Mistä yhteiskuntatieteilijä tunnetaan?
Yhteiskuntatieteilijöiden identiteetti on moninainen, ja sen kirkastaminen on yhteiskuntatieteilijöiden oman etujärjestön Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen keskeinen tehtävä. Millaisia me yhteiskuntatieteilijät sitten olemme? Itselleni ensimmäisenä mieleen tulevat seuraavat kolme seikkaa: Laaja-alainen Kyky etsiä, tulkita ja tuottaa itsenäisesti yhteiskunnallisia ilmiöitä koskevaa tietoa on yhteiskuntatieteilijän ammattitaidon ydintä. Useimmille meistä sen tuotteistaminen ja esilletuonti työmarkkinoilla on vaikeaa ainakin uran alussa ja kutsumme itseämme vähättelevään tyyliin generalisteiksi. Eiköhän totuus kuitenkin ole, että laaja-alaisuus on syvää erityisosaamista. Älkäämme siis vähätelkö koulutustamme puhumalla yhteiskuntatieteilijöistä vain generalisteina. […]
Yhteiskuntatieteilijöiden identiteetti on moninainen, ja sen kirkastaminen on yhteiskuntatieteilijöiden oman etujärjestön Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen keskeinen tehtävä.
Millaisia me yhteiskuntatieteilijät sitten olemme? Itselleni ensimmäisenä mieleen tulevat seuraavat kolme seikkaa:
Laaja-alainen
Kyky etsiä, tulkita ja tuottaa itsenäisesti yhteiskunnallisia ilmiöitä koskevaa tietoa on yhteiskuntatieteilijän ammattitaidon ydintä. Useimmille meistä sen tuotteistaminen ja esilletuonti työmarkkinoilla on vaikeaa ainakin uran alussa ja kutsumme itseämme vähättelevään tyyliin generalisteiksi.
Eiköhän totuus kuitenkin ole, että laaja-alaisuus on syvää erityisosaamista. Älkäämme siis vähätelkö koulutustamme puhumalla yhteiskuntatieteilijöistä vain generalisteina.
Vastuunkantaja
Yhteiskuntatieteilijälle on ominaista vastuun ottaminen tilanteissa, joissa yhdessä tehden varmuudella saavutetaan enemmän. Tämä ilmenee niin globaaleiden haasteiden ratkomisessa kuin arkisemmissa taloyhtiön hallituksen tai päiväkodin vanhempainyhdistyksen vastuuhenkilöiden valinnassa. Tyypillisesti juuri yhteiskuntatieteilijä rientää pelastamaan tilanteen ja huomaamattaan ottaa vastuunkantajan roolin.
Yhteiskunnallinen keskustelija
Yhteiskuntatieteilijä on kyvykäs ja halukas nostamaan esiin ja julkisesti analysoimaan ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita. Mielipiteissä tuodaan esiin myös omaa persoonaa ja yhteiskunnallista näkemystä.
Luonnollisesti osaamme myös arvostaa ja kunnioittaa toisten ajatuksia ja yhteiskunnallisia mielipiteitä.
Liitto lanseeraa blogin keskustelun foorumiksi
Minulla on ilo tällä kirjoituksella avata Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen blogi Yhteiskunta avautuu. Blogista muodostukoon monipuolinen yhteiskuntatieteilijöiden viestintäkanava ja keskustelufoorumi, jossa käsiteltävät aiheet ja näkökulmat monipuolisuudellaan kirkastavat yhteiskuntatieteilijöiden identiteettiä. Kirjoitusten laaja kirjo vastatkoon osaltaan kysymykseen yhteiskuntatieteilijän identiteetistä. Mielipiteiden vaihtelevuus on rikkautta.
Yhteiskuntatieteilijät ovat vahvoja yhteiskunnallisia keskustelijoita, vastuunkantajia ja kyvykkäitä analysoimaan laaja-alaisesti ympäröivää yhteiskuntaa.

Mikko Eskola
Kirjoittaja on VTM, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n puheenjohtaja.
mikko.eskola(at)yhteiskunta-ala.fi