan jäsenymmärrykseen.

Minun visiossani uudistuva Akava vastaa aikamme työelämän haasteisiin ja nostaa sen seurauksena järjestäytymisastettaan. Se tehdään tuntemalla akavalaisten huolet ja murheet, ilot ja onnistumiset. Se tehdään osaamista kartuttamalla ja tukemalla. Se tehdään yhdenvertaisuutta ja mahdollisuuksia rakentamalla.

Teemme arvomme todeksi teoilla, ja vain meidän tekojemme kautta ihmiset päättävät, haluavatko tulla mukaan vai eivät.

Tiedämme, että akavalaisille tärkeitä asioita ovat turvalliset työolosuhteet, reilut työehdot ja merkityksellinen työura. Siksi Akavan tulee entistä paremmin taistella laadukkaiden työvoimapalveluiden, työelämän kanssa vuorovaikutuksessa olevien, hyvin resursoitujen korkeakoulujen ja oikeudenmukaisen, selkeän sosiaalivakuutusjärjestelmän puolesta.

Akavalla on voimavaranaan upea jäsenistö ja osaavat asiantuntijat. Jos ja kun Akava päästää heidät ääneen ja tositoimiin, osallistamisen ja yhteistyön keinoin, meillä on kaikki mahdollisuudet rakentaa fiksua, parempaa yhteiskuntaa.

Tässä olisi jo arvopohjaa. Tässä olisi Akava, jota minä haluan johtaa.

 

Maria Teikari

Kirjoittaja on HTM ja YKAn palvelujohtaja. Hän on ehdolla Akavan puheenjohtajaksi. Kampanjasivulle

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli