Päätoimittajalta

1.12.2015

 Kati Ahtiainen 

Sinäkin saatat olla jo liian vanha

Liiton toimistonhoitaja Helka Ahlström jäi ansaitulle eläkkeelle lokakuussa, mikä oli suuri menetys koko työyhteisölle. Kun pitkäaikainen työntekijä eläköityy, katoaa paljon hiljaista tietoa. Aina ei ura kuitenkaan pääty siististi eläkeikään, vaan ikääntyneet voidaan lakaista pois jo aiemmin vaikkapa taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin vedoten. Ja mitä enemmän ikää, sitä vaikeampi on työllistyä uudelleen. Työurien pidentämisestä on puhuttu […]

Liiton toimistonhoitaja Helka Ahlström jäi ansaitulle eläkkeelle lokakuussa, mikä oli suuri menetys koko työyhteisölle. Kun pitkäaikainen työntekijä eläköityy, katoaa paljon hiljaista tietoa. Aina ei ura kuitenkaan pääty siististi eläkeikään, vaan ikääntyneet voidaan lakaista pois jo aiemmin vaikkapa taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin vedoten. Ja mitä enemmän ikää, sitä vaikeampi on työllistyä uudelleen.

Työurien pidentämisestä on puhuttu vuosia, mutta samaan aikaan kukaan ei halua palkata ikääntynyttä. Ristiriita tavoitteen ja todellisuuden välillä on ilmeinen. Jos minä 45+ haluaisin vielä vaihtaa työpaikkaa, menisikö hakemukseni suoraan Poistetut-kansioon ikäni takia?

Viidenkymmenen vuoden ikä on töissä selkeä rajapyykki – mutta jo 45 vuoden jälkeen alkavat merkit ikäsyrjinnästä näkyä. Headhuntatut uraohjukset taitavat olla iättömiä ja oma lukunsa, mutta tavalliset iäkkäämmät hakijat ovat ei-niin-haluttuja rekrytointeja satojen nuorempien hakijoiden joukossa.

Miksi yli 50-vuotias on riskirekrytointi? Elämänhän pitäisi silloin olla rauhoittunut ja ruuhkavuodet ohi, olisi aikaa panostaa työhön ja kehittää ammattiosaamistaan vielä melkein 20 vuoden ajan. Väitetään, että työkyvyttömyyseläkejärjestelmässä piilee yksi ikäsyrjinnän syistä. Järjestelmän tavoitteena on kannustaa työnantajia ylläpitämään työntekijöidensä työkykyä ja ennaltaehkäisemään työkyvyttömyyseläkkeitä. Jos työntekijä kuitenkin joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle, se näkyy työnantajan työeläkemaksuissa korotuksina. Paras ja tehokkain keino minimoida riskit onkin olla palkkaamatta viittäkymppiä lähestyviä ja yrittää hankkiutua hyvän sään aikana eroon ikääntyvistä. Karua mutta totta.

Työkyvyttömyyseläkejärjestelmään pitäisi kehittää mekanismi, joka tasaa työnhakijasta koituvat riskit ja huomioi iän ja esimerkiksi sairaushistorian. Epäilemättä monimutkaista mutta tuskin mahdotonta. Tai voisiko työnantajille esimerkiksi kehittää kannustinjärjestelmän, joka palkitsisi mahdollisimman heterogeenisen ja eri-ikäisen työyhteisön rekrytoimisesta?

Anonyymiä työnhakua on väläytelty yhtenä keinona ehkäistä kaikenlaista syrjintää. Silloin ei nimi, ikä tai syntymäpaikka paljastaisi hakijasta liikaa, vaan kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet päästä edes haastatteluun. Ammattiliittojen tehtävä on kuitenkin selkeä: tehdä työmarkkinoista tasa-arvoisemmat ja oikeudenmukaisemmat – kaikenikäisille.

Rentouttavaa joulua!

Kati Ahtiainen

Kirjoittaja on VTM ja YKAn viestintäpäällikkö.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli

Päätoimittajalta

Työntekijälähettiläs ei turhia ujostele

Kuka tahansa voi joutua kiusatuksi

Sinä olet liiton arvokkain voimavara

Luottamus syntyy avoimuudesta

Trendi johtaa yrittämään

Arkista aherrusta kritiikin keskellä

Varo harmaan ylityön ansaa!