Vierailija

25.2.2015

 Ulla-Maija Rajakangas 

Olisiko parempi katsoa kuin katua?

Akava on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ja puheenjohtaja Sture Fjäderin sanoin tehnyt päätöksen, että se ei Insinööriliittoa lukuun ottamatta aio osallistua kokonaan uuden keskusjärjestön perustamiseen tähtäävän hankkeen selvitysvaiheeseen. Myös Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen hallitus suhtautuu asiaan kielteisesti. Akavalaisena ja jonkin sortin aktiivina hämmästelen keskusjärjestömme jäykkää ja jyrkkää kantaa olla ottamatta edes selvää siitä, mistä voisi olla kyse. Päätösten […]

Akava on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ja puheenjohtaja Sture Fjäderin sanoin tehnyt päätöksen, että se ei Insinööriliittoa lukuun ottamatta aio osallistua kokonaan uuden keskusjärjestön perustamiseen tähtäävän hankkeen selvitysvaiheeseen. Myös Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen hallitus suhtautuu asiaan kielteisesti.

Akavalaisena ja jonkin sortin aktiivina hämmästelen keskusjärjestömme jäykkää ja jyrkkää kantaa olla ottamatta edes selvää siitä, mistä voisi olla kyse. Päätösten aikahan on myöhemmin.

Olen ollut työelämässä enemmän ja vähemmän noin 30 vuotta. Ensin kesätöissä, sitten opiskelijana pätkätöissä, määräaikaisissa töissä ja ajan myötä kokopäivähommissa vakituisessa työsuhteessa. Olen tehnyt palkkatöitä myös ammattiliittojen palveluksessa, akavalaisissa TEKissä ja Lakimiesliitossa.

Kaikki maailmassa muuttuu, mutta ei moni asia niin paljon kuin suomalainen työelämä. Sen tietää omasta työurastaan ja esimerkiksi siihen liittyvistä osaamisvaatimuksista. Työelämässä tapahtuu myös yhä enemmän yhteentörmäyksiä ja asioiden kärjistymistä, minkä arvelen johtuvan siitä, että myös toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti. Kun ennen riitti normaali hyvä työsuoritus, tänään ei voi olla varma mistään. Ei varsinkaan työn pysyvyydestä.

Ammatit ovat lähentyneet toisiaan, eikä akavalainen korkeasti koulutettu voi olla varma siitä, löytyykö töitä. Esimerkiksi moni tradenomi ja valtiotieteilijäkin on joutunut aloittamaan hantti-, pätkä- ja muissa vähemmän innoittavissa työsuhteissa aivan muissa kuin oman alansa hommissa. Näin tapahtuu vastakin.

Työelämän muutos vain kiihtyy ja se vaatii työntekijöiltä paljon. Se vaatii paljon myös ammattiyhdistysliikkeeltä. Pitäisi mieluummin olla muutoksen kärjessä kuin hiihtää sen perässä ”Ei käy” –kyltti kädessä.

Ammattiyhdistysliikkeellä on monta tehtävää. Yksi tärkeimmistä on työ- ja virkaehtosopimuksiin pohjautuva edunvalvonta ja tähän kiinteästi liittyvä työ- ja sosiaalilainsäädäntöön vaikuttaminen. Akavalle myös koulutuspoliittinen vaikuttaminen on kärjessä.

Itseäni on viime aikoina hämmentänyt se, että suomalainen ay-liike on ollut monen yhteiskunnallisen uudistuksen takuumiehenä- ja naisena vaikeissa asioissa, mutta Akava ei ole ollut keskusjärjestönä mukana. Esimerkiksi eläkeuudistuksessa se katsoi paremmaksi jäädä ratkaisusta ulos, kun se ei saavuttanut kaikkia keskeisiä tavoitteitaan. Arvelen, että eivät SAK ja STTK:kaan saavuttaneet, mutta ratkaisu oli tehtävä.

Nyt Akava on ilmoittanut jäävänsä ulos uudesta keskusjärjestöhankkeesta. Olen pohtinut, mitä hyöytä siitä on Akavalle. Voi olla, että ajan myötä esiin nousevat yksityiskohdat eivät toimi Akavan mukaantulon puolesta, mutta ensin kannattaisi vanhaa sanontaa mukaillen tutkia ja vasta sitten hutkia.

Jos uusi keskusjärjestö syntyy, se on väistämättä mahtava työelämän ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen taho. Olisi mielenkiintoista tietää, millaisen SWOT:n Akava on tehnyt, kun se on ilmoittanut tässä vaiheessa jäävänsä ulos hankkeesta. Ainakin toivon, että tämä ei olisi keskeisten akavalaisten liittovaikuttajien hiekkalaatikkoleikkiä, jossa pelätään, että joku toinen saa isomman ämpärin ja lapion kuin itse saa.

Akavalaisen liiton jäsenenä toivon, että Akava vielä miettii asian uusiksi. Toivon perusteellista pohtimista myös omalta jäsenliitoltani. Parempi on katsoa kuin katua.

Lue aiheesta myös liiton puheenjohtajan Mikko Eskolan Ura-lehdessä eilen julkaistu kirjoitus Jäsenten etu sanelee keskusjärjestön.

Ulla-Maija Rajakangas

Kirjoittaja on peruspalveluministerin valtiosihteeri ja Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen liittovaltuuston jäsen.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli