Vierailija

3.3.2016

 Tarja Arkio 

Neuron arvoinen nainen

Valitettavasti neuro tavallaan on jo olemassa. Se kuvaa naisten keskiansioiden suhdetta miesten keskiansioihin. Ja siinä missä mies ansaitsee euron, nainen ansaitsee 82 senttiä.  Jotta nainen voisi ostaa euron arvoisen hyödykkeen, hän joutuu pulittamaan siitä 1,22 neuroa eli naisen euroa. Naisten ja miesten kokonaisansioiden erot kaventuivat noin yhden (1) prosenttiyksikön viiden viime vuoden aikana, osoittavat Akavan […]

Valitettavasti neuro tavallaan on jo olemassa. Se kuvaa naisten keskiansioiden suhdetta miesten keskiansioihin. Ja siinä missä mies ansaitsee euron, nainen ansaitsee 82 senttiä.  Jotta nainen voisi ostaa euron arvoisen hyödykkeen, hän joutuu pulittamaan siitä 1,22 neuroa eli naisen euroa.

Naisten ja miesten kokonaisansioiden erot kaventuivat noin yhden (1) prosenttiyksikön viiden viime vuoden aikana, osoittavat Akavan laskelmat, jotka perustuvat Tilastokeskuksen Palkkarakennetilastoon. Kokonaisansioissa mitattuna koulutus on edelleen kannattavampi investointi miehelle kuin naiselle, vaikka naiset kouluttautuvat Suomessa miehiä pidemmälle.

Olen työssäni saanut perehtyä työmarkkinoilla vallitsevaan palkkaepätasa-arvoon ja sen taustalla oleviin syihin. Olen myös saanut kehittää yhteistyössä muiden kanssa keinoja, joilla eroja saadaan kavennettua sekä yhteiskunnan rakenteita että työpaikan toimintatapoja muuttamalla. Osa näistä keinoista on toteutunut ja muovaa arkea. Itsenäni korpeaa se, että meillä on jo olemassa keinoja ja työkaluja, mutta niitä ei käytetä.

Työpaikoilla perusteettomien palkkaerojen poistaminen ja palkkatyytyväisyyden lisääminen myös lisää tuottavuutta. Työkaluna toimii palkkakartoitus tai työn vaativuuteen ja suoritukseen perustuva palkkausjärjestelmä. Akavan jäsenliitot ja neuvottelujärjestöt auttavat luottamusmiehiä ja henkilöstön edustajia palkkaneuvonnassa. Jäsenenä voit aina olla yhteydessä edustajaasi tai liittoosi.

Akava, sen neuvottelujärjestöt ja jäsenliitot nostavat neuron kurssia käytettävissä olevin työmarkkina- ja sopimuspolitiikan keinoin. Kilpailukykysopimuksen toteutuessa paikallinen sopiminen lisääntyy. Se voi tuoda uusia mahdollisuuksia myös palkkaerojen kaventamiseen. Mutta sen lisäksi tarvitaan muutoksia perhevapaajärjestelmään, naisille yhtäläiset mahdollisuudet edetä johtotehtäviin sekä miehiltä vahvempaa läsnäoloa kotimarkkinoilla.

Maan hallituksen tavoitteena on kilpailukykyhyppy. Naiset ovat jo pitkään olleet enemmistönä korkeakouluissa ja he valmistuvat nopeammin kuin miehet, mutta työelämässä naisten osaaminen ja tietotaito kuitenkin menettävät arvoaan. Millainenkohan Suomen kilpailukyky olisi, jos neuron kurssi olisi sama kuin euron?

Tarja Arkio

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden maisteri, joka työskentelee asiantuntijana Akavassa.
Blogikirjoitus on julkaistu alun perin Akavan Tuumaamo-blogissa
Lisätietoja palkkatasa-arvokampanjasta: Naisen euro eli neuro nousuun
YKAn neuvottelupäällikkö Nuutti Pursiainen antaa HSTV:n videolla neuvoja palkkaneuvotteluun valmistautumiseen

Subscribe
Ilmoita
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Pauli Sumanen

Eikös lounas makseta nettopalkasta? Miehen ansiotuloveroprosentti on noin 4-5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin naisten. Miehet maksavat 61 % kaikista henkilökohtaisista veroista, naiset vain 39 %.
Minkä takia vertaatte bruttokuukausipalkkoja? EU:n virallinen palkkaerolaskelma tehdään tuntipalkasta, mutta se tieto taitaa olla hakusessa AKAVA:ssa. Jos vertaisitte palkkaa tehtyä työtuntia kohden, mikä on EU:n virallinen palkkaerolaskelma, saisitte tuloksen, jonka mukaan naisen euro on 100 senttiä ja pankkitilille maksun jälkeen, jolla se lounas ostetaan 104 senttiä. Nainen saa lounaaseen lisäksi pullakahvit, mies joutuu tyytymään lasilliseen vettä.

Jaa artikkeli