Opiskelijat YKAssa

3.4.2020

 SYY-aktiivit 

SYY-Turku vaihtoi vappupallot virtuaalivaikuttamiseen

Juuri kun kevään toiminnan piti kunnolla käynnistyä kampuksilla, tuli korona ja muutti kaiken. Miten SYY-Turku on reagoinut muuttuviin oloihin? Vaikka vappupallot jäivät odottamaan ensi vuotta, uusia ideoita ja toimintatapoja on syntynyt tilalle.

Elämä on viime aikoina hiljentynyt ennennäkemättömällä tavalla, yliopiston tilat ovat autioituneet ja sosiaaliset kontaktit huvenneet. Monessa mielessä neljän seinän sisälle sulkeutuminen on ollut turhauttavaa, mutta tyhjyyttä ammottava kalenteri on tarjonnut minulle myös otollisen hetken kääntyä katselemaan SYY-Turun kulunutta alkuvuotta.

Vuosi 2020 lähti käyntiin perinteisesti Aktiivipäivillä Järvenpäässä. Aktiivipäivät osoittautuivat hyväksi lähtökohdaksi uuden hallituksen toiminalle. Vaikka hallituksessamme on useampia henkilöitä, jotka ovat ennestään olleet vahvasti mukana SYYn toiminnassa, Aktiivipäivät oli hyvä esittelykierros SYYn ja YKAn toiminnasta monelle aloittavalle hallituslaiselle, kuten myös itsellenikin. Viikonlopun mittaan tuli huomattua, miten tietämys oman alan liitosta oli ollut pitkälti heppoisten mielikuvien varassa. Lisäksi pääsimme näkemään toimintamme osana valtakunnallisia tavoitteita ja löysimme ympärillemme suuremman yhteisön toiminnan tueksi. Tämän kaiken lomassa oli hyvä tutustua henkilökohtaisesti muihin hallituslaisiin ja ruveta luomaan pohjaa luottamukselle ja tulevalle yhteistyölle. Monipuoliset puhujat ja mielekkäät workshopit ajoivatkin hallituksemme pohtimaan heti koulutuksen jälkeen, keksisimmekö itse uusia keinoja lisätä SYYn näkyvyyttä ja lähestyttävyyttä. Ajatukset liitivät korkealla, ja heräsi mm. kysymys koko jäsenmaksusysteemin uudistamisesta. Ilmaan heitetty idea on kevään mittaan usein palannutkin keskusteluun kokouksissa etenkin ständien yhteydessä – usein kuulee toistuvan opiskelijoiden parissa, että kiinnostusta löytyisi, mutta opiskelijan silmin SYY vaatii korkeaa taloudellista sitoutumista kertaluontoisella jäsenmaksulla*.

Koronapandemia iski juuri siihen väliin, kun kevään tapahtumat olivat  lähdössä lentoon.

Ständit ovat vuosi toisensa jälkeen toiminnan vakaa pohja, jolla on ylläpidetty SYYn näkyvyyttä ja kerätty lisää jäseniä. Niiden menestys on ollut mittari meidänkin hallituksellemme omasta onnistumisesta. Tällä kertaa hallitus on myös saanut olla hyvillään: alkukevään mittaan ponnistellulla saatiin 10 uutta jäsentä! Harmiksemme kevät toi myös tullessaan poikkeukselliset olosuhteet, jotka laittoivat pitkälti järjestön suunnitellun toiminnan jäihin. Koronapandemia iski juuri siihen väliin, kun kevään tapahtumat olivat  lähdössä lentoon, luvassa ollut työelämäekskursio ELY-keskukseen peruuntui viime hetkellä, kuten myös kaikki perinteikkäät, rennommat tapahtumat. SYY-lätyt, Akateemiset pussikaljat, trivial perseet ja vapun pinkit SYY ilmapallot katosivat kertaheitolla tuuleen.

Vapun pinkit SYY ilmapallot katosivat kertaheitolla tuuleen.

Olosuhteista ei kuitenkaan olla lannistuttu, vaan zoomissa on jatkettu ideointia, pidetty yllä yhteisöllisyyttä ja yritetty jaksaa katsoa koronaviruksen yli. Tavoitteenamme on edelleen kevään mittaan ylläpitää tietoisuutta SYYstä ja sen jäsenyyden mahtavista eduista, vaikka olemmekin siirtyneet pitkälti virtuaalisen vaikuttamisen todellisuuteen. Yhdessä olemme ruvenneet keräämään muun muassa kokoelmaa hyvistä artikkeleista yhteiskuntatieteilijöille merkittävistä aiheista jakaaksemme niitä sosiaalisessa mediassa näin koronaviruksen aikaan. Myös YKAn suunnalta on tullut koronatilanteeseen kannustusta ja tukea, jota olemme kanavoineet jäsenillemme. Osa YKAn toiminnasta on tuotu verkkoon. Kalenterimme ei siis ammota ihan tyhjää. Luvassa on vielä ainakin YKAn webinaareja ja virtuaalisia jäsenkampanjoita.

Kaiken kaikkiaan hallituksemme on hyvässä yhteisymmärryksessä toiminut alkukevään ajan määrätietoisesti pitääkseen SYY-Turun vuosittaisista tavoitteista kiinni. Vaikka juuri nyt emme pysty vaikuttamaan ympäröiviin olosuhteisiin, pystymme päättämään  siihen, miten reagoimme. Aikeemme on pitää viiri korkealla jatkossakin!

Aava Vuojärvi
SYY-Turun tiedotusvastaava

*Toimituksen tarkennus: Opiskelevan jäsenen vuosimaksu on 28 euroa (maksu määräytyy jäljellä olevien kuukausien mukaan eli jos liittyy kesken vuotta, maksaa vähemmän). Opiskelijäsenyys sisältää samat edut kuin muillakin jäsenryhmillä (pl. työttömyysturva). Opiskelija voi halutessaan maksaa työttömyyskassamaksun, jonka voi maksaa vuoden aikana erissä. Lue lisää eduista: https://www.yhteiskunta-ala.fi/syy/jasenyys/palvelut-ja-jasenedut-1/

SYY-aktiivit

Kirjoittajat ovat opiskelijajärjestö SYYn toiminnassa mukana olevia aktiiveja.

Subscribe
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa artikkeli