Opiskelijatoiminnan arki: Työelämävierailun järjestämisen äärellä
Työelämävierailut ovat olennainen osa opiskelijajärjestö SYYn toimintaa. Koti- ja ulkopaikkakunnille sekä ulkomaille suuntautuvien vierailujen antina on poikkitieteellinen verkostoituminen muiden SYYn jäsenten kanssa sekä mahdollisuus tutustua uusiin organisaatioihin. SYY-Tampereen tapahtumavastaava Sanna Jonninen kertoo, millaista on järjestää tällaisia excuja opiskelijoille.
SYYn toiminnassa olennainen osa ovat työelämävierailut (excut) sekä kotipaikkakunnalla että ulkopaikkakunnilla ja ulkomailla toimiviin kohteisiin. Näiden vierailuiden antina on poikkitieteellinen verkostoituminen muiden SYYn jäsenten kanssa sekä mahdollisuus tutustua uusiin organisaatioihin. Työelämävierailuilla on mahdollista saada idea harjoittelupaikasta tai jopa unelmien työpaikasta! Usein vierailut järjestetään yhteistyössä ainejärjestöjen tai SYYn toisen paikallisjärjestön kanssa, joten uusia tuttavuuksia riittää.
Työelämätapahtumia järjestämässä meillä SYY-Tampereessa on kaksi tapahtumavastaavaa, minkä lisäksi muut hallituslaiset auttavat järjestelyissä joustavasti pestiensä mukaan. Tällä hetkellä loppusuoralla ovat Helsinkiin suuntautuvan excun järjestelyt. Vierailu järjestetään yhteistyössä yhteiskuntatutkimuksen ainejärjestön Interaktio ry:n kanssa, ja sieltä osallistuu kaksi henkilöä suunnitteluun ja toteutukseen. Meiltä SYY-Tampereesta taas toisen tapahtumavastaavan lisäksi ainejärjestövastaavamme on aktiivisesti mukana järjestelyissä. Olemme saaneet myös käytännön neuvoja excuja aiemmin järjestäneiltä esimerkiksi siitä, mitä bussiyhtiötä kannattaa käyttää. Tapahtumaa on siis päästy järjestämään kivan pikku porukan voimin!
Projektin alkaessa oli ensimmäisenä päätettävä vierailun kohteet. Rajasimme vaihtoehdot yhteiskuntatieteilijälle sopiviin ja kiinnostaviin työpaikkoihin sekä Helsinkiin. Aikamme palloteltuamme päädyimme olemaan yhteydessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen (THL), Euroopan kriminaalipolitiikan instituuttiin (HEUNI), Väestöliittoon sekä Ihmisoikeuskeskukseen. Seuraavaksi päätimme siitä, kuka ottaa yhteyttä minnekin. Lukuisten sähköpostien jälkeen saimme kyhättyä aikataulun, joka sopi sekä kohteillemme että oletetulle osallistujamäärällemme. Kyhäämistä riitti – esimerkiksi eri kohteiden tilaresurssit vaativat järjestelyjä, sillä koko porukkamme, tai edes puolet, eivät mahtuisi samoihin kohteisiin samanaikaisesti.
Kun vierailun järjestelyt on muuten saatu tehtyä, on edessä tapahtumasta tiedottaminen. Siinä tärkeässä osassa on mainonta, joka taas on viestintävastaaviemme kontolla. Pääasiallinen viestintäkanavamme vierailusta on Facebook-tapahtuma, jonka linkkiä jaetaan ainejärjestöjen ja SYY-Tampereen somekanavissa pyrkien siihen, että se tavoittaa mahdollisimman monet ja innostaa heidät ilmoittautumaan mukaan. Yleensä alamme mainostaa työelämävierailuja ja muita tapahtumia noin kuukautta ennen tapahtumaa. Poikkeuksia ovat ulkomaille suuntautuvat excut, joissa varoaikaa on muun muassa lentolippujen takia oltava enemmän.
Kaiken kaikkiaan työelämävierailun järjestäminen on mukavaa puuhaa. Järjestelyjen ohessa saa myös itselle ideoita harkkapaikoista ja mahdollisista työpaikoista valmistumisen jälkeen. Toisaalta järjestäjänä toimiessa jää kenties myös itse mieleen tuleville mahdollisille työnantajille. On myös mukavaa tehdä yhteistyötä eri järjestöjen kanssa. Työelämävierailujen järjestäminen on suurelta osin kommunikaatiota ja yhteistyötä eri ihmisten välillä, mikä jo itsessään on valtavan opettavaista. Lopuksi, kun järjestelyt on tehty, toivomme ripausta onnea, jotta tapahtumasta tulee onnistunut.
Sanna Jonninen, SYY-Tampere ry:n tapahtumavastaava

SYY-aktiivit
Kirjoittajat ovat opiskelijajärjestö SYYn toiminnassa mukana olevia aktiiveja.