Näkökulma

6.8.2020

 Maria Teikari 

Jos haluamme selvitä kriisistä, osaamiseen pitää panostaa juuri nyt

Oppiminen, osaaminen ja tutkimus auttavat ennakoimaan ja ymmärtämään uusia tilanteita, sopeutumaan ja ennen kaikkea luomaan parempaa. Siksi niihin kannattaa panostaa myös taloudellisesti – hyvinä ja erityisesti huonoina aikoina.

Tämä vuosi on ollut todellinen koe meille jokaiselle. Olemme joutuneet yhtäkkiä muuttamaan tapojamme olla, elää ja tehdä työtä – ehkä nopeammin kuin koskaan ennen. Kriisi testaa meitä. Ilman oppimista, sopeutumista ja uuden omaksumista siitä ei selvitä eikä parempaa huomista rakenneta.

Osaaminen on yksilön parasta muutosturvaa.

Nuorelle korkeakoulutus antaa muita asteita paremman suojan työttömyydeltä, ja juuri siksi jokaisella täytyy olla siihen mahdollisuus. Jo varttuneelle osaajalle jatkuva oppiminen antaa eväitä uusiin haasteisiin ja työelämän murroskohtiin. Oman osaamisen kehittämisen on oltava mahdollista aina, työmarkkinatilanteesta riippumatta.

Tiede ja tutkimus antavat avaimet ymmärtää nykyistä ja rakentaa tulevaa. Koronan jälkeen meidän on huolehdittava ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden tasapainosta. Siihen tarvitsemme jälleen kerran osaamista ja oppimista eli perusteltuja tieteellisiä näkemyksiä ja ratkaisuja. Jos siis haluamme selvitä tästä kriisistä entistä fiksumpina ulos, tutkimukseen ja TKI-osaamiseen pitää panostaa juuri nyt.

Koronakriisi sysäsi työpaikat syvään päätyyn.

Jouduimme kaikki reagoimaan, kehittämään ja oppimaan, uimaan tai… Nyt kun avaamme arkeamme uudelleen ja pidämme silmällä mahdollista toista aaltoa, kokemusten ja jo opitun jakaminen on tärkeää. Miten yhteiset kokoontumiset järjestettiin, miten tiimejä tuettiin, missä onnistuttiin, mikä jäi uuden jalkoihin? Viime kuukaudet ovat opettaneet meille kaikille jotain, joka auttaa tekemään työstä parempaa kriisin jälkeenkin. Samalla olemme jo kenties saaneet yhden oppitunnin omista organisaatioistamme: tukevatko toimintatavat ja käytännöt uuden oppimista, osaamisen siirtymistä tekijältä toiselle ja yhteistä kehittämistä?

Varmaa on vain muutos.

Ja se ettemme onneksi koskaan ole voimattomia muutoksen edessä.

Oppiminen, osaaminen ja tutkimus auttavat ennakoimaan ja ymmärtämään uusia tilanteita, sopeutumaan ja ennen kaikkea luomaan parempaa. Siksi niihin kannattaa panostaa myös taloudellisesti – hyvinä ja erityisesti huonoina aikoina.

 

Maria Teikari

Kirjoittaja on HTM ja YKAn palvelujohtaja. Hän on ehdolla Akavan puheenjohtajaksi. Kampanjasivulle

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli