Päätoimittajalta

15.2.2017

 Kati Ahtiainen 

Palkka – avoimuuden ajan vaiettu puheenaihe

Työkaverini Nuutti puki ilmiön sanoiksi lehtihaastattelussa: Suomalaiset ovat tulleet melkein hulluiksi avoimuudessaan sosiaalisessa mediassa, mutta silti on yksi asia, josta ei koskaan puhuta: palkasta. Miksi ihmeessä ei? Vaiettu aihe herättää paljon tunteita. Palkka kiinnostaa, sekä oma että muiden. Myönnä pois, että sinäkin olet joskus miettinyt työkaverisi palkkausta tai käynyt katsomassa, löytyykö naapuria verokalenterista. Työyhteisön sisällä […]

Työkaverini Nuutti puki ilmiön sanoiksi lehtihaastattelussa: Suomalaiset ovat tulleet melkein hulluiksi avoimuudessaan sosiaalisessa mediassa, mutta silti on yksi asia, josta ei koskaan puhuta: palkasta. Miksi ihmeessä ei?

Vaiettu aihe herättää paljon tunteita. Palkka kiinnostaa, sekä oma että muiden. Myönnä pois, että sinäkin olet joskus miettinyt työkaverisi palkkausta tai käynyt katsomassa, löytyykö naapuria verokalenterista. Työyhteisön sisällä palkkauksesta ei juuri puhuta. Vihjaillaan, kierrellään ja kaarrellaan, mutta harva lyö lukuja pöytään.

Ihannetilanteessa samasta ja samanarvoisesta työstä maksetaan saman työnantajan palveluksessa samaa palkkaa. Jos näin ei ole, kyseessä on perusteeton palkkaero. Palkkakartoitus on virallinen keino selvittää piilossa olevia eroja. Epävirallisempi keino päästä perille työyhteisön palkkapolitiikan tasapuolisuudesta on avoin keskustelu kollegoiden kesken. Palkkauksen epäkohdat olisi helpompi löytää ja korjata, jos aiheesta puhuttaisiin.

Palkkauksen oikeudenmukaisuus ja tasa-arvoisuus ovat tärkeitä tyytyväisyyteen ja motivaatioon vaikuttavia tekijöitä. Työolobarometrin syksyn 2015 ennakkotietojen mukaan vuodesta 2008 lähtien aiempaa suurempi osuus, hieman yli puolet palkansaajista, arvioi, että palkkaus on erittäin tai melko kannustava. Miesten ja naisten arviot poikkeavat kuitenkin huomattavasti toisistaan, sillä miehet ovat palkkaukseensa naisia tyytyväisempiä. Tilastot kertovat, että sukupuolten välinen ero alkoi kasvaa vuonna 2014 ja säilyi viime vuonna ennallaan.

Siirtyminen ikälisistä palkkausjärjestelmiin on kestänyt kauan. Enää eivät työvuodet tuo automaattisesti lisää palkkaa, vaan työn vaativuus ja henkilökohtainen suoriutuminen ratkaisevat. Silti on vielä paljon avoimia työpaikkoja, joissa pitää itse asettaa palkkapyyntö. Viimeistään tässä kohtaa kannattaa unohtaa salailun kulttuuri ja puhua palkasta. Vinkki: ota yhteyttä liittoon ja pyydä palkkaneuvontaa! Ja meidän naisten on syytä lopettaa turha arkailu. Kuten samainen kollegani totesi: Nainen, mieti, mitä palkkaa mies pyytäisi tästä työstä. Ja pyydä vähintään samaa.

Kati Ahtiainen

Kirjoittaja on VTM ja YKAn viestintäpäällikkö.

Jaa artikkeli

Päätoimittajalta

Työntekijälähettiläs ei turhia ujostele

Kuka tahansa voi joutua kiusatuksi

Sinä olet liiton arvokkain voimavara

Sinäkin saatat olla jo liian vanha

Luottamus syntyy avoimuudesta

Trendi johtaa yrittämään

Arkista aherrusta kritiikin keskellä

Varo harmaan ylityön ansaa!