Vierailija

26.4.2017

 Piritta Jokelainen 

Osaaminen kantaa työelämässä ja auttaa työllistymään

Yksi julkisen keskustelun kestoaiheista on jo vuosia ollut työelämän muuttuminen. Teknologinen kehitys on tuonut keskusteluun uuden kulman – kuinka me ihmiset pysymme kehityksessä mukana, kun kirittäjinä ovat väsymättömät tekoäly ja robotit? Jääkö suuri joukko ihmisistä vaille työtä, kun osaaminen ei enää vastaa työelämän vaatimuksia ja yhteiskunnan tarpeita? Vaikka tulevaisuutta ja tulevaisuuden osaamisvaatimuksia on vaikea ennustaa, […]

Yksi julkisen keskustelun kestoaiheista on jo vuosia ollut työelämän muuttuminen. Teknologinen kehitys on tuonut keskusteluun uuden kulman – kuinka me ihmiset pysymme kehityksessä mukana, kun kirittäjinä ovat väsymättömät tekoäly ja robotit? Jääkö suuri joukko ihmisistä vaille työtä, kun osaaminen ei enää vastaa työelämän vaatimuksia ja yhteiskunnan tarpeita?

Vaikka tulevaisuutta ja tulevaisuuden osaamisvaatimuksia on vaikea ennustaa, on tulevaisuuden työelämässä pärjäämiselle olemassa resepti: elinikäinen oppiminen. Jos kaikilla on elämäntilanteesta ja työmarkkina-asemasta riippumatta mahdollisuus kehittää osaamistaan, pysyy useampi pinnalla työelämän myrskyistä huolimatta.

Työttömyys on ihmisen uralla käännekohta, jolloin osaamisesta on erityisen tärkeää pitää huolta. Osaaminen voi kaivata päivittämistä tai uralle pitää miettiä kokonaan uutta suuntaa.

Lainsäädäntö ja työvoimahallinnon käytännöt eivät kuitenkaan aina tue työttömän osaamisen kehittämistä: omaehtoiseen opiskeluun liittyvä tarveharkinta on varsin tiukkaa eikä asiakkaan oma arvio osaamisensa kehittämistarpeista saa riittävän painavaa sijaa opiskeluun liittyvässä päätöksenteossa. Työvoimapalveluiden koulutus- ja palvelutarjonta eivät myöskään vastaa kaikkien työttömien tarpeisiin – esimerkiksi korkeasti koulutetuille omaehtoinen opiskelu on nykyisin lähes ainoa järkevä mahdollisuus päivittää osaamistaan.

Lähtökohta tulisikin olla se, että työttömänä saa ja pitääkin päivittää osaamistaan. Lainsäädäntöä pitää muuttaa siten, että työtön saisi opiskella ilman rajoituksia, kunhan on myös valmis ottamaan vastaan tarjottua työtä. Nykyisen kaltaisesta omaehtoisesta opiskelusta ilman työn vastaanottovelvoitetta voitaisiin sopia erikseen määräajaksi, jos työttömän tilanne edellyttää intensiivisempää opiskelurupeamaa esimerkiksi uuteen ammattiin opiskeltaessa.

Työttömän omaehtoisen opiskelun on todettu edistävän tehokkaasti työllistymistä. Opiskelumahdollisuuksien laajentaminen tarjoaisi työttömälle joustavan mahdollisuuden kehittää omaa osaamistaan ja lisätä työllistymismahdollisuuksiaan. Sen sijaan, että työttömyys olisi tyhjäkäyntiä työsuhteiden välissä, voisi se olla tilaisuus kehittää osaamista vastaamaan uudenlaisen työn tarpeisiin.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Aamulehdessä mielipidekirjoituksena (19.3.2017)

Piritta Jokelainen

Kirjoittaja on YKAn koulutus- ja yhteiskuntapolitiikan asiantuntija.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli