18.3.2015

 Päivi Hyvärinen 

Pankista rahoja keräämään

Mikä saa 48-vuotiaan pankissa pitkän uran tehneen taloustieteilijän keräämään rahaa naisten ja lasten kehitysaputyötä varten? Olisikos se viidenkympin villitys iskenyt? Ehkei tätä nyt lähestyvään puolivuosisatajuhlaan voida suoraan yhdistää, vaikkakin lasten kasvun myötä oman ajan määrä onkin kasvanut huimasti: jopa tylsyyteen asti. Loppuvuonna 2014 oli ystäväni tykännyt Kapuan Facebook-sivuista. Eteeni pompannut sivu herätti huomioni välittömästi, sillä […]

Mikä saa 48-vuotiaan pankissa pitkän uran tehneen taloustieteilijän keräämään rahaa naisten ja lasten kehitysaputyötä varten? Olisikos se viidenkympin villitys iskenyt? Ehkei tätä nyt lähestyvään puolivuosisatajuhlaan voida suoraan yhdistää, vaikkakin lasten kasvun myötä oman ajan määrä onkin kasvanut huimasti: jopa tylsyyteen asti.

Loppuvuonna 2014 oli ystäväni tykännyt Kapuan Facebook-sivuista. Eteeni pompannut sivu herätti huomioni välittömästi, sillä siinä kerrottiin hakuajan alkaneen 2015 Kapua Bolivia –reissulle. Innostuneena luin hakuohjeista, kuinka mukaan lähtijät pääsevät (tai joutuvat) kiipeämään Huayna Potosin 6088 metrin korkeuksiin kohoavalle korkealle vuorelle. Tavoitteena on kerätä euro per metri per kapuaja naisten ja tyttöjen hyväksi. Sydän pamppaillen luin hakuohjeita palaverissa istuessani, ja ajatukseni pomppivat välillä käsiteltävään asiaan, välillä reissuun. Palaverin päätyttyä oli päätöskin osaltani tehty: kirjoitin saman tien hakemuksen päästä mukaan joukkoon.

Kiinnostus naisten ja tyttöjen koulutuksen tukemiseen on ollut mielessäni jo pitkään. Nykyaikana kukaan ei voi väittää olevansa tietämätön kehitysmaiden naisten ja lasten heikosta asemasta. Omatuntoani olen keventänyt vuosien aikaan kenialaisen kummitytön sekä erilaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen tukemisen myötä, mutta se suuri loikkaus tuli nyt sitten tässä! Joululahjani tuli jo etukäteen saatuani tiedon, että pääsen mukaan Kapua 2015 Bolivia –hankkeeseen. Tässä yhdistyvät nyt kolme minulle tärkeää asiaa: vaellus/vuorikiipeily, kehitysyhteistyö sekä avustuskohteisiin tutustuminen. Vuosia enemmän tai vähemmän erilaisia järjestöjä tukeneena minulle on nyt erityisen tärkeää päästä henkilökohtaisesti tutustumaan avustuskohteisiin ja näkemään, minkälaisiin kohteisiin keräämämme rahat käytetään.

Minun Kapua–vuoteni on alkanut ja haastan nyt sinut, arvoisa lukija, mukaan tukemaan hyvää asiaa. Vitonen hyvän asian eteen ei kaada kenenkään taloutta, mutta pienistä puroista ne suuret joetkin alkunsa saavat.

OmakuvaPäivi Hyvärinen
Kirjoittaja on VTM Turun yliopistosta, pääaineena kansantaloustiede. Hän  on tehnyt pitkän työuran pankin riskienhallinnassa ja suorittanut työn ohessa Jyväskylän yliopiston Executive MBA -tutkinnon.

Taustatietoa: Kapuajat matkaavat syyskuussa 2015 Boliviaan, jossa he tutustuvat Planin työhön ja pääsevät näkemään, mihin kerättyjä varoja käytetään Planin varhaiskasvatustyössä. Tämän jälkeen ryhmä kiipeää Huayna Potosille (6088 m). Jokaisen kapuajan keräystavoite on euro jokaisesta metristä huipulle, eli 6088 euroa. Koko ryhmän keräystavoite on yhteensä 100 000 euroa. Osallistujat maksavat itse matkakulunsa.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli