Tervehdys toimistokoalalta
Olin tässä taannoin lääkärissä. Lääkäriltä sain reseptin, jossa allekirjoituksen alla luki lääkärin nimi, oppiarvo ja jotain yllättävää: Lääkäriliiton jäsen. Ammattiliiton nimen näkeminen reseptissä kertoo paljon: vahva ammatti-identiteetti – vahva ammattikunta – vahva ammattiliitto. Reseptin teksti pani pohtimaan: millainen on meidän yhteiskuntatieteilijöiden ammatillinen identiteettimme? Emme ole lääkärien tapaan yhtenäinen ammattikunta, mutta kyllä yhteiskuntatieteilijä lajitoverinsa tunnistaa. Yhdenlaisen […]
Olin tässä taannoin lääkärissä. Lääkäriltä sain reseptin, jossa allekirjoituksen alla luki lääkärin nimi, oppiarvo ja jotain yllättävää: Lääkäriliiton jäsen. Ammattiliiton nimen näkeminen reseptissä kertoo paljon: vahva ammatti-identiteetti – vahva ammattikunta – vahva ammattiliitto. Reseptin teksti pani pohtimaan: millainen on meidän yhteiskuntatieteilijöiden ammatillinen identiteettimme? Emme ole lääkärien tapaan yhtenäinen ammattikunta, mutta kyllä yhteiskuntatieteilijä lajitoverinsa tunnistaa.
Yhdenlaisen kuvan meistä antaa netissä bloggaava nimimerkki Sininen zeppeliini. ”Anteeksi minä abstrahoin” -kirjoituksessa hän parodioi valtiotieteilijöitä pisteliäästi. Kirjoittajan mukaan valtiotieteilijä on ”eräänlainen toimistokoala”, jonka taitoja ei tarvita missään tuottavassa työssä. Valtiotieteilijä osaa vain ajatella siltaa, kun muut ammattiryhmät osaavat piirtää, suunnitella ja rakentaa sen. Liiton fb-sivulla toimistokoalalle ja muille sutkautuksille osattiin asiaankuuluvan itseironisesti nauraa. Ettei vain bloggaaja olisi itsekin valtiotieteilijä?
Abstrahoinnista todellisuuteen. Jäsenkyselyn mukaan liitolta kaivataan yhä enemmän näkyvyyttä ja alan profiilinnostoa. Viime vuosina näkyvyyttä on haettu pienin mutta määrätietoisin askelin. Liitto on ottanut kantaa mielipidekirjoituksin ja julkilausumin, Vuoden yhteiskuntatieteilijät ovat saaneet näkyvyyttä, Ura-lehden levikkiä on laajennettu, kampanjoita on lanseerattu.
Ensi vuonna liitto vastaa jäsenkyselyn haasteeseen: aloitamme profiilinnostotalkoot. Talkoiden näkyvimpänä työkaluna käytetään päivitettyä Sinä olet vaikuttaja -kampanjaa, joka suunnataan erityisesti työnantajille. Yhteiskunta-ala ja sen osaajat ansaitsevat tulla nähdyiksi ja kuulluiksi nykyistä paremmin. Haluamme kirkastaa työnantajien mielikuvaa yhteiskuntatieteilijästä erinomaisena rekrytointina, joka hallitsee yhteiskunnan prosesseja, ratkoo ongelmia ja luo uutta.
Kädenjälkemme näkyy yhteiskunnassa, vaikkemme reseptejä kirjoitakaan.
PS. Sininen zeppeliini taitaa olla myös ennustaja: hän mainitsi blogissaan Matti Röngän ”keikarimaiset taskunenäliinat” ennen Vuoden yhteiskuntatieteilijän julkistamista. Lue Röngän haastattelu artikkelista ”Akateeminen työmies”.

Kati Ahtiainen
Kirjoittaja on VTM ja YKAn viestintäpäällikkö.