Töissä YKAssa

10.5.2012

 Simo Pöyhönen 

Nyt tarvitaan toimeenpanoa

Työmarkkinakeskusjärjestöt kasasivat maaliskuussa työurasopimukseksi kutsutun toimenpide­kokonaisuuden, jolla suomalaisten työurat pitenisivät laskennallisesti hieman toista vuotta.

Sopimuksessa on paljon hyviä tavoitteita ja toteuttamismalleja. On rohkaisevaa huomata, että myös eläkejärjestelmää halutaan tarkastella uudelleen. Toivottavaa on, että tässä uudelleentarkastelussa pureudutaan niin järjestelmän kantokykyyn kuin sen oikeudenmukaisuuteenkin työuran eri vaiheissa olevien kannalta.

Työttömyysturvan kehittäminen aktivoivampaan suuntaan on myös tavoitteena kannatettava. On kuitenkin muistettava, etteivät pelkät kepit riitä, eivätkä ne saa olla keinovalikoiman päällimmäisenä. Aktiivi­toimia – aidosti työllistymistä tukevia eikä pelkkiä cv:n kirjoituskursseja – on oltava tarjolla myös korkeasti koulutetuille. Vaikka korkeakoulutettujen työllisyys on tilastollisesti muuta väestöä korkeampi, yksilölle työttömyys on aina samalla tapaa hankala tilanne. Vailla työtä olevaa on tuettava työllistymisessä, kouluttautumisessa, kaikessa, mitä hän työmarkkina-asemansa parantamiseen tarvitsee. Korkeakoulutetun osaaminen vanhenee jopa nopeammin kuin vähemmän koulutetulla, ja relevanttia lisäkoulutusta tarvitaan. Tästä korkeakouluillakin on oltava vastuunsa!

Työurasopimus osoitti, että järjestöt pystyvät edelleen yhteiseen tavoitteenasetteluun, kun riittävän tiukka paikka on edessä. Tulos ei vallitsevan taloustilanteen myötä liene kenellekään hurraahuutojen arvoinen, mutta perusvire on oikea. Nähtäväksi sen sijaan jää, miten sopimukseen kirjatut tavoitteet työelämän kehittämisestä tulevat toteutuneiksi. Työryhmiä muun muassa työsuojelun ja ikäjohtamisen parantamiseksi sekä tarpeettomien työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämiseksi on perustettu lukuisia. Toteutumat ovat sen sijaan olleet laihoja.

Työhyvinvointi on kaikkien osapuolten asia – nyt tarvitaan hyvien hankkeiden toimeenpanoa.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli