Opiskelijat YKAssa

5.3.2020

 SYY-aktiivit 

Rohkaisua työelämään oman alan ammattilaisilta

Yhteiskunnallisella alalla opiskelevana generalistina saattaa silloin tällöin iskeä pelko oman osaamisen tarpeellisuudesta tai siitä, osaako omaa osaamistani myydä tarpeeksi hyvin tuleville työnantajille. SYY-Jyväskylän varapauheenjohtaja Valtteri Nivala kertoo päivästä, joka loi uskoa tulevaisuuden tavoitteiden saavuttamiseen.

Liittotietoutta, infoa työelämästä ja ministeriöistä, niistä koostui päiväni 30.1.2020, kun SYY-Jyväskylä matkasi Puolue ry:n kanssa Helsinkiin tutustumaan mielenkiintoisiin vierailukohteisiin ja erilaisiin urapolkuihin. Kohteina neljän tunnin bussimatkan päässä meitä odottivat YKAn toimisto, Aleksanteri-instituutti sekä sisä- ja puolustusministeriö. Viitisenkymmentä matkaajaa on vaikea mahduttaa yhteen paikkaan, siispä jakauduimme eri kohteisiin oman kiinnostuksemme mukaan. Itse vierailin aamupäivällä YKAn toimistolla ja lounaan jälkeen sisäministeriössä. Kerronkin nyt päivästä omasta näkökulmastani, vaikka muutkin vierailukohteet olivat varmasti yhtä mainioita.

Yhteiskunnallisella alalla opiskelevana generalistina saattaa silloin tällöin iskeä pelko oman osaamisen tarpeellisuudesta tai siitä, osaanko koskaan myydä omaa osaamistani tarpeeksi hyvin tuleville työnantajille. Piritta Jokelaisen esitys YKAn toimistolla oli sopiva vastalääke tähän vaivaan. Saimme kattavan selostuksen muun muassa siitä, kuinka YKA liittona toimii turvaverkkona meille hapuileville yhteiskuntatieteilijöille, statistiikkaa lupaavista työllisyysluvuista ja kilpailukykyisestä palkkauksesta sekä Jokelaisen oman tarinan siitä, millaisen urapolun juuri hän on kulkenut YKAn erityisasiantuntijaksi. Itseäni esitys inspiroi ennen kaikkea Jokelaisen luontevan ja asiantuntevan esiintymistyylin vuoksi; ajattelen, että jos itsekin osaan esitellä omaa asiantuntijuuttani yhtä vakuuttavasti ja varmasti, ei työnsaanti tule olemaan ongelma.

Onneksi kaikissa vierailupaikoissa oli kahvitarjoilu, sillä päivä olisi inspiroitavuudestaan huolimatta ollut melkoisen raskas ilman sopivaa kofeiinirytmitystä. Jo puoli seitsemän aamulla Jyväskylästä startanneet matkaajat suuntasivat YKAn toimistolta ja Aleksanteri-instituutista lounaalle, mistä siirryimme vierailulle ministeriöihin. Omat odotukseni vierailusta olivat kovat, sillä ministeriö on jotain, mistä itse haaveilen mahdollisena tulevana työpaikkana. Tarjoiluista lähtien vierailukohteet eivät pettäneet: YKAn runsaiden kahvipöytäherkkujen jälkeen meitä odotti sisäministeriössä sumpin lisäksi laskiaispulla.

Ei tarvitse pystyä yli-inhimillisiin suorituksiin, kun vain luottaa itseensä ja omaan asiantuntijuuteensa.

Sisäministeriössä kuulimme ensin ministeriön organisaatiorakenteesta ja yleisestä toiminnasta, kun erikoissuunnittelija Aino Tuovinen kertoi meille, mitä kaikkea sisäministeriön osa-alueisiin kuuluu. Mieleen painuivat kuitenkin jälleen sisäistä työllistymisestä stressaajaa rauhoittelevat puheenvuorot. Asiantuntija Noora Vahervaara sekä erityisasiantuntijat Anna Rundgren ja Niki Haake kertoivat meille omista reiteistään sisäministeriöön, ja ilokseni sain huomata, ettei töiden saamiseksi tarvitse osata vetää kania hatusta. Kaikki olivat tehneet aivan tavanomaisia asioita: valinneet itseään kiinnostavat sivuaineet, käyneet ehkä vaihdossa, päässeet harjoitteluun ja pohtineet parasta työpaikkaa itselleen, aivan kuten muutkin opiskelijat. Uratarinoista erottui erityisesti ennen yhteiskuntatieteilijäksi kouluttautumista toistakymmentä vuotta palomiehenä toiminut Haake. Hänen puheenvuoronsa jäi mieleen eritoten siksi, että se muistutti alan vaihtamisen olevan aina mahdollista, jos siihen on vain halua, eikä oman työpaikan tarvitse olla koskaan se lopullinen. Puheenvuoroista tuli kokonaisuutena tunne siitä, että minäkin osaan ja pystyn tekemään aivan samoja asioita tulevaisuudessa – ja jo nyt – kuin ne ihmiset, jotka ovat töissä esimerkiksi ministeriöissä. Ei tarvitse pystyä yli-inhimillisiin suorituksiin, kun vain luottaa itseensä ja omaan asiantuntijuuteensa.

Asiantuntijana täytyy kuitenkin olla valmis kehittymään, ja opiskellessa meillä on tähän parhaat olosuhteet. Eräs sisäministeriön vierailua järjestäneistä harjoittelijoista kertoi päässeensä harjoitteluun ennen kaikkea erinomaisen kielitaitonsa vuoksi. On siis tärkeää kerätä monipuolista osaamista tulevaa uraa varten! Generalisteinä meidän kannattaa haalia mahdollisimman monipuolista osaamista, sillä koskaan ei tiedä, mikä taito siivittää meidät juuri tiettyyn työpaikkaan. Vierailu Helsinkiin ministeriöihin, YKAn toimistolle ja Aleksanteri-instituuttiin oli erittäin opettavainen kokemus siitä, että meille yhteiskuntatieteilijöille on monenlaista työtä tarjolla ja osaamisellemme on käyttöä. Muistakaa siis olla itsevarmoja omasta asiantuntijuudestanne ja opiskelkaa sitä, mikä kiinnostaa, sillä juuri siitä kannattaa tehdä itselleen ura!

Valtteri Nivala
SYY-Jyväskylän varapuheenjohtaja

SYY-aktiivit

Kirjoittajat ovat opiskelijajärjestö SYYn toiminnassa mukana olevia aktiiveja.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli