Töissä YKAssa

21.8.2013

 Simo Pöyhönen 

On politiikan aika

Vaikka kesääkin on vielä jäljellä, alkavat syksyn työmarkkinaneuvottelut jo tiivistää tunnelmaa. Jo pitkin kesää on kuultu erilaisia ajatuksia siitä, lähdetäänkö todelliseen yritykseen keskitetystä palkkaratkaisusta vai pitäydytäänkö työnantajatahojen jo pidempään julistamassa liittokierroksessa.

Kyseessä on paitsi ideologia, myös käytännöllinen vääntö siitä, millainen ratkaisu olisi toisaalta Suomen, toisaalta jonkun tietyn toimialan etu. Etelärannan suunnasta esitetyt mallit ovat tähdänneet pääasiassa liittokoordinaatioon, mutta työnantajapuolellakin on herätty siihen, että ilman keskitettyä ratkaisua koordinaatio jää helposti hurskaiksi sanoiksi. Ideologisesta suhtautumisesta on alettu siirtyä päämäärien arviointiin.

Mutta tätä kaikkeahan politiikka on niin työmarkkinoilla kuin muuallakin – konflikti päämääristä eikä ”yhteisten asioiden hoitoa”, kuten peruskoulussa opetetaan. Jos olisi yhteinen asia, jota hoitaa, ei politiikkaa tarvittaisi. Yhteistäkin tavoitteenasettelua voi silti koko työmarkkinakentällä olla, ja sellaista tarvitaan, oman osaoptimoinnin ohella. Myös Akavalla – jonka muodostavat sen jäsenliitot – on keskeinen rooli tässä prosessissa. Lähtökohtana on vastuullinen ratkaisu, joka hyödyttäisi niin palkansaajaa kuin Suomen kilpailukykyäkin. Siksi keskitetyn työmarkkinaratkaisun mahdollisuus on syytä ainakin selvittää.

Politiikan aika on myös omassa liitossamme. Syksyn liittovaltuustovaalit ovat keskeinen tapa vaikuttaa siihen, mihin suuntaan YKA ja sen harjoittama edunvalvontapolitiikka kehittyy. Juuri Sinä päätät, ketkä liitossamme käyttävät ylintä päätösvaltaa seuraavan nelivuotiskauden. Kenellä tahansa liiton jäsenellä on mahdollisuus lähteä ehdolle ja tulla valituksi. Siksi – asetu ehdolle vaaleissa tai jollet itse lähde, haasta, kyseenalaista valtuustovaalien ehdokkaita, tenttaa heitä ja selvitä heidän tavoitteitaan liitossa. Vain annettu ääni ratkaisee valtuustovaaleissa!

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli