Vierailija

2.11.2016

 Johanna Maaniemi 

Saanko riittävästi palkkaa?

Otsikon kysymystä jokainen meistä pohtii väistämättä jossain vaiheessa työuraansa. Se on myös aihe, josta supistaan työpaikkojen käytävillä. Saanko riittävästi palkkaa työpanokseeni ja tuloksiin nähden? Saanko saman verran kuin muut vastaavaa työtä tekevät? Kysymys onkin äärimmäisen tärkeä. Kokemus palkan oikeudenmukaisuudesta on suoraan yhteydessä yksilön työhyvinvointiin ja suoriutumiseen sekä lopulta koko organisaation menestykseen. Mitä näkökulmia kannattaa ottaa […]

Otsikon kysymystä jokainen meistä pohtii väistämättä jossain vaiheessa työuraansa. Se on myös aihe, josta supistaan työpaikkojen käytävillä. Saanko riittävästi palkkaa työpanokseeni ja tuloksiin nähden? Saanko saman verran kuin muut vastaavaa työtä tekevät? Kysymys onkin äärimmäisen tärkeä. Kokemus palkan oikeudenmukaisuudesta on suoraan yhteydessä yksilön työhyvinvointiin ja suoriutumiseen sekä lopulta koko organisaation menestykseen. Mitä näkökulmia kannattaa ottaa huomioon, kun ryhdyt pohtimaan palkkatasoasiaa tarkemmin?

Kyse ei ole pelkästään oman palkan suuruudesta vaan myös palkkauksen perusteista. Mikä palkkaan vaikuttaa? Entä minkä siihen pitäisi vaikuttaa? Usein me työntekijät itse pidämme oikeudenmukaisena palkkojen porrastusta työn vaativuuden ja työssä suoriutumisen mukaan. Palkan pitäisi siis kasvaa sen mukaan, mitä vaativampaa tehtävää teet tai mitä paremmin työssäsi suoriudut.

Tyypillinen haaste lienee se, ettei meillä ole riittävästi tietoa palkan perusteista. Palkkoja verrataan toisiinsa ilman, että tiedetään riittävästi tehtävien sisällöstä, vaativuudesta tai tehtävässä toimivan henkilön suoriutumisesta. Pelkkä tehtävänimike ei välttämättä kerro tehtävän vaativuudesta. Esimerkiksi tehtävänimike ”projektipäällikkö” tai ”suunnittelija” voi pitää sisällään vaativuudeltaan hyvin erilaisia tehtäviä. Pelkkiin nimikkeisiin ei pidä siis tuijottaa, koska se saattaa antaa omalle palkalle väärän vertailukohdan.

Hyvin johdetussa yrityksessä palkkauksen ja palkitsemisen perusteet on mietitty ja niiden läpinäkyvyyteen ja suunnitelmallisuuteen on kiinnitetty huomiota. Käytännössä tämä tarkoittaa, että palkkauksen perusteista on kerrottu henkilöstölle ja jokainen työntekijä saa tietoa oman tehtävänsä vaativuudesta suhteesta organisaation muihin tehtäviin. Parasta tietoa palkanperusteista pitäisikin saada omalta esimieheltä – mikäli palkka-asiat on hoidettu asianmukaisella tavalla. Myös liittojen selvityksiin voi tukeutua, kunhan tarkastelee, mitä asioita on keskenään verrattu.

Toinen pohdittava asia on, mitä palkalla lopulta tarkoitetaan. Puhutaanko pelkästään siitä palkasta, joka maksetaan kuukausittain samansuuruisena tilille? Useissa yrityksissä on merkittäviä henkilöstöetuja ja täydentäviä palkitsemisen tapoja, jotka tuottavat mukavia lisäeuroja peruspalkan päälle. Tämän tyyppiset edut ovat valitettavan usein niitä surullisen kuuluisia ”saavutettuja” etuja, joiden olemassaolo huomataan vasta työpaikkaa vaihdettaessa. Uusi työnantaja ei tarjoakaan laajennettua työterveyshuoltoa, henkilöstörahastoa tai mahdollisuutta kuukauden palkkaa vastaavaan tulospalkkioon. Aika iso pettymys. Muista siis aina tarkastella kokonaispalkitsemista: mitä kaikkea rahan arvoista työnantaja tarjoaa sinulle peruspalkan päälle vastineeksi työpanoksestasi?

Kolmas asia liittyy siihen, mitä esimerkiksi sinä työntekijänä ylipäätään pidät palkitsevana. Vaikka palkka on useimmille elinehto, on muillakin asioilla merkitystä. Kiinnostavat työtehtävät, merkityksellinen työ ja upea työyhteisö ovat asioita, joita on vaikea mitata rahassa. Parhaat työpaikat eivät aina olekaan palkkatasoltaan niitä kovimpia, vaan sellaisia, jotka tarjoavat oikeudenmukaista palkitsemisesta ja niitä asioita, joita juuri heidän työntekijänsä arvostavat.

Miten siis löydät vastauksen alussa esitettyyn kysymykseen? Varmista ensinnäkin, että tiedät, mihin oma palkkasi perustuu. Parhaiten saat sen selville juttelemalla esimiehesi kanssa – vaadi, että työnantajasi pystyy perustelemaan palkkatasosi tehtäväsi vaativuuden ja suoriutumisesi mukaan. Toiseksi tarkastele kokonaisuutta: saatko peruspalkan päälle muita rahallisia etuja? Entä miten suureksi kokonaisuus muodostuu? Ja vielä viimeiseksi pohdi, miten tärkeää sinulle ovat työssä ne asiat, joita ei voi rahalla mitata, kuten mahtavat kollegat tai mahdollisuus jatkuvasti kehittyä ja oppia uutta.

 

 

Maaniemen haastattelu Ura-lehdessä 4/2013: Palkitsemisen teesit

Maaniemen videohaastattelu (4.3.2014): Palkitsemisjärjestelmien oikeudenmukaisuus

Johanna Maaniemi

Kirjoittaja toimii palkitsemisen asiantuntijana Mandatum Lifen tytäryhtiössä Innovassa. Hän on väitellyt tohtoriksi Aalto-yliopistosta aiheenaan palkitsemisen oikeudenmukaisuudesta.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli