Päätätkö sinä, miten johdat omaa työtäsi?
Oman ajattelun johtaminen on olennainen asia, kun puhutaan oman työn johtamisesta. Mitä asioita pidän tärkeänä? Mihin asioihin kiinnitän huomiota? Mihin suuntaan toimintani? Työvalmennus Futuurin uraohjaaja Anneli Pekkala kehottaa keskittymään asioihin, joihin voi itse vaikuttaa.
Herätyskello soi, päivän ensimmäinen ärsyke ja aika herätä tähän päivään. Tutut aamurutiinit, ripeästi ulkovaatteet päälle ja suunta kohti päiväkotia. Kellokortilla lapsi sisään hoitopaikkaan, ja oma matka työpaikalle voi vihdoin alkaa. Havahdun tähän hetkeen: vettä sataa, sateenvarjo on kotona ja matkakortilta aika lopussa. – Kuinkahan tästä lähtee päivä käyntiin? Päätän hyväksyä tilanteen ja käännän ajatukseni kohti sitä, mihin voin vaikuttaa, omaan ajatteluuni. Raitis ulkoilma yhdistettynä ylimääräiseen aamukävelyyn tarjoaa piristävän aloituksen työpäivään.
Oman ajattelun johtaminen on olennainen asia, kun puhutaan oman työn johtamisesta. Mitä asioita pidän tärkeänä? Mihin asioihin kiinnitän huomiota? Mihin suuntaan toimintani? Tulevaisuuden työelämässä oman työn johtaminen ja itseohjautuvuus tulevat korostumaan, ja esimerkiksi Sitran selvityksen mukaan tulevaisuudessa työ on aiempaa itsenäisempää, yksilöllistä ja projektimaista. Itsensä ja oman työn johtaminen mahdollistaa tehokkaan toimimisen muuttuvassa työelämässä.
Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa
Yksi keino oman työn johtamiseen on tehdä päätös siitä, että keskittyy ensisijaisesti niihin asioihin, joista itse pystyy päättämään. Se synnyttää hallinnan tunteen ja kokemuksen siitä, että asiat ovat omissa käsissäni. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että voin itse määritellä, minkälaisia työtehtäviä tällä hetkellä teen, mutta se voi tarkoittaa sitä, että määrittelen itse, millä tavalla suhtaudun omien työtehtävieni tekemiseen. Omat ajatukseni, tunteeni ja osaamiseni ovat omiani ja niistä voin aina päättää.
On kuitenkin asioita, joihin emme pysty vaikuttamaan ja esimerkiksi työyhteisö on yksi sellainen. Kollegat voivat parhaimmillaan olla työystäviä tai pahimmillaan ihmisiä, joiden kanssa ei muuten tulisi oltua tekemisissä. Työyhteisö herättää tunteita, suuntaan jos toiseen. Meillä ei ole välttämättä valtaa päättää sitä, keiden kanssa me työtä teemme tai sitä, minkälaisella fiiliksellä kollega tai esimies tulee töihin. Mutta siihen me voimme vaikuttaa, miten me itse reagoimme. Annammeko toisten vaikuttaa siihen, mitä itse koemme vai teemmekö päätöksen siitä ihan itse.
Päätös omasta asennoitumisesta vaikuttaa merkittävästi myös kokemukseen oman työn sisällöstä. Työnkuvani pitää sisällään erilaisia tehtäviä, joista osaan olen tyytyväisempi kuin toisiin. Osa tehtävistä haastaa ja innostaa, mahdollistaa flow-kokemuksen ja uuden oppimisen. Osa tehtävistä on niin sanottua peruskauraa, rutiiniluontoisia tehtäviä, jotka on vain tehtävä, vaikkeivat ne välttämättä juuri inspiroisi. Kun teen päätöksen siitä, mitä asioita priorisoin omassa työssäni minäkin hetkenä, luon samalla hallinnan tunteen itselleni siitä, että työni on omissa käsissäni, vaikka itse työtehtävät olisivatkin ulkopuolelta annettuja.
Oman työn johtamisella hallinnan tunnetta elämään
Oman työn johtaminen on ennen kaikkea asioiden ja toiminnan priorisointia. Omaa motivaatiota tukevien asioiden tekemistä. Päätöksen tekemistä siitä, miten käytän aikani ja mihin suuntaan energiani. Mitkä teot vievät kohti oman työni tavoitteita? Saanko oikeita asioita aikaan?
Keskittymällä niihin asioihin, joihin itse pystyn vaikuttamaan ja päättämään, vaikutan myönteisesti omaan hyvinvointiini ja samalla myös työkykyyni. Aikaansaamisen tunne vahvistaa kokemusta oman elämän hallinnasta. Se synnyttää luottamusta ja uskoa siihen, että ”hei, mä pystyn tähän” – työ on omissa käsissäni. Kun asiat ovat omissa käsissäni, jaksan paremmin ja voin paremmin. Hallinnan tunne työssä myötävaikuttaa myös vapaalla. Työn ja perheen yhteensovittaminen sujuvoituu ja irtaantuminen työstä helpottuu. Kun keskityn niihin asioihin, joihin voin vaikuttaa, suuntaan ajatukseni olennaiseen ja se muuttaa toimintaa. Yksi askel kerrallaan.

Anneli Pekkala
Kirjoittaja toimii uraohjaajana Työvalmennus Futuurissa. Työvalmennus Futuuri Oy tarjoaa uraohjaus-, työkykyohjaus- ja työhyvinvointiohjauspalveluita YKAn jäsenille.