Oman etujärjestösi vaikuttaja
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut valmistautuu syksyn liittovaltuustovaaleihin. Vaaleissa valitaan 40 liiton jäsentä välillisesti edustamaan liiton jäsenistöä ja käyttämään liiton ylintä päätösvaltaa. Liittomme juuret ovat vuodessa 1947. Vaikka ikänsä puolesta järjestö on eläkeiässä, on se nykymuotoisena pikemminkin teini. Vielä 1980-luvun lopulla liitollamme oli tuhatkunta jäsentä, mutta ei lainkaan päätoimista henkilöstöä. Uuden vuosituhannen alkuun saakka ylintä päätösvaltaa käytti (paikalle […]
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut valmistautuu syksyn liittovaltuustovaaleihin. Vaaleissa valitaan 40 liiton jäsentä välillisesti edustamaan liiton jäsenistöä ja käyttämään liiton ylintä päätösvaltaa.
Liittomme juuret ovat vuodessa 1947. Vaikka ikänsä puolesta järjestö on eläkeiässä, on se nykymuotoisena pikemminkin teini. Vielä 1980-luvun lopulla liitollamme oli tuhatkunta jäsentä, mutta ei lainkaan päätoimista henkilöstöä. Uuden vuosituhannen alkuun saakka ylintä päätösvaltaa käytti (paikalle saapuneen) jäsenistön muodostama yhdistyksen yleinen kokous.
Välilliseen järjestödemokratiaan siirryttiin vuodesta 2002 alkaen ensimmäisen liittovaltuuston aloittaessa. Neljänsiin liittovaltuustovaaleihin mennessä liitosta on kehittynyt lähes 12 000 jäsenen aktiivinen yhteiskuntatieteilijöiden etujärjestö, jolla on 12 toimihenkilöä. Palkatun henkilöstön rinnalla jäsenistöllä on säilynyt keskeinen rooli liiton päätöksenteossa.
Liittovaltuusto on viime vuosina keskeisesti vaikuttanut liiton kehitykseen. Valtuusto on vuosittain toimintasuunnitelmalla linjannut toiminnan painopisteet, valinnut hallituksen sekä aktiivisesti kommentoinut liiton toimintaympäristön asioita. Myös esimerkiksi liiton nimenmuutos ja uudet säännöt on valmisteltu ja päätetty valtuuston ohjauksella.
Onko Sinulla mielipiteitä omasta liitostasi? Mihin liiton tulisi jatkossa suuntautua? Tekeekö liitto oikeita asioita? Jäsen, asetu ehdokkaaksi liittovaltuustovaaliin! Jo ehdokkaana pääset esittelemään teesejäsi ja valtuutetuksi valitut saavat neljän vuoden valtakirjan vaikuttaa etujärjestön linjaan.
Jos kuitenkaan et asetu ehdolle, olethan syksyn vaaleissa vaikuttaja antamalla äänesi. Olisi hienoa, jos liittomme erottautuisi Akavassa korkealla äänestysprosentilla. Meille yhteiskuntatieteilijöille se olisi enemmän kuin luontevaa.