Opiskelijat YKAssa

4.12.2018

 Tommi Ostrovskij 

SYY-Helsinki kirjoittaa – Unelmauran jäljillä: osa 2

Unelmatöihin pääseminen voi tuntua opiskelijalle vielä kaukaiselta asialta, josta ei uskalla haaveillakaan. Mikä tämä unelmatyö voisi ylipäätänsä olla? Haastattelimme artikkelisarjaan valtiotieteiden opiskelijoita, jotka ovat päätyneet töihin kukin omanlaisensa urapolun kautta, ja kysyimme heidän näkemyksiään asiaan. Sarjan toisessa osassa on vuorossa Aliisa Holkko.

“Mulle sanottiin, että fuksina ei pääse oman alan töihin, vaan hakea voisi yrittää kolmantena vuotena. Kapinoin vastaan.”

Istumme aamiaisella Aliisan kanssa Unicafessa, ja nyökyttelen mukana. Olemme sattumoisin samalta sosiaalipsykologian vuosiluokalta, ja toimimme fukseina samassa ainejärjestössä. Työelämävastaavana Aliisa otti tehtäväkseen tuoda järjestöön mini-internshipin konseptin. Tämän ideana on, että opiskelijat pääsevät harjoittelemaan työnhakemista, ja valitut työskentelevät kaksi viikkoa oman alan työpaikassa alumnin opastuksella. Aliisalle tämä mahdollisuus tarjoutui yllättävää kautta:

“Oltiin etsimässä hyviä harjoittelupaikkoja mini-internshipille, ja mietin yhdessä yhden potentiaalisen paikan kanssa, millaista harjoittelijaa sinne haluttaisiin. Sitten ilmenikin, että he olivat kiinnostuneet minusta.”

Saatu työtarjous laitettiin korvan taakse, ja siihen palattiin mini-internshipin jälkeen. Näin Aliisa oli hankkinut kanssaopiskelijoilleen harjoittelupaikan ja samalla itselleen töitä. Aliisan oman menestyksen voikin sanoa olleen osaltaan tuurista kiinni. Aliisa ei myöskään vähättele sen merkitystä.

“Harvoin tuuri käy, jos on yksin kotona. Sille antaa enemmän mahdollisuuksia, jos puuhailee ja tutustuu ihmisiin.”

Mini-internship johti työpaikkaan Mightifier nimisessä yrityksessä, ja aikaisempi työ junior rekrytoijana sai jäädä. Mightifier on EdTech-yritys, joka pyrkii mobiilisovelluksellaan kehittämään sosiaalisia taitoja positiivisen vertaispalautteen avulla. Tuote on suunnattu koululuokille, mutta toimintaa ollaan kokeilemassa työyhteisöihin. Aliisa on päässyt vastaamaan laajentumisprojektista, jota on ollut ideoimassa alusta asti.

Opiskelun ja työn yhteensovittamisen onnistumista Aliisa pitää tapauskohtaisena kysymyksenä.

“Itse oon oppinut nuoresta asti tekemään töitä koulun ohella, ja siten  se on itselle sopinut hyvin.”

Osa voi kuitenkin kaivata prosessointitilaa ja keskittyä opintoihinsa. Asiantuntijatyötä tehdessään Aliisa on huomannut sen olevan paljon kuormittavampaa opiskelun yhteydessä kuin aikaisempi työ, sillä molemmissa tarvitsee tehdä samanlaista ajatustyötä ja aktiivista prosessointia. Samalla hän on kuitenkin päässyt rikastuttamaan omaa osaamista ja hyödyntämään oppimaansa molemmissa töissä.

Mistään suorasta uraputkesta ei  Aliisan kohdalla voi kuitenkaan puhua. Ennen sosiaalipsykologian opintojaan hän on suorittanut tutkinnot kosmetiikasta, kampaamoalalta ja myyjänä. Aliisa toimi kauneudenhoitoalalla yrittäjänä omalla toiminimellä.

“Sitä tulee vitsailtua, että tää on se mun pimeä menneisyys, kun se tulee toisille monesti hauskana yllätyksenä”, Aliisa nauraa.

Aikaisempien töidensä kautta Aliisa kokee, että hänen oli aloittaessaan helpompi ymmärtää monia käsitteitä ja ilmiöitä konkreettisesti. Monipuolinen kokemus on auttanut häntä yhdistelemään eri asioita, kun opittuja asioita on voinut sitoa työelämän kysymyksiin. Nykyisessä työssään Mightifierillä hän on toiminut asiakaspalvelussa, jossa aikaisempien töiden käytännön kokemuksesta on ollut avuksi.

“Yrittäjänä olo oli siitä hyvä kokemuspätkä, että opin hyviä itsenäisen toimijan tapoja, joista ollut apua erityisesti nyt startupissa työskennellessä”, Aliisa lisää.

Keskustelun aikana tulee vahvasti esille Aliisan intohimo hyvinvointiin. Aliisa on ollut kiinnostunut siitä jo pitkän aikaa, ja on löytänyt oman tulokulmansa siihen positiivisen psykologian kautta.

“Sen ajatuksena on, että siinä ei keskittyä sairauksiin ja pahoinvointiin, vaan kaikkien lähtökohtien parantamiseen”, Aliisa selittää.

Aliisa uskoo empatian ja kiitollisuuden voimaan. Hän on päässyt hyödyntämään työssään paljon positiivisen organisaatiotutkimuksen tutkimuskenttää. Lisäksi hänet valittiin tästä aiheesta Talk the talk -puhekoulutukseen, joka huipentui puheen pitämiseen 1200 ihmisen edessä. Aliisan aiheena oli Power of Appreciation eli miksi meidän pitäisi osoittaa enemmän arkipäiväistä arvostusta ihmisille. Aliisan puhe tullaan julkaisemaan Talk the talk in Facebook-sivulla.

Kun aamupuurot ovat molempien vatsassa, kysyn Aliisalta vielä hänen pääviestiään lukijoille:

“Toivoisin, että ihmiset tekisi enemmän omien kiinnostusten mukaan ja olisivat valmiita auttamaan toisia pyyteettömästi. Toisille hyvän tekeminen voi johtaa myös itselle hyvään.”

Kuvassa Aliisa Holkko
Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli